Πώς επιδρά ο εμπορικός πόλεμος στην πορεία του Bitcoin

Εγκλωβισμένο στην περιοχή των 10.000 δολαρίων παραμένει επί δύο εβδομάδες το Bitcoin

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα διανύουμε μία από τις πιο βαρετές περιόδους. Εδώ και δύο εβδομάδες, το Bitcoin λες και είναι δεμένο με ένα αόρατο σκοινί, δεν μπορεί να ξεφύγει γύρω από τα 10.000 δολάρια.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για τη νηνεμία πριν την καταιγίδα. Παρόμοιο τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης είχαμε το καλοκαίρι του 2018, όπου η προς τα κάτω διάσπαση του οδήγησε στα 3.000 δολάρια. Βέβαια αυτή την φορά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Πριν την τωρινή συσσώρευση έχει προηγηθεί άνοδος, ενώ κατά την προηγούμενη διανύαμε μια περίοδο παρατεταμένης υποχώρησης. Συνεπώς και να διασπαστεί προς τα κάτω η κίτρινη γραμμή, θα δούμε μεν διόρθωση, πιθανότατα πάλι απότομη, αλλά όχι με την ένταση που είχαμε πέρσι. Τα αντανακλαστικά των αγοραστών θα ενεργοποιηθούν γρηγορότερα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

1

Η περίοδος των «ταύρων» σε σχέση με των «αρκούδων» δεν είναι κάποιος τυπικός διαχωρισμός. Η διαφορά τους είναι ουσιαστική. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από την αυτοπεποίθηση των επενδυτών. Διακατέχονται από ισχυρές προσδοκίες ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Για αυτό κάθε διόρθωση αποτελεί ευκαιρία για αγορά. Αντίθετα, στην δεύτερη, κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για ξεφόρτωμα.

Τα θεμελιώδη ενισχύουν το σενάριο της σχετικά μικρής διόρθωσης, αν επικρατήσει το πτωτικό σενάριο. Για παράδειγμα το Hash Rate του Bitcoin, όπως φαίνεται καθαρά στο παρακάτω διάγραμμα δεν είναι απλά σε υψηλό έτους, αλλά στο υψηλό όλων των εποχών.

1

Όταν λέμε Hash Rate του δικτύου Bitcoin, αναφερόμαστε στο ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Κι όπως βλέπουμε, το Bitcoin σήμερα είναι πιο ασφαλές από ποτέ.

Είναι κακό το σενάριο της πτώσης; Καθόλου. Αντιθέτως μπορεί να αποδειχθεί επικερδές. Φτάνει φυσικά να είσαι προετοιμασμένος και στην σωστή πλευρά. Μην ξεχνάτε το ρητό που λέει: οι ταύροι κερδίζουν χρήματα, οι αρκούδες κερδίζουν χρήματα, τα γουρούνια τα σφάζουν.

Ο εμπορικός πόλεμος

Δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος, ούτε ευφυής οικονομικός αναλυτής, για να αντιληφθείς πως ο εμπορικός πόλεμος είναι βασικός συντελεστής προς την ύφεση ή έστω την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Γνωρίζουμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Επέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών: Μείωση των επιτοκίων, «εκτύπωση» χρημάτων και προσπάθεια για υποτίμηση του νομίσματος.

Πράγματι την Παρασκευή, με το ανακοινώθηκε από το Πεκίνο ότι θα αυξήσει τους δασμούς επί των αμερικανικών εισαγωγών, υπήρξε ανοδική κίνηση του Bitcoin, επιβεβαιώνοντας πως για αρκετούς αποτελεί νησίδα ασφαλείας, λόγω της μη-συσχέτισης του με τις παραδοσιακές αξίες. Γνωρίζουν από την εμπειρία τους πως σε περιπτώσεις κρίσεων, οι τιμές καταρρέουν ταυτόχρονα παρασυρόμενες από το ίδιο πτωτικό ρεύμα.

Έχουμε συνηθίσει όταν το κλίμα γίνεται βαρύ, τα τελευταία χρόνια όλοι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον από μηχανής Θεό: Τις  Κεντρικές Τράπεζες. Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες είναι οι σύγχρονοι μάγοι της οικονομίας και αντιμετωπίζονται με δέος. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του να είσαι διοικητής μίας μεγάλης Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι οι αγορές κρέμονται από κάθε σου λέξη, κάθε σου έκφραση, κάθε τόνο της φωνής σου.

