Γιατί η Bank of America εκτιμά την τωρινή χρηματιστηριακή κατάρρευση του δείκτη S&P ταχύτερη της Μεγάλης Ύφεσης του 1929

- Πώς κινείται η αγορά crypto

Πριν από την αξιολόγηση ξεκινάμε με την απλή μέτρηση. Σωστά; Σωστά. Τι να μετρήσουμε όμως; Το κυριότερο δεδομένο δεν το γνωρίζει κανείς: την εξάπλωση του ιού και τον χρόνο παραμονής των κοινωνιών σε κατάσταση ανάγκης. Η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως αρχές και ειδικοί είναι βαθιά νυχτωμένοι. Βαδίζουν ψηλαφώντας στο απέραντο σκοτάδι. Συνεχώς οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους ως προς την σφοδρότητα της επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης.

Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι είναι απρόσβλητοι στον πανικό. Πριν λίγες μόλις ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν περιμένει ύφεση. Προχθές, ο ίδιος άνθρωπος, δήλωσε ότι χρειάζεται η αμερικανική οικονομία 4 τρισεκατομμύρια από την Federal Reserve.

Για τους πολιτικούς ισχύουν όσα έχουμε πει και για τις συμβουλές των διάσημων επενδυτών: Μην ακούτε τι λένε, προσέξτε τι κάνουν. Πράγματι, οι Κεντρικές Τράπεζες και οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών έχουν λάβει δυσθεώρητα μέτρα δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων, αδιανόητα μέχρι χθες, με την ελπίδα να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα από ιατρικής πλευράς ή άραγε υπερβάλλουν; Ειδικοί δεν είμαστε ώστε να απαντήσουμε μα σιγουριά, αλλά είναι δεδομένο πως οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί. Ένα συγκλονιστικό γράφημα μας έρχεται από την Bank of America. Η τωρινή χρηματιστηριακή κατάρρευση του δείκτη S&P, είναι ταχύτερη από την Μεγάλη Ύφεση του 1929 είναι έτοιμη να ξεπεράσει την απότομη υποχώρηση του 1987. Κι αυτό χωρίς να υπολογίσουμε την σημερινή ημέρα, που προβλέπεται να είναι για γερά νεύρα.

χ

Τι ακολούθησε χρηματιστηριακά την Μεγάλη Ύφεση του 1929; Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 86% σε λιγότερο από τρία χρόνια, για να ξαναβρεί τα υψηλά του το 1954. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Δεδομένου ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος για τους ανθρώπους με ευαίσθητη υγεία, είναι εξίσου επιβλαβής και για τις εύθραυστες επιχειρήσεις. Η αγορά έχει να αντιμετωπίσει ένα ρεκόρ μόχλευσης χρέους και το γεγονός ότι η κρίση χτύπησε όταν οι μετοχές ήταν σε υπερεκτιμημένες.

Bank run όπως virus run

Ένα άρθρο του CNN μας επισημαίνει μια διαφορά με την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929. Παροτρύνει τους αμερικάνους να μην αποσύρουν τα χρήματα τους από την τράπεζα. Θεωρεί πως δεν υπάρχει κανείς λόγος να τρέξουν φοβισμένοι στο πλησιέστερο ATM και να ανακτήσουν τα μετρητά τους.

Επικαλείται δύο βασικές δικαιολογίες. Η μία είναι πως η FED έχει εγκρίνει την διάχυση τρισεκατομμυρίων στο τραπεζικό σύστημα και θα πατάει το «print» στα μηχανήματα της για όσο χρειαστεί. Η άλλη, ότι πλέον οι αμερικάνοι κάνουν εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού και πλαστικού χρήματος. Οι καταστηματάρχες όχι μόνο δέχονται τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμών, αλλά και τον ενθαρρύνουν. Πόσο ενθαρρυντικό είναι όμως να χρειάζεται να μας ενημερώνει για κάτι τέτοιο;

Η απάντηση στην ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι να πάρει τα χρήματά του ο καταθέτης αν πάει να κάνει ανάληψη, δεν διαφέρει ιδιαίτερα με την απάντηση στην ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι να πεθάνει κανείς εάν νοσήσει από τον Κορωνοϊό. Η ειλικρινής απάντηση είναι μία: Εξαρτάται. Εξαρτάται από το πόσοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ταυτόχρονα λόγω του ιού, όπως και από το πόσοι ταυτόχρονα θα σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Αν το πλήθος υπερβεί ένα σημείο και ύστερα, το σύστημα καταρρέει. Δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει τόσο μεγάλες υπερβολές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πού πας καραβάκι

Κάποιες προφητείες έχουν την δύναμη να αυτοεκπληρώνονται. Το οικονομικό περιβάλλον υποσκάπτεται όταν επικρατεί αρνητική ψυχολογία. Ο φόβος της ύφεσης οδήγησε την κατανάλωση σε υποχώρηση, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι επιχειρηματίες μεταφράζουν την απαισιοδοξία με δυσοίωνα μυνήματα. Μειώνουν προληπτικά τους μισθούς ή απολύουν αντί να προσλαμβάνουν. Περισσότεροι άνεργοι και μειώσεις μισθών σημαίνουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση. Λιγότερες πωλήσεις από τις επιχειρήσεις εντίνει την ανασφάλεια, που απαντάνε στα μειωμένα έσοδα με νέες απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών. Αφήνονται να τους παρασέρνει το ρεύμα προς την αναπόφευκτη καταστροφή. Ένας φαύλος κύκλος.

