Η κάθοδος των (τρισεκατομ)μυρίων

Το μεγάλο νομισματικό στοίχημα βρίσκεται στο Bitcoin

Άνθισαν και τα λεφτόδεντρα στην Ευρώπη ανοιξιάτικα. Η ΕΚΤ έκανε ένα γερό ρελάνς στις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες, ανακοινώνοντας πρόγραμμα-μαμούθ, αγοράς ενεργητικού 750 δισ. ευρώ. Ο Trump επιμένει και αυτός. Θέλει να στείλει στους Αμερικανούς από δύο επιταγές των 1.000 δολαρίων.

Γιατί όχι; Το έκαναν στο Hong Kong, θα το κάνουν και στην ΕΕ, σε εκείνους τουλάχιστον που φαίνεται να έχουν σταματήσει να δουλεύουν. Κάποιοι λοιπόν θα ξυπνήσουν μια ημέρα και θα δουν στο βιβλιάριό τους ένα δωράκι. Σίγουρα θα είναι λιγότερα από αυτά που θα ελάμβαναν αν δούλευαν κανονικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά ας μην είναι αχάριστοι. Εξάλλου τα πολλά λεφτά χαλάνε τον άνθρωπο. Έτσι τουλάχιστον έχω ακούσει.

Ένα ερώτημα που τίθεται προς προβληματισμό, είναι αν πρόκειται για πληθωριστικό χρήμα ή όχι, καθώς μέρος από τα «φρεσκοτυπωμένα» χρήματα αυτή τη φορά δεν θα παραμείνουν στη χρηματοοικονομική σφαίρα. Θα κατευθυνθούν στην κατανάλωση. Οι υποστηρικτές του Helicopter money ισχυρίζονται πως δεν σημαίνει αναγκαστικά και τη δημιουργία μεγαλύτερης νομισματικής μάζας στην οικονομία. Λόγω των συνθηκών, η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος μειώνεται, αλλά και δεν πρόκειται να υπάρξει υπερκατανάλωση, όσα μετρητά διαθέσιμα και αν κατέχουν. Ο φόβος της εξάπλωσης του ιού αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμένουν στο σπίτι τους, περιορίζοντας τη ζήτηση.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Οπότε ερχόμαστε στο πραγματικό πρόβλημα: οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν όσα χρήματα επιθυμούν. Αν όμως οι εργαζόμενοι δεν πηγαίνουν στα εργοστάσια ή τα γραφεία τους και οι καταναλωτές μένουν σπίτι και δεν αγοράζουν αγαθά, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως οι οικονομικές απώλειες δεν μπορούν να αντισταθμιστούν.

Για αυτό βλέπουμε στις αγορές, οι επενδυτές για πρώτη φορά να… βγάζουν γλώσσα στις αποφάσεις τους και ρίχνουν τις αγορές όλο και πιο κάτω. Τι προκαλεί τη φτώχεια, είναι φυσικά ένα πρόβλημα. Η σωστή ερώτηση όμως που πρέπει να απαντηθεί είναι τι προκαλεί την ευμάρεια.

Λένε πως αν βασανίσεις τη στατιστική, μπορεί να σου ομολογήσει οτιδήποτε. Πράγματι, η καμπύλη του Γκάους κάνει μια χαρά τη δουλειά της στο 98% των περιπτώσεων, αλλά όχι και στις ουρές της άγριας αβεβαιότητας. Τα στατιστικά και τα τραπεζικά μοντέλα που βασίζονται στο νόμο των πιθανοτήτων έχουν πάψει να είναι αξιόπιστα, ας είμαστε ρεαλιστές. Το ασύμμετρο υγειονομικό κτύπημα δεν διακρίνει σύνορα. Ούτε εθνικά ούτε κοινωνικά. Η άγνοια δεν μας προστατεύει από τις απειλές. Το δοκίμασε η καμηλοπάρδαλη αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Όσο αφορά στην επίπτωση της ενίσχυσης της ρευστότητας των οικονομιών, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Δεν έχει ξαναγίνει σε μαζική κλίμακα κάτι παρόμοιο. Γράφονται νέα κεφάλαια στην ιστορία της νομισματικής πολιτικής. Το σίγουρο είναι πως για πρώτη φορά από το 1971, η ιδιότητα του νομίσματος ως αποθήκευσης αξίας τείνει να αμφισβητηθεί τόσο έντονα. Πλέον κλονίζεται η πίστη ακόμα και στα λεγόμενα «σκληρά» νομίσματα. Όχι μόνο των κρατών με αδύναμες οικονομίες που είχαν συνηθίσει σε υποτιμήσεις και πληθωριστικές πιέσεις.

