Tα παράδοξα στο νομισματικό σύστημα που εντοπίζει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Ray Dalio και γιατί θεωρείτε bitcoiner

Ο κόσμος έχει τρελαθεί και το σύστημα έχει σπάσει. Όπως γνωρίζετε, δεν είναι η πρώτη φορά που προβληματιζόμαστε για τη βιωσιμότητα του νομισματικού συστήματος, αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται για δικό μας συμπέρασμα. Πρόκειται επί λέξει για τα λόγια του θρύλου της Wall Street, Ray Dalio. Του 25ου πλουσιότερου ανθρώπου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Forbes, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Bridgewater, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds.

Τι μας λέει ο Ray;
Φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο οι επενδυτές να προσφέρουν δωρεάν χρήματα σε όσους θεωρούνται αξιόπιστοι, αλλά να εμφανίζονται πρόθυμοι να πάρουν πίσω λιγότερα από αυτά που δίνουν. Δεν απαιτούν την επιστροφή του κεφαλαίου τους στο εγγύς μέλλον.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αυτό το παράδοξο συμβαίνει επειδή πιέζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες σε μια μάταιη προσπάθεια να ωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, αγοράζουν μανιωδώς χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Γιατί μάταιη; Επειδή εκείνοι που λαμβάνουν τα χρήματα επιδιώκουν να τα επενδύσουν αντί να τα ξοδέψουν. Στα ομόλογα, το πρόβλημα είναι εμφανές, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί και οι μελλοντικές αναμενόμενες αποδόσεις έχουν μειωθεί.

sd

Στις μετοχές είναι διαφορετικά
εν υπάρχουν δηλωμένες αναμενόμενες αποδόσεις. Έτσι λοιπόν αυτές αφήνονται στη φαντασία των επενδυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που το αμερικανικό χρηματιστήριο πάει από το ένα ρεκόρ στο άλλο. Επειδή μάλιστα τα χρήματα προς επένδυση είναι πολλά, τα κριτήρια επιλογής έχουν χαλαρώσει. Οι διαχειριστές διαθέτουν πολλά χρήματα και πρέπει να επενδύσουν για να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις προς τους πελάτες τους και να εισπράξουν τα μπόνους τους.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλα κυβερνητικά ελλείμματα, τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθούν σημαντικά. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν χωρίς αύξηση των επιτοκίων. Εκτός από την εξυπηρέτηση του χρέους, έχουμε ακόμα τις μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως των συντάξεων. Ποιοι λοιπόν θα είναι οι πρόθυμοι αγοραστές που θα χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες αυτών των ελλειμμάτων;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το βρήκατε
Oι Κεντρικές Τράπεζες. Πώς; Με καινούργια, ολόφρεσκα «εκτυπωμένα» χρήματα.
Ειδικά για το αμερικανικά ομόλογα, θεωρείται βέβαιο πως δεν μπορούν να τα αγοράσουν όλα Αμερικανοί.

Για να υπάρχει όμως ενδιαφέρον από το εξωτερικό, θα πρέπει να τους έρχονται φτηνά. Πώς θα λυθεί η εξίσωση;
Με υποτίμηση του δολαρίου, ακόμα και ως 30%. Ωστόσο κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει μια σημαντική παρενέργεια. Την αμφισβήτηση του δολαρίου ως αποθετικού νομίσματος. Η επόμενη κρίση θα είναι του δολαρίου, υποστηρίζει ο Ray.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων στον τομέα των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν 3 μονοπάτια, κανένα όμως καλό. Μείωση συντάξεων, αύξηση των φόρων, τύπωμα χρήματος. Η εκτύπωση χρήματος είναι το πιο εύκολο, γιατί πρόκειται για τον πιο ύπουλο τρόπο μεταφοράς πλούτου. Αυξάνει την ανισότητα μέσω της αύξησης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η σημερινή κατάσταση παρουσιάζει επικίνδυνη ομοιότητα με τη δεκαετία του 1930. Από το 1929 μέχρι το 1932 που υπήρξε κρίση χρέους στις ΗΠΑ, τα επιτόκια ήταν μηδενικά, όπως και στην κρίση χρέους του 2007-2009. Τι άλλο έκαναν; Τύπωσαν χρήμα και με αυτό αγοράστηκαν περιουσιακά στοιχεία. Έτσι οι τιμές τους ανέβηκαν και υπήρξε ρευστότητα στο σύστημα. Αυτό είχε μια παρενέργεια. Αύξησε τις ανισότητες, επειδή αυτοί που κατείχαν χρηματοοικονομικούς τίτλους επωφελήθηκαν περισσότερο. Η ανισότητα αντανακλαστικά ευνόησε τον λαϊκισμό, ως έκφραση δυσαρέσκειας, καθώς η ζωή της πλειοψηφίας υποβιβάστηκε σε βάρος των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνικής πυραμίδας.