Αυτό ακριβώς προσπαθούν να προλάβουν οι υπεύθυνοι. Θα μπορέσει η νομισματική πολιτική να συνεχίζει να είναι ικανή, ώστε να αποσοβήσει τον κίνδυνο; Θα είναι όσο αποτελεσματική υπήρξε την τελευταία φορά; Το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο, αν σκεφτούμε πως οι οικονομικές εντάσεις προκαλούν τριγμούς στις διεθνείς σχέσεις. Πολλοί αναλυτές βρίσκουν ομοιότητες με την δεκαετία του 1930, όσο αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ εθνών. Όπως παρατηρούμε οι ηγέτες των κρατών του κόσμου δεν μάχονται μόνο τον ιό, αλλά και ο ένας τον άλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως θα οδηγηθούμε οπωσδήποτε στο ίδιο αποτέλεσμα. Δεν γίνεται όμως να μην αποτελέσει σημείο ανησυχίας.

Οι συνθήκες μπορεί να μοιάζουν δυσοίωνες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δυναμική υπέρ της προόδου δεν μπορεί να ανακοπεί. Η ανθρώπινη επινόηση και η θέληση για ευημερία θα υπερισχύσουν και πάλι. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι το σημείο όπου θα ξεκινήσει η ανάκαμψη από την αναστάτωση που τείνει να δημιουργηθεί και πόσο χρόνο θα κάνει να επουλωθούν οι πληγές.

euro2day.gr

 
456
Thumbnail

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, ο πανικός φαντάζει ως λογική αντίδραση. Αν δεν ανησυχήσουμε και τώρα, πότε θα το κάνουμε; Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του κλάδου υγείας αγωνίζεται για να βρει λύσεις ενάντια στην πανδημία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Και βέβαια ποιο θα είναι πραγματικά το κόστος. Η πανδημία ανέστρεψε την παγκόσμια οικονομία στον πυρήνα της.

ad1mobile

Όποιος ξεστομίζει την περιβόητη φράση «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», δεν προκαλεί πλέον το ενδιαφέρον, αλλά τον εκνευρισμό. Η πρώτη αντίδραση απέναντι του περιλαμβάνει ενέργειες που δεν θα έβλεπες ποτέ γραμμένες στα βιβλία του Ζαμπούνη. Δεν παύει όμως να ισχύει. Η ζωή συνεχίζεται, έστω και αν δεν πορεύεται με τον επιθυμητό τρόπο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η νευρικότητα δεν έχει κοπάσει στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο ρυθμός που από το θετικό πρόσημο την μια ημέρα, συνεχίζει με αρνητικό την επόμενη, θυμίζει περιστρεφόμενη πόρτα. Η υψηλή μεταβλητότητα φοβίζει τους ερασιτέχνες που δεν διαθέτουν εμπειρία και ψυχραιμία. Ενθαρρύνει τους τζογαδόρους που συμπεριφέρονται στις αγορές λες και παίζουν στο καζίνο. Υπάρχει και η συνετή πλευρά όμως. Οι υπεύθυνοι επενδυτές, σε τέτοιες καταστάσεις μειώνουν τον κίνδυνο, ελαττώνοντας τις επενδυτικές θέσεις τους και αυξάνοντας τα μετρητά.

Ωφελημένοι είναι και όσοι διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά! Αναμφίβολα σε κάποιους κλάδους και επιχειρήσεις όχι μόνο ανέβηκε ο τζίρος, αλλά ο περιορισμός στις μετακινήσεις αναμένεται να τους δοθεί ώθηση για το μέλλον.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Μία επιλογή που θα μπορούσε να σκεφτεί εύκολα ο καθένας, αφορά τον παγκόσμιο ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την Amazon (AMZN). Μόνο απίθανο δεν είναι το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να στραφούν προς αυτή την διέξοδο για τις αγορές τους, ακόμα και μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα συνειδητοποιήσουν την διευκόλυνση που υπάρχει από τις on-line αγορές, ακόμα όσοι μέχρι χθες δεν ενδιαφερόντουσαν.

