Οι επιχειρηματικοί κλάδοι με… εμβόλιο κατά της πανδημίας

Ποιοι βγαίνουν ευνοημένοι από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία στην παγκόσμια αγορά

Οι ενέσεις ρευστότητας που παρακολουθούμε να σημειώνονται, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία. Ποτέ. Ουδέποτε εν καιρώ πολέμου. Ούτε σε ειρήνη. Μπορεί να βοηθούν την οικονομία να κινηθεί, έστω και με αργό ρυθμό, αλλά δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν μακροχρόνια. Από μόνες τους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επ' αόριστον την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Υπάρχουν περισσότεροι προβληματισμοί παρά απαντήσεις αυτή τη στιγμή. Σχεδόν κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας. Είτε είναι ξενοδοχείο είτε χονδρέμπορος, θα πρέπει να αναρωτηθεί: «Το επιχειρηματικό μοντέλο μας έχει νόημα στον νέο κόσμο;». Αρκετοί θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας δεν τους εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα το επόμενο διάστημα. Η αβεβαιότητα θα παραλύσει ορισμένες εταιρείες, αλλά χρησιμεύει ως ευκαιρία για άλλες.

Τι συμβαίνει εάν κάποιος, είτε είναι πελάτης είτε υπάλληλος, εισέλθει στον χώρο εργασίας και μολυνθεί; Δεν θα προκληθεί μόνο αναταραχή στη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά ερωτήματα για την ίδια της την παραγωγική διαδικασία. Στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford, παρόλο που εφαρμόστηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα, παρουσιάστηκαν τρεις εργαζόμενοι θετικοί στην Covid-19, σε δύο εργοστάσια. Αυτό οδήγησε σε πλήρη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων, προκειμένου να γίνει σχολαστικός καθαρισμός του χώρου εργασίας.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η ιδέα της απομακρυσμένης εργασίας από την πειραματική προσέγγιση ενός μικρού αριθμού επιχειρήσεων τείνει να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη στρατηγική των back office υπηρεσιών. Ο υπάλληλος θα κληθεί να παράγει συγκεκριμένο αποτέλεσμα ασχέτως χρόνου, καθώς το 8ωρο πλέον χάνει την παλιά του αξία. Θα υπερισχύσει η ανάθεση έργου και θα εξαρτάται από τον ίδιο τον εργαζόμενο αν θα το τελειώσει σε 6 ή 12 ώρες. Για πολλούς, δεν θα αποτελέσει παροδική αλλαγή αλλά μόνιμη. Οι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν δυνατότητες, κάνοντας δουλειές από το σπίτι, που δεν γνώριζαν. Ούτε εκείνοι ούτε οι προϊστάμενοί τους. 

Τα φυσικά καταστήματα λιανικής λυγίζουν κάτω από την οικονομική πίεση, ενώ αυξημένο μερίδιο αγοράς αποκτά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μια τάση που είναι δύσκολο να αναστραφεί. Η ψηφιακή εταιρική δραστηριότητα σε απομακρυσμένες περιοχές δημιούργησε εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ίσως ο πιο ευνοημένος κλάδος από τη συγκυρία είναι αυτός της κυβερνοασφάλειας. Ακολουθούν οι μεγάλοι διαφημιστές του ψηφιακού χώρου, όπως η Google, το Facebook, το Twitter. Τα κονδύλια που διατίθενταν σε συνέδρια, εκδηλώσεις και εμπορικές εκθέσεις, μεταφέρονται σε εκστρατείες μάρκετινγκ μέσω διαδικτύου.

Θα περίμενε κανείς ο κλάδος των τροφίμων να είναι από τους ευνοημένους της κρίσης. Μια προσεκτική έρευνα βγάζει διαφορετικά συμπεράσματα. Στις ΗΠΑ εκτιμάται πως για κάθε 10 δολάρια που χάνονται λόγω κλειστών εστιατορίων, μόνο τρία δολάρια ανακτώνται σε επίπεδο λιανικής. Εξαιτίας των κλειστών σχολείων και των ξενοδοχειακών μονάδων, αμέτρητοι τόνοι τροφίμων πετάγονται κάθε μέρα στα σκουπίδια. Οι παραγωγοί σκοτώνουν τα ζώα τους και οι αγρότες αφήνουν τα λαχανικά να σαπίσουν, την ίδια ώρα που η επισιτιστική ανασφάλεια χτυπάει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να ανασχεδιάσουν, δίνοντας έμφαση στην εντοπιότητα και όχι στην ανταγωνιστική τιμή. Η αλλαγή θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς οι κατασκευαστές χαμηλού κόστους συνήθως εδρεύουν στην Ασία και θα αντικατασταθούν από τοπικούς προμηθευτές με υψηλότερο κόστος ή υψηλότερους φόρους.

