Το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό γεγονός της γενιάς μας

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο βαθιά επίπτωση θα έχει και πόσο θα διαρκέσει η ύφεση

Είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε μία κατάσταση που έχουμε βιώσει μόνο μέσα από ταινίες τρόμου. Από ό,τι αναφέρουν κάποιοι αναλυτές, δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο, σε τέτοια κλίμακα ή σε τόσο μεγάλη ταχύτητα, στη σύγχρονη ιστορία. Το κλείσιμο των συνόρων και ο περιορισμός των μετακινήσεων θεωρούν οι ειδικοί πως αποτελεί το ενδεδειγμένο μέτρο. Το θέμα είναι πως επίσης αποτελεί και μια γροθιά στα μούτρα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο βαθιά επίπτωση θα έχει και πόσο θα διαρκέσει η ύφεση. Ειδικά για ορισμένους κλάδους, τα μέτρα ίσως αποβούν μοιραία. Η οικονομική επιβράδυνση που θα προκύψει από αυτές τις δραστικές ενέργειες είναι προφανής. Οι άνθρωποι πρόκειται να περάσουν λιγότερο χρόνο παράγοντας, ταξιδεύοντας, καταναλώνοντας, δημιουργώντας οικονομική δραστηριότητα.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που επί δύο εβδομάδες οι χρηματιστηριακές αγορές διορθώνουν. Και τι δεν έχουν χρησιμοποιήσει οι Κεντρικές Τράπεζες σε συνδυασμό με τις κυβερνήσεις: Ξεκινούν καινούργια ποσοτική χαλάρωση, μειώσεις επιτοκίων, φορολογικές ελαφρύνσεις, υποσχέσεις χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων, εκτεταμένες αγορές ομολόγων, αγορές μέχρι και μετοχών, ρευστότητα στα repos, αρνητική απόδοση ομολόγων και καταθέσεων, απεριόριστη ρευστότητα, υποτιμήσεις νομισμάτων, εκτύπωση τρισεκατομμυρίων. Τρισεκατομμυρίων. Από Τ, όχι από Δ. Μέχρι και απευθείας χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό των πολιτών έβαλαν στο Χονγκ Κονγκ. Στις ΗΠΑ έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να λαμβάνουν όλοι από 1.000 δολάρια τον μήνα, επειδή είναι χρήματα που θα πάνε κατευθείαν στην κατανάλωση!

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Αυτά τα μέτρα, ειδικά λόγω της έκτακτης εφαρμογής τους, θα ήταν δραστικά από μόνα τους. Τώρα όμως που εκτελούνται ταυτόχρονα, αποτελεί την πιο σοβαρή ενέργεια που έχει ληφθεί ποτέ από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες σε μία μόνο μέρα. Όλες μαζί συντονίστηκαν για να ενθαρρύνουν τη ρευστότητα σε δολάρια δια μέσου swap συμφωνιών. Ουσιαστικά τι έκαναν; Χρησιμοποίησαν όλα τους τα όπλα. Πυροβόλησαν με όλες τους τις σφαίρες. Χρησιμοποίησαν μέχρι και το μπαζούκα. Και οι αγορές πώς αποκρίθηκαν; Σταμάτησαν με χαρακτηριστική άνεση όλα τα βλήματα, όπως ο Neo στην ταινία «Matrix», σημειώνοντας μια πρωτοφανή πτώση. Γιατί; «Μυρίστηκαν» την απόγνωσή τους.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αποτύχει. Όχι μόνο τώρα αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, σε όλα τα μεγάλα οικονομικά γεγονότα. Δεν πρόβλεψαν τη φούσκα των dot.com που έσκασε το 2000. Δεν αντιλήφθηκαν ούτε φούσκα των ακινήτων που οδήγησε στην κρίση με τα ενυπόθηκα δάνεια το 2008. Για την ακρίβεια, όχι μόνο απέτυχαν να δούνε τις φούσκες αλλά τις δημιούργησαν με τα αφύσικα χαμηλά επιτόκια.

Τι καινούργιο προσθέτει η FED; Ότι από τις 26 Μάρτη και μετά, για να δώσουν οι εμπορικές τράπεζες δάνεια, το απαιτούμενο αποθεματικό θα είναι μηδέν (the Board has reduced reserve requirement ratios to zero percent)! Σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν όσα χρήματα θέλουν! Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο τρομακτικό από αυτό. Κι εγώ τώρα που πληκτρολογώ αυτές τις λέξεις, αδυνατώ να το πιστέψω. Να όμως, το διαβάζουμε στο επίσημο δελτίο Τύπου της ίδιας της FED. Από την άλλη, όμως, γνωρίζουμε πως η τρύπα που προσπαθούν να καλύψουν οι Κεντρικές Τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι το 2008. Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα.

