Αναμφίβολα είναι ο πρωταγωνιστής ενός σύγχρονου τεχνολογικού και κατασκοπικού θρίλερ

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλεξάντερ Bίνικ, γνωστότερος ο Mr. Bitcoin, ο 39χρονος Ρώσος χάκερ, παραμένει έγκλειστος για 19 μήνες, αναμένοντας τη σχετική υπουργική απόφαση σε ποια από τις τρεις χώρες που διεκδικούν την έκδοσή του θα καταλήξει τελικά. Ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο έχει προχωρήσει τρίμηνη απεργία πείνας.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που διοργάνωσαν την επιχείρηση σύλληψής του σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής, ενώ ο Άρειος Πάγος έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την έκδοσή του και στη Γαλλία.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Από την πρώτη στιγμή, ο Βίνικ εξέφρασε την επιθυμία του για να εκδοθεί στη Ρωσία,  στην οποία άλλωστε βρίσκονται και η σύζυγός του μαζί με τα δύο παιδιά τους. Μετά από τρεις μήνες απεργίας πείνας, είναι πλέον 57 κιλά και κινδυνεύει η ζωή του, γεγονός που προκαλεί επιπλέον πίεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έκδοση του Βίνικ στη Ρωσία  αποτελεί προσωπικό αίτημα του Πούτιν προς τον Τσίπρα. Εντούτοις, η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω καθότι ήταν εκείνη που οργάνωσε την επιχείρηση σύλληψης, βγαλμένη από τα καλύτερα κατασκοπικά θρίλερ.

Όπως όλα δείχνουν, η τεχνογνωσία του Βίνικ στα κρυπτο-νομίσματα και ο κίνδυνος που αυτά αποτελούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα αφήσουν τις ΗΠΑ με κανέναν τρόπο να επιτρέψουν την έκδοσή του σε άλλη χώρα.

Το ιστορικό
Ο Αλεξάντερ Βίνικ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

1/ λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

2/ συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

3/ ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

4/ συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bitcoin».

Πηγή: ethnos.gr

 
150
Thumbnail

Οι ενδείξεις για έναν «βαρύ χειμώνα» των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται παντού, σχολιάζουν ειδικοί στη Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι η εικόνα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με την ανεξέλεγκτη ευφορία που είχε επικρατήσει το 2017, πυροδοτώντας ένα θεαματικό ράλι. 

ad1mobile

Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 4.000 δολάρια, έχοντας χάσει το 80% της αξίας της από τα υψηλά των 19.800 δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017. Η συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί 85% από το απόγειό της, τον Ιανουάριο του 2018, ενώ και ο όγκος συναλλαγών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πλατφόρμες των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαρκή πτώση εδώ και 15 μήνες, σύμφωνα με την TradeBlock. Όσο για τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα κρυπτονομίσματα έγιναν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, ενώ το ΔΝΤ είχε επισημάνει πως θα πρέπει ίσως και οι κεντρικές τράπεζες να σκεφτούν κάποια στιγμή να αναλάβουν εκείνες την έκδοσή τους. Τελικά το bitcoin και οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν ουσιαστικά ποτέ να προσελκύσουν τους θεσμικούς επενδυτές και τους mainstream διαχειριστές κεφαλαίων. Όσο για τις εταιρείες που θέλησαν να μπουν στον κόσμο τους, δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις. 

Αν και το Bitcoin κινείται σήμερα αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2016, η έκταση της πτώσης του από το 2018 και έπειτα δημιουργεί ανησυχία ότι ίσως τελικά δεν συνέλθει ποτέ. Οι υποστηρικτές του θυμίζουν πάντως ότι το 2011 η αξία του είχε κάνει βουτιά 95%, ενώ απώλειες 85% είχε σημειώσει επίσης από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη φρενίτιδα του 2017. 

>>> Άρθρα, Απόψεις Brief <<<

ad2mobile

Η διαφορά βέβαια σήμερα είναι πως το ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό. 

WSJ 

article 1