Tα παράδοξα στο νομισματικό σύστημα που εντοπίζει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Ray Dalio και γιατί θεωρείτε bitcoiner

Ο κόσμος έχει τρελαθεί και το σύστημα έχει σπάσει. Όπως γνωρίζετε, δεν είναι η πρώτη φορά που προβληματιζόμαστε για τη βιωσιμότητα του νομισματικού συστήματος, αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται για δικό μας συμπέρασμα. Πρόκειται επί λέξει για τα λόγια του θρύλου της Wall Street, Ray Dalio. Του 25ου πλουσιότερου ανθρώπου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Forbes, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Bridgewater, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds.

Τι μας λέει ο Ray;
Φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο οι επενδυτές να προσφέρουν δωρεάν χρήματα σε όσους θεωρούνται αξιόπιστοι, αλλά να εμφανίζονται πρόθυμοι να πάρουν πίσω λιγότερα από αυτά που δίνουν. Δεν απαιτούν την επιστροφή του κεφαλαίου τους στο εγγύς μέλλον.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αυτό το παράδοξο συμβαίνει επειδή πιέζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες σε μια μάταιη προσπάθεια να ωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, αγοράζουν μανιωδώς χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Γιατί μάταιη; Επειδή εκείνοι που λαμβάνουν τα χρήματα επιδιώκουν να τα επενδύσουν αντί να τα ξοδέψουν. Στα ομόλογα, το πρόβλημα είναι εμφανές, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί και οι μελλοντικές αναμενόμενες αποδόσεις έχουν μειωθεί.

sd

Στις μετοχές είναι διαφορετικά
εν υπάρχουν δηλωμένες αναμενόμενες αποδόσεις. Έτσι λοιπόν αυτές αφήνονται στη φαντασία των επενδυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που το αμερικανικό χρηματιστήριο πάει από το ένα ρεκόρ στο άλλο. Επειδή μάλιστα τα χρήματα προς επένδυση είναι πολλά, τα κριτήρια επιλογής έχουν χαλαρώσει. Οι διαχειριστές διαθέτουν πολλά χρήματα και πρέπει να επενδύσουν για να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις προς τους πελάτες τους και να εισπράξουν τα μπόνους τους.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλα κυβερνητικά ελλείμματα, τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθούν σημαντικά. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν χωρίς αύξηση των επιτοκίων. Εκτός από την εξυπηρέτηση του χρέους, έχουμε ακόμα τις μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως των συντάξεων. Ποιοι λοιπόν θα είναι οι πρόθυμοι αγοραστές που θα χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες αυτών των ελλειμμάτων;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το βρήκατε
Oι Κεντρικές Τράπεζες. Πώς; Με καινούργια, ολόφρεσκα «εκτυπωμένα» χρήματα.
Ειδικά για το αμερικανικά ομόλογα, θεωρείται βέβαιο πως δεν μπορούν να τα αγοράσουν όλα Αμερικανοί.

Για να υπάρχει όμως ενδιαφέρον από το εξωτερικό, θα πρέπει να τους έρχονται φτηνά. Πώς θα λυθεί η εξίσωση;
Με υποτίμηση του δολαρίου, ακόμα και ως 30%. Ωστόσο κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει μια σημαντική παρενέργεια. Την αμφισβήτηση του δολαρίου ως αποθετικού νομίσματος. Η επόμενη κρίση θα είναι του δολαρίου, υποστηρίζει ο Ray.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων στον τομέα των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν 3 μονοπάτια, κανένα όμως καλό. Μείωση συντάξεων, αύξηση των φόρων, τύπωμα χρήματος. Η εκτύπωση χρήματος είναι το πιο εύκολο, γιατί πρόκειται για τον πιο ύπουλο τρόπο μεταφοράς πλούτου. Αυξάνει την ανισότητα μέσω της αύξησης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η σημερινή κατάσταση παρουσιάζει επικίνδυνη ομοιότητα με τη δεκαετία του 1930. Από το 1929 μέχρι το 1932 που υπήρξε κρίση χρέους στις ΗΠΑ, τα επιτόκια ήταν μηδενικά, όπως και στην κρίση χρέους του 2007-2009. Τι άλλο έκαναν; Τύπωσαν χρήμα και με αυτό αγοράστηκαν περιουσιακά στοιχεία. Έτσι οι τιμές τους ανέβηκαν και υπήρξε ρευστότητα στο σύστημα. Αυτό είχε μια παρενέργεια. Αύξησε τις ανισότητες, επειδή αυτοί που κατείχαν χρηματοοικονομικούς τίτλους επωφελήθηκαν περισσότερο. Η ανισότητα αντανακλαστικά ευνόησε τον λαϊκισμό, ως έκφραση δυσαρέσκειας, καθώς η ζωή της πλειοψηφίας υποβιβάστηκε σε βάρος των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνικής πυραμίδας.

