Με ποια μέθοδο προσπαθούν αναλυτές να προσδιορίσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος τα επόμενα χρόνια

«Βλέπω ότι το Bitcoin έχει αξία και μια σπανιότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», είπε ο παρουσιαστής του CNBC, βάζοντας στην οθόνη το διάγραμμα του Stock to Flow ratio, για να το δούνε εκατομμύρια τηλεθεατές. Αυτό το διάγραμμα θα αναλύσουμε σήμερα και τι εννοούσε.

Α


Το Bitcoin είναι το πρώτο σπάνιο ψηφιακό αντικείμενο που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Σίγουρα αυτή η σπανιότητα έχει αξία. Πόση είναι αυτή όμως; Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει σπάνιο. Ως σπανιότητα ορίζεται ως «μια κατάσταση στην οποία κάτι δεν είναι εύκολο να βρεθεί». Ο Nick Szabo έχει έναν πιο χρήσιμο ορισμό της έλλειψης: «απρόσβλητη δαπανηρότητα».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πράγματι, το Bitcoin έχει απρόσβλητη δαπανηρότητα. Το κόστος ηλεκτρισμού αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για την παραγωγή των Βitcoin είναι σημαντικό. Ταυτόχρονα, η παραγόμενη ποσότητα είναι αυστηρά προκαθορισμένη. Ακόμα και αν τριπλασιαστεί η τιμή του, που σημαίνει πως το κίνητρο να παράξει κάποιος Bitcoin πολλαπλασιάζεται, απαγορεύεται να εξορυχθεί επιπλέον ποσότητα.

Η σπανιότητα μπορεί πλέον να προσδιοριστεί ποσοτικά. Είναι η αναλογία των υφιστάμενων αποθεμάτων προς τον ρυθμό εξόρυξης ανά έτος (SF). Στον χρυσό, με βάση τον υφιστάμενο ρυθμό εξόρυξης ανά έτος, θα απαιτηθούν 62 χρόνια για να λάβουμε ίση ποσότητα με το υπάρχον απόθεμα. Το ασήμι έρχεται δεύτερο, καθώς θα χρειαστεί 22 χρόνια. Σε όλα τα υπόλοιπα ορυκτά, από το πετρέλαιο, μέχρι το παλλάδιο ή τον χαλκό, το υπάρχον απόθεμα είναι συνήθως ίσο ή χαμηλότερο από την ετήσια παραγωγή. ΠΙΝΑΚΑΣ

Στον χρυσό αν τριπλασιαστεί η τιμή του, είναι λογικό τα ορυχεία να εντείνουν την προσπάθεια τους ή θα αρχίσουν να σκάβουν πιο βαθιά, σε βάθος που μέχρι χθες ήταν ασύμφορο να σκάψουν. Ακόμα όμως και στην περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξει δραματικά η μεταβολή στον ρυθμό εξόρυξης. Η επιρροή της τιμής θα είναι ασήμαντη.

Ο χρυσός για αυτόν τον λόγο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη περισσότερο απ’ ότι η συμβατική μορφή νομισμάτων. Όσο και να θέλουν οι κυβερνήσεις ή οι Κεντρικές Τράπεζες, δεν μπορούν να διπλασιάσουν ή να δεκαπλασιάσουν την ποσότητα που υπάρχει. Σε αντίθεση με τα νομίσματα τους, όπου είναι θέμα αποκλειστικά και μόνο πολιτικής απόφασης.

Η διαφορά του Bitcoin με τα άλλα νομίσματα δεν είναι ότι είναι ψηφιακό. Ψηφιακά είναι και το 98,5% των κυκλοφορούντων ευρώ. Αν η καινοτομία τους ήταν απλά η ψηφιακή μορφή τους δεν θα είχαν αξία. Τέτοια υπάρχουν ήδη. Το Bitcoin είναι μοναδικό γιατί δεν μπορεί να φτιαχτεί κατά το δοκούν.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Ο σταθερά χαμηλός ετήσιος ρυθμός παραγωγής χρυσού είναι ο βασικός λόγος που διατήρησε το νομισματικό του ρόλο σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Η υψηλή αναλογία αποθεματικών προς ροή παραγόμενης ποσότητας. Σε αντίθεση για παράδειγμα με το πετρέλαιο, που τυχόν άνοδος της τιμής του θα προκαλέσει άμεσα πλημμυρίδα. Σήμερα πολλές εγκαταστάσεις υπολειτουργούν ή έχουν εγκαταλειφθεί, γιατί η τιμή του είναι χαμηλότερη από όσο ήταν παλαιότερα. Τυχόν αυξανόμενη ποσότητα όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του, επειδή η ζήτηση είναι ανελαστική, δηλαδή σχετικά σταθερή.

