Η τεχνολογία του blockchain μπορεί να δίνει λύση σε αυτό το ζήτημα και σε όλο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης

Σε ομιλία του πριν μία εβδομάδα, ο Αναπληρωτής Επίτροπος της Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Dr. Amy Abernethy, δήλωσε ότι ο FDA επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και διαχειρίζονται τις πληροφορίες οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, οι κατασκευαστές φαρμάκων και οι ρυθμιστικοί φορείς. Ισχυρίστηκε πως ο τρόπος για να το επιτύχουν, να γίνουν πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί, περνάει μέσα από το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εκτός από το θέμα της αξιοπιστίας, θα δημιουργήσουν ένα σύστημα επικοινωνίας όπου θα παρέχονται στις ρυθμιστικές αρχές πληροφορίες και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι θα ανιχνεύεται πολύ πιο γρήγορα το κάθε προβληματικό φάρμακο και θα μπορεί να ανακληθεί άμεσα αν παραστεί ανάγκη. Οι βελτιώσεις και τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η εφαρμογή των νέων συστημάτων πληροφόρησης ήταν γνωστά σε όσους ασχολούνται με τον χώρο. Η είδηση δεν ήταν εκεί. Η είδηση ήταν πως το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από τον FDA σε ένα ή δύο μήνες, σύμφωνα με τον Abernethy.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Δεδομένα ασθενών και Blockchain
Ακόμη και τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο είναι συνήθως κατακερματισμένα. Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γενικούς ιατρούς, ειδικούς, διαγνωστικές κλινικές κτλ. Τι πρόβλημα δημιουργεί ο διασκορπισμός; Ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλείς μέθοδοι ανταλλαγής δεδομένων. Σήμερα η διασύνδεση των φακέλων της υγειονομικής περίθαλψης είναι προβληματική λόγω της έλλειψης κοινών αρχιτεκτονικών και κανόνων μεταξύ των ενδιαφερομένων στο σύστημα.

Ακόμα όμως και να υπήρχε κάποια κεντρική βάση δεδομένων, με κάποιο εύχρηστο και λειτουργικό εθνικό σύστημα για την ανταλλαγή αρχείων ασθενών, θα ήταν ευάλωτα σε hackers. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς να μάθουμε για κυβερνοεπιθέσεις. Θα έχετε ακούσει σίγουρα για hackers που έβαλαν στο μάτι νοσοκομεία, κλείδωσαν τους υπολογιστές μέχρι να πληρωθούν λύτρα. Όσο καλή και να είναι η μέθοδος προστασίας, πάντα οι hackers θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Ή αν δεν είναι, θα υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα τα καταφέρουν.

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα τεράστιο θέμα που λύνεται με την διευρυμένη χρήση του blockchain. Σαν να είναι δημοσιευμένα τα ιατρικά δεδομένα σε κάποια μορφής web, με την διαφορά ότι χρειάζεται άδεια από τον κάτοχο τους για να το δουν οι άλλοι. Ποιοι; Αυτοί που πληρούν τις προυποθέσεις που ο ασθενής επιλέγει. Για ποιο λόγο ένας ορθοπεδικός να έχει πρόσβαση στο ιστορικό της σεξουαλικής μου υγείας; Επίσης θα είναι περιορισμένου χρόνου. Δεν το χρειάζεται ο γιατρός για πάντα.

Το σύστημα ενημέρωσης μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο τα δεδομένα της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο. Μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τη διατροφή και τα δεδομένα φυσικής κατάστασης. Ακόμη και η εγκυμοσύνη της μητέρας σας ή τα γονίδια των γονέων σας. Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα ωφεληθούν σίγουρα μέσα από τις βελτιωμένες ροές δεδομένων.

Με το Blockchain μπορεί να επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητα των κλινικών αποτελεσμάτων και να διασφαλίζεται η συμμόρφωση σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να τα πουλήσουν σε μελετητές και ερευνητές, για παράδειγμα σε ασφαλιστικές ή φαρμακευτικές εταιρίες.

Παρακολούθηση φαρμάκων και Blockchain
Η ιχνηλασιμότητα πίσω στην πηγή και το αμετάβλητο ημερολόγιο που παρέχει το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εγγυηθεί την ποιότητα των δεδομένων που προέρχεται από διάφορες πηγές. Πως ξέρουμε ότι τα δεδομένα είναι αξιόπιστα; Επειδή για πρώτη φορά θα υπάρξει ψηφιακό αποτύπωμα. 

