Ο όγκος των συναλλαγών που διεξάγεται από «παράνομες οντότητες», έχει αυξηθεί κατά 180% στο διάστημα 2018-19

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για να χρηματοδοτούνται στο μέλλον οι τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστήριξε σήμερα αναλυτής της εταιρείας Chainalysis, στο πλαίσιο διαδικτυακού σεμιναρίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ανάλυσή της, η εταιρεία που ειδικεύεται στον εντοπισμό παράνομων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, αντλεί από το παράδειγμα μίας οργάνωσης που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και της Χαμάς και τους τρόπους που μετήλθε για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Στην πρώτη περίπτωση, η συγκέντρωση κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια, καθώς βαθμηδόν τα δύο πρώτα αποδεικύονταν ανεπαρκή και μάλιστα «μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εξέλιξη και η αύξουσα εξειδίκευση της εκστρατείας αυτής μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε, μιλώντας στο σεμινάριο ο ειδικός αναλυτής της Chainanalysis Μάικλ Χέντριξ.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η πρώτη ηλεκτρονική διεύθυνση που χρησιμοποιήθηκε ανήκε σε μία πλατφόρμα στις ΗΠΑ, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν οι ιδιοκτήτες της. Το δεύτερο, εξίσου ανεπιτυχές εγχείρημα, ανάγκασε τη Χαμάς να περάσει στη χρήση μίας ιστοσελίδας που δημιουργούσε μία αποκλειστική διεύθυνση όπου γινόταν η αποστολή των κονδυλίων, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό.

«Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω κρυπτονομίσματος βρίσκεται ακόμη στα σπάργανά της, αλλά διαπιστώνουμε πως μέσα στο 2019 έχει γίνει πιο περίπλοκα εξειδικευμένη», και πως η εκστρατεία που έχει αναπτύξει η Χαμάς -επιτρέποντάς της να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια-ήταν η «πιο σημαντική και η πιο περίπλοκη» έως σήμερα, διαπίστωσε ο Χέντριξ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο όγκος των συναλλαγών σε κρυπτονόμισμα που διεξάγεται από «παράνομες οντότητες»,  έχει αυξηθεί κατά 180% στο διάστημα 2018-19, αν και «οι παράνομες συναλλαγές αντιπροσωπεύουν πάντα μικρό μόνον ποσοστό από το σύνολο των δραστηριοτήτων μέσω κρυπτονομίσματος, ισούμενες μόλις με το 1,1%».

Το 2019, οι παράνομες συναλλαγές αυτές αφορούσαν κατά κύριο λόγο απάτες. Μία πυραμίδα σχήματος Πόνζι στην Κίνα κατόρθωσε να εξαπατήσει επενδυτές, συγκεντρώνοντας πάνω από 3 δισεκ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 
426
Thumbnail

Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα ποδοσφαίρου με τους περισσότερους οπαδούς στον κόσμο, αποκτά δικό της κρυπτονόμισμα, το Barça Fan Tokens. Ωστόσο, δεν πρόκειται για τον πρώτο δημοφιλή σύλλογο που προσχωρεί στην ψηφιακή οικονομία, μέσω της έκδοσης συλλεκτικού νομίσματος. Έχουν προηγηθεί οι Juventus, Paris Saint-Germain, Atlético De Madrid, Galatasaray, Roma και West Ham!

ad1mobile

Ας τα πιάσουμε από την αρχή, και πρώτα από όλα ας εξηγήσουμε τι σημαίνει token. Πρόκειται για ένα ψηφιακό στοιχείο που πιστοποιεί ότι το πρόσωπο που το κατέχει, είναι και ο ιδιοκτήτης μιας αξίας. Ένα token μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα νόμισμα, ποσοστό ιδιοκτησίας κάποιου ακινήτου, το 1% ενός πίνακα ζωγραφικής, μετοχές ή μερίδια μιας επιχείρησης. Η μετατροπή ενός ψηφιακού αγαθού σε token μοιάζει με την κλασική διαδικασία και τη λογική έκδοσης ενός χρεογράφου. Πρόκειται όμως για μια εξελιγμένη τεχνολογικά διαδικασία.

Πάμε να δούμε τώρα στην πράξη πώς δουλεύει ένα token, όπως της Barcelona. Από το κινητό μας μπαίνουμε στο Play Store ή το Apple Store και κατεβάζουμε την εφαρμογή socios.com. Για να την ενεργοποιήσουμε, στην αρχή μάς ζητάει το νούμερο του τηλέφωνου μας, για να στείλει έναν κωδικό επιβεβαίωσης και κατόπιν ένα e-mail.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Το κατεβάσατε; Ωραία. Για να μπορέσετε να αγοράσετε τα συλλεκτικά νομίσματα από την ομάδα που σας ενδιαφέρει, θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Chiliz (CHZ), το οποίο βρίσκεται στη θέση Νο 86 από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο coinmarketcap.com.

Ο εύκολος τρόπος, αν και όχι αναγκαστικά ο πιο οικονομικός για να αγοράσεις το CHZ, είναι να πας στο εικονίδιο που λέει Wallet (πορτοφόλι). Από εκεί επιλέγεις το Top-up, όπου σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις το ποσό που επιθυμείς μέσω της χρεωστικής κάρτας σου.