Για αυτό ο χρυσός και κατά δεύτερο λόγο το ασήμι θεωρούνταν πολύτιμα από χρόνια. Κάθε Κεντρική Τράπεζα μπορεί να τυπώνει όσα χαρτονομίσματα θέλει, χωρίς περιορισμό. Η παραγωγή του χρυσού όμως είναι περιορισμένη. Πόσο; Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η παραγωγή του δεν αυξάνεται ανάλογα. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2% ετησίως, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα. Ωστόσο αν αυξηθεί πολύ η τιμή του, τότε σε βάθος χρόνους θα επηρεαστεί. Θα συμφέρει να σκάψεις παραπάνω για να εξορύξεις ποσότητες χρυσού που σε χαμηλότερη τιμή δεν συνέφερε να ασχοληθείς. Η επιπλέον προσφορά θα συγκρατήσει την άνοδο.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Το μεγάλο νομισματικό στοίχημα βρίσκεται στο Bitcoin. Αν όντως δικαιώσει τις προσδοκίες και αναδειχθεί σε νέο αποθετικό νόμισμα. Εκεί όσο και να αυξηθεί η τιμή του, όσο και να είναι το κίνητρο να ψάξεις για περισσότερο, αποκλείεται να παραχθούν παραπάνω νομίσματα από τον προβλεπόμενο ρυθμό. Το μόνο που θα αυξηθεί, θα είναι η δυσκολία απόκτησης.

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του Bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Όσον αφορά την κριτική τους έναντι στα μακροοικονομικά φαινόμενα, τους προβληματισμούς τους απέναντι στο νομισματικό σύστημα και τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως αυτά έχουν εξελιχθεί, θα δυσκολευτούμε να αντιληφθούμε σοβαρές διαφορές ανάμεσα στους υπέρμαχους του χρυσού και του Bitcoin. Κι αυτό γιατί ο χρυσός όπως και το Bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Σπανιότητα. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Η αγορά σήμερα
Παραδόξως, τις τελευταίες ημέρες που η Wall Street και τα άλλα χρηματιστήρια καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ απότομης μεταβλητότητας, η αγορά των crypto είναι πιο ψύχραιμη. Οι διακυμάνσεις όχι μόνο είναι ήπιες αλλά δείχνουν ανοδική διάθεση, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

euro2day.gr

 
459
Thumbnail

Τον Μάρτιο ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, από τις πρωτοφανείς σε έκταση νομισματικές δράσεις από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και αφετέρου, πολλά ορυχεία σε όλο τον κόσμο είναι πλέον κλειστά, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς έχουμε ένα συνδυασμό αυξημένης ζήτησης και μείωσης στην προσφορά.

