Τι είναι το Ethereum και γιατί γύρω από αυτό κινούνται επιχειρηματικοί κολοσσοί

Ο καταλύτης που θα τραβήξει το bitcoin προς τα πάνω θα είναι άραγε η επίσημη ανακοίνωση της PayPal, η οποία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι σκοπεύει να παρέχει υπηρεσίες αγοράς και φύλαξης κρυπτονομισμάτων;

Καθόλου απίθανο. Πώς θα το πάρουμε είδηση, πριν ακόμα βγει… η είδηση; Εκεί που πρέπει να έχουμε το νου μας αυτή τη φορά δεν είναι το bitcoin. Είναι το Ethereum (ΕΤΗ).

Πριν αναφέρουμε όμως τον λόγο για να εστιάσουμε εκεί, να πούμε δύο λόγια για το Ethereum, το οποίο δεν δημιουργήθηκε για να είναι ένα ακόμα ψηφιακό νόμισμα, αλλά για τη δυνατότητα που προσφέρει να κατασκευάζονται αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυό του. Πρόκειται περί μιας πλατφόρμας open source, δηλαδή ανοιχτού κώδικα, με τη δική της γλώσσα προγραμματισμού, η οποία συμπεριλαμβάνει μέσα της και το κρυπτονόμισμα Ether. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν χρήση των λεγόμενων smart contracts.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Αυτές οι προοπτικές ενθουσιάζουν τους προγραμματιστές. Οι επενδυτές όμως βρίσκουν κάτι άλλο συναρπαστικό: τις προοπτικές των κερδών. Όποιος είχε βάλει 800 δολάρια τον Ιανουάριο του 2016 στο Ethereum, τότε που διαπραγματευόταν κοντά στο ένα δολάριο, δύο χρόνια αργότερα η επένδυσή του θα άξιζε 1.000.000. Το καθένα έφτασε να πουλιέται 1.300 δολάρια, στην κορύφωση της φούσκας, για να προσγειωθεί ένα χρόνο αργότερα στα 100 δολάρια. Όχι, δεν διαβάσατε λάθος. Έβαζες 800 ταπεινά δολαριάκια και σε δύο χρόνια γινόσουν εκατομμυριούχος.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν μπορεί να επαναληφθεί αυτή η τρελή πορεία. Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για φημολογία που θα πυροδοτήσει τις προσδοκίες. Ρεαλιστικές ή υπερβολικές. Αυτό πάμε να διερευνήσουμε σήμερα, με την αρχή της ιστορίας να ξεκινάει αρκετά χρόνια πίσω, στο 2002. Ήταν τότε που η PayPal εξαγοράστηκε για 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Ένα ποσό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση τότε και ανέδειξε την επιχειρηματική δεινότητα του Elon Musk, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας, διατελώντας CEO της.
Το θέμα μας όμως εδώ δεν είναι ποιος πούλησε αλλά ποιος ήταν ο αγοραστής: Η eBay. Η διάσημη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, που αποτιμάται σήμερα σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Κρατάμε αυτό το δεδομένο και πάμε στο επόμενο, στο κοντινό 2018. Ποιος αποφάσισε να συμμετάσχει στη συμμαχία επιχειρήσεων του Ethereum (Enterprise Ethereum Alliance); Η eBay!

Σύμπτωση; Ίσως. Για να ψάξουμε λίγο βαθύτερα. Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, η PayPal χρηματοδότησε με 4,2 εκατομμύριο δολάρια τη μέχρι τότε παγκοσμίως άγνωστη TRM. Μια εταιρεία προσανατολισμένη στις blockchain ψηφιακές αξίες, που σκοπό έχει να βοηθάει τα τραπεζικά ιδρύματα στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, στην αποκάλυψη περιστατικών απάτης και γενικά στη συμμόρφωση στους νόμους και τους κανονισμούς.

Η TRM δημιούργησε την πρώτη πλατφόρμα σχεδιασμένη ειδικά για αυτό τον σκοπό. Εντοπίζει αυτόματα ύποπτες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα χρήματος και χειραγώγηση της αγοράς. Πάνω από 20.000 άτομα έχουν επαληθεύσει την Ethereum διεύθυνσή τους στην πλατφόρμα του TRM. Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι το TrueUSD, ένα stablecoin με κάλυψη σε δολάριο και κεφαλαιοποίηση 145 εκατομμύρια. Τι άλλο χαρακτηριστικό έχει το TrueUSD; Είναι «χτισμένο» πάνω στο Ethereum.

Μια που κάνουμε λόγο για stablecoin, το μεγαλύτερο από όλα, με κεφαλαιοποίηση 9,2 δισεκατομμυρίων, το Tether, δημοσίευσε ένα tweet προχθές, στο οποίο αναφέρει ότι εγκαταλείπει το Tron για χάρη του Ethereum!