Έχοντας αποκτήσει τα CHZ, με αυτά μπορείς να αγοράσεις τα συλλεκτικά νομίσματα της αρεσκείας σου, τα οποία είναι σε περιορισμένη έκδοση. Το Barza Fan Tokens (με το σύμβολο BAR) δεν είναι διαθέσιμο ακόμα. Από ό,τι μας πληροφορούν, θα βγει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Θα διατεθούν 40 εκατομμύρια Barça Fan Tokens, με καθένα από αυτά να κοστίζει 2 € ως αρχική τιμή πώλησης. Είναι διαθέσιμα όμως τα νομίσματα από τις άλλες ομάδες που αναφέραμε πιο πάνω.

Με άλλα λόγια, το CHZ λειτουργεί όπως οι μάρκες στο καζίνο. Όπως εκεί, για να παίξεις στη ρουλέτα, επιτρέπεται να ποντάρεις μόνο με τις μάρκες, όχι με ευρώ, έτσι και στην εφαρμογή socios.com δεν αγοράζεις κατευθείαν το νόμισμα της ομάδας σου. Πρώτα θα πρέπει να μετατρέψεις τα ευρώ σου σε CHZ.

Πώς κερδίζεις χρήματα από αυτή τη διαδικασία; Ο ένας τρόπος είναι να ανέβει η αξία του Chiliz. Με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε στο coinmarketcap.com, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί τα μισά από τα Chiliz που αναμένεται να εκδοθούν.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, διαπραγματεύεται δημόσια από τον Ιούλιο. Αν εξαιρέσουμε τους πρώτους μήνες, από τον Σεπτέμβρη και μετά ο όγκος συναλλαγών είναι καθημερινά το λιγότερο 2-3 εκατομμύρια την ημέρα, ενώ από τότε που ανακοινώθηκε η συνεργασία με την Barcelona πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 10 μέχρι 40 εκατομμυρίων. Άρα δεν θα εγκλωβιστούμε, ψάχνοντας να βρούμε αγοραστές, αν θελήσουμε να τα πουλήσουμε.

χ

Ο δεύτερος τρόπος είναι να ανέβει η αξία των νομισμάτων της ομάδας που έχεις αγοράσει, τα οποία μπορείς ανά πάσα στιγμή να τα ρευστοποιήσεις και να τα μετατρέψεις ξανά σε Chiliz. Μπορείς βέβαια αργότερα να πάρεις άλλης ομάδας, αν το επιθυμείς, πριν τα κάνεις ευρώ.

Εκτός από την αγορά, όπως μας πληροφορούν, θα υπάρχουν κάποια tokens που θα διανέμονται δωρεάν. Ένας τρόπος είναι μέσω του Token Hunt. Μια εφαρμογή που από ό,τι βλέπουμε, μοιάζει πολύ με το Pokémon Go, το ηλεκτρονικό παιχνίδι της Nintento, όπου ψάχνεις και κυνηγάς εικονικές φιγούρες. Η διαφορά με τα υπόλοιπα ψηφιακά παιχνίδια είναι πως ψάχνεις τις εικονικές φιγούρες σε μέρη που υπάρχουν στην πραγματικότητα, όχι σε κάποια φανταστική τοποθεσία.

Εκτός όμως από το δυνητικό οικονομικό όφελος, επιτρέπει στους οπαδούς των μεγάλων club σε όλο τον κόσμο, να αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τον σύλλογο. Να επηρεάζουν τις αποφάσεις του. Η κατοχή των tokens παρέχει στους ιδιοκτήτες τους το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοσκοπήσεις για τις καθημερινές δραστηριότητες των ομάδων. Η πλατφόρμα ανταμείβει τους οπαδούς για τη συμμετοχή τους και τους δίνει τη δυνατότητα να κερδίζουν δώρα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη εφαρμογή στη διάδοση και ενημέρωση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα crypto είναι προφανείς. Εκατομμύρια οπαδοί, και όχι μόνο, από όλο τον κόσμο, θα βιώσουν την εμπειρία των πλεονεκτημάτων της νέας ψηφιακής οικονομίας, που μπορεί να προσφέρει ο χώρος των κρυπτονομισμάτων.

Το μειονέκτημα της εφαρμογής είναι πως δεν έχει (ακόμα) τον Πανιώνιο. Από την άλλη, όμως, μήπως είναι καλό να αγοράσουμε CHZ, γιατί η ιδέα φαίνεται καλή και θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτησή του, ειδικά αν ενταχθούν κι άλλες ομάδες στην πλατφόρμα; Προσωπικά, ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός από το Chiliz, υπάρχουν και άλλα έξυπνα επιχειρηματικά σχέδια ανάμεσα στις 5.000 altcoins που διαπραγματεύονται στα ανταλλακτήρια. Όπως και πολλά που είναι άχρηστα ή απάτες.

Έχουμε εκφράσει την άποψή μας εδώ από καιρό. Αν θες να εισέλθεις στον συναρπαστικό κόσμο των crypto, ξεκινάς από το Bitcoin, πριν αρχίσεις να αναζητάς ευκαιρίες και αλλού. Όχι από το νόμισμα που σου είπε εμπιστευτικά ο κολλητός του μπατζανάκη της ξαδέλφης σου. Δεν έχεις το υπόβαθρο να το κρίνεις και η πιθανότητα να χάσεις τα χρήματά σου προσεγγίζει τη βεβαιότητα.

Η αγορά σήμερα

ad2mobile

Το σενάριο να ακολουθήσει η πορεία του Bitcoin την πορτοκαλί γραμμή τάσης με την έντονη κλίση ήταν πολύ αισιόδοξο, από ό,τι αποδείχθηκε. Σημείο στήριξης, από ό,τι βλέπουμε στο διάγραμμα, είναι η πράσινη γραμμή, όπου βρίσκεται τώρα.

χ

article 1