Οι «μικροί» μπαίνουν δυναμικά στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Από τη Λευκορωσία έως το Μπαχρέιν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία του ψηφιακού χρήματος

Όταν ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, συνάντησε τον επιχειρηματία, Viktor Prokopenya, τον Μάρτιο του 2017 η συζήτησή τους ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει για μια ώρα ωστόσο τελικά κράτησε… τρεις. Η συνάντηση έληξε με το αίτημα του Lukashenko προς τον επιχειρηματία να του προτείνει κανόνες ώστε να ενισχύσει τον τεχνολογικό κλάδο της χώρας. 

Ο Prokopenya συνεργάστηκε με εταιρείες ΙΤ και δικηγόρους για να καταρτίσει κάποιες πρόχειρες κατευθυντήριες γραμμές ώστε να επωφεληθεί από την αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία: τα κρυπτονομίσματα.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Περίπου δυο χρόνια μετά, οι κανόνες είναι έτοιμοι και οι επενδυτές μπορούν να κάνουν trading στο bitcoin σε μια πλατφόρμα που έφτιαξε ο Prokopenya, ενώ κι άλλες εταιρείες ξεκινούν το λανσάρισμα της δικής του πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων.

«Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε κάτι από την αρχή και να βεβαιωθούμε ότι γίνεται ελεύθερα εκεί που πρέπει και ότι υπάρχουν περιορισμοί σε άλλους τομείς», ανέφερε ο Prokopenya σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Λευκορωσία είναι μεταξύ μιας μικρής ομάδας χωρών που καταρτίζουν ειδικούς κανόνες για κρυπτονομίσματα. Οι προσπάθειές τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς αλλά και των παικτών της εν λόγω αγοράς.

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων είχαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο άκρων προκειμένου να αποφασίσουν πού θα εγκαταστήσουν κατάστημα.

Μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη μπορεί να είναι ελκυστικά για μεγάλους οργανισμούς που επιζητούν την ασφάλεια, αλά η πολυπλοκότητα των κανόνων συμμόρφωσης και τα κόστη αποκλείουν πολλούς από τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην καρδιά της νεοφυούς βιομηχανίας.

Αντιθέτως, μικρές χώρες όπως οι Σεϋχέλλες ή το Μπελίζ που έχουν πιο χαλαρούς νομικούς κανόνες, επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές. Αυτό ακριβώς όμως δίνει και μικρότερη προστασία στους επενδυτές, ενώ και οι έλεγχοι για ξέπλυμα χρήματος είναι πιο χαλαροί επίσης.

Έναν τρίτο δρόμο προσφέρουν μικρές χώρες όπως η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, η Μάλτα και το Γιβραλτάρ: συγκεκριμένους κανόνες για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων τους οποίους καταρτίζουν, βάζοντας στοίχημα ότι μπορούν να προσελκύσουν εταιρείες παρέχοντας κανονιστική ασφάλεια αλλά και οφέλη όπως φοροαπαλλαγές.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Αν και δεν υπάρχει εγγύηση για επιτυχία, τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μια σπάνια ευκαιρία για αυτά τα κράτη να πάρουν ένα κομμάτι μιας αναδυόμενης αγοράς, ώστε να γίνει προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια συγκυρία που μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα υιοθετούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση του τύπου «βλέποντας και κάνοντας».

Συνοψίζοντας, και οι χώρες και οι εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την από την εμφάνιση κανονιστικών πλαισίων ειδικά για τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, τα κράτη που καταλήγουν σε λάθος κανόνες θα μπορούσαν να βρεθούν ότι παραβιάζουν τους παγκόσμιους κανόνες που έχουν δημιουργηθεί για την εξάλειψη της παράνομης χρήσης ψηφιακών νομισμάτων αναφέρει ο δικηγόρος, Jesse Overall.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
 

 
370
Thumbnail

Σε ένα από τα μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, που διαχειρίζεται δεκάδες δισεκατομμύρια, καλεί ο διευθυντής τον έμπιστό του υπεύθυνο επενδύσεων, για τη μηνιαία ενημέρωση.

ad1mobile

-Πώς τα πήγαμε με τα γερμανικά ομόλογα;

-Καταπληκτικά, του απαντάει εκείνος. Όλα πάνε περίφημα!

-Έτσι μπράβο. Με τα γαλλικά και τα ολλανδικά;

-Αρχίζουμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας, αποκρίθηκε ο υπεύθυνος, αφήνοντας ευχαριστημένο τον διευθυντή.

-Ομόλογα από τα PIGS που έχουν καλύτερο επιτόκιο; Έχεις πάρει, φαντάζομαι.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

-Βεβαίως, κύριε διευθυντά. Κι εκεί κάναμε επιτυχημένες επιλογές.

-Εύγε, παιδί μου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του μήνα; Ρώτησε κι άπλωσε το χέρι για να πιάσει τον αχνιστό καφέ που μόλις του είχαν σερβίρει.

-Χάσαμε 125 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σοκ τα μάτια του διευθυντή γυάλισαν και το φλιτζάνι έμεινε μετέωρο στα δάκτυλά του. Ο υπεύθυνος πίστεψε πως θα πάθαινε καρδιακή προσβολή και ετοιμάστηκε να τρέξει προς βοήθεια. Προς μεγάλη του ανακούφιση, ο διευθυντής συνήλθε, όμως το κόκκινο χρώμα δεν έλεγε να υποχωρήσει από το πρόσωπό του. Η οργή του είχε φουντώνει σαν δεξαμενή βενζίνης που της πετάς αναμμένο σπίρτο.