Τι θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίδοτο, σύμφωνα με τον Ray Dalio; Ο καπιταλισμός να δουλεύει ικανοποιητικά για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμβαίνει αυτή την περίοδο. Την ίδια στιγμή που τα χρήματα είναι ουσιαστικά δωρεάν για όσους έχουν περιουσία και φερεγγυότητα, είναι ουσιαστικά μη διαθέσιμα στους υπόλοιπους.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Και το συμπέρασμα; Χρειαζόμαστε μια διαφορετική οπτική, έναντι του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις μοντέρνες οικονομικές συνθήκες. Το σύστημα, έτσι όπως είναι δομημένο, δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορεί να στηριχθεί και να πάει παραπέρα με τον ίδιο τρόπο που γίνεται από το 2008. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγούμαστε σε μια μεγάλη μεταστροφή, σύμφωνα πάντα με τον Dalio.

Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, ο Ray Dalio ουσιαστικά εκφράζει τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των υποστηρικτών του Bitcoin. Είναι Bitcoiner και δεν το έχει αντιληφθεί, έγραψε με ενθουσιασμό στο Twitter o Anthony Pompliano.
 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Ray Dalio is a Bitcoiner and hasn’t even realized it yet 🔥<a href="https://t.co/hJ19Emrtg3">https://t.co/hJ19Emrtg3</a></p>&mdash; Pomp 🌪 (@APompliano) <a href="https://twitter.com/APompliano/status/1191835417609289728?ref_src=twsrc%5Etfw">November 5, 2019</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Τι λέει όμως ο Ray για το ίδιο το Bitcoin;
Η πιο πρόσφατη δήλωση που ανιχνεύσαμε ήταν του Απριλίου. Το θεωρεί κερδοσκοπική αξία περισσότερο από νόμισμα. Ωστόσο επειδή πιστεύει πως το blockchain είναι μια θαυμάσια δύναμη, παρόμοια με εκείνη που είχε το Internet το 2000, το μέλλον ανήκει στα κρυπτονομίσματα. Το ποια όμως θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν, είναι ένα άλλο ερώτημα. Το πιθανότερο είναι το Bitcoin να ξεπεραστεί από κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, το οποίο θα είναι πιο σταθερό.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μεγάλη αλλαγή, αν σκεφτείς πως τον Σεπτέμβρη του 2017 είχε εκφράσει ανεπιφύλακτα την άποψη πως τα crypto είναι φούσκα. Που για να είμαστε δίκαιοι, αυτή η άποψη δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Η δήλωσή του έγινε ελάχιστα πριν τα ιστορικά υψηλά. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια όμως, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων και γενικότερα του blockchain έχει κάνει άλματα.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι πιστεύει σήμερα για το Bitcoin ο Ray Dalio.

df

Πηγή: euro2day

 
353
Thumbnail

Το επίκεντρο των επενδύσεων ήταν οι μετοχές, τα παράγωγα, τα καταναλωτικά αγαθά, ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα και αγαθά γνωστά ως “commodities”. Όλα αυτά μέχρι το 2009 όπου έκανε την εμφάνιση του ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία Bitcoin.

ad1mobile

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι νέες τεχνολογίες κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων που ονομάζονται κρυπτονομίσματα με πιο γνωστό το Bitcoin. Η χρήση τους ως μέσο συναλλαγών ολοένα και επεκτείνεται, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν τα κυρίαρχα νομίσματα στη μελλοντική παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, η οποία πλησιάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για peer-to-peer συναλλαγές, παρακάμπτοντας κάθε «μεσολαβητή» όπως τράπεζες, εταιρίες ή κυβερνήσεις. Τόσο η δημιουργία όσο και η διακίνησή του, λαμβάνουν χώρα σε ένα παγκόσμιο ιντερνετικό σύστημα, με τη χρήση της τεχνολογίας Blockhain.

