Η πιο παράλογη επένδυση στην ιστορία των αγορών

Η ασταμάτητη διοχέτευση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και τα ευτράπελα που προκαλεί στις διεθνείς αγορές

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που βγήκαν προχθές, τις προηγούμενες 10 ημέρες όλες οι μετοχές του S&P ανέβηκαν. Έκλεινες τα μάτια, πέταγες το βελάκι, αγόραζες όποια πετύχαινες… και έβγαζες λεφτά. Ακόμα και αν η εταιρία που επέλεξες, είχε μόλις χρεοκοπήσει!

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συστηματικής επιδίωξης της FED, που θέλει όλοι οι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων να έχουν θετικές αποδόσεις. Το νέο δόγμα είναι πως οι τιμές θα πρέπει να κρατούνται υψηλότερα και από το Άγαλμα της Ελευθερίας στο Liberty Island. Δεν επιτρέπεται καμία μετοχή, υποθήκη, ομόλογο (ακόμα και «junk») να μηδενίσει. Καμία αξία. Και προκειμένου να το πετύχουν είναι διατεθειμένοι να διαχέουν ασταμάτητα όση ρευστότητα απαιτηθεί.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε με σκούρο μπλε τον δείκτη S&P 500, σε σχέση με τα εταιρικά. Επιβάλλοντας μια τεχνητή ευφορία, το τρομπάρισμα της αγοράς προκαλεί τραγελαφικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Hertz.

Η περίπτωση της Hertz

Στην Hertz το τελευταίο διάστημα συνέβησαν μια σειρά από απίθανα γεγονότα, που θα μπορούσαν να συνθέσουν ολόκληρο βιβλίο. Ας ξεκινήσουμε από την διοίκηση, όπου αποφάσισε να επιβραβεύσει… τον εαυτό της. Ο Paul Stone, τρεις ημέρες μετά την προαγωγή του σε CEO, έλαβε μπόνους 700.000 δολαρίων! Κανείς όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για παρτάκια. Συνολικά 340 ανώτατα στελέχη έλαβαν 16.200.000 δολάρια ως μπόνους, λίγο πριν από την κατάθεση πτώχευσης και ένα μήνα μετά την απόλυση των μισών εργαζόμενων (14.300). Μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί τα 2/3.

Οικονομική επιβράβευση στην διοίκηση μιας εταιρίας που χρεοκόπησε; Πως στο καλό το δικαιολόγησαν; Η επίσημη δικαιολογία που επικαλέστηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), είναι πως τα μπόνους για εταιρείες που χρεοκοπούν, αποσκοπούν να αποτρέψουν την διοίκηση από το να εγκαταλείψει το πλοίο. Για αυτό μπήκε όρος πως θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τη Hertz μόνοι τους, πριν από τις 31 Μαρτίου 2021. Τόσο σκληροί ήταν οι όροι! Ντροπή σου Paul, δεν λυπήθηκες καθόλου τα καημένα τα στελέχη. 

Η παράνοια συνεχίστηκε με την εταιρεία να λαμβάνει δικαστική έγκριση για να πραγματοποιήσει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με την δικαιολογία ότι δεν θα χρειαζόταν να επιστρέψει κανένα ποσό πίσω. Τα δάνεια μπορεί να βοηθούν μια εταιρεία να σταθεί στα πόδια της, αλλά πρόκειται για χρήματα που πρέπει να επιστραφούν.

Για να δαπανηθούν τόσα χρήματα, θα πρέπει να πρόκειται για δυνατά μυαλά που ο ανταγωνισμός δεν έπρεπε να αποκτήσει με τίποτα. Και πράγματι, είχαν μια λαμπρή ιδέα. Για να πείσουν το δικαστήριο, ισχυρίστηκαν ότι στο ενημερωτικό δελτίο θα επισημαίνεται ότι η επένδυση στην μετοχή της Hertz συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους. Σαν να προσπαθείς να πείσεις κάποιον καθώς στρέφεις το περίστροφο εναντίων του, ότι θα σεβαστείς το ωράριο κοινής ησυχίας. Ούτε οι απατεώνες της Enron δεν επιχείρησαν κάτι τέτοιο!

Οι επενδυτές που κατέχουν μετοχές σε χρεοκοπημένες εταιρείες είναι οι τελευταίοι που λαμβάνουν ότι περισσέψει σε περίπτωση εκκαθάρισης. Προηγούνται οι πιστωτές, όπως τράπεζες και οι ομολογιούχοι. Το κακό στην περίπτωση μας είναι πως χρέος που οφείλει η Hertz υπερβαίνει την επιχειρηματική της αξία κατά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ομολογιούχοι αναμένεται να φάνε ένα γερό κούρεμα, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοχοι μετοχών δεν θα πάρουν ούτε σεντς.

Τελικά η Hertz ακύρωσε τo φιλόδοξο σχέδιό της. Οι υπάλληλοι της SEC την συμβούλευσαν προφορικά να παγώσει το σχέδιο καθώς θα επανεξετάσουν το προσπέκτους της προσφοράς.

