Ποιος κυβερνά το blockchain;

Η τεχνολογία φέρνει έναν κόσμο «χωρίς ηγέτες» σύμφωνα με τον συνιδρυτή του κρυπτονομίσματος Ethereum

Οι ηγέτες της κοινότητας της τεχνολογίας blockchain έχουν εισέλθει σε μια νέα, άγνωστη εποχή, στην οποία ο χώρος τους λειτουργεί ως «συνεργατική επιχείρηση» ή ως «κοινότητα από τα κάτω» αντί να κυβερνάται «από κάποιον πρόεδρο, βασιλιά ή μια επιτροπή με ειδικές εξουσίες», σύμφωνα με τον Τσαρς Χόσκινς, συνιδρυτή των κοινοτήτων blockchain «Ethereum» και «Cardano», δύο από τα πιο δημοφιλή δίκτυα κρυπτονομισμάτων.

«Αντιμετωπίζουμε μια καινούργια εποχή για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, με ένα χαρακτηριστικό: 'έλλειψη ηγετών'», τόνισε ενώ εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του σε εκπομπή του Fortune.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το νέο πρότυπο, παρουσιάζει νέες προκλήσεις. «Πραγματικά αντιμετωπίζουμε κρίση κυβερνησιμότητας», δήλωσε ο Χόσκινσον, ο οποίος είναι επίσης ο κύριος executive της IOHK, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για το blockchain που εδρεύει στο Χονγκ-Κονγκ.

«Είναι η πρώτη φορά που φλερτάρουμε με την ιδέα μιας εταιρείας χωρίς CEO και μιας χώρας χωρίς πρόεδρο. Είναι μια τεράστια πρόκληση και κάτι που νομίζω θα απασχολήσει τον χώρο του cryptocurrency κατά το μεγαλύτερο μέρος του 21ου αιώνα», τόνισε.

Ο Χόσκινσον συνέχισε και την κριτική απέναντι στους πρώην συνεργάτες του, όπως ο Βιτάλικ Μπούτεριν, με τον οποίον συνδημιούργησαν το Ethereum.

Στράφηκε ανοιχτά ενάντια στο στερεότυπο του «μοναχικού σαμουράι», όπου «ένας πανέξυπνος ιδρυτής, οδηγεί μια μικρή ομάδα μηχανικών λογισμικού με κάποιο τρόπο στην καινοτομία και στην λύση ενός μεγάλου προβλήματος. Τίποτα δεν γίνεται έτσι».

Απεναντίας, θεωρεί πως η συνεργασία είναι το κλειδί για την επιτυχία και την λύση των προβλημάτων.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί την δυνατότητα τα διαφορετικά πρότυπα blockchain να μπορούν να λειτουργούν μεταξύ τους, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Το debate για την παρούσα κατάσταση αλλά και το μέλλον του blockchain, καλά κρατεί, με απόψεις να αλλάζουν ριζικά, αντανακλώντας το πόσο ισχυρές είναι αυτές οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κοινότητας.

Ο Λέην Ρέτινγκ, developer του Ethereum,  στα μέσα Μαρτίου προμόταρε την ομιλία του στο συνέδριο του Ethereum για το πώς το Ethereum «θα αλλάξει τον κόσμο, πως τα έθνη κράτη πεθαίνουν και πως οι τοπολογίες κοινωνικών και οικονομικών δικτύων αλλάζουν».

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ένα μήνα μετά, διακήρυσσε πως η «διακυβέρνηση του Ethereum απέτυχε. Είμαστε μια de facto τεχνοκρατία, στην οποία μια μικρή ομάδα τεχνοκρατών, οι προγραμματιστές που ανήκουν στον στενό πυρήνα, έχουν τον τελευταίο λόγο».

Πράγματι, το θέμα της διακυβέρνησης του blockchain, δείχνει πως θα απασχολήσει την κοινότητα του, αλλά και τον ακαδημαϊκό χώρο των digital humanities για καιρό.

 
605
Thumbnail