Πώς επιδρά ο εμπορικός πόλεμος στην πορεία του Bitcoin

Εγκλωβισμένο στην περιοχή των 10.000 δολαρίων παραμένει επί δύο εβδομάδες το Bitcoin

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα διανύουμε μία από τις πιο βαρετές περιόδους. Εδώ και δύο εβδομάδες, το Bitcoin λες και είναι δεμένο με ένα αόρατο σκοινί, δεν μπορεί να ξεφύγει γύρω από τα 10.000 δολάρια.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για τη νηνεμία πριν την καταιγίδα. Παρόμοιο τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης είχαμε το καλοκαίρι του 2018, όπου η προς τα κάτω διάσπαση του οδήγησε στα 3.000 δολάρια. Βέβαια αυτή την φορά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Πριν την τωρινή συσσώρευση έχει προηγηθεί άνοδος, ενώ κατά την προηγούμενη διανύαμε μια περίοδο παρατεταμένης υποχώρησης. Συνεπώς και να διασπαστεί προς τα κάτω η κίτρινη γραμμή, θα δούμε μεν διόρθωση, πιθανότατα πάλι απότομη, αλλά όχι με την ένταση που είχαμε πέρσι. Τα αντανακλαστικά των αγοραστών θα ενεργοποιηθούν γρηγορότερα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

1

Η περίοδος των «ταύρων» σε σχέση με των «αρκούδων» δεν είναι κάποιος τυπικός διαχωρισμός. Η διαφορά τους είναι ουσιαστική. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από την αυτοπεποίθηση των επενδυτών. Διακατέχονται από ισχυρές προσδοκίες ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Για αυτό κάθε διόρθωση αποτελεί ευκαιρία για αγορά. Αντίθετα, στην δεύτερη, κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για ξεφόρτωμα.

Τα θεμελιώδη ενισχύουν το σενάριο της σχετικά μικρής διόρθωσης, αν επικρατήσει το πτωτικό σενάριο. Για παράδειγμα το Hash Rate του Bitcoin, όπως φαίνεται καθαρά στο παρακάτω διάγραμμα δεν είναι απλά σε υψηλό έτους, αλλά στο υψηλό όλων των εποχών.

1

Όταν λέμε Hash Rate του δικτύου Bitcoin, αναφερόμαστε στο ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Κι όπως βλέπουμε, το Bitcoin σήμερα είναι πιο ασφαλές από ποτέ.

Είναι κακό το σενάριο της πτώσης; Καθόλου. Αντιθέτως μπορεί να αποδειχθεί επικερδές. Φτάνει φυσικά να είσαι προετοιμασμένος και στην σωστή πλευρά. Μην ξεχνάτε το ρητό που λέει: οι ταύροι κερδίζουν χρήματα, οι αρκούδες κερδίζουν χρήματα, τα γουρούνια τα σφάζουν.

Ο εμπορικός πόλεμος

Δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος, ούτε ευφυής οικονομικός αναλυτής, για να αντιληφθείς πως ο εμπορικός πόλεμος είναι βασικός συντελεστής προς την ύφεση ή έστω την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Γνωρίζουμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Επέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών: Μείωση των επιτοκίων, «εκτύπωση» χρημάτων και προσπάθεια για υποτίμηση του νομίσματος.

Πράγματι την Παρασκευή, με το ανακοινώθηκε από το Πεκίνο ότι θα αυξήσει τους δασμούς επί των αμερικανικών εισαγωγών, υπήρξε ανοδική κίνηση του Bitcoin, επιβεβαιώνοντας πως για αρκετούς αποτελεί νησίδα ασφαλείας, λόγω της μη-συσχέτισης του με τις παραδοσιακές αξίες. Γνωρίζουν από την εμπειρία τους πως σε περιπτώσεις κρίσεων, οι τιμές καταρρέουν ταυτόχρονα παρασυρόμενες από το ίδιο πτωτικό ρεύμα.

Έχουμε συνηθίσει όταν το κλίμα γίνεται βαρύ, τα τελευταία χρόνια όλοι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον από μηχανής Θεό: Τις  Κεντρικές Τράπεζες. Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες είναι οι σύγχρονοι μάγοι της οικονομίας και αντιμετωπίζονται με δέος. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του να είσαι διοικητής μίας μεγάλης Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι οι αγορές κρέμονται από κάθε σου λέξη, κάθε σου έκφραση, κάθε τόνο της φωνής σου.

