Ποιος χρειάζεται επενδυτές όταν υπάρχουν... Κεντρικές Τράπεζες

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και ο... κόσμος του bitcoin

Οι Κινέζοι είναι ένα μήνα μπροστά από τους δυτικούς, που άρχισαν μόλις πρόσφατα να χαλαρώνουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπό προϋποθέσεις, μας προσφέρουν ένα βλέμμα προς το μέλλον. Τι μαθαίνουμε λοιπόν; Πως πράγματι ξεκίνησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά μετά γυρνάνε αμέσως στο σπίτι τους. Ακόμα διστάζουν να βγούνε έξω. Η κυκλοφορία εκτός των ωρών αιχμής, δηλαδή αν εξαιρέσουμε τη διαδρομή σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι, έχει πέσει 45%.

Το συμπέρασμα είναι πως δεν πρέπει να ταυτίζουμε την επιστροφή στη δουλειά με την κανονικότητα.

Κατ' αρχάς δεν θα γυρίσουν όλοι στη δουλειά. Είδαμε πώς εκτοξεύτηκε η ανεργία στις ΗΠΑ (όπου παρέχουν τα πιο άμεσα και πιο λεπτομερή στοιχεία) και σε άλλες χώρες. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Απρίλη έπεσε περισσότερο από όσο είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 1945, όπως μας δείχνει το παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ακόμα και οι μισοί άνεργοι λόγω της πανδημίας να βρουν ξανά δουλειά άμεσα, θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό στο διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεαστεί το ΑΕΠ και η ανάπτυξη. Η Τράπεζα της Αγγλίας ισχυρίζεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών. Η Βραζιλία αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από το 1900. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά αποδειχθούν υπερβολικές οι προβλέψεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βγουν αληθινές.

Βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές από αυτή τη στήλη, άλλο οικονομία και άλλο χρηματιστήριο. Αυτά τα δύο έχουν από καιρό χαράξει διαφορετική πορεία, με την απόκλιση να μεγαλώνει συνεχώς. Ο καταλύτης που έχει διασπάσει τη συνοχή στην πορεία τους δεν είναι παρά οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών.

Έχουμε μόλις 2 μήνες από τότε που ξεκίνησε η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης νομισματικής τόνωσης που έχει υπάρξει ποτέ, σε οποιοδήποτε έθνος του πλανήτη. Οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών, αν δεν έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σίγουρα δεν έχουν προηγούμενο. Τα χρέη, το ίδιο.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται με τη λευκή γραμμή το ποσοστό κατοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ιταλικού χρέους (16%). Η μπλε γραμμή μάς δείχνει πόσα κατέχει από τη συνολική αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων (42,8%). Έφτασε πλέον το ποσοστό που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα. Βέβαια η BοJ είχε ξεκινήσει χρόνια πριν (μοβ καμπύλη). Η πορτοκαλί γραμμή μάς φανερώνει το ποσοστό που κατέχει η FED στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (21%), όπου το τελευταίο διάστημα κινείται πιο επιθετικά από όλους.

Τα περιοριστικά μέτρα χτύπησαν και την αγορά των ενυπόθηκων δανείων εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ. Χωρίς υπερβολή, βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς προκάλεσαν απότομη πτώση της αξίας των στεγαστικών δανείων υψηλής απόδοσης. Ο λόγος; Η αμφιβολία αν θα μπορέσουν να πληρωθούν κανονικά τα δάνεια.

Δύσκολη κατάσταση; Όχι και τόσο. Απλά φωνάζεις το ιππικό (FED) να επέμβει. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως η FED είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας του κόσμου. Έχει στην κατοχή της ως εγγύηση 1,4 τρισ. στεγαστικά δάνεια, ενώ είναι φανερό πως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.

Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν ανακαλύψει απλά το λεφτόδεντρο αλλά τεράστιες εκτάσεις από λεφτόδεντρα. Το κόλπο είναι απλό. Τυπώνοντας χρήμα, δημιουργείς πλούτο, ευημερία, ανάπτυξη. Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό τελικά; Όπως και να έχει, αυτός δεν είναι καπιταλισμός. Τι θέλουμε τις αγορές, αν πρόκειται όποτε απέχουν οι επενδυτές, να παίρνουν τη θέση τους οι Κεντρικοί Τραπεζίτες παράγοντας χρήμα από κοπανιστό αέρα;

Όταν ρωτήθηκε ο Jerome Powell την Κυριακή, από πού προέρχονται τα χρήματα, παραδέχτηκε πως «τα εκτυπώνουμε ψηφιακά. Ως κεντρική τράπεζα, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε χρήματα. Το κάνουμε αυτό αγοράζοντας ομόλογα, αυξάνοντας την προσφορά χρήματος. Κι όχι μόνο αυτό. Μπορούμε να εκτυπώσουμε και πραγματικά δολάρια και να τα διανείμουμε μέσω των τραπεζών».

Τελικά οι παλιοί αλχημιστές έχουν αδικηθεί από την ιστορία. Εκείνοι έκαναν πιο έντιμη προσπάθεια. Προσπαθούσαν να μεταμορφώσουν τον χαλκό σε χρυσό. Όχι από το τίποτα! Όμως, όταν το μοναδικό εργαλείο που έχεις είναι σφυρί, τότε όλα σού μοιάζουν με καρφιά που περιμένουν να τα κοπανήσεις.

Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές, αλλά το αναφέρουμε πάλι. Έχουμε πλέον δύο παράλληλους νομισματικούς κόσμους: τον πληθωριστικό, όπου το χρήμα τυπώνεται αυθαίρετα, και τον κόσμο του bitcoin. Εκεί η προσφορά χρήματος είναι προαποφασισμένη και σταθερά μειούμενη, με ανώτατο όριο τα 21 εκατομμύρια bitcoin.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το bitcoin είναι χρήμα με σπανιότητα, πεπερασμένο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος για τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά. Δεν αντιλαμβανόμαστε την υποβάθμισή τους, γιατί οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες καθημερινά. Σαν τον βάτραχο, που το νερό θερμαίνεται σιγά σιγά. Μέχρι που είναι πολύ αργά. Τα χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι μας θα είναι ακόμα εκεί, όμως η αγοραστική τους αξία θα συρρικνώνεται συνεχώς. Εσκεμμένα.

Η αγορά σήμερα

Είναι λογικό να περιμένουμε λίγες σταγόνες από τον κατακλυσμό ρευστότητας που διαχέεται στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα να πέσουν και στο bitcoin. Για την ώρα, η τιμή του bitcoin διανύει μια φάση συσσώρευσης, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα. Κινείται ανάμεσα στην πράσινη μακροχρόνια γραμμή τάσης και την μπλε παράλληλή της.

Πηγή: Euro2day.gr

Tags
 
490
Thumbnail

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

ad1mobile

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)
Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

 • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
 • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
 • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
 • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
 • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
 • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
 • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
 • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
 • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
 • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
 • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως μεάλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

ad2mobile

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πηγή: Euro2day.gr

article 1