Η τεχνολογία του blockchain μπορεί να δίνει λύση σε αυτό το ζήτημα και σε όλο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης

Σε ομιλία του πριν μία εβδομάδα, ο Αναπληρωτής Επίτροπος της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Dr. Amy Abernethy, δήλωσε ότι ο FDA επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και διαχειρίζονται τις πληροφορίες οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, οι κατασκευαστές φαρμάκων και οι ρυθμιστικοί φορείς. Ισχυρίστηκε πως ο τρόπος για να το επιτύχουν, να γίνουν πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί, περνάει μέσα από το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εκτός από το θέμα της αξιοπιστίας, θα δημιουργήσουν ένα σύστημα επικοινωνίας όπου θα παρέχονται στις ρυθμιστικές αρχές πληροφορίες και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι θα ανιχνεύεται πολύ πιο γρήγορα το κάθε προβληματικό φάρμακο και θα μπορεί να ανακληθεί άμεσα αν παραστεί ανάγκη. Οι βελτιώσεις και τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η εφαρμογή των νέων συστημάτων πληροφόρησης ήταν γνωστά σε όσους ασχολούνται με τον χώρο. Η είδηση δεν ήταν εκεί. Η είδηση ήταν πως το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από τον FDA σε ένα ή δύο μήνες, σύμφωνα με τον Abernethy.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Δεδομένα ασθενών και Blockchain
Ακόμη και τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο είναι συνήθως κατακερματισμένα. Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γενικούς ιατρούς, ειδικούς, διαγνωστικές κλινικές κτλ. Τι πρόβλημα δημιουργεί ο διασκορπισμός; Ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλείς μέθοδοι ανταλλαγής δεδομένων. Σήμερα η διασύνδεση των φακέλων της υγειονομικής περίθαλψης είναι προβληματική λόγω της έλλειψης κοινών αρχιτεκτονικών και κανόνων μεταξύ των ενδιαφερομένων στο σύστημα.

Ακόμα όμως και να υπήρχε κάποια κεντρική βάση δεδομένων, με κάποιο εύχρηστο και λειτουργικό εθνικό σύστημα για την ανταλλαγή αρχείων ασθενών, θα ήταν ευάλωτα σε hackers. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς να μάθουμε για κυβερνοεπιθέσεις. Θα έχετε ακούσει σίγουρα για hackers που έβαλαν στο μάτι νοσοκομεία, κλείδωσαν τους υπολογιστές μέχρι να πληρωθούν λύτρα. Όσο καλή και να είναι η μέθοδος προστασίας, πάντα οι hackers θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Ή αν δεν είναι, θα υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα τα καταφέρουν.

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα τεράστιο θέμα που λύνεται με την διευρυμένη χρήση του blockchain. Σαν να είναι δημοσιευμένα τα ιατρικά δεδομένα σε κάποια μορφής web, με την διαφορά ότι χρειάζεται άδεια από τον κάτοχο τους για να το δουν οι άλλοι. Ποιοι; Αυτοί που πληρούν τις προυποθέσεις που ο ασθενής επιλέγει. Για ποιο λόγο ένας ορθοπεδικός να έχει πρόσβαση στο ιστορικό της σεξουαλικής μου υγείας; Επίσης θα είναι περιορισμένου χρόνου. Δεν το χρειάζεται ο γιατρός για πάντα.

Το σύστημα ενημέρωσης μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο τα δεδομένα της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο. Μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τη διατροφή και τα δεδομένα φυσικής κατάστασης. Ακόμη και η εγκυμοσύνη της μητέρας σας ή τα γονίδια των γονέων σας. Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα ωφεληθούν σίγουρα μέσα από τις βελτιωμένες ροές δεδομένων.

Με το Blockchain μπορεί να επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητα των κλινικών αποτελεσμάτων και να διασφαλίζεται η συμμόρφωση σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να τα πουλήσουν σε μελετητές και ερευνητές, για παράδειγμα σε ασφαλιστικές ή φαρμακευτικές εταιρίες.

Παρακολούθηση φαρμάκων και Blockchain
Η ιχνηλασιμότητα πίσω στην πηγή και το αμετάβλητο ημερολόγιο που παρέχει το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εγγυηθεί την ποιότητα των δεδομένων που προέρχεται από διάφορες πηγές. Πως ξέρουμε ότι τα δεδομένα είναι αξιόπιστα; Επειδή για πρώτη φορά θα υπάρξει ψηφιακό αποτύπωμα. 

Αυτό που επιτυγχάνει το blockchain είναι πως ελέγχει το συγκεκριμένο άτομο που περνάει τα δεδομένα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει άμεσα ποιος πέρασε τα λάθος στοιχεία. Έτσι αυτός που παρέχει τις πληροφορίες, έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτικός. Όχι μόνο να αποφεύγει λάθη απροσεξίας, αλλά και να τον αποτρέπεται από δόλιες επεμβάσεις, αφού θα είναι πολύ εύκολο να ανακαλυφθεί.

