Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται το Bitcoin, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση

Το Bitcoin και η παρέα του στέκονται αναποφάσιστα. Θα κάνουν το άλμα προς τα πάνω, μπαίνοντας με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο σε μια ανοδική τάση ή θα γυρίσουν προς τα πίσω, σε ένα νέο κύκλο ταλαιπωρίας; Ό,τι και να γίνει πάντως, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται και πάλι για μια απότομη κίνηση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Η προσοχή μας βέβαια είναι στραμμένη ειδικά στο Bitcoin. Εκείνο είναι που θα δώσει το σύνθημα για την κατεύθυνση ολόκληρης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Στο 4ωρο διάγραμμά του φαίνεται καθαρά η συσσώρευση που γίνεται σε επίπεδα τιμών λίγο υψηλότερα από εκεί που οδήγησε τις τιμές η έντονη ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας.

1

Εν αναμονή λοιπόν της… απόφασης, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε ειδήσεις από άλλα κράτη, όσον αφορά την επίσημη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις μάς έρχονται από το Ιράν.

Ένα ψηφιακό νόμισμα που θα ονομάζεται PayMon ανακοινώθηκε από την εταιρεία Kuknos. Στο εγχείρημα συμμετέχουν τέσσερις ιρανικές τράπεζες και η ιδιαιτερότητά του είναι πως θα έχει αντίκρισμα στο απόθεμα της Ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας σε χρυσό. Το νόμισμα θα αποτελέσει το όχημα πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι τράπεζες για να διαθέσουν στην αγορά τα περιουσιακά στοιχεία τους, τα οποία θα έχουν ψηφιοποιηθεί σε μικρά κομμάτια (tokens).

1

Το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια του Ιράν να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Το PayMon φιλοδοξεί να διευκολύνει τις εγχώριες και διασυνοριακές συναλλαγές με το εθνικό νόμισμα του Ιράν, το Rial. Αυτή η κίνηση εξηγεί για ποιον λόγο η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν ανακοίνωσε ένα σχέδιο περιορισμού της χρήσης μη εγκεκριμένων κρυπτονομισμάτων. Τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρνητικοί μαζί τους, όπως βιάστηκαν πολλοί να ισχυριστούν. Απλά θέλανε να περιορίσουν τον ανταγωνισμό του PayMon.

Οι κινήσεις των Ιρανών έρχονται σε απάντηση των αμερικανικών προσπαθειών για απομόνωσή τους από τις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ ήταν ενημερωμένες για τα σχέδια των Ιρανών, δεν αιφνιδιάστηκαν. Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ εισήγαγαν νομοσχέδια εναντίον των προσπαθειών του Ιράν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, πέρα από τις εμπορικές κυρώσεις.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη; Μέσω συμφωνιών συνεργασίας με φιλικές χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, το Ιράν θα είναι σε θέση να παρακάμψει ουσιαστικά τις κυρώσεις, καθώς δεν θα χρειάζεται να γίνουν τραπεζικές δοσοληψίες μέσω του SWIFT, του μηχανισμού μέσω του οποίου ανταλλάσσει αξίες το διεθνές τραπεζικό δίκτυο.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Οι γεωστρατηγικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα ήταν ανέκαθεν πολύπλοκες, μια τεράστια διανοητική πρόκληση. Από ό,τι φαίνεται, αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά, καθώς προστίθεται μια σημαντική νέα παράμετρος: η συμβολή των κρυπτονομισμάτων.

Δεν είναι η μοναδική απόπειρα κράτους να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Η πρώτη ήταν από τη Βενεζουέλα, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει στεφθεί με επιτυχία. 

Οι εξελίξεις στη Ρωσία

Λίγα μίλια μακριά, στη Ρωσία, ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει θέσει ως προθεσμία τον Ιούλιο του 2019 για την εφαρμογή κανόνων πάνω στα κρυπτονομίσματα. Ο σχεδιασμός αφορά στη γενικότερη προώθηση της ψηφιακής οικονομίας στη Ρωσία, η οποία αγωνίζεται και αυτή εν μέσω παραβιάσεων των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αφήσει χώρο για παρερμηνείες. Έχει δηλώσει πως δεν εμπιστεύεται τα κρυπτονομίσματα, επειδή δεν υποστηρίζονται από κάποια κεντρική τράπεζα. Η Elina Sidorenko, επικεφαλής της Ομάδας Νομοθετικής Αξιολόγησης Κινδύνου, απηχώντας τις απόψεις του, δήλωσε πως η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι έτοιμη να εισαγάγει κρυπτονομίσματα στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό της σύστημα, γιατί δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει τα επόμενα 30 χρόνια.