Ο Ray Dalio, επικεφαλής της Bridgewater, του μεγαλύτερου hedge fund, επισημαίνει πως απαιτείται ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων. Η εκτύπωση χρήματος και η αγορά περιουσιακών στοιχείων χρέους από τις κεντρικές τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά από μόνα τους. Αν ακολουθηθεί το μοτίβο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, θα ανέβουν τα επιτόκια των πιο επίφοβων ομολόγων. Αυτό θα δυσκολέψει την εξεύρεση πίστωσης, θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες και αποπληθωριστικές πιέσεις. Θα απελευθερώσει όλες τις αρνητικές δυνάμεις όσον αφορά την ανάπτυξη. Ο Θεός να βοηθήσει τις χώρες που θα υποστούν τις συνέπειες και ταυτόχρονα δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κατέληξε.  

Στο χθεσινό (16/3) Εurogroup, είδαμε τους υπουργούς Οικονομικών να συμμερίζονται σε μεγάλο μέρος τους προβληματισμούς του Dalio. Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβουν συνοψίζονται στη φράση «με όσα μέσα διαθέτουμε». Ένα νέο «Whatever it takes», αλλά αυτή την φορά με δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό βέβαια μας αφήνει με την απορία. Αφού βοηθούν την ανάπτυξη, γιατί άραγε δεν τα εφάρμοζαν στην κρίση χρέους;

Η κατάσταση στις αγορές
Σε μια κρίση, οι επενδυτές τρέχουν βιαστικά προς την έξοδο κινδύνου ταυτόχρονα. Το κακό με τη συμπεριφορά της αγέλης είναι πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που επιχειρούν να ανταλλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για μετρητά. Έτσι απεγνωσμένα οι πωλητές αρχίζουν να μειώνουν την τιμή που είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν. Επείγονται για μετρητά τόσο πολύ, ώστε δεν διστάζουν να προβούν σε παράλογες αποφάσεις προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη ρευστότητά τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο χρυσός έπεσε περισσότερο από 30%. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι ο χρυσός έγινε ξαφνικά ακατάλληλος για αποθήκευση αξίας ή ότι είχε χάσει την ιδιότητά του ως ασφαλούς καταφυγίου μετά από 5.000 χρόνια. Οφειλόταν στο ότι οι επενδυτές αγωνιούσαν για την εξεύρεση ρευστότητας. Μετά από ένα εξάμηνο άρχισε να σκαρφαλώνει ξανά, τριπλασιάζοντας την τιμή του. Γιατί; Επειδή οι επενδυτές έτρεξαν προς τον χρυσό, φοβούμενοι ότι τα κράτη θα αρχίσουν να αθετούν τα χρέη τους ή/και ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε πληθωρισμό.

Ενώ για ένα χρόνο σχεδόν η πορεία του Bitcoin ήταν παρόμοια με τον χρυσό (φυσικά με υψηλότερες διακυμάνσεις), όταν τα πράγματα αγρίεψαν σε μεγάλο βαθμό ακολουθούν (και σε κάποιο βαθμό προπορεύονταν) τα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Για αυτό στα τελευταία άρθρα δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα εκεί. Φαίνεται πως η πορεία επηρεάζεται από το γενικότερο κλίμα, παρουσιάζοντας υψηλή συσχέτιση. Συνεπώς, ίσως να μην έχουν τελειώσει όλα, όσο αφορά τη διόρθωση. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς εξαρτάται από μια παράμετρο που δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς: τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Το παρακάτω διάγραμμα είναι το εβδομαδιαίο του Bitcoin. Όπως βλέπουμε, παλεύει να επανέλθει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, ανεβαίνοντας 11,3% το τελευταίο 24ωρο. Γιατί είναι σημαντικός ο συγκεκριμένος δείκτης; Επειδή 200 περίπου εβδομάδες (4 χρόνια) διαρκεί ο κάθε οικονομικός κύκλος του Bitcoin, λόγω του halving. Το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι σε 55 ημέρες. Αυτή τη στιγμή το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 5.332 δολάρια

C

euro2day,gr

Tags
 
459
Thumbnail

Τον Μάρτιο ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, από τις πρωτοφανείς σε έκταση νομισματικές δράσεις από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και αφετέρου, πολλά ορυχεία σε όλο τον κόσμο είναι πλέον κλειστά, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς έχουμε ένα συνδυασμό αυξημένης ζήτησης και μείωσης στην προσφορά.

