Μπορεί κορωνοϊός να επηρεάσει και τις τιμές των κρυπτονομισμάτων;

Κρυπτονομίσματα: Είναι το νέο «θύμα» του κορωνοϊού;

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ασία αρχίζει να πλήττει και τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων με αναπάντεχους τρόπους: την ακύρωση συνεδρίων ή ακόμα και το κλείσιμο εγκαταστάσεων που κάνουν συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα.

Από τα ανεπίσημα MeetUps που γίνονταν τις πρώτες ημέρες ζωής του Bitcoin μέχρι τα μεγάλα συνέδρια που πραγματοποιούνταν καθόλη τη διάρκεια της μεγάλης «φούσκας» των κρυπτονομισμάτων, οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν βαρύνουσας σημασίας για τους επίδοξους επενδυτές. Διοργανώσεις όπως η NiTROn2020 στη Σεούλ, η Blockchain Week 2020 στο Χονγκ Κονγκ και η Token2049 έχουν ακυρωθεί.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η startup κρυπτονομισμάτων DeFiner αναφέρθηκε ότι ακύρωσε περιοδεία επενδυτών σε 10 πόλεις λόγω της επιδημίας που σαρώνει μεγάλα τμήματα της Κίνας. Η δεξαμενή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων BTC.top, οι υπολογιστές της οποίας βοηθούν στην επιβεβαίωση των συναλλαγών, ανακοίνωσε ότι οι Κινεζικές αρχές έκλεισαν μια εγκαταστάσεις της με server για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Κατασκευαστές εξοπλισμού όπως η MicroBT, ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις αποστολές εξοπλισμού.

Κι όπως λέει ο Dave Balter, CEO της Flipside Crypto «γεγονότα όπως ο κορωνοϊός δυστυχώς θα είναι πιο συχνά από τους “μαύρους κύκνους” τις επόμενες δεκαετίες. Οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, αλλά το φαινόμενο θα γίνει μέρος της νέας ρουτίνας».

Το αν ο ιός θα επηρεάσει και την τιμή των κρυπτονομισμάτων είναι αντικείμενο συζήτησης από την αρχή της εμφάνισής του. Οι αισιόδοξοι λένε ότι βοήθησε να αυξηθεί η ζήτηση για κρυπτονομίσματα ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ενώ οι σκεπτικιστές παραθέτουν την έλλειψη ισχυρών συσχετισμών με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Από τον Δεκέμβριο ο δείκτης του Bloomberg Galaxy Crypto έχει κάνει άλμα 60%. Α

Η Κίνα υπήρξε επίκεντρο του κλάδου κρυπτονομισμάτων σχεδόν από την εμφάνιση του Bitcoin το 2009. Είκοσι από τα 50 κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν έδρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και αντιστοιχούσαν σε περίπου 40% των συναλλαγών του Bitcoin κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται στην Κίνα.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Επίσης, πέντε εταιρείες εξόρυξης – όλες με έδρα την Κίνα – ελέγχουν περίπου το 50% της συνολικής υπολογιστικής ισχύος του δικτύου του Bitcoin.

ΠΗΓΗ: Bloomberg
 

 
425
Thumbnail

Πριν λίγες ημέρες, ο Steven Mnuchin, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ότι θα ανακοινώσει σύντομα «σημαντικές νέες απαιτήσεις» για τα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

ad1mobile

«Ειδικά για τα κρυπτονομίσματα, ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε αυτά, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία θα προχωρήσει, αλλά, από την άλλη πλευρά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα χρησιμοποιηθούν όπως παλαιότερα οι ελβετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Πολύ σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα των μελετών μας»

χ

Ο κύριος Mnuchin, ο οποίος ποζάρει όλο καμάρι με τη χαριτωμένη σύζυγό του κρατώντας φρεσκοτυπωμένα δολάρια με την υπογραφή του, δεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που παραλλήλισε το δίκτυο του Bitcoin με ελβετική τράπεζα. Πρώτος ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Barack Obama*.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όταν του εξήγησαν τι συμβαίνει με το Bitcoin, είχε αποφανθεί πως είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου. Ο Obama είχε αντιληφθεί μόνο τη μισή αλήθεια. Η ολόκληρη είναι πως είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου, αλλά δεν είσαι ένας απλός πελάτης. Είσαι ο διευθυντής της. Σου δίνεται η δυνατότητα να ανοίξεις πολλούς λογαριασμούς, να στέλνεις και να λαμβάνεις εμβάσματα σε όλο τον κόσμο. Κι όλα αυτά ανώνυμα, αν και για την ακρίβεια οι συναλλαγές δεν είναι ανώνυμες αλλά ψευδώνυμες. Όπως και να έχει, το Bitcoin δίνει στον απλό πολίτη τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα προνόμια που έχουν οι πολύ πλούσιοι.

Να ανησυχούν λοιπόν όσοι έχουν Bitcoin, αν αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να επιτεθεί εναντίoν του; Σίγουρα θα δημιουργηθεί αναστάτωση. Δεν είναι τόσο όμορφο να σε προκαλεί ο πιο δυνατός στην αίθουσα. Τι θα μπορούσε να κάνει όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Όχι πολλά. Υπάρχουν πολλοί θεωρητικοί τρόποι να επιτεθείς στο Bitcoin, αλλά πρακτικά κανείς δεν είναι εφαρμόσιμος.