Το Ethereum αναβαθμίζεται ενισχύοντας τις προσδοκίες

Σαν πολλά δεν μαζεύτηκαν για το Ethereum; Για να το εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά. Ρίχνοντας μια ματιά στα τελευταία νέα του, διαπιστώνουμε πως ο αριθμός των συναλλαγών στο δίκτυο του Ethereum έχει εκτοξευτεί. Αποδεικνύεται από το ότι οι μέσες χρεώσεις συναλλαγών κόστισαν για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότερο από το bitcoin! Όπως φαίνεται, οφείλεται εν μέρει σε αυξημένη αλληλεπίδραση με τα stablecoins στο δίκτυό του, όπως και σε δραστηριότητα δημοφιλών dapps όπως το Uniswap και το Kyber Network.

Η αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική (decentralized finance ή DeFi) αποτελεί το πιο «hot» κομμάτι του χώρου, έχοντας ήδη αμέτρητες εφαρμογές. Ποιο είναι το ωραίο; Ότι οι περισσότερες DeFi βασίζονται στο Ethereum. Τυχόν επιτυχία τους θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, ακόμα και υπερβολική. Το έχουμε ξαναδεί το έργο με τις ICOs το 2017, όπου οι περισσότερες είχαν φτιαχτεί πάνω στην πλατφόρμα του Ethereum. Το Ethereum μπορεί να μην έχει οροφή στην παραγωγή νομισμάτων όπως το bitcoin, αλλά η περιορισμένη προσφορά του θα οδηγήσει την τιμή προς τα πάνω, σε περίπτωση που αυξηθεί η ζήτηση.

Σημείο-κλειδί στην πορεία του αποτελεί η επερχόμενη αναβάθμισή του στο Ethereum 2.0, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι και υπόσχεται να λύσει τα τρέχοντα ζητήματα. Θα μειώσει το κόστος και θα επιταχύνει τις συναλλαγές δικτύου. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η μετάβαση καθώς χρειάζεται να λυθούν μια σειρά από πρακτικά και τεχνικά προβλήματα. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν θα επιτύχει τελικά.

Με το Ethereum 2.0 πραγματοποιούνται δομικές μεταβολές, με βασικότερη για τον απλό χρήστη τη δυνατότητα λήψης παθητικού εισοδήματος για την επικύρωση των συναλλαγών. Θα μετατραπεί σε Proof-of-stake (PoS), σε αντίθεση με το proof-of-work (PoW), το μοντέλο συναίνεσης που χρησιμοποιείται από το bitcoin. Το πλεονέκτημα του PoS είναι πως ενισχύει την αποκέντρωση καθώς δεν χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Άρα μικρότερη επένδυση και λιγότερη σπατάλη ενέργειας.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Το staking στο Ethereum 2.0 θα είναι αρκετά απλό. Θα υπάρχει ένα ελάχιστο όριο 32 ETH που απαιτείται για τη συμμετοχή. Δεν χρειάζεται εξειδικευμένο μηχάνημα, καθώς θα μπορεί να εκτελεστεί και σε έναν απλό φορητό υπολογιστή. Ωστόσο, οι επικυρωτές απαιτείται να είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν μικρές κυρώσεις.

Πέρα από το προφανές πλεονέκτημα του παθητικού εισοδήματος, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Οι χρήστες δεσμεύουν τα κρυπτονομίσματά τους για μια καθορισμένη περίοδο. Εάν συμβεί κάποια ξαφνική υποχώρηση της τιμής, δεν θα μπορούν να πουλήσουν άμεσα, προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειες. Επιπλέον η ανταμοιβή γίνεται στο ίδιο το νόμισμα. Αν λαμβάνεις π.χ. 6% τον χρόνο και η τιμή του υποχωρήσει 7% ή περισσότερο, τότε έχεις χάσει. Δεν έχεις κερδίσει.

Για να επανέλθουμε στο τώρα, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Ethereum, η τιμή του βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Τυχόν διάσπαση προς τα κάτω της ροζ γραμμής τάσης, όπου βρίσκεται το τελευταίο τρίμηνο, θα οδηγήσει σε περιπέτειες. Από την άλλη, τυχόν διάσπαση προς τα πάνω της μπλε γραμμής, θα επιβεβαιώσει την ανοδική δυναμική του.

Πηγή: Euro2day.gr (Του Βασίλη Παζόπουλου)

 
515
Thumbnail

Η σπανιότητα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα σταθερή στον χρόνο. Είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μεταβάλλεται όσο οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Τα κοχύλια χρησίμευαν ως χρήμα όσο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα. Όταν φτιάχτηκαν πιο μεγάλα πλοία και βρέθηκαν περισσότερα, έχασαν την αξία τους. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Το χρήμα που είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεν είναι χρήμα.

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο - Νέα πρωτοποριακά πακέτα διακοπών

Αντίθετα, ο χρυσός έμεινε ως κορυφαία νομισματική αξία τόσο καιρό, επειδή ήταν δύσκολο να παραχθεί. Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η ετήσια παραγωγή του δεν θα αυξηθεί ανάλογα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εξορυχτεί στη σύγχρονη ιστορία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ήταν το 1940, με 2,6%. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2%.

