Αυτός που κερδίζει πάντα είναι ο... επενδυτής-ελέφαντας, όχι ο επενδυτής-ιπποπόταμος, γράφει ο Β. Παζόπουλος

Ήταν καλοκαίρι του 2013 και το Bitcoin είχε γύρω στα 100 δολάρια, όταν έμαθα για την ύπαρξη του. Η αντίδραση μου δεν διέφερε από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που άκουσαν πρώτη φορά για αυτό. Αμέσως πήγε το μυαλό μου πως πρόκειται για απάτη. Βρε τους άτιμους σκέφτηκα, τι σκαρφίστηκαν για να φάνε τα χρήματα του κοσμάκη!

Μου φαίνονταν αδιανόητο ότι υπάρχουν τόσοι αφελείς, που ανταλλάσσουν τα με τόσο κόπο αποκτημένα χρήματα τους, με ψηφία στον υπολογιστή. Ήταν παραλογισμός κάποιοι κομπιουτεράδες να παράγουν ψηφιακά νομίσματα από κάποιο software, ελπίζοντας ότι αυτά θα έχουν αξία.

Το Bitcoin απέσπασε ξανά την προσοχή μου τον χειμώνα του ίδιου έτους, όταν ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια. Όταν έμαθα ότι μέσα σε 3-4 μήνες είχε δεκαπλασιάσει την αξία του. Ούτε τότε το πήρα στα σοβαρά. Για την ακρίβεια η είδηση με βρήκε να κουνάω συγκαταβατικά το κεφάλι, σχολιάζοντας πόση τρέλα κυκλοφορεί στον κόσμο. Όταν αρχές του 2015 έπεσε στα 200 δολάρια, μετά από διολίσθηση σχεδόν ενός έτους, το θεώρησα φυσιολογική εξέλιξη. Το σκάσιμο μιας εξωφρενικής πυραμίδας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ήταν η περίοδος που εκδόθηκε το βιβλίο «Επενδυτές χωρίς Σύνορα» και εγώ βρισκόμουν στο απόγειο της επαγγελματικής μου καριέρας. Θέλετε από τύχη, θέλετε από διορατικότητα, η στρατηγική που ακολουθούσα είχε στεφτεί από επιτυχία, την περίοδο που όλα κατέρρεαν. Όχι μόνο είχα απομακρυνθεί έγκαιρα από οποιονδήποτε ελληνικό χρηματιστηριακό τίτλο, αλλά η ενασχόληση μου με τις αμερικάνικες μετοχές είχε προσφέρει σημαντικές αποδόσεις.

Γιατί λοιπόν να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό; Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, κατά την γνωστή ρήση. Ωστόσο υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή στις επενδύσεις, που έκανα το λάθος να αγνοήσω. Ότι αυτός που κερδίζει είναι ο επενδυτής-ελέφαντας, όχι ο επενδυτής-ιπποπόταμος. Αυτός που έχει μεγάλα αυτιά και μικρό στόμα, όχι αυτός που έχει μικρά αυτιά και μεγάλο στόμα. Κι εγώ δεν είχα απλώς μικρά αυτιά στο θέμα των crypto. Τα είχα ερμητικά κλειστά.

Ωστόσο παρά την πτωτική πορεία του Bitcoin ποτέ δεν έπεσε κάτω από τα 200 δολάρια. Αυτό ήταν κάτι που μου φάνηκε περίεργο. Αν ήταν φούσκα που αποκαλύφτηκε, γιατί δεν πήγαινε στο μηδέν; Ούτε καν πλησίαζε τα 100 δολάρια όπου είχε όταν το είχα πρωτοδεί. Πως ήταν δυνατόν να έχει κεφαλαιοποίηση 3 δισεκατομμύρια ο κοπανιστός αέρας; Κάτι δεν είχα καταλάβει καλά.

Τόσα χρόνια στον επενδυτικό χώρο, αν για κάτι είμαι σίγουρος, είναι πως για ότι συμβαίνει, υπήρχαν λόγοι να συμβεί. Αυτοί οι λόγοι δεν είναι πάντα λογικοί ή επιθυμητοί. Όπως όταν κοιτάζουμε ένα πουλί στον ουρανό, όσο απομακρύνεται μας φαίνεται όλο και μικρότερο, έως ότου εξαφανίζεται. Επειδή χάθηκε από το οπτικό μας πεδίο, δε σημαίνει ότι εξαφανίστηκε.