Αυτό που επιτυγχάνει το blockchain είναι πως ελέγχει το συγκεκριμένο άτομο που περνάει τα δεδομένα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει άμεσα ποιος πέρασε τα λάθος στοιχεία. Έτσι αυτός που παρέχει τις πληροφορίες, έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτικός. Όχι μόνο να αποφεύγει λάθη απροσεξίας, αλλά και να τον αποτρέπεται από δόλιες επεμβάσεις, αφού θα είναι πολύ εύκολο να ανακαλυφθεί.

Αντίστοιχα, οι κατασκευαστές φαρμάκων και οι προμηθευτές μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο της αλυσίδας εφοδιασμού. Από τη διαδικασία παραγωγής και παρασκευής φαρμάκων έως την τελική παράδοση στους ασθενείς.

Πρόκειται για μια επανάσταση, γιατί τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να ανακαλυφθούν άμεσα. Άρα υπάρχει εξοικονόμηση κόστους από πλευράς παραγωγών. Όσο για τον ασθενή, μπορεί πλέον να είναι ήσυχος πως δεν μπορούν να υπάρξουν δόλιες πρακτικές. Θα βοηθήσει στη μείωση των πλαστών ή παραποιημένων φαρμάκων. Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να αντιληφθείς πως αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και έχουν σημαντικό κόστος για τις φαρμακοβιομηχανίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ <<<

Προοπτικές
Ο χώρος υγειονομικής περίθαλψης έχει μερικούς από τους πιο έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο.
Ωστόσο παρά την πρόοδο σε νέα φάρμακα, μηχανές, εξοπλισμό, οι άνθρωποι εξακολουθούν να κοιτάζουν τον κλάδο καχύποπτα. Το Blockchain θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτό.

Ποια θα είναι η πορεία του Blochchain και ως πού μπορεί να φτάσει, κανείς δεν γνωρίζει. Όπως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την εξέλιξη από το World Wide Web. Ναι μεν είχαμε υποψιαστεί πως θα δημιουργήσει νέες διεξόδους στον χώρο του εμπορίου, αλλά ποιος είχε φανταστεί την διείσδυση του Facebook ή του Twitter. Έτσι και το blockchain. Γνωρίζουμε κάποιες λειτουργίες του, κάποια προβλήματα που λύνει ή κυρίως που ελπίζουμε να λύσει, αλλά είναι τελικά πιθανόν να καταλήξει κάπου που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Για να αναφέρω ένα ιατρικό παράδειγμα, το βιάγκρα, φτιάχτηκε ψάχνοντας να βρουν φάρμακο για την πίεση. Τελικά χρησίμευσε για κάτι άλλο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 
427
Thumbnail

Αυτή τη φορά η άνοδος είναι διαφορετική, πιο ώριμη. Έχει διορθώσεις, που σημαίνει ότι δίνει την ευκαιρία να μπουν οι πιο διστακτικοί. Συσσωρεύσεις, για να σου δώσουν τον χρόνο να σκεφτείς. Μια άψογη κίνηση, λες και είναι βγαλμένη από τα βιβλία.

ad1mobile

Ό,τι αποζητούμε ή, αν θέλετε, ελπίζουμε να δούμε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου. Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως κάθε καινούργια γραμμή τάσης (πορτοκαλί γραμμή) σχηματίζει εντονότερη κλίση, χωρίς να την έχει διασπάσει προς τα κάτω.

x

Ένα επιπλέον στοιχείο της υγείας της ανόδου αφορά τα altcoins (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin). Όλα, μα όλα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, δείχνουν τις ίδιες ανοδικές τάσεις. Τα περισσότερα ανεβαίνουν σαν ποσοστό εμφανώς περισσότερο από το ίδιο το Bitcoin. Όπως για παράδειγμα το δεύτερο σε σπουδαιότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum, που τα Χριστούγεννα είχε 124 δολάρια. Σήμερα έφτασε τα 262 και συνεχίζει ακάθεκτο.

x

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του ανοδικού κύκλου που διανύουμε, είναι ο ρόλος των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Ειδικά εκείνα με οικονομικό περιεχόμενο έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία τους αντιμετώπιζε το Bitcoin επιφυλακτικά έως και εχθρικά, πλέον οι επικριτές του όλο και σπανίζουν. Πλέον όχι μόνο καλούνται ειδικοί προκειμένου να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, αλλά το εκθειάζουν οι ίδιοι οι παρουσιαστές! Ποιος περίμενε τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια, όποτε αναφέρονταν σε αυτό, έπαιρναν μια έκφραση σαν να τους έβαζες να ακουμπήσουν ραδιενεργό απόβλητο.

