Το Bitcoin περιλαμβάνεται πλέον στις επενδύσεις που καταφεύγουν επενδυτές στις «δύσκολες ώρες»

Σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, όλα τα περιουσιακά στοιχεία, από τους χρηματιστηριακούς τίτλους μέχρι τα ακίνητα, κινούνται συγχρονισμένα προς τα κάτω, με πειθαρχία βορειοκορεατικού στρατιωτικού αγήματος. Σε κρίσιμες συνθήκες, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν κάποια ψύχραιμη και εκ των προτέρων σχεδιασμένη στρατηγική. Η λογική δεν αποτελεί προϋπόθεση. 

Οι επενδυτές τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο κινδύνου αναζητώντας μετρητά και είναι διατεθειμένοι να ρευστοποιήσουν ό,τι διαθέτουν, σε οποιαδήποτε τιμή. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε όλο του το μεγαλείο αυτό το διάστημα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Από όλες τις αναλύσεις που διαβάσαμε αυτές τις ημέρες, ξεχωρίσαμε ως πιο ενδιαφέρουσα μια του Willy Woo, ο οποίος δημοσίευσε χθες ένα διάγραμμα που συγκρίνει τις διάφορες φάσεις που πέρασαν οι αγορές στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την τωρινή. α


Το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση του S&P 500, ο χρυσός έδειχνε να αντιδρά θετικά. Πολλοί σκέφτηκαν πως αποτελεί ασφαλές καταφύγιο. Όσο όμως η υποχώρηση των μετοχών συνεχιζόταν τόσο η πτώση συμπαρέσυρε και τον χρυσό. Είτε λόγω πανικού, είτε επειδή αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να καλύψουν άλλα ανοίγματα, είτε επειδή απλά νόμιζαν πως θα αγοράσουν πιο φτηνά. Ωστόσο ο χρυσός ήταν που αντέδρασε θετικά πρώτος. Όταν η διόρθωση των μετοχών συνέχισε τη δεύτερη φάση της, ο χρυσός ήδη ανέβαινε.

Ερχόμαστε τώρα στο 2020. Πάλι μετά την έντονη πτώση του S&P 500 ο χρυσός έδειξε να μην επηρεάζεται αρνητικά. Όπως και το bitcoin. Γιατί βάζουμε και το bitcoin στο κάδρο; Επειδή πλέον δεν έχουμε ένα μόνο σπάνιο, αποπληθωριστικό νομισματικό μέσο, που η παραγωγή του είναι ανεξάρτητη από τη μεταβολή του ΑΕΠ, την ανεργία, τα επιτόκια, τα κέρδη των επιχειρήσεων, τη γεωπολιτική αστάθεια, τους πολέμους. Όλες αυτές τις ιδιότητες τις έχει και το bitcoin. Για την ακρίβεια, χρυσός και bitcoin δεν είναι ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες αλλά παθητικοί δέκτες. 

Όπως βλέπουμε, υπάρχουν μέχρι στιγμής πολλές ομοιότητες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Τίποτα δεν αποκλείει να επαναληφθεί το σενάριο που περιγράφουμε. Να συνεχιστεί η διόρθωση των μετοχών, αλλά ο χρυσός να αρχίσει να ανακάμπτει πρώτος. Αν όντως είμαστε στην αρχή της υλοποίησης αυτής της εκδοχής, το bitcoin βλέπουμε να προηγείται του χρυσού. Το bitcoin, όπως έχουμε πει, διαπραγματεύεται συνέχεια. Αδιάκοπα. Συνεπώς οι traders των crypto απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να εκμεταλλευτούν πρώτοι τις σπουδαίες αποφάσεις, που συνήθως λαμβάνονται τα Σαββατοκύριακα.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Η επιβεβαίωση
Μην μπερδεύετε το χρηματιστήριο με τα οικονομικά δεδομένα. Μόνο μέχρι ένα σημείο παρακολουθεί το ένα το άλλο. Σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, οι αγορές έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία από ό,τι η οικονομία στις αγορές.