1

Παρ' όλα αυτά, το VKontakte (VK), το αντίστοιχο του Facebook στη Ρωσία, σκέφτεται να εκδώσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Το VK ισχυρίζεται ότι έχει 97 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, οι οποίοι θα κερδίζουν νομίσματα, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην πλατφόρμα. Είτε από δημοσιεύσεις, είτε με τα like τους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα για να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μεταξύ τους.

Ήδη μπορούν και μεταφέρουν (παραδοσιακά) χρήματα χρησιμοποιώντας το VK Pay, από τον Ιούνιο του 2018. 

>>> Όλες οι διεθνείς με επιλεγμένο περιεχόμενο ειδήσεις <<<

 

Δεν γνωρίζω ακριβώς τη φιλοσοφία κάτω από την οποία δουλεύει το VKontakte. Αν όμως την ιδέα να κερδίζεις χρήματα από την ενασχόλησή σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εφαρμόσει το Facebook που έχει δισεκατομμύρια χρήστες, ετοιμαστείτε για παγκόσμια οικονομική κρίση! Η παραγωγικότητα θα πέσει εύκολα 20%, καθώς όλοι θα το ρίξουν στα ποσταρίσματα!

Για να επανέλθουμε στην αγορά, αυτή την ώρα τα κυριότερα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε θετικό έδαφος σε σχέση με χθες, έστω και με μικρό ποσοστό. Το Bitcoin ανεβαίνει 1,08% και διαπραγματεύεται στις 5.253 δολάρια. Τη μεγαλύτερη άνοδο σήμερα ανάμεσα στα 100 κυριότερα cryptos την έχει το TrueChain (TRUE), με 27,6% και τη μεγαλύτερη πτώση τη σημειώνει το ABBC Coin (ABBC), με -7,4%.

1

euro2day.gr

 
173
Thumbnail

Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα, έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα από τους νόμους. Ουσιαστικά, αν έχει διαπραχθεί ή όχι απάτη, κρίνεται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των γενικότερων οικονομικών δοσοληψιών κάθε χώρας. Έχουν υπάρξει κάποιες προσπάθειες για εξειδικευμένους κανονισμούς λειτουργίας, αλλά έχουν προέλθει από μικρά κράτη, όπως η Εσθονία και η Μάλτα. Αυτοί που θα καθορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι οι Αμερικανοί. Όλοι αυτούς περιμένουν να δώσουν την κατεύθυνση.

ad1mobile

Γι' αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση του Δημοκρατικού Andrew Yang. Πρόκειται για τον πρώτο υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος φαίνεται διακείμενος θετικά προς το Bitcoin. Μάλιστα στην καμπάνια που ξεκίνησε, για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του, δήλωσε ότι δέχεται δωρεές σε Bitcoin, Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα. Ας οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί, αναφέρει χαρακτηριστικά στο site του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί απόδειξη. Οι ανάγκες για χρήματα είναι τεράστιες για μια αξιοπρεπή εκλογική εκστρατεία και μαζεύει ο άνθρωπος ό,τι βρει. Κι όμως, ο Yang από ό,τι φαίνεται είναι αρκετά παλιός στον χώρο του Bitcoin. Το 2013 είχε γράψει ένα tweet που αναφερόταν στην τότε υποχώρηση των τιμών, όταν η τιμή μειώθηκε κάτω από τα 600 δολάρια. Συνεπώς έχει ανακατευτεί ή τουλάχιστον γνωρίζει την ύπαρξή του από τότε.

Η σχέση του Yang με το Bitcoin έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις γύρω από τα crypto. Από τη μια, υπάρχουν πολλές ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από χρήστες των κρυπτονομισμάτων που πανηγυρίζουν. Ακόμα και οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αντιληφθεί τη χρησιμότητά τους, λένε. Άλλοι κάνουν όνειρα για το πόσο ψηλά θα φτάσει το Bitcoin, αν γίνει πρόεδρος ο Yang.