Ας δούμε τι έλεγαν χθες από το CNBC. «Το Bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν το έχετε προσέξει όσο πρέπει. Ήδη είναι 44% από την αρχή της χρονιάς. Από το μηδέν, πήγε στις 20.000, μετά πίσω στις 4.000 και τώρα επανήλθε στις 10.000 δολάρια. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως έχει πετάξει έξω όλους τους αδύναμους παίκτες και έχει μεγάλη ορμή. Ταυτόχρονα έχουμε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να μιλάνε πια ανοικτά για δικές τους blockchain πλατφόρμες. Αφού ο χρυσός κάνει ράλι, γιατί να μην κάνει και το Bitcoin;» (σ.σ. ο παραλληλισμός του χρυσού με το Bitcoin είναι ξεκάθαρος).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Κατόπιν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που την αποκάλεσαν παλαβή (nuts). Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν το ράλι του Bitcoin, καθώς θεωρείται πλέον ασφαλές καταφύγιο και επιπλέον έχουμε ενδιαφέρον από θεσμικούς, δήλωσαν οι παρουσιαστές του καναλιού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Sullivan ανάφερε πως ένα μέρος του ενδιαφέροντος για το Bitcoin θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ασιάτες αγοραστές που θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του coronavirus.

Ο τελευταίος που μίλησε, ήταν ο Guy Adami, Διευθυντής της Advocacy Advisor, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία: «Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κερδισμένο είναι το Bitcoin. Σε έναν κόσμο παραστατικών (fiat) νομισμάτων, το Bitcoin είναι ο νικητής!»

Όσο και αν σε κάποιους φαίνεται αδιανόητο, αυτά πλέον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές από οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας. Ότι το Bitcoin είναι ο νικητής!

x

Ας αφήσουμε το CNBC, για να επανέλθουμε στην αγορά. Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, ναι μεν το Bitcoin θα δώσει τον τόνο και την κατεύθυνση, αλλά οι πραγματικά μεγάλες αποδόσεις θα έρθουν από τα μικρότερα. Όταν αναφέρομαι σε μικρότερα, δεν εννοώ βέβαια νομίσματα τύπου… pi! Για το συγκεκριμένο, που έχει προκαλέσει πολλές κουβέντες, εξακολουθώ να θεωρώ πως πέρα από τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την αξιοπιστία του, είναι ο λάθος τρόπος για να ξεκινήσετε με τον χώρο των crypto.

Κατανοώ ότι χρειάζεται χρήματα. Κατανοώ ότι υπάρχουν ορισμένοι που αδιαφορούν όταν χάνουν τον χρόνο τους. Κατανοώ επίσης ότι πολλούς δεν τους ενδιαφέρει να δίνουν δεξιά και αριστερά σε αγνώστους τα προσωπικά τους δεδομένα. Άλλο είναι αυτό που δεν καταλαβαίνω. Αδυνατείτε να διαθέσετε 10, 20, 50, 100€, προκειμένου να αποκτήσετε κανονικά κρυπτονομίσματα για να νιώσετε την εμπειρία; Νομίζετε πως χρειάζονται περισσότερα;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin, αξίας 9.360€ που έχει τώρα. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα Satοshi, η μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Όπως το ευρώ έχει 100 σεντς, το ένα Bitcoin έχει 100 εκατομμύρια Satοshi. Άρα μπορείς να επενδύσεις ελάχιστα, πραγματικά ελάχιστα, αν φοβάσαι ή αν δεν σου περισσεύουν.

Για να αρχίσεις να ασχολείσαι, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση, ώστε να μην πέσεις θύμα των επιτήδειων που καραδοκούν. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών, βαθιές τσέπες και προνομιακή πληροφόρηση.

Άρα; Να βάλουμε ό,τι χρήματα διαθέτουμε στα crypto; Όχι, βέβαια! Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, όπως κάθε επένδυση σε μια νέα τεχνολογία, έχει ρίσκο. Δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν τοποθετούμε όλα μας τα χρήματα.

ad2mobile

Ποια θα είναι η πορεία του Bitcoin από εδώ και πέρα; Όλα είναι ανοικτά. Ίσως τελικά να απαξιωθεί. Από την άλλη, ίσως μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στη θέση του χρυσού. Και τα δύο αυτά ακραία σενάρια δεν είναι εντελώς απίθανα. Η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξή του είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τη διαδρομή τόσο συναρπαστική.

euro2day.gr

article 1