Με ποια μέθοδο προσπαθούν αναλυτές να προσδιορίσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος τα επόμενα χρόνια

«Βλέπω ότι το Bitcoin έχει αξία και μια σπανιότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», είπε ο παρουσιαστής του CNBC, βάζοντας στην οθόνη το διάγραμμα του Stock to Flow ratio, για να το δούνε εκατομμύρια τηλεθεατές. Αυτό το διάγραμμα θα αναλύσουμε σήμερα και τι εννοούσε.

Α


Το Bitcoin είναι το πρώτο σπάνιο ψηφιακό αντικείμενο που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Σίγουρα αυτή η σπανιότητα έχει αξία. Πόση είναι αυτή όμως; Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει σπάνιο. Ως σπανιότητα ορίζεται ως «μια κατάσταση στην οποία κάτι δεν είναι εύκολο να βρεθεί». Ο Nick Szabo έχει έναν πιο χρήσιμο ορισμό της έλλειψης: «απρόσβλητη δαπανηρότητα».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πράγματι, το Bitcoin έχει απρόσβλητη δαπανηρότητα. Το κόστος ηλεκτρισμού αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για την παραγωγή των Βitcoin είναι σημαντικό. Ταυτόχρονα, η παραγόμενη ποσότητα είναι αυστηρά προκαθορισμένη. Ακόμα και αν τριπλασιαστεί η τιμή του, που σημαίνει πως το κίνητρο να παράξει κάποιος Bitcoin πολλαπλασιάζεται, απαγορεύεται να εξορυχθεί επιπλέον ποσότητα.

Η σπανιότητα μπορεί πλέον να προσδιοριστεί ποσοτικά. Είναι η αναλογία των υφιστάμενων αποθεμάτων προς τον ρυθμό εξόρυξης ανά έτος (SF). Στον χρυσό, με βάση τον υφιστάμενο ρυθμό εξόρυξης ανά έτος, θα απαιτηθούν 62 χρόνια για να λάβουμε ίση ποσότητα με το υπάρχον απόθεμα. Το ασήμι έρχεται δεύτερο, καθώς θα χρειαστεί 22 χρόνια. Σε όλα τα υπόλοιπα ορυκτά, από το πετρέλαιο, μέχρι το παλλάδιο ή τον χαλκό, το υπάρχον απόθεμα είναι συνήθως ίσο ή χαμηλότερο από την ετήσια παραγωγή. ΠΙΝΑΚΑΣ

Στον χρυσό αν τριπλασιαστεί η τιμή του, είναι λογικό τα ορυχεία να εντείνουν την προσπάθεια τους ή θα αρχίσουν να σκάβουν πιο βαθιά, σε βάθος που μέχρι χθες ήταν ασύμφορο να σκάψουν. Ακόμα όμως και στην περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξει δραματικά η μεταβολή στον ρυθμό εξόρυξης. Η επιρροή της τιμής θα είναι ασήμαντη.

Ο χρυσός για αυτόν τον λόγο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη περισσότερο απ’ ότι η συμβατική μορφή νομισμάτων. Όσο και να θέλουν οι κυβερνήσεις ή οι Κεντρικές Τράπεζες, δεν μπορούν να διπλασιάσουν ή να δεκαπλασιάσουν την ποσότητα που υπάρχει. Σε αντίθεση με τα νομίσματα τους, όπου είναι θέμα αποκλειστικά και μόνο πολιτικής απόφασης.

Η διαφορά του Bitcoin με τα άλλα νομίσματα δεν είναι ότι είναι ψηφιακό. Ψηφιακά είναι και το 98,5% των κυκλοφορούντων ευρώ. Αν η καινοτομία τους ήταν απλά η ψηφιακή μορφή τους δεν θα είχαν αξία. Τέτοια υπάρχουν ήδη. Το Bitcoin είναι μοναδικό γιατί δεν μπορεί να φτιαχτεί κατά το δοκούν.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Ο σταθερά χαμηλός ετήσιος ρυθμός παραγωγής χρυσού είναι ο βασικός λόγος που διατήρησε το νομισματικό του ρόλο σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Η υψηλή αναλογία αποθεματικών προς ροή παραγόμενης ποσότητας. Σε αντίθεση για παράδειγμα με το πετρέλαιο, που τυχόν άνοδος της τιμής του θα προκαλέσει άμεσα πλημμυρίδα. Σήμερα πολλές εγκαταστάσεις υπολειτουργούν ή έχουν εγκαταλειφθεί, γιατί η τιμή του είναι χαμηλότερη από όσο ήταν παλαιότερα. Τυχόν αυξανόμενη ποσότητα όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του, επειδή η ζήτηση είναι ανελαστική, δηλαδή σχετικά σταθερή.