Όταν διαβάζετε ή διενεργείτε οι ίδιοι βαρύγδουπες χρηματιστηριακές αναλύσεις ή πολύπλοκες τεχνικές αναλύσεις, κάντε μία παύση. Ανοίξτε το διάγραμμα, σβήστε ό,τι δείκτη υπάρχει πάνω, για να μείνουν μόνο οι τιμές. Η τιμή είναι ο βασιλιάς. Ειδικά σε ταραχώδεις καιρούς, η τιμή αποτελεί ταυτόχρονα και είδηση.

Το πρώτο που χρειάζεται να ανιχνεύσετε, είναι αν η κατεύθυνση της αγοράς είναι ανοδική, καθοδική ή πλάγια. Η αναγνώριση μιας τάσης δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς χρόνια εμπειρίας και εξελιγμένης ευφυΐας συστήματα υπολογισμών. Εάν η επόμενη κορυφή σχηματιστεί σε υψηλότερη τιμή από την προηγούμενη, σημαίνει πως η τάση αρχίζει και γίνεται ανοδική. Το αντίθετο ακριβώς μας προσδιορίζει την απαρχή μιας πτωτικής τάσης.

Βλέποντας υψηλότερες κορυφές και υψηλότερους πυθμένες, υπάρχουν αποδείξεις, όχι απλώς υποψίες, ότι η πίεση των πωλητών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Συνεπώς οι πιθανότητες γύρισαν υπέρ της ανόδου. Ως πότε; Μέχρι να δούμε το αντίθετο. Τι παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα του bitcoin; Αυτό ακριβώς. Ότι κάθε πυθμένας είναι ψηλότερος σε σχέση με τον προηγούμενο. Το ίδιο και οι κορυφές.

Μα διαβάζετε για επικείμενες καταστροφές, όσοι μιλάνε είναι απαισιόδοξοι, η δικιά σας αίσθηση είναι πως θα χειροτερέψουν τα πράγματα πριν καλυτερεύσουν. Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά δεν έχει σημασία τι νομίζετε εσείς ή σε τι τιμή αγοράσατε. Η δική σας άποψη δεν έχει σημασία. Η αγορά αδιαφορεί για τη γνώμη σας. Αδιαφορεί για το ποια θεωρείτε εσείς δίκαιη αποτίμηση. Ο επιτυχημένος επενδυτής ξεχωρίζει από το ότι έχει αποβάλει τον εγωισμό της γνώμης του και εμπιστεύεται τα γεγονότα. Αν δούμε υψηλότερες κορυφές και πυθμένες, δεν πρόκειται για άποψη. Είναι γεγονός. α


Αν ακολουθήσουμε αυτό το σκεπτικό, πότε θα αλλάξουμε γνώμη; Μόλις δούμε το αντίθετο. Τον επόμενο πυθμένα να είναι πιο χαμηλά. Το ίδιο ισχύει για όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, όχι μόνο για την αγορά των crypto. Πότε αντιστρέφεται η τάση; Από τους τίτλους των εφημερίδων και των sites; Όχι, βέβαια. Οι ειδήσεις δεν αγοράζουν. Δεν πουλάνε. Επηρεάζουν σε ένα βαθμό αυτούς που διενεργούν τις συναλλαγές, αλλά όχι απόλυτο.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Αν είναι τόσο απλό, γιατί δεν το ακολουθούν όλοι; Επειδή η αγορά έχει τη δική της τάση. Να ξεγελάει τον trader. Πολλές φορές, το πιο απλό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Και το να κλωτσάς την μπάλα είναι εύκολο. Πόσοι όμως γίνονται επιτυχημένοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές; Το ίδιο ισχύει με τους επιτυχημένους διαχειριστές και επενδυτές. Προσαρμοστείτε. Όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε μια κατάσταση, καλείστε να αλλάξετε την τακτική σας.