Ο ηθικός κίνδυνος

Ποιος εχέφρων επενδυτής αγοράζει Hertz; Η λογική υποδεικνύει πως οι εταιρίες - ζόμπι θα λυγίσουν εξαιτίας των κακών πολιτικών ή του αναχρονιστικού μοντέλου λειτουργίας τους. Η Hertz εκτός από το τεράστιο χρέος, έχει να ανταγωνιστεί την Uber και άλλες εταιρίες με διαφορετικό, σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο.
Η απάντηση είναι πως την αγοράζουν επενδυτές υψηλού κινδύνου, αλλά και βραχυπρόθεσμοι traders που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τζογάρουν σε μια εταιρία ζόμπι ή οποιοδήποτε χρηματιστηριακό «σκουπίδι».

Ποντάρουν σε μια αναλαμπή πριν την πλήρη χρεοκοπία για δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι η εταιρία θα μείνει όρθια χάρη στο φτηνό χρήμα που σκορπά άφθονα η FED. Ο άλλος είναι πως δεν έχουν πολλές εναλλακτικές. Όλες οι επιλογές που χαρακτηρίζονταν μέχρι χθες ασφαλείς, πλέον προσφέρουν μηδενικές αποδόσεις.

Μετοχές σαν την Hertz που ζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα επέτρεπε ο υγιής ανταγωνισμός αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Η ανωμαλία είναι η νέα κανονικότητα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις γνωρίζουν πως θα διασωθούν από τις κυβερνήσεις. Κι όταν λέμε κυβερνήσεις, δεν εννοούμε πως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις πληρώνουν από την τσέπη τους. Τον λογαριασμό τον περνάνε στους φορολογούμενους. Είτε άμεσα, διαθέτοντας τις εισπράξεις από τους φόρους στην μεγάλη μαύρη τρύπα, είτε έμμεσα, καθώς θα λείπουν οι πόροι για να φτιάξουν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους. Ακόμα και το «τύπωμα» από την FED δεν είναι δωρεάν. Κάποια στιγμή κάποιος θα κληθεί να το πληρώσει, σε μια δεδομένη στιγμή. Ποιος; Την γνωρίζετε την απάντηση.

Και ο ηθικός κίνδυνος κύριε; Τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ. Ο υπέρμετρος έρωτας για τους κανόνες, η επίκληση στην ηθική, ισχύουν μόνο με μία προϋπόθεση: Να συμφέρει εκείνους που καθορίζουν την εφαρμογή τους. Το νομισματικό πείραμα της FED μπορεί να δίνει στους ανθρώπους της μια συναρπαστική αίσθηση εξουσίας, όχι όμως και αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Παρατηρούμε με δέος πως ποτέ άλλοτε οι αγορές δεν έχουν αποσυνδεθεί τόσο από την πραγματική οικονομία. Αδιαπέραστες από την πραγματικότητα, όσο μια θωρακισμένη Μερσεντές.

Αφήσαμε το πιο ανησυχητικό κομμάτι για το τέλος. Ποιος αγόρασε ομόλογα της Hertz τον Μάη από ότι μας αποκαλύπτει το Forbes; Η Blackrock, κοντά στο χαμηλό στα 10. Τι άλλο έχει αναλάβει η Blackrock; Το Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF). Τι είναι αυτό; Το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δανείσει η FED προκειμένου να αγοράζει από την δευτερογενή αγορά αμερικάνικα ομόλογα. Κάποιοι κακοπροαίρετοι ισχυρίζονται πως η άνοδος στα 35 να μην οφείλεται σε αγορές ιδιωτών. Άλλοι, λιγότερο καχύποπτοι, θεωρούν πως ήταν σύμπτωση που το fund της Blackrock βγήκε από την δύσκολη θέση.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin χρησιμοποιούνται για trading, με βάση τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης από την Chainalysis. Σύμφωνα με την μελέτη, η πλειονότητα της υφιστάμενης ποσότητας bitcoin χρησιμοποιείται ως μακροπρόθεσμη τοποθέτηση. Περίπου 3,7 εκατομμύρια δεν έχει μετακινηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια, γεγονός που κάνει την Chainalysis να τα αποκαλεί «χαμένα Bitcoin». Η έκθεση διαπίστωσε ότι καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020, περίπου 340.000 άτομα ήταν ενεργοί traders σε εβδομαδιαία βάση.

* Στρατιωτάκια ακούνητα, ακίνητα και αγέλαστα, θυμίζει η τιμή του bitcoin εδώ και σχεδόν ένα τρίμηνο. Κινείται πολύ κοντά στην περιοχή των 9.300 δολαρίων και μάλλον πρόκειται για την ηρεμία πριν την καταιγίδα.

Πηγή: Euro2day.gr (Του Βασίλη Παζόπουλου)

 
515
Thumbnail

Η σπανιότητα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα σταθερή στον χρόνο. Είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μεταβάλλεται όσο οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Τα κοχύλια χρησίμευαν ως χρήμα όσο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα. Όταν φτιάχτηκαν πιο μεγάλα πλοία και βρέθηκαν περισσότερα, έχασαν την αξία τους. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Το χρήμα που είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεν είναι χρήμα.