Στο κραχ της Μαύρης Δευτέρας το 1987, η αντίδραση του Alan Greenspan υπήρξε αστραπιαία. Επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της FED να ανταποκριθεί ως πηγή ρευστότητας προκειμένου να υποστηρίξει το σύστημα. Έστειλε σήμα στις αγορές πως αν το πράγμα αγριέψει, θα ήταν έτοιμος να τις διασώσει αγοράζοντας ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, δηλαδή διοχετεύοντας στο σύστημα ενέσεις ρευστότητας. Σε μια παρόμοια θέση βρέθηκε ο Mario Draghi, όταν το ευρώ άρχισε να κλυδωνίζεται με αφορμή την κρίση του ελληνικού χρέους. Η φράση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», καθησύχασε τις αγορές περισσότερο από όση προσπάθεια κατέβαλαν οι ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά δύο ερωτήσεις στροβιλίζουν στο μυαλό κάθε νουνεχή επενδυτή, καθώς έχουμε εισέλθει για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία στην φάση των αρνητικών επιτοκίων

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες είναι σίγουρο ότι αυτή την φορά ξέρουν τι κάνουν; Κι αν ξέρουν, πόσο σίγουροι είμαστε πως δεν κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα αλλά τα δικά μας; 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η ρευστότητα από φάρμακο έγινε ναρκωτικό. Ο εθισμός αυτός οδηγεί τους επενδυτές να νιώθουν ολοένα και πιο άνετα με την ανάληψη ρίσκου, στηριζόμενοι στην βεβαιότητα ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέχουν για πάντα ευρεία ρευστότητα. Ως πότε όμως;

Αυτή η αντίληψη είναι το καύσιμο που δίνει ώθηση στην ανοδική τροχιά του Bitcoin. Το προτιμούν εξαιτίας της αντιπληθωριστικής του φύσης και της μη εξάρτησής του από πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες. Έχει αυστηρά προγραμματισμένη και σταδιακά μειούμενη προσφορά, άρα και σπανιότητα. Δεν πληθωρίζεται κατά το δοκούν από πολιτικές αποφάσεις, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά νομίσματα.

Η αγορά σήμερα

Οι επενδύσεις είναι σαν τον πόλεμο. Μεγάλοι περίοδοι βαρεμάρας διακόπτονται από συναρπαστικά διαστήματα έντονης έξαψης. Αυτό τον κανόνα έχει βαλθεί να αμφισβητήσει το Bitcoin και την παρέα του, αλλά όχι αυτό το διάστημα. Είμαστε σε στάση αναμονής, όπως είπαμε αρχικά.

Για την ώρα ελαφρώς πτωτικά κινούνται όλα τα βασικά κρυπτονομίσματα. Ειδικά το Bitcoin, υποχωρεί 1,83% και διαπραγματεύεται στα 10.173 δολάρια το ένα.

1

euro2day.gr

 
308
Thumbnail

Το 2018, τα διαδικτυακά προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εφαρμογές δηλαδή που τρέχουν στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη και πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με σκοπό το κέρδος, θα μπορούσαν να είχαν καταναλώσει 18,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αυτό αναφέρει έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Το μέγεθος αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό κατανάλωσης ισχύος της Πολωνίας και σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 800 τόνους εκπομπών CO2.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή το cryptojacking μέσω προγραμμάτων περιήγησης είναι μια απειλή στην οποία μπορεί να υποβάλλονται πολλοί χρήστες εν αγνοία τους. Μπορεί να το προσέξουν μόνο αν ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας ή αν παρατηρήσουν ότι ορισμένοι διαδικτυακοί πόροι υπερφορτώνουν τις συσκευές τους κατά το άνοιγμα. Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία χρησιμοποιεί τους επισκέπτες της εκάστοτε ιστοσελίδας για να επιτευχθεί ο στόχος. Οι ιδιοκτήτες των ιστότοπων μετατρέπουν τη χωρητικότητα των συσκευών των χρηστών τους σε κρυπτονομίσματα ενώ το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη είναι ενεργό είτε λειτουργεί στο παρασκήνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ιστοσελίδες ειδοποιούν τους χρήστες για την έκθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό και ζητούν τη συγκατάθεσή τους, εξηγώντας ότι η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εκτελείται με σκοπό την απόκτηση χρημάτων από την ιστοσελίδα χωρίς να εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις ή συνδρομές επί πληρωμή.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θεωρείται συνήθως μια αθώα δραστηριότητα που δεν έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια χρημάτων και καταναλώνει μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας. Για να το απομυθοποιήσουν, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία σε αναφορές από λύσεις ασφαλείας της Kaspersky που εμπόδισαν τη διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ήρθαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι ατομικές απώλειες μπορεί να θεωρηθούν ασήμαντες, ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι εκπληκτικά δυσοίωνος. 

Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 1670 μεγαβατώρες (MWh), εκτός αν η ιστοσελίδα μπλοκάρει τον κωδικό που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της εξόρυξης. Εάν μετατραπεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο μέσο επίπεδο της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800 τόνους αερίων του θερμοκηπίου (CO2) που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2018.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για ένα τόσο υψηλό επίπεδο ενέργειας θα μπορούσε να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως και μισό εκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες αυτές, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από το τριπλάσιο της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ το έτος πριν από το διαβόητο περιστατικό του.
 

article 1