Το καλό, το κακό και το ρεαλιστικό σενάριο για το Bitcoin

Είτε η πορεία του Bitcoin είναι προς το... φεγγάρι, είτε χαθεί στο βάθος του ωκεανού, προβλέπεται συναρπαστική

Στο διάγραμμα του Bitcoin μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο χαρακτηριστικά σημάδια, από αυτά που συνήθως κυνηγάνε οι τεχνικοί αναλυτές. Το πρώτο είναι ο σχηματισμός «ώμος, κεφάλι, ώμος» (έχουν σημειωθεί με κόκκινα βελάκια). Έχουμε δηλαδή δύο χαμηλότερες κορυφές και ανάμεσά τους μία υψηλότερη. Η θεωρία αναφέρει πως αν διασπαστεί προς τα κάτω η λευκή γραμμή (γραμμή λαιμού), τότε μάλλον η τιμή θα κατευθυνθεί προς τα κάτω. Πρόκειται για το αρνητικό σενάριο.

1

Το θετικό σενάριο μας έρχεται από τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) των 200 ημερών (μπλε γραμμή). Οι ΚΜΟ χρησιμοποιούνται για να εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις των τιμών και να δώσουν μια καθαρότερη εικόνα της τάσης. Σε όλη τη δεκαετή ιστορία του Bitcoin, όταν παρέμενε πάνω από στον συγκεκριμένο ΚΜΟ για πάνω από ένα μήνα, η εποχή των ταύρων διήρκησε αρκετά.

Η δημοφιλία των ΚΜΟ οφείλεται σε δύο κυρίως στοιχεία. Στην απλότητα και την αντικειμενικότητά τους. Μαθηματικά, ένα σημείο του ΚΜΟ ορίζεται ως το άθροισμα των τιμών ενός ορισμένου αριθμού παρατηρήσεων, δια του συγκεκριμένου αριθμού παρατηρήσεων. Για παράδειγμα, ένα σημείο επί της καμπύλης των 200 ημερών υπολογίζεται από το άθροισμα των τιμών κλεισίματος των προηγούμενων 200 ημερών δια του 200 (δηλαδή τον αριθμό των ημερών). Την επόμενη ημέρα, θα κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό, μόνο που η πρώτη ημέρα θα αντικατασταθεί από την τελευταία, την πιο πρόσφατη. Κάθε φορά βγάζουμε την παλαιότερη ημέρα και προσθέτουμε τη νεότερη*.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Γιατί χρησιμοποιούμε τον κινητό μέσο των 200 ημερών και όχι κάποιο άλλο νούμερο; Επειδή αυτή είναι η διεθνώς πιο δημοφιλής ένδειξη που ξεχωρίζει την ανοδική με την πτωτική τάση. Η περίοδος των «ταύρων» σε σχέση με των «αρκούδων» δεν είναι κάποιος τυπικός διαχωρισμός. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αυτοπεποίθηση των επενδυτών που διακατέχονται από ισχυρές προσδοκίες ότι η άνοδος θα συνεχιστεί.

Στην bull φάση, οι εκπλήξεις συνήθως είναι θετικές. Για αυτό κάθε διόρθωση αποτελεί ευκαιρία για αγορά. Αντίθετα, αν είναι σε πτωτική τάση, για να κερδίσεις πρέπει να είσαι τυχερός και να αγοράσεις στον απόλυτο πάτο. Είναι μια μέθοδος που δεν συνίσταται, ακόμα και για τους έμπειρους traders. Όσες φορές και να σταθείς τυχερός, είναι θέμα χρόνου να σωθεί η καλή σου τύχη.

Το καλό και κακό σενάριο με βάση το διάγραμμα που βλέπουμε, θα μπορούσε να ειπωθεί σε οποιαδήποτε άλλη χρηματιστηριακή αξία. Όμως με το Bitcoin έχουμε μια ιδιαιτερότητα: τη μεγάλη μεταβλητότητα.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα από την έγκαιρη εξεύρεση της τάσης είναι η τιθάσευση της μεταβλητότητας. Η εξημέρωσή της δεν γίνεται με πολλά trades, αλλά με την εξεύρεση τασικών κινήσεων.

Ο αναζητητής της τάσης ψάχνει να βρει το ψαχνό της κίνησης. Ούτε τον απόλυτο πάτο, ούτε την απόλυτη κορυφή. Αυτά οι μόνοι που τα ανακαλύπτουν συστηματικά είναι οι… ψεύτες.

Στα crypto υπάρχουν μεγάλες τάσεις, πιο εύκολα ανιχνεύσιμες και εκμεταλλεύσιμες από όσα έχετε επενδύσει μέχρι τώρα, σε μετοχές, παράγωγα, FOREX. Ακόμα και οι περίοδοι οπισθοχώρησης είναι δυνατές. Για παράδειγμα, τον Απρίλη του 2018, ενώ είχε ξεκινήσει για τα καλά η περίοδος των αρκούδων, από τις 6.500 δολάρια και μέσα σε ένα μήνα έφτασε τις 10.000. Μας άφησε πολύ χώρο να αντιληφθούμε την κίνηση και να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.

