Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα;

Ποιος είναι ο αρχηγός του bitcoin; Η απάντηση είναι μονολεκτική: κανείς! Το bitcoin δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν είναι οργανισμός. Δεν είναι επιχείρηση, ούτε προϊόν. Δεν υπάρχει ιεραρχία, γραφειοκρατία, κάποιος εποπτεύοντας οργανισμός. Αυτή είναι και η «μαγεία» του bitcoin. Κατάφερε την δημιουργία ψηφιακής σπανιότητας, χωρίς να απαιτείται κάποια κεντρική αρχή για να εποπτεύει την διατήρηση της.

Όλα αυτές οι δομές έχουν αντικατασταθεί από ένα δίκτυο. Είναι ένα πρότυπο ή πρωτόκολλο όπως το TCP/IP ή το Διαδίκτυο. Δεν λειτουργεί κάτω από κάποιο ανθρώπινο νόμο, παρά μόνο από μαθηματικούς κανόνες, τους οποίους οφείλει να υπακούει κάθε ένας που συμμετέχει στο δίκτυο.

Καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση, δεν έχει την δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Είτε σαν παραγωγός είτε σαν συναλλασσόμενος. Το Bitcoin είναι εθελοντικό, οπότε κανείς δεν υποχρεούται να το χρησιμοποιήσει, αλλά όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο οφείλουν να παίξουν με τους κανόνες του.

Ανά πάσα στιγμή όποιος επιθυμεί εντάσσεται, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν. Όπως και ελεύθερα όποιος θέλει αποχωρεί. Δεν υποχρεώνει κανέναν να γίνει χρήστης, όπως και δεν εμποδίζει κανέναν να παράξει ο ίδιος bitcoin. Φτάνει να ακολουθεί τους προαποφασισμένους από την γέννηση του κανόνες.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι να το χρησιμοποιήσουν ως έχει ή να μην το χρησιμοποιήσουν. Οι παράμετροι του Bitcoin είναι παρόμοιες με την περιστροφή της γης, της ιδιότητες του ήλιου, της βαρύτητας. Δυνάμεις εκτός του ελέγχου μας, που αν επιθυμούμε να ζήσουμε, θα πρέπει να τις αποδεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τους κανόνες τους.

Μα πως είναι δυνατόν; Αφού έχουμε μάθει πως πίσω από κάθε νόμισμα υπάρχει κράτος, Κεντρική Τράπεζα. Κάποια αρχή! Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις;

Από όλους τους συμμετέχοντες. Αν κάποιοι διαφωνούν με τον τρόπο λειτουργίας του και θέλουν να αλλάξουν κάποιες από τις βασικές αρχές του, αυτό δεν αποτελεί λόγο να υπάρξουν διαφωνίες και αντιπαλότητες. Ούτε να βρεθεί η λεγόμενη χρυσή τομή. Δεν χρειάζεται να υποχρεώσεις κάποιον να επιλέξει μεταξύ του Α ή του Β ή ενός ενδιάμεσου. Μπορείς να έχεις και το Α, το Β ή όσα θέλεις. Ακούγεται τρελό (και δεν είναι το μόνο που ακούγεται έτσι), αλλά να που το καταφέρνει και αυτό το bitcoin. Αναβαθμίζει την δημοκρατική διαδικασία σε ανώτατο επίπεδο.

Ένας τρόπος να αντιληφθούμε την λειτουργία του, είναι να το φανταστούμε ως ένα αυτοματοποιημένο κοινωνικό συμβόλαιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να πείσει το υπόλοιπο δίκτυο να υιοθετήσει τις αλλαγές που επιθυμεί στο πρωτόκολλο. Αν ορισμένοι θέλουν να εφαρμόσουν την δικιά τους ιδέα, μπορούν σχετικά εύκολα, διαχωρίζοντας την θέση τους. Πώς; Να φτιάξουν το δικό τους δίκτυο. Ένα fork. Το fork διαχωρίζεται σε soft fork και hard fork. Το soft fork είναι μια «απλή» αναβάθμιση, όπως η επιδιόρθωση ενός bug. Εκατοντάδες προγραμματιστές υπολογιστών από όλο τον κόσμο έδωσαν εθελοντικά το χρόνο τους για να βελτιώσουν το λογισμικό κόμβων και στη διαδικασία να βελτιώσουν τις δυνατότητες των μεμονωμένων κόμβων.