Η οικονομική επανεκκίνηση δεν θα είναι μια ομαλή μετάβαση, αλλά μάλλον μια διαδικασία τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε ατομικές μικροδραστηριότητες. Έμπειροι οικονομολόγοι, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Παναγιώτης Γεννηματάς, θεωρούν τα μέτρα από πλευράς κυβερνήσεων παρηγορητικά. Περισσότερο για την αντιστάθμιση των συνειδησιακών προβλημάτων, καθώς η οικονομία θα επιχειρήσει να αναπροσαρμοστεί από χαμηλότερο βαθμό επανεκκίνησης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η πολιτική απόφαση να ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία. Έχει ειπωθεί τόσες φορές, που καταντάει κοινότοπο πλέον. Το αν θα λειτουργήσει αυτό το μεγάλο πείραμα είναι ασαφές. Η γιγάντια διοχέτευση ρευστότητας δεν εγγυάται τίποτα, καθώς η βασικότερη παράμετρος παραμένει η διανομή της. Στον μεγάλο κατακλυσμό ποιος σώθηκε; Αυτός που είχε τις προνομιακές σχέσεις με τον Θεό. Οι υπόλοιποι πήγαν χαμένοι, ανάφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Γεννηματάς.

Η νομισματική αβεβαιότητα ευνοεί το bitcoin
Πόσα ευρώ «τυπώθηκαν» σήμερα; Κανείς δεν γνωρίζει. Πόσα θα «τυπωθούν» αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο; Ούτε αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις ξέρουν. Αντίθετα, γνωρίζουμε ακριβώς πόσα bitcoin βγήκαν σήμερα. Πόσα θα βγουν αύριο, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, σε μια δεκαετία. Ακόμα και σε 100 χρόνια από σήμερα.

Το bitcoin χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και σπανιότητα. Μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το ευρώ, για το δολάριο, για το γουάν; Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα υπερέχει σε επίπεδο πληροφοριών, πρόσβασης, διαιρετότητας, ευκολίας μεταφοράς, ασφάλειας. Η κυρίαρχη αφήγηση έχει πάψει να το θεωρεί πλέον συνώνυμο της εγκληματικότητας και ενός μέσου συναλλαγής στο darknet.

Σε ένα ενδεχόμενο τεκτονικών αλλαγών του νομισματικού συστήματος, με δεδομένη την κατεύθυνση προς τα ψηφιακά μέσα συναλλαγών, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως δεν θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο; To bitcoin έχει αποδείξει την αξιοπιστία του και έχει το πλεονέκτημα πως μπορούν να το αποδεχτούν όλοι, μια που δεν ανήκει σε κανένα κράτος. Όπως ο χρυσός. Μόνο που το bitcoin ταιριάζει στην εποχή, καθώς εκτός από το χαρακτηριστικό της σπανιότητας, διαθέτει και τις ευκολίες της ψηφιακής οικονομίας.

Είναι προφανές ότι κάποιοι οικονομικοί νόμοι θα αναθεωρηθούν και κάποιες σιδερένιες αλήθειες θα κλονιστούν. Ο Κέινς συνήθιζε να λέει: «Όταν οι συνθήκες αλλάζουν, κύριε, αλλάζω και εγώ γνώμη».

Τα νέα από την αγορά των crypto
* Λίγες ημέρες μετά το halving, είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στο κόστος των συναλλαγών σε bitcoin, ταυτόχρονα με καθυστέρηση επιβεβαίωσής τους. Εδώ και 5 ημέρες όμως, έχουν μειωθεί κατά 50%, σύμφωνα με στοιχεία της Bitinfocharts. Αυτό οφείλεται στη δραστική μείωση του αριθμού των μη επιβεβαιωμένων συναλλαγών που είχαν φράξει το bitcoin mempool. Το mempool του bitcoin είναι ο χώρος αναμονής των συναλλαγών που περιμένουν την επιβεβαίωση από το δίκτυο. Από ό,τι φαίνεται, οι ακριβές χρεώσεις αποθάρρυναν τους συναλλασσόμενους, ρίχνοντας τον αριθμό μεταβιβάσεων χρημάτων σε bitcoin.