Ο χρυσός, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη, έχει τον μεγαλύτερο λόγο αποθέματος προς ροή. Σύμφωνα με τη US Geological Survey, έχουν εξορυχθεί λίγο περισσότεροι από 190.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.100 τόνοι χρυσού εξορύσσονται ετησίως. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τον λόγο αποθέματος προς ροή του χρυσού: 190.000 τόνοι / 3.100 τόνοι= 61. Σε 61 χρόνια, η ποσότητά του θα έχει διπλασιαστεί.

Για αυτό ο χαλκός δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη θέση του χρυσού. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε θα δοθεί το κίνητρο να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι σχετικά εύκολο και άμεσο να επιτευχθεί, καθώς τα αποθέματα είναι τεράστια. Έτσι η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις τιμές προς τα κάτω. Κάθε χρόνο βγαίνει όση περίπου ποσότητα απαιτείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:Ταξίδι στην Ελλάδα/Τι γίνεται με όσους νοσήσουν, ποιος πληρώνει

Για να υπάρξει κάτι που να χρησιμεύσει ως διαφύλαξη αξίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα. Να μην αυξηθεί η προσφορά, αν οι τιμές ανέβουν αρκετά. Το μόνο εμπόρευμα που το κατάφερε στην ιστορία είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι ανθεκτικός στον χρόνο και στις κακουχίες, δεύτερον, δεν μπορεί να φτιαχτεί από μείγμα άλλων φτηνότερων υλικών, ενώ είναι δαπανηρό να εξορυχτεί. Ωστόσο ο χρυσός εξορύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει εξαντληθεί.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε μείνει ποτέ ούτε από μια πρώτη ύλη, όσο σπάνια και αν φαινόταν. Όσο προχωράει η τεχνολογία και υπάρχει ζήτηση, πάντα βρίσκεται τρόπος. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο ανέβαινε η ανάγκη γι' αυτό τόσο ανέβαινε και ο ρυθμός παραγωγής. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο. Μέχρι τώρα, πάντοτε υπήρχαν τεχνολογικές λύσεις στο ζήτημα της σπανιότητας.

Όταν η κατανάλωση αυξανόταν, τότε συνέβαιναν δύο πράγματα:

Η τιμή ανέβαινε έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο να βρουν ή να παράγουν περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε έφτιαχναν νέα εργαλεία είτε εξέλισσαν τις τεχνικές ανεύρεσης, με την αρωγή της επιστήμης.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται η παραγωγή χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια, αποδεικνύεται πως ο ανθρώπινος χρόνος, η προσπάθεια και η εφευρετικότητα είναι τα μόνα πεπερασμένα. Οτιδήποτε άλλο είναι πρακτικά απεριόριστο, θα μπορεί να παραχθεί αν ξοδευτούν αρκετοί πόροι.

f

Αυτό αναδεικνύει μια εκπληκτική πτυχή, ένα μοναδικό επίτευγμα του bitcoin. Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, του οποίου η προσφορά είναι αυστηρά περιορισμένη. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο, πόσο αυξάνεται η αξία του και πόσο προηγμένος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Δεν εξαρτάται ο αριθμός της παραγωγής νομισμάτων από καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τους αθάνατους νόμους των μαθηματικών.

Ενώ όσον αφορά τον χρυσό, αγνοούμε την ποσότητα που υπάρχει ακόμα στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άραγε δεν αποτελεί αυτό ένα βασικό δεδομένο για να βάλουμε τα χρήματά μας;

Το bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όσο και να ενδυναμώνει το κίνητρο από την άνοδο της τιμής του, δεν μπορούν να παραχθεί παραπάνω ποσότητα από την αυστηρά καθορισμένη. Το μόνο που αυξάνεται, είναι η ασφάλεια του δικτύου από τις κακόβουλες ενέργειες. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται η αξία του, άρα και η ανταμοιβή των εξορυκτών. Τους συμφέρει να προστατέψουν το δίκτυο.

Όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί στην αγορά η αυξανόμενη ζήτηση είναι η τιμή να αυξηθεί αρκετά, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους να πουλήσουν μερικά από τα νομίσματά τους.

Το bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

g

Ο χρυσός έχει ένα ακόμα μειονέκτημα όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την σπανιότητά του. Οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά χρυσού που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε πραγματικό χρυσό. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

ad2mobile

Εάν η τιμή ανεβαίνει στα ύψη για οποιονδήποτε λόγο, ορισμένοι τίτλοι με βάση τον χρυσό δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν. Μπορεί να μη διαθέτουν στην πραγματικότητα τον υποκείμενο χρυσό που νομίζετε ότι κατέχουν. Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Αν δεν τον κατέχουν, ενέχουν κίνδυνο ακύρωσης.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

article 1