Το hard fork είναι κάτι που αλλάζει θεμελιώδη στοιχεία στη δομή και προκαλεί τη διάσπαση της αλυσίδας. Σε κάθε hard fork δημιουργείται καινούρια αλυσίδα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να υφίσταται η παλιά. Στο παλιό δίκτυο κανείς δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τους κανόνες. Έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα συνεχίσουν να ισχύουν. Ωστόσο, όποιος επιθυμεί να ακολουθήσει το νέο, είναι ελεύθερος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για παράδειγμα, βασικός κανόνας του Bitcoin είναι να υπάρχει πάνω όριο στην παραγωγή νομισμάτων, τα 21 εκατομμύρια. Αν εμένα δεν μου αρέσει αυτός ο κανόνας και θελήσω να τα κάνω 210 εκατομμύρια, θα φτιάξω το Vasilis Coin. Είναι δικαίωμα μου. Γιατί αλλάζει το όνομα; Επειδή πλέον μιλάμε για διαφορετικό νόμισμα. Αν ισχύσει μια τόσο θεμελιώδης αλλαγή, δεν θα είναι πια το Bitcoin, αλλά κάτι άλλο. Εδώ υπάρχει η δυσκολία. Θα πρέπει να πείσω για την ωφέλεια που θα προκαλέσει η πρόταση μου. Χωρίς χρήστες το καλύτερο οικονομικό σύστημα στον κόσμο είναι άχρηστο. Δεν θα έχει αξία, εκτός αν τους πείσω ότι το Vasilis Coin είναι καλύτερο και με ακολουθήσουν.

Άρα λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η νομισματική πολιτική. Γιατί αναφέρθηκε στην αρχή ότι είναι αδύνατον; Επειδή κανείς δεν είναι τόσο χαζός, ώστε να θελήσει να πληθωριστεί το bitcoin. Αν ακολουθούσαν την ιδέα μου, θα σήμαινε αυτόματα πως τα νομίσματα που έχουν στην κατοχή του θα άξιζαν το 1/10 της αξίας τους. Ακόμα και στην περίπτωση που βρεθούν ορισμένοι τρελοί να πάνε ενάντια στα συμφέροντα τους ή να υπάρξουν κακόβουλοι που επιδιώκουν την υποτίμηση του bitcoin, αποκλείεται να αποκτήσουν το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος για να επιβάλουν την άποψη τους. Τα «μέλη» είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες, διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει μια ταυτόχρονη, συντονισμένη μετατόπιση ανθρώπων. Μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετική κουλτούρα.

Το βασικό πρόβλημα για να ακολουθήσετε ένα Fork είναι ότι ο μόνος τρόπος για να το βοηθήσει να πετύχει είναι να δώσετε τα νομίσματά σας στην παλιά αλυσίδα. Ωστόσο ποιος θα θέλει να αναλάβει τον κίνδυνο της απώλειας των νομισμάτων του για να μεταβεί στο νέο δίκτυο; Κάτι τέτοιο συμφέρει μόνο εάν η συντριπτική πλειοψηφία είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί εκεί. Η τύχη του Bitcoin Cash είναι μια ζωντανή απεικόνιση των προβλημάτων όταν ένα Fork δεν απολαμβάνει συναινετική υποστήριξη. Επειδή η πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στην αρχική αλυσίδα, η αξία των Bitcoin είναι πολύ υψηλότερη από αυτή των Bitcoin Cash.

Αυτοί που ψηφίζουν είναι οι κόμβοι (nodes). Φανταστείτε τους σαν την κοινοβουλευτική εξουσία και τους εξορύκτες (miners) σαν την εκτελεστική. Οι nodes είναι που εξασφαλίζουν στο δίκτυο την ιδιότητα της αποκέντρωσης. Δεν είναι ο κώδικας που κάνει τόσο ξεχωριστό το Bitcoin. Ιδέες ίσως υπάρχουν καλύτερες σε άλλα ψηφιακά νομίσματα. Ο κώδικας δίνει την δυνατότητα αλλά όχι την ιδιότητα. Χωρίς τα δεκάδες χιλιάδες διασκορπισμένα nodes θα ήταν ένα ακόμα κεντροποιημένο σύστημα, ενώ χωρίς την υπολογιστική ισχύ των εξορυκτών θα ήταν ευαίσθητο και ευάλωτο στις επιθέσεις. Αυτοί αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του bitcoin.

