Η πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα για τα κρυπτονομίσματα

Η εισήγηση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο ράλι όλη την αγορά

Νέα «βόμβα», αυτή τη φορά για τα altcoins*, μας έρχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η επίτροπος Hester Peirce προτείνει να μπορούν οι εταιρείες να αντλούν χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης tokens (ψηφιακών νομισμάτων) και μετά να υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που απαιτεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) περί αποκέντρωσης.

Η Peirce θεωρεί πως πρέπει να τους δίνεται περίοδος χάριτος 3 ετών από τη στιγμή που θα πουλήσουν το πρώτο τους token. Τη ριζοσπαστική αυτή πρόταση την εξέφρασε δημόσια στην ομιλία της, στο Σικάγο, στο International Blockchain Congress.

Όπως εξήγησε η Peirce, αυτό θα δώσει χώρο και χρόνο να αναπτύξουν το δίκτυο και την κοινότητά τους, πριν αρχίσουν να ανησυχούν για το νομικό καθεστώς. Αν περάσει η πρότασή της, προβλέπεται το ράλι των altcoins του 2017 να μοιάζει με ήρεμη περίοδο, μπροστά σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Και μιλάμε για μια περίοδο που οι συνηθισμένες αποδόσεις ήταν 100 φορές και πάνω σε έναν χρόνο! Όχι 100% απόδοση, αλλά 100 φορές πάνω τα χρήματα που τοποθέτησες. Κάτι σαν την «τρελή» περίοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου του 1999, χωρίς όμως το ημερήσιο ανώτατο όριο του 8%.

Αυτό θα οδηγήσει σε μια φούσκα, χωρίς αμφιβολία. Θα πρόκειται για την Αγρια Δύση των επενδύσεων. Ακόμα και σε γκρι περιοχή νομιμότητας να κινείται ένα επιχειρηματικό σχέδιο, θα έχουν 3 χρόνια να το θέσουν εντός ορίου οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Θα τους δίνεται εκτός των άλλων και η οικονομική δυνατότητα, από τα χρήματα που θα μαζέψουν από τους επενδυτές. Κάποιοι θα το κάνουν, κάποιοι όμως θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, θα μαζέψουν τα χρήματα από τους αφελείς και θα γίνουν… καπνός. Χρειάζεται τεράστια προσοχή.

Αν εξαιρέσεις το Bitcoin και ελάχιστα ακόμα, πίσω από κάθε κρυπτονόμισμα βρίσκονται νεοσύστατες εταιρίες (startups), οι οποίες δημιούργησαν δικά τους ψηφιακά νομίσματα και τα πουλάνε σαν μετοχές αντλώντας κεφάλαια, όπως κάνουν άλλοι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι μικρές τεχνολογικές startups προτίμησαν τις ICOs (δημόσιες εγγραφές κρυπτονομισμάτων) και όχι την εισαγωγή στον Nasdaq επειδή τους ερχόταν πιο φτηνά. Το κόστος της αναδοχής αποτελούσε σημαντικό κομμάτι επί του κεφαλαίου που μάζευαν.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Εξίσου σημαντικός λόγος, αν όχι σημαντικότερος, ήταν η ελαστικότητα των κανονισμών. Δεν απαιτούνταν οι αυστηρές προϋποθέσεις της εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Περνάμε σε μια νέα εποχή, εκδημοκρατισμού των επενδύσεων. Αν έχεις μια πραγματικά καλή ιδέα, δεν πέφτεις στην ανάγκη των venture capitals, οι οποίοι ανεμίζοντας το μπλοκ των επιταγών εκμεταλλεύονται, συχνά ξεδιάντροπα, τη διαπραγματευτική τους δύναμη. Δίνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης σε ελπιδοφόρες ιδέες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία τύχη να ανθίσουν. Από την άλλη όμως, έχει αφήσει σχετικά ελεύθερο πεδίο σε απατεώνες, που η μοναδική «δημιουργική» ιδέα τους είναι η εξαπάτηση. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν καλές προθέσεις αλλά δεν είχαν ικανότητες ή ανταγωνιστικό επιχειρηματικό πλάνο, οπότε η επίτευξη των στόχων τους ήταν ανέφικτη.

Πώς κερδίζουν οι βασικοί μέτοχοι από την έκδοση του νομίσματός τους; Σε πρώτη φάση, πουλώντας τα, αντλούν χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Σε δεύτερη φάση, από τη ζήτηση γι' αυτό. Το σκεπτικό είναι πως αν το χρησιμοποιούν 100 άνθρωποι, το νόμισμα θα έχει π.χ. 1 δολάριο. Αν όμως το χρησιμοποιούν χιλιάδες, θα έχει 100 ή 200 ή 1.000 δολάρια. Αν οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν καμιά 10ρια εκατομμύρια νομίσματα στην κατοχή τους ή προς έκδοση, θέλουν κάτι παραπάνω;

Πόσο εφικτό είναι για μια μικρή Fintech (εταιρείες τεχνολογίας του χρηματοοικονομικού κλάδου), αν έχει μια καλή ιδέα, ένα σωστό επιχειρηματικό σχέδιο, μια ικανή ομάδα ανθρώπων, να φτάσει… τη στρατόσφαιρα; Θα σας δώσουμε μια ιδέα: Η Visa εξαγόρασε πριν λίγες ημέρες μια Fintech εταιρεία, την Plaid, δίνοντας 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Δισεκατομμύρια για μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 και απασχολεί λίγες εκατοντάδες εργαζόμενους.

Γιατί το έκανε; Για μετάγγιση «φρέσκου αίματος». Αν δεν αρχίζει να εξαγοράζει νέες καινοτόμες επιχειρήσεις στον κλάδο της, αποκτώντας τεχνογνωσία και σύγχρονα εργαλεία, θα μείνει εκτός ανταγωνισμού. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η επίδραση που θα έχει το blockchain στις τράπεζες θα είναι η ίδια που είχε το Internet στις εφημερίδες. Επέζησαν μόνο όσες κατάφεραν να μετασχηματιστούν και να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες. Οι άλλες απλά χάθηκαν. Νομίζετε πως ο τραπεζικός κλάδος είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να σταματήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις; Και οι εφημερίδες το ίδιο νόμιζαν.

Η αγορά σήμερα

Παρόλο που το Bitcoin απέχει πλέον ελάχιστα από τις 10.000 δολάρια, μεγαλύτερη κινητικότητα υπάρχει στα altcoins. Βλέποντας την πορεία της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος τεχνικός αναλυτής για να αντιληφθείς πως από την αρχή της χρονιάς έχει ξεκινήσει ένας ανοδικός κύκλος.

Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε την άνοδο της τελευταίας εβδομάδας και του τελευταίου μήνα. Στην πρώτη 25άδα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, εβδομαδιαία άνοδο έχουμε μέχρι 44% στο Tezos, ενώ μηνιαία κέρδη 154% σημειώνει το Bitcoin SV. Το εντυπωσιακό είναι πως όλα, μα όλα, έχουν κέρδη. Και την τελευταία εβδομάδα και τις τελευταίες 30 ημέρες.

* Ο όρος altcoins, στην αργκό των crypto, περιλαμβάνει όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin.

Πηγή: Euro2day.gr (του Βασίλη Παζόπουλου)

 
567
Thumbnail