Ας έρθουμε τώρα στο Bitcoin, που μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 17,5 εκατομμύρια. Η ετήσια παραγωγή είναι 700.000 Bitcoin. Αυτό συνεπάγεται μια αναλογία αποθεματικών προς ροές ίση με 25. Με άλλα λόγια, τα υπάρχοντα αποθέματα Bitcoin το 2017 ήταν περίπου 25 φορές μεγαλύτερα από τα νέα Bitcoin που παρήχθησαν την ίδια χρονική περίοδο. Έχει το ίδιο SF περίπου με το ασήμι. Β

Με μία διαφορά. Πως ο ρυθμός εξόρυξης θα αλλάξει. Σε λίγα χρόνια, η αναλογία αποθεματικών προς παραγωγή (SF) του Bitcoin θα ξεπεράσει την αναλογία του χρυσού. Κι αυτό γιατί η επιτρεπόμενη παραγόμενη ποσότητα θα πέσει στο μισό. Πως θα γίνει αυτό; Επειδή τα νέα Bitcoin δημιουργούνται κατά μέσο όρο κάθε 10 λεπτά, όσο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μπλοκ. Η ανταμοιβή εκείνων που τα παράγουν ξεκίνησε με 50 Bitcoin ανά μπλοκ, και μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ (περίπου 4 χρόνια). Αυτό ονομάζεται halving. Ο πραγματικός αριθμός μπλοκ διαφέρει από τον θεωρητικό αριθμό, επειδή τα μπλοκ δεν παράγονται ακριβώς κάθε 10 λεπτά (π.χ., κατά το πρώτο έτος 2009 υπήρχαν σημαντικά λιγότερα μπλοκ).

Ένας χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Plan B (ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε hedge fund της Wall Street που θέλει να παραμείνει ανώνυμος), υπολόγισε την μηνιαία τιμή της αναλογίας SF και την τιμή του Bitcoin από το Δεκέμβριο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2019. Προσάρμοσε το στατιστικό μοντέλο του για να λάβει υπόψη τα χαμένα Bitcoin, για να προσεγγίσει ακόμα πιο ρεαλιστικά το θέμα.

Το γράφημα και το συμπέρασμα που βγαίνει από τους υπολογισμούς, επιβεβαιώνει αυτό που υποτάσσει η κοινή λογική. Ότι οι τιμές αγοράς τείνουν να είναι υψηλότερες όταν η αναλογία SF είναι υψηλότερη. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η ύπαρξη μιας αναμφισβήτητης αναλογίας SF και αγοραίας αξίας. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή, όπως οι ειδήσεις ή η επενδυτική ψυχολογία. Γι αυτό δεν είναι όλες οι κουκίδες πάνω στην ευθεία μαύρη γραμμή. Ωστόσο, ο καθοριστικότερος παράγοντας είναι η σπανιότητα.

Με βάση τη συγκεκριμένη μεθοδολογία αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή κοντά στο halving, περίπου τον Μάη του 2020, με προσέγγιση μηνών, η τιμή του ενός Bitcoin θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 50.000 και 100.000 δολάρια. Υπερβολικό; Που να ακούσετε και το επόμενο. Στο μεθεπόμενο halving, το οποίο θα λάβει χώρα σε περίπου 5 χρόνια, ο δείκτης SF θα γίνει 50. Μια τιμή πολύ κοντά στο 62 του χρυσού.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Συνεπώς αν υποθέσουμε ότι το σκεπτικό περί σπανιότητας είναι ορθό, δεν αποκλείεται η συνολική αξία των Bitcoin να πλησιάσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού. Αν σκεφτούμε πως σήμερα ολόκληρος ο χρυσός αξίζει 8 τρισεκατομμύρια, τότε κάθε ένα Bitcoin θα αξίζει 400.000 δολάρια. Πολύ πιθανό παραπάνω, αν η τιμή του χρυσού αυξηθεί μέχρι τότε. Από σύμπτωση ή όχι, συμφωνεί και το μαθηματικό μοντέλο του Plan B. Σύμφωνα με το μοντέλο, η τιμή του Bitcoin τότε θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 400.000 και το 1.000.000.