Θα ήταν δελεαστικό εδώ να πούμε ότι οι χειριστές κόμβων ελέγχουν το Bitcoin, και αυτό ισχύει αφηρημένα με συλλογικό τρόπο. Πιο ρεαλιστικά, οι φορείς εκμετάλλευσης κόμβων μπορούν να ελέγχουν μόνο τους δικούς τους κόμβους και να αποφασίζουν μόνοι τους ποιοι κανόνες δικτύου πρέπει να ενταχθούν και ποιες συναλλαγές θεωρούν έγκυρες ή άκυρες. Κάθε μεμονωμένος κόμβος είναι ανίκανος να αναγκάσει άλλους κόμβους να αλλάξουν τον κώδικα τους. Μόνο λόγω αυτής της σταθερής ισορροπίας το Bitcoin μπορεί να θεωρηθεί σκληρό χρήμα. Εάν η Bitcoin αποκλίνει από αυτούς τους κανόνες συναίνεσης, η πρόταση αξίας της ως σκληρό χρήμα θα διακυβευόταν σοβαρά.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Για αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει άλλο Bitcoin. Για τον ίδιο λόγο που έχουμε μόνο ένα Internet, μόνο ένα e-mail. Κάθε συσκευή που στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο IMAP / POP3 για τη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το πρωτόκολλο SMTP για την αποστολή του. Πολλά άλλα πρωτόκολλα (ίσως καλύτερα) εφευρέθηκαν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά σχεδόν κανείς δεν τα χρησιμοποιεί. Γιατί; Επειδή έτσι θα αποκλείονταν οι χρήστες να αλληλεπιδρούν με σχεδόν όλους όσους χρησιμοποιούν e-mail σήμερα, επειδή είναι σε IMAP / POP3 και SMTP.

Οι μόνες αλλαγές που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής είναι λειτουργικές αλλαγές που επιτρέπουν στο δίκτυο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, αλλά όχι αλλαγές που αλλάζουν την ουσία της λειτουργίας του.

Νέα από την αγορά των crypto
*
Οι διευθύνσεις που έχουν στην κατοχή τους παραπάνω από 0,1 bitcoin (αξίας περίπου 1.000 δολαρίων) είναι πάνω από 3 εκατομμύρια. Το σημαντικότερο είναι πως συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

δ

* Στην Βενεζουέλα όποιος επιθυμεί να βγάλει διαβατήριο, έχει την δυνατότητα να πληρώσει σε bitcoin. Η επιλογή ήταν διαθέσιμη μόνο για ορισμένους αιτούντες εκτός της χώρας για λίγο, υποδηλώνοντας ότι επιχειρήθηκε δοκιμαστικά.

σ

Πηγή: Βασίλης Παζόπουλος/euro2day

 
515
Thumbnail

Η σπανιότητα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα σταθερή στον χρόνο. Είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μεταβάλλεται όσο οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Τα κοχύλια χρησίμευαν ως χρήμα όσο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα. Όταν φτιάχτηκαν πιο μεγάλα πλοία και βρέθηκαν περισσότερα, έχασαν την αξία τους. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Το χρήμα που είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεν είναι χρήμα.

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο - Νέα πρωτοποριακά πακέτα διακοπών

Αντίθετα, ο χρυσός έμεινε ως κορυφαία νομισματική αξία τόσο καιρό, επειδή ήταν δύσκολο να παραχθεί. Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η ετήσια παραγωγή του δεν θα αυξηθεί ανάλογα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εξορυχτεί στη σύγχρονη ιστορία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ήταν το 1940, με 2,6%. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2%.

Ο χρυσός, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη, έχει τον μεγαλύτερο λόγο αποθέματος προς ροή. Σύμφωνα με τη US Geological Survey, έχουν εξορυχθεί λίγο περισσότεροι από 190.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.100 τόνοι χρυσού εξορύσσονται ετησίως. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τον λόγο αποθέματος προς ροή του χρυσού: 190.000 τόνοι / 3.100 τόνοι= 61. Σε 61 χρόνια, η ποσότητά του θα έχει διπλασιαστεί.

