Τι κρύβουν οι σχεδιασμοί των ΚΕ για τα κρυπτονομίσματα (video)

Είναι προς το συμφέρον των πολιτών η σπουδή των ΚΤ να φτιάξουν εθνικό ψηφιακό νόμισμα βασισμένο στο blockchain;

Η Τουρκία προστίθεται στη λίστα των χωρών που επιδιώκουν να διερευνήσουν τον χώρο. Τι κρύβει η σπουδή των κεντρικών τραπεζών. Γιατί μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνο όπλο στα χέρια αυταρχικών καθεστώτων.

Δεν τις προλαβαίνουμε πλέον. Άλλη μία Κεντρική Τράπεζα δήλωσε επίσημα ότι σκοπεύει να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, βασισμένο σε blockchain. Αυτή τη φορά της Τουρκίας.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το σχέδιο περιλαμβάνεται στο Ετήσιο Προεδρικό Πρόγραμμα της χώρας και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Το πλαίσιο στο οποίο είναι ενταγμένο περιλαμβάνει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος Fintech στην Τουρκία και τη δημιουργία ενός οικονομικού τεχνολογικού πάρκου στην Κωνσταντινούπολη.

Θυμίζουμε πως ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν ή το σκέφτονται μεταξύ άλλων η Κίνα, ο Καναδάς και η ΕΚΤ. Γιατί τώρα; Για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως το σημερινό νομισματικό σύστημα έχει σχεδιαστεί στο παρελθόν, υπό άλλες συνθήκες και για άλλο σκοπό. Ο δεύτερος αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών. Οι αναμετρήσεις έχουν μετατοπιστεί από το πεδίο των πολεμικών μαχών, στην οικονομία και την τεχνολογία.

Αυτή την περίοδο ζούμε την αποκορύφωση των αψιμαχιών. Αυτός είναι ο λόγος που Κίνα και ΕΕ έχουν ανοίξει το πουγκί με τα εκατομμύρια και χρηματοδοτούν καινοτόμες ιδέες βασισμένες στο blockchain. Το θεωρούν ως αιχμή της τεχνολογίας που θα τους βάλει μπροστά στην κούρσα του ανταγωνισμού.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Είναι προς το συμφέρον των απλών πολιτών η σπουδή των ΚΤ να φτιάξουν εθνικό ψηφιακό νόμισμα βασισμένο στο blockchain; Αν θα είναι καλό ή κακό, θα το δείξει το μέλλον. Αυτό που ξέρουμε όμως με σιγουριά από τώρα είναι πως πρόκειται για ένα πανίσχυρο όπλο, εξαιρετικά επικίνδυνο ειδικά σε αυταρχικά καθεστώτα.

Το κρυπτονομίσματα δεν είναι απλά ψηφιακά νομίσματα. Αν ίσχυε αυτό, δεν θα υπήρχε ανάγκη για τέτοιας μορφής νόμισμα. Μια χαρά δουλεύει και το e-banking. Για παράδειγμα το 98,5% των ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ψηφιακά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο το 1,5% βρίσκεται σε φυσική μορφή χαρτονομισμάτων ή κερμάτων.

 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των κρυπτονομισμάτων είναι πως πρόκειται για χρήμα με προγραμματισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νόμισμα από μόνο του αποτελεί ένα εργαλείο, μια πλατφόρμα επιτήρησης. Για να δούμε τι συμβαίνει στην Κίνα, όπου έχουμε περισσότερα στοιχεία: Σήμερα πάνω από το 90% των καθημερινών συναλλαγών γίνεται μέσω smartphones, από εφαρμογές όπως το WeChat και το AliPay του Alibaba. Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται σε κάποια βάση δεδομένων. Για να μάθει τις πληροφορίες που επιθυμεί η κυβέρνηση, αναγκάζεται να συνεργαστεί με τρίτους, όπως εμπορικές τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας. Με το εξελιγμένα ψηφιακό Yuan, τα πράγματα απλοποιούνται. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο πού είναι, καθώς και τη διαδρομή του. Με λεπτομέρειες.

Αν αποφασίσει αύριο η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα δεδομένα και να αποκλείσει μια κατηγορία πολιτών που δεν της αρέσουν τα χαρακτηριστικά τους, για παράδειγμα αν είναι αντικαθεστωτικοί. Μέχρι και να τους εξαφανίσουν τα χρήματα θα μπορούν, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν μάλιστα δεν υπάρχει η δυνατότητα μετρητών, ο αποκλεισμός από το σύστημα θα είναι χειρότερο από τις κατασχέσεις ή τη φυλάκιση. Όταν λέμε αποκλεισμός, εννοούμε πλήρης. Δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα καρβέλι ψωμί.