* Η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στο Tether (USDT) για το 2019 ήταν περίπου 212 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κεφαλαιοποίησή του αυξήθηκε κατά 220%, από 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Tether αποτελεί το κυρίαρχο stablecoin, με περίπου 85% του μεριδίου αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από το glassnode, δημιουργούνται σχεδόν 1.850 νέες διευθύνσεις USDT κάθε ώρα. s


Πηγή: euro2day

 
520
Thumbnail

Ελάχιστοι αναγνώστες που δεν ανήκουν στην Generation Z (τη γενιά από το 1995 μέχρι το 2015) γνωρίζουν τι είναι το TikTok. Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες εφαρμογές των εφήβων, των οποίων το κινητό αποτελεί προέκταση του χεριού τους.

ad1mobile

Αναφερόμαστε στην πρώτη γενιά που έχει μεγαλώσει μέσα στην ψηφιακή εποχή. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε μετανάστες της ψηφιακής τεχνολογίας. Έπρεπε να τη μάθουμε. Εκείνοι είναι γηγενείς, μεγάλωσαν με αυτήν.

Δεν έχουν γνωρίσει τον κόσμο χωρίς κινητό, χωρίς Internet. Τους είναι τόσο αυτονόητα, τόσο οικεία, όπως ένας μεγαλύτερης γενιάς δεν φοβάται να περάσει μπροστά από το ψυγείο.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Το TikTok είναι εφαρμογή για smartphones, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία και κοινοποίηση βίντεο μικρής διάρκειας, συνήθως κωμικών. Είναι διαθέσιμο σε 150 χώρες και έχει εγκατασταθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο κινητά τηλέφωνα. Μια από τις χρήσεις του είναι η λεγόμενη «πρόκληση». Κάποιος πετάει μια ιδέα για να επιτύχουν κάτι ομαδικά και συχνά αυτή βρίσκει ανταπόκριση.

Ένας νεαρός, λοιπόν, είχε την έμπνευση να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους χρήστες να επενδύσουν στο κρυπτονόμισμα Dogecoin. Όπως είπε, «μπορεί το Dogecoin να μην έχει καμία χρησιμότητα, ωστόσο υπάρχουν 800 εκατομμύρια χρήστες του TikTok. Αν βάλουμε όλοι από 25 δολάρια, μπορούμε να το κάνουμε να φτάσει το ένα δολάριο. Αν επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, η τοποθέτησή μας θα αξίζει 10.000 δολάρια».

Αφελές επιχείρημα; Μα και το Dogecoin το ίδιο εμφανίστηκε το 2013 ως αστείο. Δημιουργήθηκε από τους Jackson Palmer και Billy Markus για να σατιρίσει την ανάπτυξη των altcoins. Αυτό που δεν αποτέλεσε αστείο ήταν η ανταπόκριση. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Ιανουαρίου 2018, όταν η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο νεαρός σίγουρα φλερτάρει με το γελοίο, αλλά έχει προσελκύσει την προσοχή. Το Dogecoin (DOGE) αποτελεί το πρώτο altcoin (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του bitcoin) φέτος που απέσπασε τόση προσοχή σε τόσο λίγο διάστημα, από την περίοδο της τρελής ανόδου του 2017.

Βίντεο με εκατομμύρια θεάσεις έχουν υπάρξει σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι μικρότερες ηλικίες, όπως το Ιnstagram. Και όλα αυτά την εποχή που το bitcoin κινούνταν τόσο νωχελικά, που είχε πάρει ο ύπνος τους περισσότερους traders.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Τελικά, είχε ανταπόκριση; Κι όμως, ναι. Η δραστηριότητα συναλλαγών στο Dogecoin επταπλασιάστηκε, σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο όγκο του κατά το προηγούμενο έτος, καθώς η πρόκληση εξαπλώθηκε και στο Twitter. Μέχρι και το Bloomberg αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο. Ενδεικτική είναι η εκτόξευση του ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε στις αναζητήσεις της Goggle.

Οι παλιοί οπαδοί του Dogecoin μπορεί να γνωρίζουν συνειδητά τι αγοράζουν, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα για τους καινούργιους, που ενθουσιασμένοι κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωθώντας τους χρήστες να «γίνουν όλοι πλούσιοι», να το διαδώσουν σε όλους που γνωρίζουν, ότι «αν αυτό συνεχίζει στο ΤikΤok, μπορεί να αποτελέσει τη σωτηρία μου».

Ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού στο Twitter για το Dogecoin προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά τις προθέσεις όσων καθοδηγούν. Κανένας από αυτούς δεν διαθέτει πιστοποίηση επενδυτικού συμβούλου.

Η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin διπλασιάστηκε, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Είναι πολύ το x2; Όχι ιδιαίτερα, αν κοιτάξουμε την ιστορία του νομίσματος. Όσο και αν φαντάζει γελοίος ο λόγος, ίσως είμαστε στην αρχή της ανόδου. Μήπως είναι το πρώτο τρελό που βλέπουμε αυτή την περίοδο στις αγορές;

φ


Παράλογες κινήσεις έχουν γίνει και στην «ορθολογική» Wall Street. Είναι σημάδι των καιρών. Η άνοδος των μετοχών και η προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών (για τη Wall Street αναφερόμαστε πάντα) από ό,τι φαίνεται έχει ως κινητήρια δύναμη τους μικροεπενδυτές.

Έχουν εισρεύσει πολλοί νεοεισερχόμενοι ιδιώτες, είτε επειδή βαριούνται σπίτι τους λόγω του εγκλεισμού, είτε επειδή δεν υπάρχουν αθλητικά γεγονότα για να στοιχηματίσουν, είτε επειδή ξόδεψαν λιγότερα και έχουν περίσσευμα που το χρησιμοποιούν για να βγάλουν γρήγορο κέρδος. Εφαρμογές όπως το Robinhood, βοήθησαν να εισρεύσει στο σύστημα νέο χρήμα, σε μεγάλες ποσότητες. Γι' αυτό είδαμε τρελές καταστάσεις όπως της Hertz.

Όποιος και να είναι ο λόγος που αγοράζουν μετοχές, γιατί να μη στραφούν σε κρυπτονομίσματα; Ποια όμως; Τα εύκολα στην κατανόηση. Αρκετά είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, άλλα έχουν δυσνόητες ιδέες, πολύπλοκα σχέδια. Δύσκολα μπορεί να τα παρακολουθήσει ο μέσος επενδυτής. Σίγουρα πάντως κανένα δεν ξεσήκωσε τον ενθουσιασμό.

Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί από το φαινόμενο του Dogecoin. Για παράδειγμα, όταν αρχίσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος, τι επίδραση θα έχουν νέοι παράγοντες όπως το ΤikΤok; Μπορεί να οφείλεται σε σύμπτωση, αλλά ελάχιστες ώρες αργότερα, διπλασίασε την αξία του και το VeChain (VET). Τι κοινό έχουν; Μαζί με το Dogecoin είναι το φτηνότερο από όλα τα κρυπτονομίσματα, που βρίσκονται στα 50 δημοφιλέστερα. Όταν λέμε φτηνότερο εννοούμε ανά τεμάχιο. Το Dogecoin αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 0,004 δολάρια το ένα, ενώ το VeChain στο 0,0178.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και να αγοράσουμε; Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνουμε σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Απλά περιγράφουμε το φαινόμενο της απληστίας που συχνά υπερισχύει των θεμελιωδών αξιών. Όταν παρατηρείται εκθετική αύξηση της τιμής σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς κάποια αιτία, όπως τεχνολογική εξέλιξη ή νέα συνεργασία, η διόρθωση είναι θέμα χρόνου. Το ερώτημα είναι από ποιο ύψος…

Τα νέα από την αγορά των crypto

ς
* Στο πρώτο εξάμηνο του 2020, τα πολύτιμα μέταλλα προσέλκυσαν την προσοχή, ως πιθανό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Από ό,τι βλέπουμε, το bitcoin κατέγραψε υψηλότερη απόδοση από χρυσό, ασήμι και πλατίνα.

ad2mobile

* Επί σχεδόν δύο μήνες η κίνηση της τιμής του bitcoin έχει εγκλωβιστεί σε ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης, όπως φανερώνει το 4ωρο διάγραμμα. Ωστόσο αυτή η πορεία φτάνει στο τέρμα της. Όποια από τις δύο πράσινες γραμμές διασπαστεί πρώτη, πιθανότατα θα δώσει την κατεύθυνση.

euro2day.gr

article 1