Το ρεαλιστικό σενάριο

Ας δούμε το ρεαλιστικό σενάριο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του Bitcoin. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, με κόκκινο πλαίσιο έχουμε σημειώσει όχι 1 ή 2, αλλά 6 περιπτώσεις όπου υπήρξε υποχώρηση από 30% μέχρι 40%. Και πότε παρακαλώ; Μέσα στο 2017, τον χρόνο όπου σημειώθηκε η επική ανοδική κίνηση του Bitcoin από τα 1.000 στις 20.000 δολάρια.

1

Καλώς ή κακώς έτσι συμπεριφέρεται το Bitcoin και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει με παρόμοιο τρόπο το επόμενο διάστημα να δίνει ευκαιρίες και να κρύβει κινδύνους. Σίγουρα τα ιστορικά δεδομένα μάς δείχνουν το παρελθόν. Δεν προβλέπουν το μέλλον. Ωστόσο το παρελθόν μας εκμυστηρεύεται πολλά για τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αξιών. Αν ελπίζετε πως δεν θα ξανασυμβεί, το πιθανότερο είναι να είστε λάθος. Καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι, αν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με τον χώρο.

Αν έχουμε και πάλι υποχώρηση της τάξης του 30-40%, πού θα σταματήσει; Κοντά στις 6.000 δολάρια.

Συνεπώς ακόμα και στο κακό, πλην όμως απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο της σημαντικής διόρθωσης, το Bitcoin παραμένει σε ανοδική τροχιά. Θα αποτελέσει ευκαιρία να τοποθετηθούν και οι τελευταίοι διστακτικοί, πριν ξεκινήσει για τα καλά την πορεία του προς το… φεγγάρι, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

Όπως και να έχει, είτε η πορεία του Bitcoin είναι προς το φεγγάρι, είτε χαθεί στο βάθος του ωκεανού, προβλέπεται συναρπαστική.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

* Ο ορισμός είναι από το βιβλίο «Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών», του Γιάννη Σιάτρα.

Η αγορά σήμερα

Κλείσαμε έναν ολόκληρο μήνα, όπου το Bitcoin κινείται σε μια στενή ζώνη γύρω από τις 8.000 δολάρια. Αν μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση, είναι πως θα αιφνιδιάσει. Συνηθίζει το Bitcoin να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να τρομοκρατεί. Είτε με τη σφοδρότητα της πτώσης, είτε με τον φόβο που προκαλεί σε πολλούς ότι θα χάσουν την άνοδο και να αγοράζουν όσο όσο όπου βρούνε.

Για άλλη μία ημέρα ξεχωρίζει το Litecoin. Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα τους λόγους για τους οποίους οι συνθήκες ευνοούσαν την άνοδο της τιμής του. Για την ώρα, το βλέπουμε να ανεβαίνει 8,63% και να φτάνει τα 138,37 δολάρια. Έχει 6πλασιαστεί, σε σχέση με τα 23 δολάρια που είχε τον Δεκέμβρη, αλλά είναι ακόμα μακριά από τα 360 που ήταν το υψηλό το 2017.

1

euro2day.gr

 
261
Thumbnail

Οι τράπεζες θα πρέπει να εξελιχθούν, αλλιώς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μείνουν σημαντικά πίσω στις εξελίξεις, την ώρα που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας «ταρακουνούν» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε έκθεση με τίτλο «Η Άνοδος του Ψηφιακού Νομίσματος», οι συντάκτες του ΔΝΤ, Tobias Adrian και Tommaso Mancini-Griffoli αναφέρουν ότι οι δυο πιο κοινές μορφές χρήματος σήμερα, τα μετρητά και οι τραπεζικές καταθέσεις, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρό ανταγωνισμό και μπορεί ακόμα και να γίνουν ξεπερασμένες».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι «απίθανο να εξαφανιστούν», αν και αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές από μεγάλες τεχνολογικές φίρμες και στάρταπ του τομέα fintech, αναφέρει η έκθεση.

«Κάποιοι χωρίς αμφιβολία θα μείνουν πίσω», γράφουν οι συντάκτες. «Κάποιοι άλλοι θα εξελιχθούν, αλλά θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα», επισημαίνουν.

Η μελέτη δημοσιοποιείται την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εταιρείες τεχνολογίας και τα ψηφιακά νομίσματα στο τραπεζικό σύστημα και τα συστήματα πληρωμών.

Η ανακοίνωση του Facebook που θα λανσάρει το κρυπτονόμισμα Libra έχει γίνει δεκτό με σκεπτικισμό από αξιωματούχους ανά τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι το Libra εγείρει «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με την ιδιωτικότητα, το ξέπλυμα χρήματος, την προστασία των καταναλωτών και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία επισημαίνει πάντως ότι οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους όπως η ικανότητα να αυξάνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις. Για παράδειγμα, το Libra, έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα δίνει επιτόκιο στους χρήστες του.

Ωστόσο, αναφέρεται επίσης ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι εξπέρ στο να παρέχουν βολικές, ελκυστικές, χαμηλού κόστους και αξιόπιστες υπηρεσίες σε μεγάλο δίκτυο πελατών.

article 1