Αντίστοιχα, οι κατασκευαστές φαρμάκων και οι προμηθευτές μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο της αλυσίδας εφοδιασμού. Από τη διαδικασία παραγωγής και παρασκευής φαρμάκων έως την τελική παράδοση στους ασθενείς.

Πρόκειται για μια επανάσταση, γιατί τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να ανακαλυφθούν άμεσα. Άρα υπάρχει εξοικονόμηση κόστους από πλευράς παραγωγών. Όσο για τον ασθενή, μπορεί πλέον να είναι ήσυχος πως δεν μπορούν να υπάρξουν δόλιες πρακτικές. Θα βοηθήσει στη μείωση των πλαστών ή παραποιημένων φαρμάκων. Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να αντιληφθείς πως αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και έχουν σημαντικό κόστος για τις φαρμακοβιομηχανίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ <<<

Προοπτικές
Ο χώρος υγειονομικής περίθαλψης έχει μερικούς από τους πιο έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο.
Ωστόσο παρά την πρόοδο σε νέα φάρμακα, μηχανές, εξοπλισμό, οι άνθρωποι εξακολουθούν να κοιτάζουν τον κλάδο καχύποπτα. Το Blockchain θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτό.

Ποια θα είναι η πορεία του Blochchain και ως πού μπορεί να φτάσει, κανείς δεν γνωρίζει. Όπως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την εξέλιξη από το World Wide Web. Ναι μεν είχαμε υποψιαστεί πως θα δημιουργήσει νέες διεξόδους στον χώρο του εμπορίου, αλλά ποιος είχε φανταστεί την διείσδυση του Facebook ή του Twitter. Έτσι και το blockchain. Γνωρίζουμε κάποιες λειτουργίες του, κάποια προβλήματα που λύνει ή κυρίως που ελπίζουμε να λύσει, αλλά είναι τελικά πιθανόν να καταλήξει κάπου που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Για να αναφέρω ένα ιατρικό παράδειγμα, το βιάγκρα, φτιάχτηκε ψάχνοντας να βρουν φάρμακο για την πίεση. Τελικά χρησίμευσε για κάτι άλλο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 
308
Thumbnail

Το 2018, τα διαδικτυακά προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εφαρμογές δηλαδή που τρέχουν στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη και πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με σκοπό το κέρδος, θα μπορούσαν να είχαν καταναλώσει 18,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αυτό αναφέρει έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Το μέγεθος αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό κατανάλωσης ισχύος της Πολωνίας και σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 800 τόνους εκπομπών CO2.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή το cryptojacking μέσω προγραμμάτων περιήγησης είναι μια απειλή στην οποία μπορεί να υποβάλλονται πολλοί χρήστες εν αγνοία τους. Μπορεί να το προσέξουν μόνο αν ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας ή αν παρατηρήσουν ότι ορισμένοι διαδικτυακοί πόροι υπερφορτώνουν τις συσκευές τους κατά το άνοιγμα. Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία χρησιμοποιεί τους επισκέπτες της εκάστοτε ιστοσελίδας για να επιτευχθεί ο στόχος. Οι ιδιοκτήτες των ιστότοπων μετατρέπουν τη χωρητικότητα των συσκευών των χρηστών τους σε κρυπτονομίσματα ενώ το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη είναι ενεργό είτε λειτουργεί στο παρασκήνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ιστοσελίδες ειδοποιούν τους χρήστες για την έκθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό και ζητούν τη συγκατάθεσή τους, εξηγώντας ότι η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εκτελείται με σκοπό την απόκτηση χρημάτων από την ιστοσελίδα χωρίς να εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις ή συνδρομές επί πληρωμή.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θεωρείται συνήθως μια αθώα δραστηριότητα που δεν έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια χρημάτων και καταναλώνει μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας. Για να το απομυθοποιήσουν, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία σε αναφορές από λύσεις ασφαλείας της Kaspersky που εμπόδισαν τη διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ήρθαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι ατομικές απώλειες μπορεί να θεωρηθούν ασήμαντες, ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι εκπληκτικά δυσοίωνος. 

Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 1670 μεγαβατώρες (MWh), εκτός αν η ιστοσελίδα μπλοκάρει τον κωδικό που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της εξόρυξης. Εάν μετατραπεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο μέσο επίπεδο της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800 τόνους αερίων του θερμοκηπίου (CO2) που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2018.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για ένα τόσο υψηλό επίπεδο ενέργειας θα μπορούσε να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως και μισό εκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες αυτές, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από το τριπλάσιο της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ το έτος πριν από το διαβόητο περιστατικό του.
 

article 1