Στο κραχ της Μαύρης Δευτέρας το 1987, η αντίδραση του Alan Greenspan υπήρξε αστραπιαία. Επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της FED να ανταποκριθεί ως πηγή ρευστότητας προκειμένου να υποστηρίξει το σύστημα. Έστειλε σήμα στις αγορές πως αν το πράγμα αγριέψει, θα ήταν έτοιμος να τις διασώσει αγοράζοντας ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, δηλαδή διοχετεύοντας στο σύστημα ενέσεις ρευστότητας. Σε μια παρόμοια θέση βρέθηκε ο Mario Draghi, όταν το ευρώ άρχισε να κλυδωνίζεται με αφορμή την κρίση του ελληνικού χρέους. Η φράση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», καθησύχασε τις αγορές περισσότερο από όση προσπάθεια κατέβαλαν οι ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά δύο ερωτήσεις στροβιλίζουν στο μυαλό κάθε νουνεχή επενδυτή, καθώς έχουμε εισέλθει για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία στην φάση των αρνητικών επιτοκίων

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες είναι σίγουρο ότι αυτή την φορά ξέρουν τι κάνουν; Κι αν ξέρουν, πόσο σίγουροι είμαστε πως δεν κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα αλλά τα δικά μας; 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η ρευστότητα από φάρμακο έγινε ναρκωτικό. Ο εθισμός αυτός οδηγεί τους επενδυτές να νιώθουν ολοένα και πιο άνετα με την ανάληψη ρίσκου, στηριζόμενοι στην βεβαιότητα ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέχουν για πάντα ευρεία ρευστότητα. Ως πότε όμως;

Αυτή η αντίληψη είναι το καύσιμο που δίνει ώθηση στην ανοδική τροχιά του Bitcoin. Το προτιμούν εξαιτίας της αντιπληθωριστικής του φύσης και της μη εξάρτησής του από πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες. Έχει αυστηρά προγραμματισμένη και σταδιακά μειούμενη προσφορά, άρα και σπανιότητα. Δεν πληθωρίζεται κατά το δοκούν από πολιτικές αποφάσεις, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά νομίσματα.

Η αγορά σήμερα

Οι επενδύσεις είναι σαν τον πόλεμο. Μεγάλοι περίοδοι βαρεμάρας διακόπτονται από συναρπαστικά διαστήματα έντονης έξαψης. Αυτό τον κανόνα έχει βαλθεί να αμφισβητήσει το Bitcoin και την παρέα του, αλλά όχι αυτό το διάστημα. Είμαστε σε στάση αναμονής, όπως είπαμε αρχικά.

Για την ώρα ελαφρώς πτωτικά κινούνται όλα τα βασικά κρυπτονομίσματα. Ειδικά το Bitcoin, υποχωρεί 1,83% και διαπραγματεύεται στα 10.173 δολάρια το ένα.

1

euro2day.gr

 
427
Thumbnail

Αυτή τη φορά η άνοδος είναι διαφορετική, πιο ώριμη. Έχει διορθώσεις, που σημαίνει ότι δίνει την ευκαιρία να μπουν οι πιο διστακτικοί. Συσσωρεύσεις, για να σου δώσουν τον χρόνο να σκεφτείς. Μια άψογη κίνηση, λες και είναι βγαλμένη από τα βιβλία.

ad1mobile

Ό,τι αποζητούμε ή, αν θέλετε, ελπίζουμε να δούμε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου. Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως κάθε καινούργια γραμμή τάσης (πορτοκαλί γραμμή) σχηματίζει εντονότερη κλίση, χωρίς να την έχει διασπάσει προς τα κάτω.

x

Ένα επιπλέον στοιχείο της υγείας της ανόδου αφορά τα altcoins (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin). Όλα, μα όλα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, δείχνουν τις ίδιες ανοδικές τάσεις. Τα περισσότερα ανεβαίνουν σαν ποσοστό εμφανώς περισσότερο από το ίδιο το Bitcoin. Όπως για παράδειγμα το δεύτερο σε σπουδαιότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum, που τα Χριστούγεννα είχε 124 δολάρια. Σήμερα έφτασε τα 262 και συνεχίζει ακάθεκτο.

x

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του ανοδικού κύκλου που διανύουμε, είναι ο ρόλος των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Ειδικά εκείνα με οικονομικό περιεχόμενο έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία τους αντιμετώπιζε το Bitcoin επιφυλακτικά έως και εχθρικά, πλέον οι επικριτές του όλο και σπανίζουν. Πλέον όχι μόνο καλούνται ειδικοί προκειμένου να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, αλλά το εκθειάζουν οι ίδιοι οι παρουσιαστές! Ποιος περίμενε τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια, όποτε αναφέρονταν σε αυτό, έπαιρναν μια έκφραση σαν να τους έβαζες να ακουμπήσουν ραδιενεργό απόβλητο.