Τότε ήταν που άρχισα να μαθαίνω για αυτό. Όταν τελικά αποφάσισα να κάνω τις πρώτες μου αγορές, ήταν αρχές του 2017. Ήταν τότε που ξεπέρασε και πάλι τα 1.000 δολάρια και μετά από λίγο την τιμή του χρυσού. Εκεί έκανα το μοιραίο λάθος: θεώρησα ότι έπρεπε να περιμένω να επανέρθει σε πιο «λογική» τιμή. Δεν έγινε ποτέ.

Το λάθος δεν ήταν ότι δίστασα, αλλά το ότι δεν το πίστεψα στα αλήθεια. Όταν λοιπόν ακολούθησε η επική πορεία μέχρι τα 20.000 δολάρια, ήμουν στον άχαρο ρόλο του παρατηρητή. Όμως πλέον είχα μετατραπεί σε φανατικό μελετητή του Bitcoin. Καταλάβαινα πως κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει με το blockchain. Κάτι εξακολουθούσε να μου ξεφύγει.

Πράγματι η μελέτη έπιασε τόπο. Μπορεί να μην ήξερα που θα σταματήσει η άνοδος, αλλά υπολόγιζα πως θα ακολουθήσει μια μεγάλη διόρθωση της τάξης του 80%. Τότε θα ήταν η κατάλληλη περίοδος για αγορές. Όπως και έγινε.

Κυρίως όμως, ανακάλυψα από πού αντλούσε την δύναμη του. Διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, και άρα δεν είχαν κανένα λόγο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο, συναλλασσόντουσαν σε ένα αξιοπερίεργο περιβάλλον εμπιστοσύνης. Ενδεχομένως να κατοικούσαν στην άλλη άκρη του πλανήτη, με διαφορετική κουλτούρα, ίσως και σε εχθρικά κράτη. Κι όμως αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους απευθείας, χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση κανενός. Ούτε αρχών, ούτε τράπεζας.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Για αιώνες οι άνθρωποι βάσιζαν τον συντονισμό των ενεργειών τους σε μια κεντρική αρχή, σε οργανισμούς. Κέντρα εμπιστοσύνης, όπως οι χώρες. Οι κυβερνήσεις όριζαν τους κανόνες. Αργότερα εμφανίστηκαν οι τράπεζες ως ενδιάμεσοι μεταξύ των συναλλασσόμενων. Το Bitcoin ανέτρεψε όλα αυτά. Στο πυρήνα του εκπροσωπεί την αντικατάσταση της εμπιστοσύνης μέσα από οργανισμούς στην εμπιστοσύνη μέσα από το δίκτυο. Στους ίδιους τους ανθρώπους.

Αυτό το δίκτυο σήμερα έχει γίνει πλέον τόσο ισχυρό, που ακόμα και οι αμερικάνοι γερουσιαστές παραδέχτηκαν πως δεν μπορούν να το σταματήσουν. Ούτε αυτοί, ούτε οι κινέζοι, ούτε καμία κυβέρνηση. Στην εποχή που αν θέλουν σε σβήνουν σαν να μην υπήρξες ποτέ, σε λιώνουν σαν κουνούπι, σου ρίχνουν πυρηνικά στο κεφάλι, είναι το μοναδικό στο οποίο στέκονται αδύναμοι. Και αυτό πρέπει να αξίζει κάτι.

Τα πρώτα αυτοκίνητα δεν είχαν τιμόνι. Είχαν λουριά. Γιατί; Επειδή η παράδοση χιλιάδων χρόνων με τα άλογα εμπόδισε τους πρώτους κατασκευαστές να δουν καθαρά, χωρίς προκαταλήψεις, την νέα εποχή. Τον νέο πολιτισμό που αναδύονταν. Για αυτό καταλαβαίνω όσους αδυνατούν να αντιληφθούν την λειτουργία του Bitcoin. Κι εγώ ο ίδιος, χρειάστηκε να ασχοληθώ αρκετά και να περάσω από πολλά κύματα απόρριψης, μέχρι να συνειδητοποιήσω την πραγματική δύναμη αυτής της καινοτομίας. Να μην το βλέπω απλά σαν ένα χρηματιστηριακό τίτλο με έντονες διακυμάνσεις.

Όταν το αντιλήφθηκα όμως δεν υπήρχε επιστροφή. Ήμουν σαν τον Neo στην ταινία Matrix, όταν πήρε το μπλε χάπι.

Τα παρατάμε όλα και βάζουμε τα λεφτά μας στο Bitcoin λοιπόν; Παν μέτρον άριστον. Όποιος επιθυμεί να επενδύσει στον χώρο ας ξεκινήσει με το 1% ή 2% του χαρτοφυλακίου του. Όταν, και αν, πειστεί πως αξίζει τον κόπο, ας ανεβάσει το ποσοστό στην πορεία.

euro2day.gr

 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1