Βασίλης Παζόπουλος - euro2day.gr
 

 
456
Thumbnail

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, ο πανικός φαντάζει ως λογική αντίδραση. Αν δεν ανησυχήσουμε και τώρα, πότε θα το κάνουμε; Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του κλάδου υγείας αγωνίζεται για να βρει λύσεις ενάντια στην πανδημία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Και βέβαια ποιο θα είναι πραγματικά το κόστος. Η πανδημία ανέστρεψε την παγκόσμια οικονομία στον πυρήνα της.

ad1mobile

Όποιος ξεστομίζει την περιβόητη φράση «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», δεν προκαλεί πλέον το ενδιαφέρον, αλλά τον εκνευρισμό. Η πρώτη αντίδραση απέναντι του περιλαμβάνει ενέργειες που δεν θα έβλεπες ποτέ γραμμένες στα βιβλία του Ζαμπούνη. Δεν παύει όμως να ισχύει. Η ζωή συνεχίζεται, έστω και αν δεν πορεύεται με τον επιθυμητό τρόπο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η νευρικότητα δεν έχει κοπάσει στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο ρυθμός που από το θετικό πρόσημο την μια ημέρα, συνεχίζει με αρνητικό την επόμενη, θυμίζει περιστρεφόμενη πόρτα. Η υψηλή μεταβλητότητα φοβίζει τους ερασιτέχνες που δεν διαθέτουν εμπειρία και ψυχραιμία. Ενθαρρύνει τους τζογαδόρους που συμπεριφέρονται στις αγορές λες και παίζουν στο καζίνο. Υπάρχει και η συνετή πλευρά όμως. Οι υπεύθυνοι επενδυτές, σε τέτοιες καταστάσεις μειώνουν τον κίνδυνο, ελαττώνοντας τις επενδυτικές θέσεις τους και αυξάνοντας τα μετρητά.

Ωφελημένοι είναι και όσοι διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά! Αναμφίβολα σε κάποιους κλάδους και επιχειρήσεις όχι μόνο ανέβηκε ο τζίρος, αλλά ο περιορισμός στις μετακινήσεις αναμένεται να τους δοθεί ώθηση για το μέλλον.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Μία επιλογή που θα μπορούσε να σκεφτεί εύκολα ο καθένας, αφορά τον παγκόσμιο ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την Amazon (AMZN). Μόνο απίθανο δεν είναι το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να στραφούν προς αυτή την διέξοδο για τις αγορές τους, ακόμα και μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα συνειδητοποιήσουν την διευκόλυνση που υπάρχει από τις on-line αγορές, ακόμα όσοι μέχρι χθες δεν ενδιαφερόντουσαν.

Η περίπτωση να κάθονται όλοι σπίτι με άφθονο ελεύθερο χρόνο, δεν υπήρχε ούτε στα ποιο τρελά όνειρα των ανθρώπων της Netflix (NFLX). Να όμως που πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να σκεφτούμε πως η τηλεθέαση, όπως λογικά και οι συνδρομητές, θα αυξηθούν. Πράγματι το επιβεβαίωσε μια ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την AT&T. Το steaming που αφορά το Netflix, έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Η Disney (DIS) που πριν λίγους μήνες ξεκίνησε και αυτή συνδρομητικό κανάλι, δεν θα προβάλει στους κινηματογράφους όπως υπολόγιζε το Frozen 2. Θα το συμπεριλάβει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της και με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει νέους συνδρομητές. Η μεγάλη ζημιά από πλευράς εσόδων για την DIS αφορά τα θεματικά πάρκα της, τα οποία αναγκάστηκε να κλείσει. Επίσης πρόβλημα είναι πως έχει σταματήσει η παραγωγή σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Κερδισμένη είναι η Zoom Video Communications (ZM), η οποία διαθέτει την ομώνυμη πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων. Αντίθετα με την γενικότερη καταθλιπτική εικόνα της αγοράς, μέσα σε 3 μήνες διπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της. Πλέον διαπραγματεύεται με το αστρονομικό P/E της τάξης του 1.400! Το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως πολλοί επενδυτές μπέρδεψαν την εταιρία με μια μικρή κινέζικη των 10 υπαλλήλων, που διαπραγματεύεται στην Over The Counter αγορά, την ZOOM Technologies (ZOOM). Από το 1 δολάριο βρέθηκε στα 20!

