Αναμφίβολα είναι ο πρωταγωνιστής ενός σύγχρονου τεχνολογικού και κατασκοπικού θρίλερ

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλεξάντερ Bίνικ, γνωστότερος ο Mr. Bitcoin, ο 39χρονος Ρώσος χάκερ, παραμένει έγκλειστος για 19 μήνες, αναμένοντας τη σχετική υπουργική απόφαση σε ποια από τις τρεις χώρες που διεκδικούν την έκδοσή του θα καταλήξει τελικά. Ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο έχει προχωρήσει τρίμηνη απεργία πείνας.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που διοργάνωσαν την επιχείρηση σύλληψής του σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής, ενώ ο Άρειος Πάγος έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την έκδοσή του και στη Γαλλία.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Από την πρώτη στιγμή, ο Βίνικ εξέφρασε την επιθυμία του για να εκδοθεί στη Ρωσία,  στην οποία άλλωστε βρίσκονται και η σύζυγός του μαζί με τα δύο παιδιά τους. Μετά από τρεις μήνες απεργίας πείνας, είναι πλέον 57 κιλά και κινδυνεύει η ζωή του, γεγονός που προκαλεί επιπλέον πίεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έκδοση του Βίνικ στη Ρωσία  αποτελεί προσωπικό αίτημα του Πούτιν προς τον Τσίπρα. Εντούτοις, η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω καθότι ήταν εκείνη που οργάνωσε την επιχείρηση σύλληψης, βγαλμένη από τα καλύτερα κατασκοπικά θρίλερ.

Όπως όλα δείχνουν, η τεχνογνωσία του Βίνικ στα κρυπτο-νομίσματα και ο κίνδυνος που αυτά αποτελούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα αφήσουν τις ΗΠΑ με κανέναν τρόπο να επιτρέψουν την έκδοσή του σε άλλη χώρα.

Το ιστορικό
Ο Αλεξάντερ Βίνικ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

1/ λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

2/ συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

3/ ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

4/ συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bitcoin».

Πηγή: ethnos.gr

 
199
Thumbnail

Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης οριστικοποιεί τα σχέδιά του για την κυκλοφορία του δικού του ψηφιακού νομίσματος την επόμενη χρονιά. Στόχος του Facebook είναι να αρχίσει τις πρώτες δοκιμές για την κυκλοφορία του GlobalCoin έως τα τέλη του έτους.

ad1mobile

Όπως μεταδίδει το BBC, περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές εντός του καλοκαιριού, με τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να έχει ήδη συζητήσει με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Ο Ζάκερμπεργκ συναντήθηκε με τον Κάρνεϊ τον προηγούμενο μήνα, συζητώντας τις ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους που συνεπάγεται η κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το Facebook έχει απευθυνθεί και στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών για συμβουλές σε λειτουργικά και νομικά ζητήματα. Παράλληλα, είναι σε συνομιλίες με εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, όπως η Western Union, καθώς αναζητεί φθηνότερους και ταχύτερους τρόπους για φυσικά πρόσωπα χωρίς τραπεζικό λογαριασμό να αποστέλλουν και να λαμβάνουν χρήματα.

Στόχος του Facebook είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που προσφέρει οικονομικά προσιτούς και ασφαλείς τρόπους διεξαγωγής πληρωμών, ανεξαρτήτως εάν οι χρήστες διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. 

ad2mobile

Με το κωδικό όνομα Project Libra, τα σχέδια του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης -στο οποίο ανήκουν και τα WhatsApp και Instagram- είναι να άρει τα εμπόδια στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και μειώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.

naftemporiki.gr

article 1