Η περίπτωση να κάθονται όλοι σπίτι με άφθονο ελεύθερο χρόνο, δεν υπήρχε ούτε στα ποιο τρελά όνειρα των ανθρώπων της Netflix (NFLX). Να όμως που πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να σκεφτούμε πως η τηλεθέαση, όπως λογικά και οι συνδρομητές, θα αυξηθούν. Πράγματι το επιβεβαίωσε μια ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την AT&T. Το steaming που αφορά το Netflix, έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Η Disney (DIS) που πριν λίγους μήνες ξεκίνησε και αυτή συνδρομητικό κανάλι, δεν θα προβάλει στους κινηματογράφους όπως υπολόγιζε το Frozen 2. Θα το συμπεριλάβει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της και με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει νέους συνδρομητές. Η μεγάλη ζημιά από πλευράς εσόδων για την DIS αφορά τα θεματικά πάρκα της, τα οποία αναγκάστηκε να κλείσει. Επίσης πρόβλημα είναι πως έχει σταματήσει η παραγωγή σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Κερδισμένη είναι η Zoom Video Communications (ZM), η οποία διαθέτει την ομώνυμη πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων. Αντίθετα με την γενικότερη καταθλιπτική εικόνα της αγοράς, μέσα σε 3 μήνες διπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της. Πλέον διαπραγματεύεται με το αστρονομικό P/E της τάξης του 1.400! Το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως πολλοί επενδυτές μπέρδεψαν την εταιρία με μια μικρή κινέζικη των 10 υπαλλήλων, που διαπραγματεύεται στην Over The Counter αγορά, την ZOOM Technologies (ZOOM). Από το 1 δολάριο βρέθηκε στα 20!

Διασκεδαστικό βέβαια είναι αν δεν την έχεις πατήσει ο ίδιος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συμπέρασμα
Παίζω χρηματιστήριο. Τι παραπλανητική έκφραση. Παιχνίδι είναι όταν μαζεύεστε στο οικογενειακό τραπέζι και παίζετε χαρτιά με φασόλια. Το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι, είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν ανοίγεις ένα μαγαζί, δεν θα πεις ποτέ ότι παίζεις τον επιχειρηματία!

Για να βγεις κερδισμένος πάνω από όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Οι Έλληνες επενδυτές, όσοι τουλάχιστον έχουν απομείνει ακόμα όρθιοι από το τσουνάμι της δεκαετούς κρίσης, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να απαλλαγούν από την οδυνηρή εσωστρέφεια. Να στραφούν προς την αμερικάνικη αγορά.

Ο λόγος δεν είναι μόνο πως αμερικάνικη οικονομία ήταν εξαιρετικά δυνατή, ενώ η ελληνική ήταν αδύναμη, άρα οι πιθανότητες κέρδους αυξάνονται. Το βασικότερο κίνητρο είναι οι περισσότερες ευκαιρίες, καθώς περιλαμβάνει χιλιάδες εταιρίες, από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ο πιο ελκυστικός τομέας αυτή τη στιγμή είναι της υγείας. Αν χρειαζόμαστε κάτι τώρα, αυτά είναι φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Μια άλλη κατηγορία που σημειώνει κέρδη είναι τα funds που σχετίζονται με ομόλογα. Είναι και άλλα, όπως ο κλάδος των on-line παιχνιδιών.

Επιλογές υπάρχουν. Αρκεί να έχεις διάθεση να αφοσιωθείς στην μελέτη.

Τι γίνεται με το bitcoin
Το bitcoin άλλοι το αντιμετωπίζουν σαν νόμισμα, άλλοι σαν μετοχή, άλλοι σαν εμπόρευμα. Στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία από μόνο του. Έχει στοιχεία από όλα. Όσο και αν το κατηγορούν οι πολέμιοι του, έχει μια ιδιότητα που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς στα σοβαρά: την σπανιότητα.

Η ποσότητα των κρατικών νομισμάτων μπορεί να αυξηθεί κατά το δοκούν. Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός. Κι όταν φτάνουν στο όριο, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ανακαλύπτουν άλλο ένα παράθυρο από το οποίο επιτρέπεται να διοχετεύσουν ρευστότητα στο σύστημα. Ούτε η ποσότητα των μετοχών είναι σταθερή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να διπλασιαστεί. Κι αν δεν φτάσει, ποιος εμποδίζει το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει μια καινούργια.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ο χρυσός είναι το μοναδικό από τα εμπορεύματα που όντως έχει μια σπανιότητα, αλλά και αυτή αμφισβητείται, καθώς σε κάποιο βαθμό επηρεάζεται από την τιμή του. Αν για παράδειγμα δεκαπλασιαστεί η αξία του, οι προσπάθειες για εξόρυξη θα ενταθούν.

Το μόνο που ο ρυθμός παραγωγής του είναι αυστηρά καθορισμένος και καταλήγει μειούμενος, είναι το bitcoin. Γιατί; Επειδή δεν ορίζεται από τις ανθρώπινες ανάγκες ή επιθυμίες. Είναι προκαθορισμένος. Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Για αυτό η κεφαλαιοποίηση του βρίσκεται τόσο ψηλά.

Μην σας ενοχλούν οι έντονες διακυμάνσεις της τιμής του. Το bitcoin έχει σχεδιαστεί για συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην τιμή. Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα. Η πανδημία αποτελεί την μεγάλη του ευκαιρία να το αποδείξει.

Σεμινάρια
Προκειμένου να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars.

ad2mobile

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: euro2day
 

article 1