ad1mobile

Ο χρυσός αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθειά του. Ένα ζήτημα είναι πως συνήθως το αγοράζουν με «καπέλο». Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης παραπέμπει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσης κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. Κατόπιν υπάρχει το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Συνεπώς τίθεται το αγωνιώδες ερώτημα: Από πού αγοράζουμε φυσικό χρυσό; Πέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πειραιώς, μια λύση αποτελεί η BullionVault. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά online παγκοσμίως σε πολύτιμα μέταλλα, η οποία λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005. Από ό,τι ισχυρίζονται, κατέχουν για λογαριασμό πελατών τους, χρυσό, ασήμι και πλατίνα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρίσκονται προς φύλαξη σε ειδικά θησαυροφυλάκια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Τορόντο και Ζυρίχη.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Βέβαια, άλλο να κατέχεις πιστοποιητικό κατοχής χρυσού και άλλο φυσικό χρυσό. Η BullionVault εκτός του ότι αναλαμβάνει τη φύλαξη, μπορεί και να τα αποστείλει στους πελάτες της, με μια επιπλέον χρέωση. Εννοείται πως όλα αυτά τα αναφέρουμε με επιφύλαξη. Δεν γνωρίζουμε πόσο ασφαλές είναι να μεταφερθεί ο χρυσός, ειδικά σε σημαντική ποσότητα, ούτε πόσο αξιόπιστη μπορεί να αποδειχθεί αύριο η BullionVault. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή αγοράς.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της εταιρείας, ενδιαφέρον έχουν κάποια στατιστικά δεδομένα γύρω από την αύξηση των πωλήσεών της το τελευταίο διάστημα. Τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανθρώπων που αγόραζαν φυσικό χρυσό χρησιμοποιώντας το BullionVault υπερδιπλασιάστηκε. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 113,9%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί σε μηνιαία βάση. Επίσης σημειώθηκε άλμα στους νέους λογαριασμούς από καινούργιους πελάτες. Τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 468,4% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο μέσο όρο, φθάνοντας στον δεύτερο καλύτερο μήνα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο βασικός προβληματισμός, όσον αφορά τον χρυσό, είναι πως οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουντζούρη στο χέρι, είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

Δεν είναι τυχαίο που μια ουγκιά χρυσού πωλείται στη Νέα Υόρκη πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο. Η διαφορά τιμών θεωρείται ως μέτρο του κόστους για τη μετατροπή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χρυσού, σε φυσική μορφή. Τράπεζες, όπως η J.P. Morgan, διαθέτουν αυτό το διάστημα περισσότερο χρυσό στα καταστήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις για παράδοσή του.

Τα ορυχεία που βρίσκονται κλειστά είναι ένας επιπλέον λόγος που υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία μεγάλα εργοστάσια στο ελβετικό καντόνι Ticino (ο μεγαλύτερος διανομέας χρυσού της Ευρώπης) έλαβαν ειδική άδεια από τις αρχές για να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους σε περιορισμένο ρυθμό, καθώς είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η αγορά των crypto

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Όμως ζούμε σε ψηφιακή εποχή, έτσι δεν είναι; Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Στον ψηφιακό κόσμο ζούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Σύντομα ο νέος θα προσφέρει στη φιλενάδα του ψηφιακά λουλούδια και θα θεωρηθεί ρομαντική κίνηση, αν και η μαμά της θα προτιμούσε φυσικά λουλούδια. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του bitcoin, όπως η επαλήθευση, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, αλλά το σημαντικότερο αφορά την ευκολία μεταφοράς και φύλαξης. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό, σαν να στέλνεις e-mail. Το bitcoin μπορεί. Μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. Πες ότι θέλω να ανέβω στο αεροπλάνο έχοντας χρυσό στη βαλίτσα ή στις τσέπες. Μπορώ; Όχι βέβαια. Είναι βαρύ, δυσκίνητο και επικίνδυνο να το κλέψουν.

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να κουβαλάω τίποτα απολύτως. Αρκεί να θυμάμαι τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά μου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να μου κατασχέσει την περιουσία. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία ή αν θέλετε σε λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να κατέχεις πραγματικά bitcoin, όχι απλό πιστοποιητικό κατοχής, δηλαδή να εμπιστεύεσαι τη φερεγγυότητα κάποιου τρίτου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε την πορεία χρυσού και bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1