Κάθε πτυχή του Bitcoin είναι κείμενο: Το whitepaper είναι κείμενο. Το λογισμικό από το οποίο εκτελείται είναι κείμενο. Το ledger είναι κείμενο. Οι συναλλαγές είναι κείμενο. Τα τελευταία 15 χρόνια. το Supreme Court έχει επανειλημμένα αποφανθεί ότι τα χρήματα είναι μια μορφή λόγου. Όπως αναφέρεται στο σύνταγμα των ΗΠΑ, «το Κογκρέσο δεν θα θέσει κανένα νόμο για τη θέσπιση ή τον περιορισμό της δημιουργίας θρησκείας ή για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου ή τον περιορισμό του δικαιώματος του λαού να συγκεντρώνεται ειρηνικά και να ζητάει από την κυβέρνηση την αποκατάσταση των παραπόνων του».

Αν τολμήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από το πανίσχυρο τραπεζικό λόμπι, να νομοθετήσει περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα, θα κάνουν το καλύτερο δώρο στις ανταγωνίστριες χώρες και πρώτη από όλους αυτή που θα πανηγυρίζει θα είναι η Κίνα. Ωστόσο, αυτό το ζοφερό σενάριο αγνοεί μια σημαντική λεπτομέρεια: η απαγόρευση του Bitcoin δεν είναι προς το συμφέρον τους. Θα προκαλέσει δυσαρέσκεια καθώς θα επιχειρεί να καταπνίξει μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες αυτού του αιώνα, η οποία θα επηρεάσει την τεχνολογική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Προσθέστε και τα νομικά ζητήματα, καθώς θα αμφισβητηθεί σίγουρα στα δικαστήρια, και θα έχετε την πλήρη εικόνα. Οι υποστηρικτές των crypto θα θιγούν, καθώς έχει να κάνει με την ελευθερία τους να επιλέγουν πού θα βάζουν τα χρήματά τους. Κάτι που δεν έχουν τολμήσει να εφαρμόσουν ούτε καθεστώτα όπως της Κίνας. Ειδικά στις δυτικού τύπου δημοκρατίες, θα αντιδράσουν οι πολίτες. Θα αισθανθούν ότι απειλείται η ελευθερία τους, η ιδιωτικότητά τους.

Πέρα από όλα αυτά, το καίριο ερώτημα είναι το εξής: μπορεί με κάποια νομοθεσία, μια κυβέρνηση να διατάξει το Bitcoin να αλλάξει τις προδιαγραφές του; Η απάντηση είναι κατηγορηματική και απόλυτη: όχι. Γιατί όχι; Επειδή οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του είναι μαθηματικοί. Είναι σαν να βγάλουν νόμο που να απαγορεύει τον πολλαπλασιασμό. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γελοιοποιηθούν.

Εξάλλου δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των κρατών και είναι απίθανο να υπάρξει ειλικρινής συντονισμός μεταξύ τους. Πριν την επίσημη υποστήριξη του προέδρου της Κίνας Xi Jinping, όπου εκθείασε την τεχνολογία του blockchain, η Κίνα το 2017 απαγόρευσε τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων στο έδαφός της. Οπότε είδαμε στην πράξη τι επιτυγχάνει η απαγόρευση: Τίποτα. Στην αρχή επικράτησε πανικός, η τιμή του Bitcoin έπεσε. Μετά όμως συνειδητοποίησαν πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Απλά αυτές οι επιχειρήσεις άλλαξαν έδρα.

Τι κατάφεραν με την απαγόρευση; Τους έστειλαν αλλού. Άλλες χώρες δημιούργησαν ένα ασφαλές νομοθετικό πλαίσιο για τα ανταλλακτήρια, τους διαχειριστές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τους traders, την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα του blockchain. Πολλά κράτη όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Σιγκαπούρη, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να μαζέψουν στο έδαφός τους όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί αποσκοπούν να γίνουν φορολογικός παράδεισος για τα κρυπτονομίσματα; Επειδή θα καρπωθούν τις παράπλευρες ωφέλειες. Νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η αγορά σήμερα

Όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα του Bitcoin, η πράσινη γραμμή στήριξης που είχαμε τραβήξει κοντά στις 9.600 δολάρια άντεξε. Για πολλούς, το σημαντικό γεγονός όσον αφορά την Τεχνική Ανάλυση είναι πως σημειώθηκε το λεγόμενο golden cross (μπλε βελάκι). Ένα σχετικά σπάνιο συμβάν, που σημειώνεται όταν ο κινητός μέσος των 50 ημερών (γαλάζια καμπύλη) διασπά προς τα πάνω τον κινητό μέσο των 200 ημερών (μοβ καμπύλη). Θεωρείται ένδειξη που σηματοδοτεί μια μεγάλη ανοδική κίνηση.

ad2mobile

Προσωπικά δεν δίνω μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους ενδείξεις, αλλά από τη στιγμή που την υπολογίζουν αρκετοί, δεν κάνει κακό να την παρακολουθούμε και εμείς.

χ

article 1