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο - Νέα πρωτοποριακά πακέτα διακοπών

Αντίθετα, ο χρυσός έμεινε ως κορυφαία νομισματική αξία τόσο καιρό, επειδή ήταν δύσκολο να παραχθεί. Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η ετήσια παραγωγή του δεν θα αυξηθεί ανάλογα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εξορυχτεί στη σύγχρονη ιστορία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ήταν το 1940, με 2,6%. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2%.

Ο χρυσός, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη, έχει τον μεγαλύτερο λόγο αποθέματος προς ροή. Σύμφωνα με τη US Geological Survey, έχουν εξορυχθεί λίγο περισσότεροι από 190.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.100 τόνοι χρυσού εξορύσσονται ετησίως. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τον λόγο αποθέματος προς ροή του χρυσού: 190.000 τόνοι / 3.100 τόνοι= 61. Σε 61 χρόνια, η ποσότητά του θα έχει διπλασιαστεί.

Για αυτό ο χαλκός δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη θέση του χρυσού. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε θα δοθεί το κίνητρο να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι σχετικά εύκολο και άμεσο να επιτευχθεί, καθώς τα αποθέματα είναι τεράστια. Έτσι η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις τιμές προς τα κάτω. Κάθε χρόνο βγαίνει όση περίπου ποσότητα απαιτείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:Ταξίδι στην Ελλάδα/Τι γίνεται με όσους νοσήσουν, ποιος πληρώνει

Για να υπάρξει κάτι που να χρησιμεύσει ως διαφύλαξη αξίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα. Να μην αυξηθεί η προσφορά, αν οι τιμές ανέβουν αρκετά. Το μόνο εμπόρευμα που το κατάφερε στην ιστορία είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι ανθεκτικός στον χρόνο και στις κακουχίες, δεύτερον, δεν μπορεί να φτιαχτεί από μείγμα άλλων φτηνότερων υλικών, ενώ είναι δαπανηρό να εξορυχτεί. Ωστόσο ο χρυσός εξορύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει εξαντληθεί.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε μείνει ποτέ ούτε από μια πρώτη ύλη, όσο σπάνια και αν φαινόταν. Όσο προχωράει η τεχνολογία και υπάρχει ζήτηση, πάντα βρίσκεται τρόπος. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο ανέβαινε η ανάγκη γι' αυτό τόσο ανέβαινε και ο ρυθμός παραγωγής. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο. Μέχρι τώρα, πάντοτε υπήρχαν τεχνολογικές λύσεις στο ζήτημα της σπανιότητας.

Όταν η κατανάλωση αυξανόταν, τότε συνέβαιναν δύο πράγματα:

Η τιμή ανέβαινε έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο να βρουν ή να παράγουν περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε έφτιαχναν νέα εργαλεία είτε εξέλισσαν τις τεχνικές ανεύρεσης, με την αρωγή της επιστήμης.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται η παραγωγή χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια, αποδεικνύεται πως ο ανθρώπινος χρόνος, η προσπάθεια και η εφευρετικότητα είναι τα μόνα πεπερασμένα. Οτιδήποτε άλλο είναι πρακτικά απεριόριστο, θα μπορεί να παραχθεί αν ξοδευτούν αρκετοί πόροι.

f

Αυτό αναδεικνύει μια εκπληκτική πτυχή, ένα μοναδικό επίτευγμα του bitcoin. Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, του οποίου η προσφορά είναι αυστηρά περιορισμένη. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο, πόσο αυξάνεται η αξία του και πόσο προηγμένος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Δεν εξαρτάται ο αριθμός της παραγωγής νομισμάτων από καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τους αθάνατους νόμους των μαθηματικών.

Ενώ όσον αφορά τον χρυσό, αγνοούμε την ποσότητα που υπάρχει ακόμα στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άραγε δεν αποτελεί αυτό ένα βασικό δεδομένο για να βάλουμε τα χρήματά μας;

Το bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όσο και να ενδυναμώνει το κίνητρο από την άνοδο της τιμής του, δεν μπορούν να παραχθεί παραπάνω ποσότητα από την αυστηρά καθορισμένη. Το μόνο που αυξάνεται, είναι η ασφάλεια του δικτύου από τις κακόβουλες ενέργειες. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται η αξία του, άρα και η ανταμοιβή των εξορυκτών. Τους συμφέρει να προστατέψουν το δίκτυο.

Όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί στην αγορά η αυξανόμενη ζήτηση είναι η τιμή να αυξηθεί αρκετά, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους να πουλήσουν μερικά από τα νομίσματά τους.

Το bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

g

Ο χρυσός έχει ένα ακόμα μειονέκτημα όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την σπανιότητά του. Οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά χρυσού που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε πραγματικό χρυσό. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

ad2mobile

Εάν η τιμή ανεβαίνει στα ύψη για οποιονδήποτε λόγο, ορισμένοι τίτλοι με βάση τον χρυσό δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν. Μπορεί να μη διαθέτουν στην πραγματικότητα τον υποκείμενο χρυσό που νομίζετε ότι κατέχουν. Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Αν δεν τον κατέχουν, ενέχουν κίνδυνο ακύρωσης.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

article 1