Τι θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίδοτο, σύμφωνα με τον Ray Dalio; Ο καπιταλισμός να δουλεύει ικανοποιητικά για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμβαίνει αυτή την περίοδο. Την ίδια στιγμή που τα χρήματα είναι ουσιαστικά δωρεάν για όσους έχουν περιουσία και φερεγγυότητα, είναι ουσιαστικά μη διαθέσιμα στους υπόλοιπους.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Και το συμπέρασμα; Χρειαζόμαστε μια διαφορετική οπτική, έναντι του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις μοντέρνες οικονομικές συνθήκες. Το σύστημα, έτσι όπως είναι δομημένο, δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορεί να στηριχθεί και να πάει παραπέρα με τον ίδιο τρόπο που γίνεται από το 2008. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγούμαστε σε μια μεγάλη μεταστροφή, σύμφωνα πάντα με τον Dalio.

Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, ο Ray Dalio ουσιαστικά εκφράζει τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των υποστηρικτών του Bitcoin. Είναι Bitcoiner και δεν το έχει αντιληφθεί, έγραψε με ενθουσιασμό στο Twitter o Anthony Pompliano.
 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Ray Dalio is a Bitcoiner and hasn’t even realized it yet 🔥<a href="https://t.co/hJ19Emrtg3">https://t.co/hJ19Emrtg3</a></p>&mdash; Pomp 🌪 (@APompliano) <a href="https://twitter.com/APompliano/status/1191835417609289728?ref_src=twsrc%5Etfw">November 5, 2019</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Τι λέει όμως ο Ray για το ίδιο το Bitcoin;
Η πιο πρόσφατη δήλωση που ανιχνεύσαμε ήταν του Απριλίου. Το θεωρεί κερδοσκοπική αξία περισσότερο από νόμισμα. Ωστόσο επειδή πιστεύει πως το blockchain είναι μια θαυμάσια δύναμη, παρόμοια με εκείνη που είχε το Internet το 2000, το μέλλον ανήκει στα κρυπτονομίσματα. Το ποια όμως θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν, είναι ένα άλλο ερώτημα. Το πιθανότερο είναι το Bitcoin να ξεπεραστεί από κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, το οποίο θα είναι πιο σταθερό.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μεγάλη αλλαγή, αν σκεφτείς πως τον Σεπτέμβρη του 2017 είχε εκφράσει ανεπιφύλακτα την άποψη πως τα crypto είναι φούσκα. Που για να είμαστε δίκαιοι, αυτή η άποψη δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Η δήλωσή του έγινε ελάχιστα πριν τα ιστορικά υψηλά. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια όμως, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων και γενικότερα του blockchain έχει κάνει άλματα.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι πιστεύει σήμερα για το Bitcoin ο Ray Dalio.

df

Πηγή: euro2day

 
490
Thumbnail

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

ad1mobile

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)
Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

 • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
 • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
 • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
 • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
 • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
 • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
 • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
 • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
 • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
 • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
 • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως μεάλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

ad2mobile

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πηγή: Euro2day.gr

article 1