Ποια είναι τα altcoins και γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι έρχεται η… εποχή τους

Σε νέα υψηλά το Dominance του Bitcoin, δηλαδή η συμμετοχή του στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ξεπέρασε ακόμα και το 71%, σύμφωνα με το coinmarketcap.com.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μια θεωρία που ασπάζονται πολλοί στον χώρο των crypto επιμένει ότι η νέα εποχή των altcoins (όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin) θα ξεκινήσει σύντομα. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός πως σε αυτό το επίπεδο ήταν στις αρχές του 2017, τότε που άρχισε το μεγάλο bull run των μικρότερων ψηφιακών νομισμάτων. Τότε που οι αποδόσεις έγιναν αστρονομικές, καθώς οι επενδυτές κυριολεκτικά δεκαπλασίαζαν τα χρήματά τους σε εβδομάδες.

φωτογραφια

Κατά την άποψή μας, αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Πριν το αιτιολογήσουμε όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι εννοούμε κεφαλαιοποίηση στον χώρο των crypto, καθώς υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον αντίστοιχο όρο στα συμβατικά χρηματιστήρια.

Πρόκειται για το άθροισμα της χρηματιστηριακής αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων. Υπολογίζεται όπως και η κεφαλαιοποίηση ενός οποιουδήποτε χρηματιστηρίου μετοχών.

Ως κεφαλαιοποίηση κάθε ψηφιακού νομίσματος ορίζεται η τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης του νομίσματος (η τιμή αυτή βγαίνει ως μέσος όρος από μεγάλα ανταλλακτήρια) επί του αριθμού των νομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Η διαφορά με τις μετοχές είναι πως αν υποθέσουμε πως οι τιμές μένουν σταθερές για ένα 24ωρο, η κεφαλαιοποίηση δεν θα μείνει η ίδια, αλλά θα αυξηθεί. Και αυτό γιατί συνεχώς δημιουργούνται νέα νομίσματα μέσω του mining.

Άρα χωρίς να έχουμε εισροή δολαρίων, η κεφαλαιοποίηση μεγαλώνει, μια που αυξάνονται τα διαθέσιμα νομίσματα. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο, κάθε δεκάλεπτο παράγονται 12,5 νέα Bitcoin. Αυτά συνυπολογίζονται και αυξάνουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση, χωρίς όμως να έχει μπει ούτε ένα πραγματικό δολάριο.

Με την ευκαιρία να διευκρινίσουμε και κάτι το οποίο μπερδεύει αρκετούς. Το ποιο νόμισμα είναι ακριβότερο ή φθηνότερο δεν βγαίνει από την τιμή που έχει το καθένα. Υπολογίζεται από τη συνολική χρηματιστηριακή του αξία. Με άλλα λόγια, αν ένα κρυπτονόμισμα έχει τιμή 1 δολάριο και 1 δισεκατομμύριο νομίσματα, η κεφαλαιοποίησή του αξίζει 1 δισεκατομμύριο. Αν έχει 100 δολάρια και 1.000 νομίσματα, η αξία του είναι 100 Χ 1.000 = 100.000. Συνεπώς το κρυπτονόμισμα που διαπραγματεύεται στο 1 δολάριο είναι πολλαπλάσιας αξίας από εκείνο των 100 δολαρίων.

Μετά από αυτές τις διευκρινίσεις, ας επιστρέψουμε στο γιατί αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Ο βασικός λόγος είναι πως δεν έχουμε δει να εισρέουν μαζικά νέοι επενδυτές στον χώρο. Οι νέοι επενδυτές στα crypto δεν διαφέρουν καθόλου από τους νέους επενδυτές των μετοχών. Είναι κατά κανόνα αδαείς, με κύριο χαρακτηριστικό την άγνοια κινδύνου.

Νέοι επενδυτές δύσκολα θα εισρεύσουν μαζικά μέχρι το Bitcoin να φλερτάρει με τα νέα υψηλά του. Μόνο τότε τα μέσα ενημέρωσης θα αναφέρονται πολύ συχνά στον χώρο, κάτι που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση, έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Κάποιοι από τους νεότερους θα είναι εύκολο να δελεαστούν από τις προοπτικές κέρδους που θα τους εμπνεύσει κάποιο πολλά υποσχόμενο, άσημο νόμισμα. Επειδή ακριβώς είναι αδαείς!

