ΗΠΑ: Λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων κατάσχεσαν οι αρχές

Οι λογαριασμοί φαίνεται να σχετίζονταν με τρομοκρατικές ομάδες, όπως η al-Qaida και το Ισλαμικό Κράτος

Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι, προχώρησε στην κατάσχεση εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων στους οποίους βασίζονταν τρομοκρατικές ομάδες, όπως η al-Qaida και το Ισλαμικό Κράτος, για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς για να δέχονται δωρεές και για να εισπράττουν χρήματα από την πώληση παραποιημένου προστατευτικού εξοπλισμού για την πανδημία, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση που έχει γίνει ποτέ σε κρυπτονομίσματα που συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η επιχείρηση ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την διακοπή της χρηματοδότησης παράνομων και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, συχνά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Στο δίκτυο που εξαρθρώθηκε οι εμπλεκόμενοι ενθάρρυναν τους δωρητές, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί από τις αρχές η πορεία των χρημάτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η κατάσχεση των λογαριασμών σημαίνει ότι οι οργανώσεις δεν θα έχουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αγοράσουν όπλα και να εκπαιδεύσουν τους μαχητές τους, δήλωσε ο βοηθός του γενικού εισαγγελέα, John Demers σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι οι αρχές είναι πάντα ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο Demers.

Συνολικά οι αρχές κατάσχεσαν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα, μαζί με πάνω από 300 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων. Εντόπισαν επίσης τέσσερις ιστοσελίδες και άλλες τέσσερις σελίδες στο Facebook που συνδέονται με την οργάνωση.

(capital.gr)

 
605
Thumbnail