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Κι όχι μόνο αυτό. Μπορεί να υπάρξει σύστημα πριμοδότησης στους υπάκουους πολίτες. Για παράδειγμα, πας στη συγκέντρωση του κόμματος; Βαθμολογούν με καλό βαθμό τη συμπεριφορά σου. Κατάδωσες τον γείτονά σου; Ακόμα περισσότερο. Ανάλογα λοιπόν με τη βαθμολογία που συγκεντρώνεις, μπορείς να έχεις έκπτωση στο ενοίκιο του σπιτιού σου, μειωμένο επιτόκιο στο δάνειό σου, αύξηση στον μισθό σου κ.λπ. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Αυτά που αναφέρουμε ήδη εφαρμόζονται στην Κίνα, σε πειραματικό στάδιο.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η παντοδύναμη οικονομική εποπτεία αποτελεί το όνειρο ενός δικτάτορα. Καμία σχέση με το Bitcoin, το οποίο είναι ανοικτού κώδικα, αποκεντρωμένο, ανθεκτικό στη λογοκρισία και προστατεύει την ιδιωτικότητα των συναλλαγών. Σε αντίθεση με το Internet, το οποίο οι κινεζικές αρχές μπόρεσαν εύκολα να χειραγωγήσουν και να λογοκρίνουν, αντιλήφθηκαν πως δεν μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις συναλλαγές με το Bitcoin. Γι' αυτό απέφυγαν την αυστηρή απαγόρευση, η οποία θα δημιουργούσε μια τεράστια μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ο στόχος του ψηφιακού Yuan είναι να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά την προσφορά χρήματος. Να αντικαταστήσουν όλα τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα με μια ψηφιακή έκδοση βασισμένη σε τεχνολογία blockchain. Επιπλέον στόχοι αποτελούν η διάδοσή του σε όλο τον κόσμο, να λειτουργήσει ως μέσο καταστρατήγησης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, να αντικαταστήσει το SWIFT ως υφιστάμενο παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών. Δεν πρόκειται για κρυφό σχέδιο, αλλά για επίσημες δημοσιευμένες δηλώσεις.

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η τεράστια ισχύς μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη σε ένα νομισματικό σύστημα κεντρικά ελεγχόμενο. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει το Bitcoin. Ίσως το μοναδικό μέσο που μπορεί να σταματήσει την πορεία προς τη δυστοπία.

Η αχίλλειος πτέρνα της στρατηγικής τους. Η ικανότητα του Bitcoin να ξεφεύγει από τον κεντρικό έλεγχο και να λειτουργεί εκτός τραπεζικού συστήματος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα όπλα που διαθέτει ο απλός πολίτης για να αμυνθεί. Συνεπώς η ανάγκη για αποκεντρωμένα συστήματα τύπου Bitcoin θα γίνει όλο και πιο έντονη στο επόμενο διάστημα.

Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Μέσα σε μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις από εκεί που αγνοούσαν ή γέλαγαν με το Bitcoin, πλέον προσπαθούν να το μιμηθούν.

Ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στα επόμενα χρόνια; Το μόνο βέβαιο είναι πως θα έχουμε θεαματικές ανατροπές. 

Ένα πολύ ωραίο μουσικό βίντεο που αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ αποκεντρωμένων και αυστηρά ελεγχόμενων συστημάτων πληρωμών, είναι αυτό: 

 

 

euro2day.gr

 
353
Thumbnail

Το επίκεντρο των επενδύσεων ήταν οι μετοχές, τα παράγωγα, τα καταναλωτικά αγαθά, ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα και αγαθά γνωστά ως “commodities”. Όλα αυτά μέχρι το 2009 όπου έκανε την εμφάνιση του ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία Bitcoin.

ad1mobile

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι νέες τεχνολογίες κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων που ονομάζονται κρυπτονομίσματα με πιο γνωστό το Bitcoin. Η χρήση τους ως μέσο συναλλαγών ολοένα και επεκτείνεται, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν τα κυρίαρχα νομίσματα στη μελλοντική παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, η οποία πλησιάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για peer-to-peer συναλλαγές, παρακάμπτοντας κάθε «μεσολαβητή» όπως τράπεζες, εταιρίες ή κυβερνήσεις. Τόσο η δημιουργία όσο και η διακίνησή του, λαμβάνουν χώρα σε ένα παγκόσμιο ιντερνετικό σύστημα, με τη χρήση της τεχνολογίας Blockhain.