ad1mobile

Ο χρυσός αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθειά του. Ένα ζήτημα είναι πως συνήθως το αγοράζουν με «καπέλο». Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης παραπέμπει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσης κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. Κατόπιν υπάρχει το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Συνεπώς τίθεται το αγωνιώδες ερώτημα: Από πού αγοράζουμε φυσικό χρυσό; Πέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πειραιώς, μια λύση αποτελεί η BullionVault. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά online παγκοσμίως σε πολύτιμα μέταλλα, η οποία λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005. Από ό,τι ισχυρίζονται, κατέχουν για λογαριασμό πελατών τους, χρυσό, ασήμι και πλατίνα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρίσκονται προς φύλαξη σε ειδικά θησαυροφυλάκια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Τορόντο και Ζυρίχη.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Βέβαια, άλλο να κατέχεις πιστοποιητικό κατοχής χρυσού και άλλο φυσικό χρυσό. Η BullionVault εκτός του ότι αναλαμβάνει τη φύλαξη, μπορεί και να τα αποστείλει στους πελάτες της, με μια επιπλέον χρέωση. Εννοείται πως όλα αυτά τα αναφέρουμε με επιφύλαξη. Δεν γνωρίζουμε πόσο ασφαλές είναι να μεταφερθεί ο χρυσός, ειδικά σε σημαντική ποσότητα, ούτε πόσο αξιόπιστη μπορεί να αποδειχθεί αύριο η BullionVault. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή αγοράς.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της εταιρείας, ενδιαφέρον έχουν κάποια στατιστικά δεδομένα γύρω από την αύξηση των πωλήσεών της το τελευταίο διάστημα. Τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανθρώπων που αγόραζαν φυσικό χρυσό χρησιμοποιώντας το BullionVault υπερδιπλασιάστηκε. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 113,9%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί σε μηνιαία βάση. Επίσης σημειώθηκε άλμα στους νέους λογαριασμούς από καινούργιους πελάτες. Τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 468,4% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο μέσο όρο, φθάνοντας στον δεύτερο καλύτερο μήνα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο βασικός προβληματισμός, όσον αφορά τον χρυσό, είναι πως οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουντζούρη στο χέρι, είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

Δεν είναι τυχαίο που μια ουγκιά χρυσού πωλείται στη Νέα Υόρκη πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο. Η διαφορά τιμών θεωρείται ως μέτρο του κόστους για τη μετατροπή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χρυσού, σε φυσική μορφή. Τράπεζες, όπως η J.P. Morgan, διαθέτουν αυτό το διάστημα περισσότερο χρυσό στα καταστήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις για παράδοσή του.

Τα ορυχεία που βρίσκονται κλειστά είναι ένας επιπλέον λόγος που υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία μεγάλα εργοστάσια στο ελβετικό καντόνι Ticino (ο μεγαλύτερος διανομέας χρυσού της Ευρώπης) έλαβαν ειδική άδεια από τις αρχές για να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους σε περιορισμένο ρυθμό, καθώς είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η αγορά των crypto

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Όμως ζούμε σε ψηφιακή εποχή, έτσι δεν είναι; Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Στον ψηφιακό κόσμο ζούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Σύντομα ο νέος θα προσφέρει στη φιλενάδα του ψηφιακά λουλούδια και θα θεωρηθεί ρομαντική κίνηση, αν και η μαμά της θα προτιμούσε φυσικά λουλούδια. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του bitcoin, όπως η επαλήθευση, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, αλλά το σημαντικότερο αφορά την ευκολία μεταφοράς και φύλαξης. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό, σαν να στέλνεις e-mail. Το bitcoin μπορεί. Μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. Πες ότι θέλω να ανέβω στο αεροπλάνο έχοντας χρυσό στη βαλίτσα ή στις τσέπες. Μπορώ; Όχι βέβαια. Είναι βαρύ, δυσκίνητο και επικίνδυνο να το κλέψουν.

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να κουβαλάω τίποτα απολύτως. Αρκεί να θυμάμαι τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά μου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να μου κατασχέσει την περιουσία. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία ή αν θέλετε σε λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να κατέχεις πραγματικά bitcoin, όχι απλό πιστοποιητικό κατοχής, δηλαδή να εμπιστεύεσαι τη φερεγγυότητα κάποιου τρίτου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε την πορεία χρυσού και bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1