Άξιο λόγου είναι ότι παρόμοιο είναι το σκεπτικό από την ανάλυση που βγήκε τις τελευταίες ημέρες από μια Γερμανική τράπεζα, την Bayern LB. Και αυτοί χρησιμοποιούν το Stock to Flow ratio, με την διαφορά ότι μιλάνε για 90.000 δολάρια τον Μάη του 2020! Λεπτομέρειες θα βρείτε στο συνοδευτικό υλικό.

Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr
 

 
331
Thumbnail

Τα παραγόμενα bitcoins ξεπέρασαν ήδη τα 18 εκατ., με «ταβάνι» τα 21 εκατ. Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή των εξορυκτών θα πέσει στο μισό. Τι σημαίνει αυτό για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα;

Τα Bitcoin τελειώνουν. Γίνονται όλο και πιο σπάνια. Προχθές τα παραγόμενα Bitcoin ξεπέρασαν τα 18.000.000. Με δεδομένο ότι το μέγιστο που θα παραχθεί ποτέ είναι 21.000.000 Bitcoin, καταλαβαίνουμε πως τα διαθέσιμα για εξόρυξη έχουν συρρικνωθεί σε μόλις 3 εκατομμύρια, τα οποία προβλέπεται να εξορυχθούν σε 120 χρόνια.

ad1mobile

Το 85% των Bitcoin που θα υπάρξουν ποτέ, κυκλοφορεί ήδη στο σύστημα.

Οι δύο κύριες δυνάμεις που ωθούν την τιμή κάποιου αντικειμένου είναι η χρησιμότητα και η σπανιότητα.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Για τη μεν χρησιμότητα, μπορεί να υπάρχουν ακόμα ενστάσεις, άλλα όσον αφορά τη σπανιότητα, δύσκολα να βρεθούν σοβαρά επιχειρήματα που να ισχυρίζονται το αντίθετο.

Πλέον βρισκόμαστε μόλις 6 μήνες μακριά από το επόμενο halving. Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή των εξορυκτών για τη συμβολή τους στο δίκτυο του Bitcoin θα πέσει στο μισό. Από 12,5 bitcoin το block θα πάει στα 6,25 bitcoin. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός εισόδου νέων νομισμάτων στο σύστημα πέφτει ραγδαία.

Εδώ βρίσκεται μια τεράστια διαφορά που έχει το Bitcoin (και άλλα κρυπτονομίσματα) σε σχέση με τα παραστατικά (fiat) νομίσματα που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες (ΚΤ). Γνωρίζεις από πριν τον ρυθμό «τυπώματος». Στα συμβατικά νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν υπάρχει όριο. Για την ακρίβεια, ξέρουμε πως εσκεμμένα όλες οι ΚΤ, σε όλο τον πλανήτη, πληθωρίζουν το νόμισμά τους. Επίτηδες αποσκοπούν στο να χάνει την αξία του σε βάθος χρόνου. Μάλιστα έχουν βρει και τον ιδανικό ρυθμό πληθωρισμού, ο οποίος είναι το 2% ετησίως.

Μπορεί να μας φαίνεται σταθερή η αξία του χαρτονομίσματος που κρατάμε στα χέρια, αλλά δεν είναι. Λόγω του πληθωρισμού, το δολάριο έχει χάσει το 96% της αξίας του τα τελευταία 100 χρόνια. Το ευρώ έχει χάσει το 80% της αξίας του σε σχέση με τον χρυσό από τότε που βγήκε στην κυκλοφορία.

Να ξαναγυρίσουμε όμως στο Bitcoin. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η μείωση. Έχει συμβεί άλλες δύο φορές. Η αρχική διάθεση ήταν στα 50 δολάρια ανά block. Το 2012 μειώθηκε στα 25 δολάρια και το 2016 έπεσε και πάλι στα 12,5 δολάρια. Και στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, 6 μήνες πριν η τιμή του Bitcoin είχε ανέβει, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα. Το 2012, από τα 5 δολάρια εκτοξεύτηκε στα 12 (2,3 φορές επάνω), ενώ το 2016 από τα 350 δολάρια έφτασε τα 650 (1,7 φορές επάνω). Αν υποθέσουμε πως αυτή τη φορά θα ανέβει 1,5 φορές επάνω, αυτό σημαίνει πως από τις περίπου 8.000 που έχει σήμερα, θα πάει στις 12.000 δολάρια.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Κάποιοι θεωρούν πως αυτή τη φορά η τιμή έχει ήδη ενσωματώσει τις προσδοκίες. Δεν είναι απίθανο να έχουν δίκιο, καθώς πλέον το Bitcoin παρακολουθείται από πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με παλαιότερα.

