Οι «μικροί» μπαίνουν δυναμικά στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Από τη Λευκορωσία έως το Μπαχρέιν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία του ψηφιακού χρήματος

Όταν ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, συνάντησε τον επιχειρηματία, Viktor Prokopenya, τον Μάρτιο του 2017 η συζήτησή τους ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει για μια ώρα ωστόσο τελικά κράτησε… τρεις. Η συνάντηση έληξε με το αίτημα του Lukashenko προς τον επιχειρηματία να του προτείνει κανόνες ώστε να ενισχύσει τον τεχνολογικό κλάδο της χώρας. 

Ο Prokopenya συνεργάστηκε με εταιρείες ΙΤ και δικηγόρους για να καταρτίσει κάποιες πρόχειρες κατευθυντήριες γραμμές ώστε να επωφεληθεί από την αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία: τα κρυπτονομίσματα.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Περίπου δυο χρόνια μετά, οι κανόνες είναι έτοιμοι και οι επενδυτές μπορούν να κάνουν trading στο bitcoin σε μια πλατφόρμα που έφτιαξε ο Prokopenya, ενώ κι άλλες εταιρείες ξεκινούν το λανσάρισμα της δικής του πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων.

«Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε κάτι από την αρχή και να βεβαιωθούμε ότι γίνεται ελεύθερα εκεί που πρέπει και ότι υπάρχουν περιορισμοί σε άλλους τομείς», ανέφερε ο Prokopenya σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Λευκορωσία είναι μεταξύ μιας μικρής ομάδας χωρών που καταρτίζουν ειδικούς κανόνες για κρυπτονομίσματα. Οι προσπάθειές τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς αλλά και των παικτών της εν λόγω αγοράς.

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων είχαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο άκρων προκειμένου να αποφασίσουν πού θα εγκαταστήσουν κατάστημα.

Μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη μπορεί να είναι ελκυστικά για μεγάλους οργανισμούς που επιζητούν την ασφάλεια, αλά η πολυπλοκότητα των κανόνων συμμόρφωσης και τα κόστη αποκλείουν πολλούς από τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην καρδιά της νεοφυούς βιομηχανίας.

Αντιθέτως, μικρές χώρες όπως οι Σεϋχέλλες ή το Μπελίζ που έχουν πιο χαλαρούς νομικούς κανόνες, επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές. Αυτό ακριβώς όμως δίνει και μικρότερη προστασία στους επενδυτές, ενώ και οι έλεγχοι για ξέπλυμα χρήματος είναι πιο χαλαροί επίσης.

Έναν τρίτο δρόμο προσφέρουν μικρές χώρες όπως η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, η Μάλτα και το Γιβραλτάρ: συγκεκριμένους κανόνες για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων τους οποίους καταρτίζουν, βάζοντας στοίχημα ότι μπορούν να προσελκύσουν εταιρείες παρέχοντας κανονιστική ασφάλεια αλλά και οφέλη όπως φοροαπαλλαγές.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Αν και δεν υπάρχει εγγύηση για επιτυχία, τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μια σπάνια ευκαιρία για αυτά τα κράτη να πάρουν ένα κομμάτι μιας αναδυόμενης αγοράς, ώστε να γίνει προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια συγκυρία που μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα υιοθετούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση του τύπου «βλέποντας και κάνοντας».

Συνοψίζοντας, και οι χώρες και οι εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την από την εμφάνιση κανονιστικών πλαισίων ειδικά για τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, τα κράτη που καταλήγουν σε λάθος κανόνες θα μπορούσαν να βρεθούν ότι παραβιάζουν τους παγκόσμιους κανόνες που έχουν δημιουργηθεί για την εξάλειψη της παράνομης χρήσης ψηφιακών νομισμάτων αναφέρει ο δικηγόρος, Jesse Overall.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
 

 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1