Ας έρθουμε τώρα στο Bitcoin, που μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 17,5 εκατομμύρια. Η ετήσια παραγωγή είναι 700.000 Bitcoin. Αυτό συνεπάγεται μια αναλογία αποθεματικών προς ροές ίση με 25. Με άλλα λόγια, τα υπάρχοντα αποθέματα Bitcoin το 2017 ήταν περίπου 25 φορές μεγαλύτερα από τα νέα Bitcoin που παρήχθησαν την ίδια χρονική περίοδο. Έχει το ίδιο SF περίπου με το ασήμι. Β

Με μία διαφορά. Πως ο ρυθμός εξόρυξης θα αλλάξει. Σε λίγα χρόνια, η αναλογία αποθεματικών προς παραγωγή (SF) του Bitcoin θα ξεπεράσει την αναλογία του χρυσού. Κι αυτό γιατί η επιτρεπόμενη παραγόμενη ποσότητα θα πέσει στο μισό. Πως θα γίνει αυτό; Επειδή τα νέα Bitcoin δημιουργούνται κατά μέσο όρο κάθε 10 λεπτά, όσο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μπλοκ. Η ανταμοιβή εκείνων που τα παράγουν ξεκίνησε με 50 Bitcoin ανά μπλοκ, και μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ (περίπου 4 χρόνια). Αυτό ονομάζεται halving. Ο πραγματικός αριθμός μπλοκ διαφέρει από τον θεωρητικό αριθμό, επειδή τα μπλοκ δεν παράγονται ακριβώς κάθε 10 λεπτά (π.χ., κατά το πρώτο έτος 2009 υπήρχαν σημαντικά λιγότερα μπλοκ).

Ένας χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Plan B (ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε hedge fund της Wall Street που θέλει να παραμείνει ανώνυμος), υπολόγισε την μηνιαία τιμή της αναλογίας SF και την τιμή του Bitcoin από το Δεκέμβριο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2019. Προσάρμοσε το στατιστικό μοντέλο του για να λάβει υπόψη τα χαμένα Bitcoin, για να προσεγγίσει ακόμα πιο ρεαλιστικά το θέμα.

Το γράφημα και το συμπέρασμα που βγαίνει από τους υπολογισμούς, επιβεβαιώνει αυτό που υποτάσσει η κοινή λογική. Ότι οι τιμές αγοράς τείνουν να είναι υψηλότερες όταν η αναλογία SF είναι υψηλότερη. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η ύπαρξη μιας αναμφισβήτητης αναλογίας SF και αγοραίας αξίας. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή, όπως οι ειδήσεις ή η επενδυτική ψυχολογία. Γι αυτό δεν είναι όλες οι κουκίδες πάνω στην ευθεία μαύρη γραμμή. Ωστόσο, ο καθοριστικότερος παράγοντας είναι η σπανιότητα.

Με βάση τη συγκεκριμένη μεθοδολογία αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή κοντά στο halving, περίπου τον Μάη του 2020, με προσέγγιση μηνών, η τιμή του ενός Bitcoin θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 50.000 και 100.000 δολάρια. Υπερβολικό; Που να ακούσετε και το επόμενο. Στο μεθεπόμενο halving, το οποίο θα λάβει χώρα σε περίπου 5 χρόνια, ο δείκτης SF θα γίνει 50. Μια τιμή πολύ κοντά στο 62 του χρυσού.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Συνεπώς αν υποθέσουμε ότι το σκεπτικό περί σπανιότητας είναι ορθό, δεν αποκλείεται η συνολική αξία των Bitcoin να πλησιάσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού. Αν σκεφτούμε πως σήμερα ολόκληρος ο χρυσός αξίζει 8 τρισεκατομμύρια, τότε κάθε ένα Bitcoin θα αξίζει 400.000 δολάρια. Πολύ πιθανό παραπάνω, αν η τιμή του χρυσού αυξηθεί μέχρι τότε. Από σύμπτωση ή όχι, συμφωνεί και το μαθηματικό μοντέλο του Plan B. Σύμφωνα με το μοντέλο, η τιμή του Bitcoin τότε θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 400.000 και το 1.000.000.

Άξιο λόγου είναι ότι παρόμοιο είναι το σκεπτικό από την ανάλυση που βγήκε τις τελευταίες ημέρες από μια Γερμανική τράπεζα, την Bayern LB. Και αυτοί χρησιμοποιούν το Stock to Flow ratio, με την διαφορά ότι μιλάνε για 90.000 δολάρια τον Μάη του 2020! Λεπτομέρειες θα βρείτε στο συνοδευτικό υλικό.

Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr
 

 
490
Thumbnail

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

ad1mobile

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)
Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

 • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
 • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
 • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
 • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
 • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
 • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
 • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
 • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
 • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
 • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
 • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως μεάλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

ad2mobile

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πηγή: Euro2day.gr

article 1