Διασκεδαστικό βέβαια είναι αν δεν την έχεις πατήσει ο ίδιος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συμπέρασμα
Παίζω χρηματιστήριο. Τι παραπλανητική έκφραση. Παιχνίδι είναι όταν μαζεύεστε στο οικογενειακό τραπέζι και παίζετε χαρτιά με φασόλια. Το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι, είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν ανοίγεις ένα μαγαζί, δεν θα πεις ποτέ ότι παίζεις τον επιχειρηματία!

Για να βγεις κερδισμένος πάνω από όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Οι Έλληνες επενδυτές, όσοι τουλάχιστον έχουν απομείνει ακόμα όρθιοι από το τσουνάμι της δεκαετούς κρίσης, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να απαλλαγούν από την οδυνηρή εσωστρέφεια. Να στραφούν προς την αμερικάνικη αγορά.

Ο λόγος δεν είναι μόνο πως αμερικάνικη οικονομία ήταν εξαιρετικά δυνατή, ενώ η ελληνική ήταν αδύναμη, άρα οι πιθανότητες κέρδους αυξάνονται. Το βασικότερο κίνητρο είναι οι περισσότερες ευκαιρίες, καθώς περιλαμβάνει χιλιάδες εταιρίες, από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ο πιο ελκυστικός τομέας αυτή τη στιγμή είναι της υγείας. Αν χρειαζόμαστε κάτι τώρα, αυτά είναι φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Μια άλλη κατηγορία που σημειώνει κέρδη είναι τα funds που σχετίζονται με ομόλογα. Είναι και άλλα, όπως ο κλάδος των on-line παιχνιδιών.

Επιλογές υπάρχουν. Αρκεί να έχεις διάθεση να αφοσιωθείς στην μελέτη.

Τι γίνεται με το bitcoin
Το bitcoin άλλοι το αντιμετωπίζουν σαν νόμισμα, άλλοι σαν μετοχή, άλλοι σαν εμπόρευμα. Στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία από μόνο του. Έχει στοιχεία από όλα. Όσο και αν το κατηγορούν οι πολέμιοι του, έχει μια ιδιότητα που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς στα σοβαρά: την σπανιότητα.

Η ποσότητα των κρατικών νομισμάτων μπορεί να αυξηθεί κατά το δοκούν. Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός. Κι όταν φτάνουν στο όριο, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ανακαλύπτουν άλλο ένα παράθυρο από το οποίο επιτρέπεται να διοχετεύσουν ρευστότητα στο σύστημα. Ούτε η ποσότητα των μετοχών είναι σταθερή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να διπλασιαστεί. Κι αν δεν φτάσει, ποιος εμποδίζει το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει μια καινούργια.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ο χρυσός είναι το μοναδικό από τα εμπορεύματα που όντως έχει μια σπανιότητα, αλλά και αυτή αμφισβητείται, καθώς σε κάποιο βαθμό επηρεάζεται από την τιμή του. Αν για παράδειγμα δεκαπλασιαστεί η αξία του, οι προσπάθειες για εξόρυξη θα ενταθούν.

Το μόνο που ο ρυθμός παραγωγής του είναι αυστηρά καθορισμένος και καταλήγει μειούμενος, είναι το bitcoin. Γιατί; Επειδή δεν ορίζεται από τις ανθρώπινες ανάγκες ή επιθυμίες. Είναι προκαθορισμένος. Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Για αυτό η κεφαλαιοποίηση του βρίσκεται τόσο ψηλά.

Μην σας ενοχλούν οι έντονες διακυμάνσεις της τιμής του. Το bitcoin έχει σχεδιαστεί για συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην τιμή. Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα. Η πανδημία αποτελεί την μεγάλη του ευκαιρία να το αποδείξει.

Σεμινάρια
Προκειμένου να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars.

ad2mobile

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: euro2day
 

article 1