Οι αγορές, το Zoom και γιατί το αύριο θα είναι διαφορετικό

Τα νέα καταναλωτικά πρότυπα και πώς θα επηρεάσουν την πορεία των μετοχών και των χρηματιστηρίων

Ορισμένοι ελπίζουν ακόμα πως τελειώνοντας η πανδημία, θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς, στην προηγούμενη καθημερινότητα. Ας μην έχουν αυταπάτες. Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα. Ό,τι και αν πιστεύει κάποιος πως σημαίνει αυτό.

Ωστόσο δεν θα πληγούν όλοι ισοδύναμα από την υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κάποιοι κλάδοι θα επωφεληθούν. Ποιοι; Για να τους ανακαλύψουμε, θα πρέπει να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Ένα σίγουρο δεδομένο είναι πως η τάση προς την ψηφιοποίηση δεν πρόκειται να σταματήσει. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί μεγάλο κομμάτι του χρόνου μας.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Γιατί να διαβάζεις εφημερίδα σε φυσική μορφή και όχι κάποιο ενημερωτικό site; Υπάρχουν άπειρα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μορφής ενημέρωσης. Οι πληροφορίες παρέχονται άμεσα στον αναγνώστη, διαβάζονται εύκολα και συνήθως δωρεάν, χωρίς να το κουνήσει από το σπίτι του. Μπορεί να μοιραστεί ένα άρθρο με τους φίλους του και να το σχολιάσουν.

Η ψηφιακή υπεροχή
Η δημοφιλής εταιρεία τηλεδιάσκεψης Zoom Communications (ΖΜ) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επενδυτών οι οποίοι αποδείχτηκαν διορατικοί. Η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια (έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους), παρά το ότι τα έσοδά της το 2019 ήταν μόλις 622,7 εκατομμύρια και διαπραγματεύεται με το αστρονομικό P/E της τάξης του 1.870! Η Zoom ιδρύθηκε το 2011 και εισήχθηκε στον Nasdaq μόλις πέρυσι.

Πολλοί από τη βιασύνη τους να τοποθετηθούν, την μπέρδεψαν με μια μικρή κινεζική εταιρεία των 10 υπαλλήλων, τη ZOOM Technologies (ZOOM). Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναγκάστηκε να επέμβει και να αναστείλει τη διαπραγμάτευσή της. Μέχρι τότε όμως οι επενδυτές είχαν εκτοξεύσει την τιμή της μέχρι και 20 φορές επάνω!

Η περίσταση δεν ευνόησε όλους τους on-line πάροχους υπηρεσιών. Ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Expedia (EXPE), τον οποίο η κρίση πέτυχε εν μέσω μιας πλήρους αναδιάρθρωσης, αντιμετωπίζει τώρα προβλήματα ρευστότητας. Για να μην αναφέρουμε την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε όλο τον τουριστικό κλάδο.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

O κλάδος των αερομεταφορών αναμένεται να χάσει 314 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από πωλήσεις εισιτηρίων, σύμφωνα με την International Air Transport Association. Δεν είναι παράξενο λοιπόν το ότι έχει συρρικνωθεί η κεφαλαιοποίησή τους αλλά το πόσο πολύ. Οι 7 μεγαλύτερες αεροπορικές στον κόσμο, δηλαδή οι Southwest Airlines (14 δισ.), Delta 12,3 δισ.), United (5,87 δισ.), International Airlines Group (4,1 δισ.), Lufthansa (3,9 δισ.), American (3,9 δισ.) και Air France (2,1 δισ.), αξίζουν σήμερα συνολικά 46,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλες μαζί αξίζουν λιγότερο από τη Zoom Communications μόνη της.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα για αμυντική τοποθέτηση είναι τα ETFs (αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ως μετοχές). Πολλοί τα θεωρούν ελκυστικά γιατί ακόμα και μια εταιρεία να πέσει σε απρόβλεπτες άσχημες εξελίξεις, ακόμα και να πτωχεύσει ξαφνικά, η ζημιά είναι πολύ περιορισμένη, αφού αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό του χαρτοφυλακίου. Επίσης δεν χρειάζεται να ψάξεις ιδιαίτερα σε κλάδους όπου χρειάζεται εξειδίκευση, όπως για παράδειγμα τον φαρμακευτικό ή τον τεχνολογικό.

Δύο ETFs που ξεχώρισαν, σχετίζονται με on-line παιχνίδια. Η VanEck Vectors Video Gaming and eSports (ESPO), διαθέτοντας 120 εκατομμύρια προς επένδυση, επιλέγει εταιρείες από όλο τον κόσμο και όλα τα μεγέθη, χρεώνοντας έξοδα διαχείρισης 0,55% ετησίως. Από την αρχή του έτους έχει ανέβει 17%. Κοντά σε αυτή τη φιλοσοφία, με μικρότερη απόδοση από την αρχή της χρονιάς (10%), έχουμε το Video Game Tech (GAMR) που εστιάζει στις εταιρείες hardware και software ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι μικρότερο σε μέγεθος (72 εκατομμύρια υπό διαχείριση), με λίγο μεγαλύτερο ετήσιο κόστος, αλλά και 1,58% μέρισμα.

Η νέα πραγματικότητα
Η τρέχουσα κρίση είναι μεγάλη και παράλληλα πρωτόγνωρη. Κάθε κρίση συνήθως είναι μεγάλη και πρωτόγνωρη. Αν δεν ήταν πρωτόγνωρες, θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και αναχαιτιστεί πριν συμβούν. Όμως, όσο προχωρά ο καιρός, αρχίζουν να φαίνονται λύσεις και διέξοδοι, ενώ δημιουργούνται νέες ευκαιρίες.

Γι’ αυτό η ανταμοιβή για όποιον φανεί διορατικός θα είναι υψηλή. Οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της ζωής μας συναντούν ευκαιρίες, αλλά λίγοι έχουν το ταλέντο ή τις ικανότητες να τις αναγνωρίσουν. Ακόμα λιγότεροι θα βρουν το θάρρος να τολμήσουν να τις εκμεταλλευτούν. Είναι εύκολο να διαβάζεις τις εξελίξεις. Το δύσκολο είναι να τις καταλάβεις.

Στον νέο ψηφιακό χώρο που εξαπλώνεται, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα. Εκεί το bitcoin κατέχει προνομιακή θέση. Τα κρυπτονομίσματα σου παρέχουν τη μοναδική ευκολία να μεταφέρεις οικονομικές αξίες με την ίδια ευκολία που στέλνεις e-mail. Και το κυριότερο, αξιόπιστα.

Αυτή είναι η «μαγεία» του blockchain, της τεχνολογίας πίσω από αυτό. Ότι ανακάλυψε τον τρόπο που εμποδίζει τους χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα ή το ίδιο αρχείο, ξανά και ξανά. Δεν στέλνεις αντίγραφο. Στέλνεις το πρωτότυπο. Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει αντίγραφο. Το bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Στέλνοντας το ψηφιακό αρχείο σε άλλον, χάνεται από εσάς. Το κατέχει αποκλειστικά και μόνο ο παραλήπτης. Μέχρι να το στείλει και αυτός σε κάποιον άλλο.

euro2day.gr

 
490
Thumbnail

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

ad1mobile

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)
Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

 • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
 • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
 • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
 • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
 • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
 • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
 • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
 • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
 • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
 • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
 • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως μεάλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

ad2mobile

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πηγή: Euro2day.gr

article 1