Για αυτό ο χαλκός δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη θέση του χρυσού. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε θα δοθεί το κίνητρο να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι σχετικά εύκολο και άμεσο να επιτευχθεί, καθώς τα αποθέματα είναι τεράστια. Έτσι η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις τιμές προς τα κάτω. Κάθε χρόνο βγαίνει όση περίπου ποσότητα απαιτείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:Ταξίδι στην Ελλάδα/Τι γίνεται με όσους νοσήσουν, ποιος πληρώνει

Για να υπάρξει κάτι που να χρησιμεύσει ως διαφύλαξη αξίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα. Να μην αυξηθεί η προσφορά, αν οι τιμές ανέβουν αρκετά. Το μόνο εμπόρευμα που το κατάφερε στην ιστορία είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι ανθεκτικός στον χρόνο και στις κακουχίες, δεύτερον, δεν μπορεί να φτιαχτεί από μείγμα άλλων φτηνότερων υλικών, ενώ είναι δαπανηρό να εξορυχτεί. Ωστόσο ο χρυσός εξορύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει εξαντληθεί.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε μείνει ποτέ ούτε από μια πρώτη ύλη, όσο σπάνια και αν φαινόταν. Όσο προχωράει η τεχνολογία και υπάρχει ζήτηση, πάντα βρίσκεται τρόπος. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο ανέβαινε η ανάγκη γι' αυτό τόσο ανέβαινε και ο ρυθμός παραγωγής. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο. Μέχρι τώρα, πάντοτε υπήρχαν τεχνολογικές λύσεις στο ζήτημα της σπανιότητας.

Όταν η κατανάλωση αυξανόταν, τότε συνέβαιναν δύο πράγματα:

Η τιμή ανέβαινε έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο να βρουν ή να παράγουν περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε έφτιαχναν νέα εργαλεία είτε εξέλισσαν τις τεχνικές ανεύρεσης, με την αρωγή της επιστήμης.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται η παραγωγή χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια, αποδεικνύεται πως ο ανθρώπινος χρόνος, η προσπάθεια και η εφευρετικότητα είναι τα μόνα πεπερασμένα. Οτιδήποτε άλλο είναι πρακτικά απεριόριστο, θα μπορεί να παραχθεί αν ξοδευτούν αρκετοί πόροι.

f

Αυτό αναδεικνύει μια εκπληκτική πτυχή, ένα μοναδικό επίτευγμα του bitcoin. Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, του οποίου η προσφορά είναι αυστηρά περιορισμένη. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο, πόσο αυξάνεται η αξία του και πόσο προηγμένος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Δεν εξαρτάται ο αριθμός της παραγωγής νομισμάτων από καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τους αθάνατους νόμους των μαθηματικών.

Ενώ όσον αφορά τον χρυσό, αγνοούμε την ποσότητα που υπάρχει ακόμα στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άραγε δεν αποτελεί αυτό ένα βασικό δεδομένο για να βάλουμε τα χρήματά μας;

Το bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όσο και να ενδυναμώνει το κίνητρο από την άνοδο της τιμής του, δεν μπορούν να παραχθεί παραπάνω ποσότητα από την αυστηρά καθορισμένη. Το μόνο που αυξάνεται, είναι η ασφάλεια του δικτύου από τις κακόβουλες ενέργειες. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται η αξία του, άρα και η ανταμοιβή των εξορυκτών. Τους συμφέρει να προστατέψουν το δίκτυο.

Όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί στην αγορά η αυξανόμενη ζήτηση είναι η τιμή να αυξηθεί αρκετά, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους να πουλήσουν μερικά από τα νομίσματά τους.

Το bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

g

Ο χρυσός έχει ένα ακόμα μειονέκτημα όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την σπανιότητά του. Οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά χρυσού που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε πραγματικό χρυσό. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

ad2mobile

Εάν η τιμή ανεβαίνει στα ύψη για οποιονδήποτε λόγο, ορισμένοι τίτλοι με βάση τον χρυσό δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν. Μπορεί να μη διαθέτουν στην πραγματικότητα τον υποκείμενο χρυσό που νομίζετε ότι κατέχουν. Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Αν δεν τον κατέχουν, ενέχουν κίνδυνο ακύρωσης.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

article 1