Αυτή του η «ιδιομορφία» έχει προκαλέσει την ανησυχία σε καταναλωτικό κοινό και επενδυτές, καθώς αμφισβητείται η αξιοπιστία του. Μία δεύτερη ματιά όμως του τρόπου λειτουργίας του, ίσως να καθιστά το Bitcoin αρκετά αξιόπιστο σε σχέση με άλλα πολύτιμα μέταλλα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι υπάρχει καθορισμένος αριθμός Bitcoin που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε αντίθεση με τα συμβατικά νομίσματα, όπου συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο υποτίμησης λόγω της αλόγιστης έκδοσής τουs ή ακόμα και κατάσχεσής τους.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Το Bitcoin διατηρεί την αξία του εξ αιτίας της σπανιότητας του. Θα εξαχθούν ακόμα 4,3 εκατομμύρια Bitcoin μέχρι το έτος 2140 για να συμπληρωθεί το όριο των 21 εκατ.

Στην πραγματική οικονομία, ότι είναι σπάνιο έχει μεγάλη αξία. Και όσο πιο σπάνιο είναι, τόσο σε μεγαλύτερη αξία αποτιμάται.

Πρόβλεψη
Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει το Bitcoin ένα ελκυστικό αντικείμενο επένδυσης για ιδιώτες και επενδυτικές εταιρίες. Πως μπορεί όμως να γίνει πρόβλεψη της τιμής του, όταν φέρεται να μην επηρεάζεται από πολιτικές μεταβολές;

Πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να κάνουν εκτίμηση της τιμής του βασιζόμενοι στη δημοτικότητά του και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό των tweets που έχει.

Το 2019, προτάθηκε μια πιο αξιόπιστη μέθοδος πρόβλεψης της τάσης της τιμής ενός κρυπτονομίσματος, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, βασισμένο σε κανόνες, που αναπαριστούν τη λειτουργία της σκέψης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το νεύρο-ασαφές σύστημα, που ονομάστηκε PATSOS, αποκτά νοημοσύνη από επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση με σκοπό την δημιουργία βέλτιστων κανόνων που προβλέπουν την τάση της τιμής του κρυπτονομίσματος. Το μοντέλο βασίζεται στον ανθρώπινο τρόπο σκέψης, δηλαδή σε ένα σύστημα κανόνων.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει αν η τιμή την επόμενη ημέρα θα είναι ανοδική ή καθοδική με ποσοστό επιτυχούς πρόβλεψης 63,22%. Στις χρηματαγορές οποιοιδήποτε σύστημα πρόβλεψης επιτυγχάνει πάνω από 52% ακρίβεια, θεωρείται κερδοφόρο.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν το σύστημα διενεργώντας αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων επί ένα τρίμηνο προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των προβλέψεων. Όποια από τις ημέρες το σύστημα προέβλεπε ότι η τιμή θα είναι ανοδική, την επόμενη ημέρα, προχωρούσε σε αγορά του κρυπτονομίσματος.

Εάν το σύστημα προέβλεπε ότι η τιμή την επόμενη μέρα θα είναι καθοδική, είτε έδινε σήμα πώλησης στην περίπτωση που είχε ήδη αγοραστεί το κρυπτονόμισμα, είτε έδινε σήμα μη αγοράς. Τα αποτελέσματα των αγοραπωλησιών των κρυπτονομισμάτων, συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες αποδόσεις του τριμήνου, όπου το κρυπτονόμισμα αγοραζόταν την πρώτη μέρα του τριμήνου και πωλούνταν την τελευταία (δηλαδή χωρίς να γίνονται συναλλαγές στη διάρκεια του τριμήνου). Η απόδοση του προτεινομένου μοντέλου πρόβλεψης PATSOS, έδωσε 71,21% περισσότερα κέρδη.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Στο σχήμα παρουσιάζονται με τετράγωνα οι πραγματικές τιμές του Bitcoin και με αστερίσκους οι τιμές που πρόβλεψε το σύστημα PATSOS. ‘Οπως δείχνει το σχήμα, οι τιμές πρόβλεψης ακολουθούν τις πραγματικές με αρκετά καλή ακρίβεια.

Περαιτέρω, οι ερευνητές σύγκριναν την αποτελεσματικότητα του συστήματος πρόβλεψης PATSOS εκτελώντας αγοραπωλησίες και με άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, Litcoin και Ripple. Τα κερδοφόρα ποσοστά 32,47%, 36,53% και 93,11% αντίστοιχα, επιβεβαίωσαν την προβλεπτική ικανότητα του μοντέλου PATSOS.

ad2mobile

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο και έγκυρο επιστημονικό περιοδικό: Atsalakis, G., Atsalaki, I., Pasiouras, F. and Zopounidis, D., C., (2019). Bitcoin prices forecasting with neuro-fuzzy techniques. European Journal of Operational Research, 6, (770–780).

euro2day.gr

article 1