Κι όχι μόνο αυτό. Οι σημερινοί επενδυτές και συμμετέχοντες στο δίκτυο απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν το φαινόμενο, να το κατανοήσουν. Βοήθησε βέβαια και το γεγονός ότι πλέον τα δεδομένα είναι περισσότερα. Ο κάτοχος Bitcoin του 2012, λίγα πράγματα ήξερε πραγματικά. Από την άλλη, όμως, μια άνοδος της τάξης του 30-40% μόνο να αποκλειστεί δεν μπορεί. Μέχρι τώρα το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στα δύο προηγούμενα halving:


Από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, της τάξης του 93%. Το Bitcoin έφτασε να διαπραγματεύεται στα 2 δολάρια. Όμως μέχρι το halving, υπήρξε μια συνεχής άνοδος που το έφτασε μέχρι τα 12 δολάρια. Σε ένα χρόνο είχε 6πλασιάσει την τιμή του. Μετά το halving υπήρχε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα για ενάμιση μήνα, μέχρι που ξεκίνησε μια νέα ανοδική φάση που το εκτόξευσε στα 1.236 δολάρια. Ναι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε 100 φορές!

Ακολούθησε η περίοδος πριν το δεύτερο halving, που δεν διαφέρει ιδιαίτερα ως προς το μοτίβο. Από την κορυφή των 1.236 δολαρίων, μέσα σε 3 μήνες υποχώρησε στα 167 δολάρια. Σε ποσοστό 87%, πολύ κοντά στο ποσοστό διόρθωσης που σημειώθηκε στην προηγούμενη περίοδο. Για άλλη μια φορά ακολούθησε άνοδος, η οποία όμως (εδώ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο) πάλι δεν κατάφερε να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό. Η κορυφή στο κίτρινο φόντο που δηλώνει την ανοδική περίοδο μέχρι το halving, ήταν χαμηλότερη από την κορυφή του 2013.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Στη συνέχεια σε πράσινο φόντο φαίνεται η άνοδος που ακολούθησε, η οποία ήταν και πάλι εκρηκτική. Από το χαμηλό των 487 δολαρίων εκτοξεύτηκε στις 20.000 δολάρια, το οποίο μέχρι τώρα αποτελεί το υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή τη φορά δεν ήταν 100 φορές επάνω, αλλά μόλις… 40!
Οι ομοιότητες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει όλες τις φάσεις της αγοράς, που στηρίζονται στο halving. Από την κορυφή του 2018 ακολούθησε και πάλι δραματική υποχώρηση, της τάξης του 83%!

Οπότε το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν συνεχιστεί το μοτίβο, τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Αν -επαναλαμβάνουμε, αν- το μοτίβο δεν αλλάξει, αυτό σημαίνει πως μέχρι τον Μάη του 2020 η τιμή του Bitcoin δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια.

ad2mobile

Μετά το halving και για εβδομάδες ή λίγους μήνες, δεν πρόκειται να δούμε άνοδο. Αυτή θα ξεκινήσει, και θα είναι έντονη, αμέσως μετά. Πόσο; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αλλά θα είναι σημαντική. Την πρώτη περίοδο πολλαπλασίασε την τιμή του 100 φορές, τη δεύτερη, 40 φορές. Το να την πολλαπλασιάσει αυτή τη φορά 10 φορές, δηλαδή να ξεπεράσει τις 100.000 δολάρια, ποιος μπορεί να το αποκλείσει στ' αλήθεια;
Ενισχυτικό της παραπάνω άποψης είναι το μαθηματικό μοντέλο που έχουμε ήδη παρουσιάσει εδώ. 

Αν κάνουμε προβολή στο μέλλον των ιστορικών δεδομένων, δεν σημαίνει πως θα πέσουμε για άλλη μια φορά μέσα. Ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να εικάσουμε το μέλλον. Η πρόβλεψη είναι τέχνη, όχι ένα είδος μηχανικής. Μια τέχνη που χρησιμοποιεί την επιστήμη για να την υποστηρίξει.

article 1