Αυτή του η «ιδιομορφία» έχει προκαλέσει την ανησυχία σε καταναλωτικό κοινό και επενδυτές, καθώς αμφισβητείται η αξιοπιστία του. Μία δεύτερη ματιά όμως του τρόπου λειτουργίας του, ίσως να καθιστά το Bitcoin αρκετά αξιόπιστο σε σχέση με άλλα πολύτιμα μέταλλα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι υπάρχει καθορισμένος αριθμός Bitcoin που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε αντίθεση με τα συμβατικά νομίσματα, όπου συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο υποτίμησης λόγω της αλόγιστης έκδοσής τουs ή ακόμα και κατάσχεσής τους.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Το Bitcoin διατηρεί την αξία του εξ αιτίας της σπανιότητας του. Θα εξαχθούν ακόμα 4,3 εκατομμύρια Bitcoin μέχρι το έτος 2140 για να συμπληρωθεί το όριο των 21 εκατ.

Στην πραγματική οικονομία, ότι είναι σπάνιο έχει μεγάλη αξία. Και όσο πιο σπάνιο είναι, τόσο σε μεγαλύτερη αξία αποτιμάται.

Πρόβλεψη
Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει το Bitcoin ένα ελκυστικό αντικείμενο επένδυσης για ιδιώτες και επενδυτικές εταιρίες. Πως μπορεί όμως να γίνει πρόβλεψη της τιμής του, όταν φέρεται να μην επηρεάζεται από πολιτικές μεταβολές;

Πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να κάνουν εκτίμηση της τιμής του βασιζόμενοι στη δημοτικότητά του και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό των tweets που έχει.

Το 2019, προτάθηκε μια πιο αξιόπιστη μέθοδος πρόβλεψης της τάσης της τιμής ενός κρυπτονομίσματος, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, βασισμένο σε κανόνες, που αναπαριστούν τη λειτουργία της σκέψης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το νεύρο-ασαφές σύστημα, που ονομάστηκε PATSOS, αποκτά νοημοσύνη από επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση με σκοπό την δημιουργία βέλτιστων κανόνων που προβλέπουν την τάση της τιμής του κρυπτονομίσματος. Το μοντέλο βασίζεται στον ανθρώπινο τρόπο σκέψης, δηλαδή σε ένα σύστημα κανόνων.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει αν η τιμή την επόμενη ημέρα θα είναι ανοδική ή καθοδική με ποσοστό επιτυχούς πρόβλεψης 63,22%. Στις χρηματαγορές οποιοιδήποτε σύστημα πρόβλεψης επιτυγχάνει πάνω από 52% ακρίβεια, θεωρείται κερδοφόρο.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν το σύστημα διενεργώντας αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων επί ένα τρίμηνο προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των προβλέψεων. Όποια από τις ημέρες το σύστημα προέβλεπε ότι η τιμή θα είναι ανοδική, την επόμενη ημέρα, προχωρούσε σε αγορά του κρυπτονομίσματος.

Εάν το σύστημα προέβλεπε ότι η τιμή την επόμενη μέρα θα είναι καθοδική, είτε έδινε σήμα πώλησης στην περίπτωση που είχε ήδη αγοραστεί το κρυπτονόμισμα, είτε έδινε σήμα μη αγοράς. Τα αποτελέσματα των αγοραπωλησιών των κρυπτονομισμάτων, συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες αποδόσεις του τριμήνου, όπου το κρυπτονόμισμα αγοραζόταν την πρώτη μέρα του τριμήνου και πωλούνταν την τελευταία (δηλαδή χωρίς να γίνονται συναλλαγές στη διάρκεια του τριμήνου). Η απόδοση του προτεινομένου μοντέλου πρόβλεψης PATSOS, έδωσε 71,21% περισσότερα κέρδη.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Στο σχήμα παρουσιάζονται με τετράγωνα οι πραγματικές τιμές του Bitcoin και με αστερίσκους οι τιμές που πρόβλεψε το σύστημα PATSOS. ‘Οπως δείχνει το σχήμα, οι τιμές πρόβλεψης ακολουθούν τις πραγματικές με αρκετά καλή ακρίβεια.

Περαιτέρω, οι ερευνητές σύγκριναν την αποτελεσματικότητα του συστήματος πρόβλεψης PATSOS εκτελώντας αγοραπωλησίες και με άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, Litcoin και Ripple. Τα κερδοφόρα ποσοστά 32,47%, 36,53% και 93,11% αντίστοιχα, επιβεβαίωσαν την προβλεπτική ικανότητα του μοντέλου PATSOS.

ad2mobile

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο και έγκυρο επιστημονικό περιοδικό: Atsalakis, G., Atsalaki, I., Pasiouras, F. and Zopounidis, D., C., (2019). Bitcoin prices forecasting with neuro-fuzzy techniques. European Journal of Operational Research, 6, (770–780).

euro2day.gr

article 1