Το πιθανότερο είναι πως ο επόμενος ανοδικός κύκλος δεν θα είναι σαν τον προηγούμενο. Αυτή τη φορά μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών θα είναι ψαγμένοι και ενημερωμένοι. Δεν θα είναι όπως του 2017 που εκτοξεύτηκαν όλα. Που ευκαιριακοί επενδυτές (επί της ουσία τζογαδόροι) βάζανε λεφτά σε κάτι που μέχρι πριν λίγες ώρες αγνοούσαν την ύπαρξή του, μόνο και μόνο επειδή ήταν κρυπτονόμισμα. Αυτή τη φορά η μεγάλη άνοδος θα αφορά μόνο επιλεγμένα altcoins.

Για τους αρχάριους που θαμπώνονται με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα crypto, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως είναι επίσης και μια επικίνδυνη περιοχή. Αν πας απροετοίμαστος, τα δίδακτρα θα είναι ακριβά. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά. Αν έχεις άγνοια και συμπεριφερθείς με τον ίδιο τρόπο που βάζεις τα λεφτά σου στο καζίνο, τότε η αγορά θα σου φερθεί ανάλογα. Σαν να είσαι χαρτοπαίκτης.

Το πλεονέκτημα που έχουν τα crypto αφορά τον ασύμμετρο κίνδυνο. Αν καταφέρεις και ανακαλύψεις κάποια μικρά νομίσματα που έχουν 50% πιθανότητα να επιτύχουν και 50% πιθανότητα να φτάσουν στο μηδέν, τότε συμφέρει να τοποθετήσεις χρήματα και στα δύο. Από το ένα μπορεί να τα χάσεις όλα, αλλά το άλλο θα σου αποφέρει τόσο μεγάλες αποδόσεις, που όχι μόνο θα υπερκαλυφθούν οι απώλειες, αλλά και θα αφήσει ένα εξαιρετικό κέρδος.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Το 90% των crypto, από ό,τι λένε οι ειδικοί, δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Ακούγεται αποθαρρυντικό αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ανοίγει τις τεράστιες προοπτικές που περιγράψαμε για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών.

Euro2day 

Tags
 
308
Thumbnail

Το 2018, τα διαδικτυακά προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εφαρμογές δηλαδή που τρέχουν στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη και πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με σκοπό το κέρδος, θα μπορούσαν να είχαν καταναλώσει 18,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αυτό αναφέρει έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Το μέγεθος αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό κατανάλωσης ισχύος της Πολωνίας και σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 800 τόνους εκπομπών CO2.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή το cryptojacking μέσω προγραμμάτων περιήγησης είναι μια απειλή στην οποία μπορεί να υποβάλλονται πολλοί χρήστες εν αγνοία τους. Μπορεί να το προσέξουν μόνο αν ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας ή αν παρατηρήσουν ότι ορισμένοι διαδικτυακοί πόροι υπερφορτώνουν τις συσκευές τους κατά το άνοιγμα. Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία χρησιμοποιεί τους επισκέπτες της εκάστοτε ιστοσελίδας για να επιτευχθεί ο στόχος. Οι ιδιοκτήτες των ιστότοπων μετατρέπουν τη χωρητικότητα των συσκευών των χρηστών τους σε κρυπτονομίσματα ενώ το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη είναι ενεργό είτε λειτουργεί στο παρασκήνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ιστοσελίδες ειδοποιούν τους χρήστες για την έκθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό και ζητούν τη συγκατάθεσή τους, εξηγώντας ότι η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εκτελείται με σκοπό την απόκτηση χρημάτων από την ιστοσελίδα χωρίς να εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις ή συνδρομές επί πληρωμή.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θεωρείται συνήθως μια αθώα δραστηριότητα που δεν έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια χρημάτων και καταναλώνει μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας. Για να το απομυθοποιήσουν, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία σε αναφορές από λύσεις ασφαλείας της Kaspersky που εμπόδισαν τη διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ήρθαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι ατομικές απώλειες μπορεί να θεωρηθούν ασήμαντες, ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι εκπληκτικά δυσοίωνος. 

Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 1670 μεγαβατώρες (MWh), εκτός αν η ιστοσελίδα μπλοκάρει τον κωδικό που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της εξόρυξης. Εάν μετατραπεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο μέσο επίπεδο της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800 τόνους αερίων του θερμοκηπίου (CO2) που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2018.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για ένα τόσο υψηλό επίπεδο ενέργειας θα μπορούσε να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως και μισό εκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες αυτές, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από το τριπλάσιο της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ το έτος πριν από το διαβόητο περιστατικό του.
 

article 1