-Βρε παλιο%[email protected]&!!, μόλις τώρα δεν μου έλεγες πως πάμε περίφημα;

-Επειδή χάσαμε μόνο 125 εκατομμύρια, κύριε διευθυντά.

Θα μπορούσε να λεχθεί σαν ανέκδοτο, αν δεν αποτελούσε μια τραγική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο. Κυκλοφορούν στο χρηματοοικονομικό σύμπαν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο αξίας τρισεκατομμυρίων. Τρισεκατομμυρίων. Μια τρομακτική μαύρη τρύπα που καταπίνει χρήμα και συνεχίζει να διευρύνεται. Για να είναι ήσυχοι οι διαχειριστές ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους… πρέπει να χάσουν!

Όπως αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank που παρουσιάσαμε χθες, το σημερινό σύστημα, έτσι όπως είναι δομημένο με χρήματα χωρίς αντίκρισμα, φτάνει στα όριά του. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα το αντικαταστήσει. Και το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε, στην περίπτωση που εμφανιστεί το παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι.

Το σχέδιο παλαιότερα ήταν απλό: να σπουδάσετε, να βρείτε δουλειά, να σας βγει ο πάτος. Ίσως τότε να βρείτε μια καλύτερη δουλειά, με καλύτερες προοπτικές. Κατόπιν να επενδύσετε τις οικονομίες σας και να απολαύσετε μια καλή σύνταξη. Το τέλος του δρόμου που υπόσχεται ατέρμονο εισόδημα για την υπόλοιπη ζωή σας.

Δυστυχώς, ο κόσμος αυτός έχει τελειώσει. Η σημερινή εποχή ευνοεί ένα σύστημα που συχνά φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μας χωρίσει από τα χρήματά μας, αντί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν. Τα προβλήματα λειτουργούν σαν νάρκες. Οι δυσκολίες που θα συναντήσετε μπορούν να ανατινάξουν το οικονομικό μέλλον σας. Τα επιτόκια των αποταμιεύσεών μας κυμαίνονται κοντά στο μηδέν, ενώ είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την πορεία του αμερικανικού χρέους. Αν κάποιος θεωρεί φούσκα την αύξηση της τιμής του Bitcoin, τι μπορεί να πει γι' αυτό άραγε;

Και να ήταν μόνο τα καταγεγραμμένα χρέη, καλά θα ήταν. Υπάρχουν και οι μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως των συντάξεων. Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, προορισμένη να αποτελεί κουβέντα αργόσχολων αμπελοφιλοσόφων. Είναι υπαρκτό πρόβλημα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν βρει τη λύση στα οικονομικά προβλήματα. Πατάνε το κουμπί και «τυπώνουν» χρήμα. Ως σύγχρονοι αλχημιστές, μπορούν από το μηδέν να δημιουργούν χρήμα, όχι παιδιά.

Η συνταξιοδότηση είναι μια νέα έννοια. Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι άνθρωποι ζούσαν όσο διάστημα ήταν σωματικά ικανοί για να εργαστούν. Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει κατά τον 19ο αιώνα, όταν η υποστήριξη των ηλικιωμένων, από οικογενειακή υπόθεση, έγινε ευθύνη της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, όπου εγγυώνται κάποιο ελάχιστο εισόδημα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

>>>Διαβάστε ακόμη: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Tey El Rjula: Ο άνθρωπος που πλήρωσε πίτσα με Bitcoin <<<

Για έναν περίπου αιώνα, το μοντέλο λειτούργησε αρκετά καλά, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο κατάφερε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό άλμα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών παρουσιάζει μια ασυνήθιστη υποχώρηση. Επιλέγοντας να κάνουν λιγότερα παιδιά, οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να εξαρτώνται από απογόνους που δεν υπάρχουν.

Πού κολλάει το Bitcoin σε αυτούς τους προβληματισμούς; Το Bitcoin έχει το πλεονέκτημα να είναι περιουσιακό στοιχείο μη συσχετιζόμενο με τα παραδοσιακά. Αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως αποτελέσει νησίδα ασφαλείας. Και αν ο χαρακτηρισμός νησίδα ασφαλείας σάς φαίνεται υπερβολικός, σίγουρα δεν θα μπορέσετε να διαφωνήσετε με τον όρο αντιστάθμιση κινδύνου.

Τα cryptos δεν αντιδρούν στα οικονομικά δεδομένα, στις δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων, στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα ή η αγορά συναλλάγματος. Να διευκρινίσουμε εδώ πως υπάρχει διαφορά μεταξύ της μη συσχέτισης και της αντίστροφης συσχέτισης. Δεν αναμένουμε οπωσδήποτε να αυξηθεί η τιμή του Bitcoin όταν πέσουν οι μετοχές και αντίστροφα.

Η αγορά σήμερα

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η τιμή του Bitcoin, όπως φαίνεται από το 4ωρο διάγραμμα. Ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης φτάνει προς το τέλος του. Συνεπώς δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κάποια ξαφνική κίνηση. Προς τα πού; Σύμφωνα με τον Willy Woo, έναν από τους πιο αξιόλογους μελετητές του Bitcoin, προς τα πάνω. Στο Twitter δημοσίευσε έναν δείκτη όπου αποκαλύπτει την ορμή των επενδυτών, όπως ισχυρίζεται. Ο Woo δημοσιεύει τις εκτιμήσεις που θεωρεί έγκυρες, αλλιώς θεωρεί πως διαβρώνεται η αξιοπιστία του.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr/του Βασίλη Παζόπουλου

article 1