Ας δούμε τι έλεγαν χθες από το CNBC. «Το Bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν το έχετε προσέξει όσο πρέπει. Ήδη είναι 44% από την αρχή της χρονιάς. Από το μηδέν, πήγε στις 20.000, μετά πίσω στις 4.000 και τώρα επανήλθε στις 10.000 δολάρια. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως έχει πετάξει έξω όλους τους αδύναμους παίκτες και έχει μεγάλη ορμή. Ταυτόχρονα έχουμε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να μιλάνε πια ανοικτά για δικές τους blockchain πλατφόρμες. Αφού ο χρυσός κάνει ράλι, γιατί να μην κάνει και το Bitcoin;» (σ.σ. ο παραλληλισμός του χρυσού με το Bitcoin είναι ξεκάθαρος).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Κατόπιν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που την αποκάλεσαν παλαβή (nuts). Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν το ράλι του Bitcoin, καθώς θεωρείται πλέον ασφαλές καταφύγιο και επιπλέον έχουμε ενδιαφέρον από θεσμικούς, δήλωσαν οι παρουσιαστές του καναλιού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Sullivan ανάφερε πως ένα μέρος του ενδιαφέροντος για το Bitcoin θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ασιάτες αγοραστές που θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του coronavirus.

Ο τελευταίος που μίλησε, ήταν ο Guy Adami, Διευθυντής της Advocacy Advisor, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία: «Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κερδισμένο είναι το Bitcoin. Σε έναν κόσμο παραστατικών (fiat) νομισμάτων, το Bitcoin είναι ο νικητής!»

Όσο και αν σε κάποιους φαίνεται αδιανόητο, αυτά πλέον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές από οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας. Ότι το Bitcoin είναι ο νικητής!

x

Ας αφήσουμε το CNBC, για να επανέλθουμε στην αγορά. Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, ναι μεν το Bitcoin θα δώσει τον τόνο και την κατεύθυνση, αλλά οι πραγματικά μεγάλες αποδόσεις θα έρθουν από τα μικρότερα. Όταν αναφέρομαι σε μικρότερα, δεν εννοώ βέβαια νομίσματα τύπου… pi! Για το συγκεκριμένο, που έχει προκαλέσει πολλές κουβέντες, εξακολουθώ να θεωρώ πως πέρα από τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την αξιοπιστία του, είναι ο λάθος τρόπος για να ξεκινήσετε με τον χώρο των crypto.

Κατανοώ ότι χρειάζεται χρήματα. Κατανοώ ότι υπάρχουν ορισμένοι που αδιαφορούν όταν χάνουν τον χρόνο τους. Κατανοώ επίσης ότι πολλούς δεν τους ενδιαφέρει να δίνουν δεξιά και αριστερά σε αγνώστους τα προσωπικά τους δεδομένα. Άλλο είναι αυτό που δεν καταλαβαίνω. Αδυνατείτε να διαθέσετε 10, 20, 50, 100€, προκειμένου να αποκτήσετε κανονικά κρυπτονομίσματα για να νιώσετε την εμπειρία; Νομίζετε πως χρειάζονται περισσότερα;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin, αξίας 9.360€ που έχει τώρα. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα Satοshi, η μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Όπως το ευρώ έχει 100 σεντς, το ένα Bitcoin έχει 100 εκατομμύρια Satοshi. Άρα μπορείς να επενδύσεις ελάχιστα, πραγματικά ελάχιστα, αν φοβάσαι ή αν δεν σου περισσεύουν.

Για να αρχίσεις να ασχολείσαι, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση, ώστε να μην πέσεις θύμα των επιτήδειων που καραδοκούν. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών, βαθιές τσέπες και προνομιακή πληροφόρηση.

Άρα; Να βάλουμε ό,τι χρήματα διαθέτουμε στα crypto; Όχι, βέβαια! Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, όπως κάθε επένδυση σε μια νέα τεχνολογία, έχει ρίσκο. Δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν τοποθετούμε όλα μας τα χρήματα.

ad2mobile

Ποια θα είναι η πορεία του Bitcoin από εδώ και πέρα; Όλα είναι ανοικτά. Ίσως τελικά να απαξιωθεί. Από την άλλη, ίσως μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στη θέση του χρυσού. Και τα δύο αυτά ακραία σενάρια δεν είναι εντελώς απίθανα. Η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξή του είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τη διαδρομή τόσο συναρπαστική.

euro2day.gr

article 1