Η χρήση τους ως κανονικό νόμισμα γοήτευσε, αλλά η τιμή του bitcoin έχει κάνει βουτιά 60% φέτος

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια chip κατόπιν ανάθεσης ενημέρωσε πρόσφατα τους επενδυτές ότι οι πωλήσεις της επιβραδύνονται εξαιτίας της "συρρικνούμενης ζήτησης" για τους μικροεπεξεργαστές που εξειδικεύονται στο "mining" κρυπτονομισμάτων. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) αναγκάστηκε να υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για την αύξηση των πωλήσεων φέτος στο 6,5% από 7-9% προηγουμένως.
 
Οι παραγγελίες chip έχουν υποχωρήσει, λέει ο Zhang Jian, ιδρυτής του Fcoin/F1, εντός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων από την Κίνα. "Αυτό αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη συνεχιζόμενη bear market στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι μυστικό ότι το mining κρυπτονομισμάτων επιτάχυνε την αναβάθμιση και τις πωλήσεις της υπολογιστικής ισχύος, ωστόσο αυτός ο ρυθμός επιβραδύνθηκε σημαντικά στο β' και το γ' τρίμηνο", εξήγησε.
 
Τα κρυπτονομίσματα έχουν χάσει λίγη από τη μαγεία τους. Η χρήση τους ως κανονικό νόμισμα γοήτευσε κάποτε πολύ τους επενδυτές ενώ έφερε στον κόσμο άπειρες startups του κλάδου fintech που παρέχουν υπηρεσίες στη βάση της τεχνολογίας blockchain. Ωστόσο, η τιμή του bitcoin έχει κάνει βουτιά 60% φέτος, καθιστώντας δυσκολότερο για τους miners να αποκομίσουν κέρδη χρησιμοποιώντας τα πανίσχυρα υπολογιστικά τους συστήματα για να παράγουν και επικυρώσουν μονάδες κρυπτονομισμάτων.
 
Σημειώνεται πως, η TSMC κατασκευάζει υψηλής απόδοσης μικροεπεξεργαστές για πελάτες όπως η AMD, η οποία έχει επίσης δείξει σημάδια επιβράδυνσης. Μια έκθεση για την πορεία του κλάδου ανέφερε απλά ότι η AMD γνώρισε "τεράστια" συρρίκνωση στη δραστηριότητα β' τριμήνου εξαιτίας των τσιπ που χρησιμοποιούνται στο mining κρυπτονομισμάτων και ότι δεν αναμένει ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο.
 
Το ενδιαφέρον για το mining κρυπτονομισμάτων περιορίστηκε φέτος εν μέρει εξαιτίας της πτώσης της τιμής του bitcoin. Επίσης η λεγόμενη "εξόρυξη" γίνεται μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική διαδικασία και οι φόρμουλες απόδοσης όλο και πιο περίπλοκες. Όταν η αγορά πέφτει, το εισόδημα του εξοπλισμού του miner θα συρρικνωθεί αρκετά και θα γίνει ακόμη και ζημιογόνο, αναφέρει το Intelligent Investing στο σχόλιο του Ιουλίου.
 
"Η μείωση της ζήτησης για εξοπλισμό "εξόρυξης" κρυπτονομισμάτων έχει να κάνει με το υψηλό κόστος αγοράς", λέει ο Peng Mao-jung, διευθυντής κέντρου διεθνούς στρατηγικής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας της κυβέρνησης της Ταϊβάν. "Η απουσία ενδιαφέροντος για τον εξοπλισμό του mining έχει επίσης να κάνει με την πτώση των κρυπτο τιμών", σημειώνει.
 

 
150
Thumbnail

Οι ενδείξεις για έναν «βαρύ χειμώνα» των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται παντού, σχολιάζουν ειδικοί στη Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι η εικόνα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με την ανεξέλεγκτη ευφορία που είχε επικρατήσει το 2017, πυροδοτώντας ένα θεαματικό ράλι. 

ad1mobile

Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 4.000 δολάρια, έχοντας χάσει το 80% της αξίας της από τα υψηλά των 19.800 δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017. Η συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί 85% από το απόγειό της, τον Ιανουάριο του 2018, ενώ και ο όγκος συναλλαγών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πλατφόρμες των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαρκή πτώση εδώ και 15 μήνες, σύμφωνα με την TradeBlock. Όσο για τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα κρυπτονομίσματα έγιναν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, ενώ το ΔΝΤ είχε επισημάνει πως θα πρέπει ίσως και οι κεντρικές τράπεζες να σκεφτούν κάποια στιγμή να αναλάβουν εκείνες την έκδοσή τους. Τελικά το bitcoin και οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν ουσιαστικά ποτέ να προσελκύσουν τους θεσμικούς επενδυτές και τους mainstream διαχειριστές κεφαλαίων. Όσο για τις εταιρείες που θέλησαν να μπουν στον κόσμο τους, δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις. 

Αν και το Bitcoin κινείται σήμερα αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2016, η έκταση της πτώσης του από το 2018 και έπειτα δημιουργεί ανησυχία ότι ίσως τελικά δεν συνέλθει ποτέ. Οι υποστηρικτές του θυμίζουν πάντως ότι το 2011 η αξία του είχε κάνει βουτιά 95%, ενώ απώλειες 85% είχε σημειώσει επίσης από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη φρενίτιδα του 2017. 

>>> Άρθρα, Απόψεις Brief <<<

ad2mobile

Η διαφορά βέβαια σήμερα είναι πως το ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό. 

WSJ 

article 1