Όπως δήλωσε, ήρθε η ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει σαφείς οδηγίες. Να «δημιουργήσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στον κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ώστε οι επιχειρήσεις και τα άτομα να μπορούν να επενδύουν και να καινοτομούν στην περιοχή χωρίς αβεβαιότητες».

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεώρησαν πως βρήκαν το αδύνατο σημείο του. Άρχισαν να τον δυσφημούν αναπαράγοντας τα συνηθισμένα περί ύποπτων χρηματικών ροών, μέχρι και για τη ζημιά που κάνουν στο περιβάλλον οι επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Η σχέση του Yang με το Bitcoin δεν είναι το μοναδικό που έχει προκαλέσει σάλο. Το κυριότερο είναι η υπόσχεσή του πως όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ, από την ενηλικίωση τους και μετά, θα λαμβάνουν 1.000 δολάρια από το κράτος, ακόμα και αν δεν δουλεύουν. Έχουμε δει λαϊκιστές και λαϊκιστές, αλλά αυτός έσπασε κάθε φράγμα, θα σκεφτούν πολλοί. Μη βιάζεστε. Αυτό το μέτρο, αν όχι το ίδιο, πάντως αυτής της φιλοσοφίας, έχει υποστηριχθεί από τα μεγάλα επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη, όπως ο Bill Gates και ο Elon Musk. Θετικά προσκείμενος φαίνεται να είναι και ο Barack Obama, που θεωρεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Ο Yang και οι υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος παραδέχονται πως στην αρχή θα οδηγήσει σε αύξηση του εθνικού χρέους, αλλά σε βάθος χρόνου θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Γιατί; Επειδή θα έχει σαν αποτέλεσμα ο εργοδότης-επιχειρηματίας να αποφεύγει να προσλαμβάνει πολλούς ανειδίκευτους, επειδή δεν θα τον συμφέρει. Αντίθετα, θα έχει κίνητρο να αντικαταστήσει αυτές τις δουλειές με μηχανήματα, με ρομποτικά συστήματα. Οι νέες τεχνολογίες κατά κανόνα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Και τι γίνεται όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγικότητα; Αυξάνονται τα κέρδη σου.

Από ό,τι λέει ο Yang, το κόστος από την πληρωμή του μερίσματος της ελευθερίας (Freedom Dividend) είναι πολύ πιο λίγο από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν θα προκαλούσε πολύ πληθωρισμό, θα ήταν καλό για τις επιχειρήσεις και θα βοηθούσε εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν εκπαίδευση, να βελτιώσουν την οικονομία παρέχοντάς τους καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή. «Οι καλές εταιρείες επενδύουν στους ανθρώπους τους. Είναι καιρός να κάνουμε το ίδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας: τα κρυπτονομίσματα. Ποιος θα ωφεληθεί από το σενάριο ανεξέλεγκτου τυπώματος του δολαρίου; Το Bitcoin φυσικά! Γιατί; Επειδή είναι ένα περιουσιακό στοιχείο παγκόσμια αποδεκτό, που από τη φύση του είναι αντιπληθωριστικό. Το Bitcoin χαρακτηρίζεται ως ψηφιακός χρυσός και υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό. Είναι σπάνιο, αναγνωρισμένο πέρα από τα σύνορα και μπορεί να κρατηθεί ανώνυμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον φυσικό χρυσό που πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, οι κωδικοί για το Bitcoin μπορούν να διατηρούνται σε έναν υπολογιστή ή ακόμα και σε ένα χαρτί.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό ή απίθανα αλαζονικό να συγκρίνεις τον χρυσό, μια διαχρονική αξία η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους, με το Bitcoin, που μόλις έκλεισε 10 χρόνια παρουσίας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί την ύπαρξή του. Ωστόσο, καλώς ή κακώς, το πιστεύουν αρκετοί. Ίσως λοιπόν να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα για να εκτοξευτεί η τιμή του.

ad2mobile

Τι πιθανότητες έχει να εκλεγεί ο Yang; Ίσως όχι πολλές. Μήπως όμως ο Trump ξεκίνησε ως φαβορί; Ακόμα και αν εκλεγεί, όσο φιλικά προσκείμενος να είναι με τα crypto, μπορεί να κάνει κάτι για την ευρεία υιοθέτηση του Bitcoin; Δύσκολο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Το μεγαλύτερο λόμπι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το τραπεζικό.

Βασίλης Παζόπουλος (euro2day.gr)

article 1