Πώς η Πορτογαλία αλλάζει το παιχνίδι στα κρυπτονομίσματα

Απαλλάσσεσαι από τον ΦΠΑ αλλά και οι δραστηριότητές σου δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο!

Μετά την εντυπωσιακή αναστροφή του Bitcoin κοντά στην πράσινη οριζόντια γραμμή, το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης είναι κοντά στις 11.000 δολάρια, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα (κίτρινη γραμμή). Αν καταφέρει να τη διασπάσει, θέτει τις βάσεις για να κατευθυνθεί προς το προηγούμενο υψηλό των 20.000 δολαρίων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης που ξεκίνησε από τον Ιούνη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με τον προηγούμενο, που ξεκίνησε και πάλι Ιούνη, το 2018. Τι γνωρίζουμε για αυτές τις περιπτώσεις; Ότι κάθε συσσώρευση συνήθως καταλήγει σε εκτόνωση. Τότε βέβαια η κατάληξη ήταν να διασπαστεί η πράσινη γραμμή προς τα κάτω και να ακολουθήσει η κατάρρευση.

Τώρα; Θα έχουμε την ίδια κατεύθυνση ή αυτή τη φορά είναι διαφορετικά; Οι συνθήκες σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με πέρυσι. Σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Οι βιαστικοί και επιπόλαιοι επενδυτές που παρασύρθηκαν από τον πυρετό του 2017 είτε έχουν αποχωρήσει, είτε είναι πλέον περισσότερο ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι. Οι θεσμικοί επενδυτές είναι προ των θυρών, με ορισμένους να έχουν ήδη εισέλθει στον χώρο, έστω και διστακτικά. Πλέον δεν πρόκειται για φήμη αλλά για πραγματικότητα.

Τα ΜΜΕ έχουν κάνει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετώπιζε το Bitcoin από επιφυλακτικά έως εχθρικά, πλέον καλούν καθημερινά ειδικούς για να εξηγήσουν στους θεατές ή στους αναγνώστες τους τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Οι πολιτικοί και οι τράπεζες, έχοντας συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν να σταματήσουν το Bitcoin, αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία του blockchain. Κολοσσοί όπως το Facebook έχουν βασίσει τη στρατηγική τους ακριβώς εκεί. Κράτη όπως το Ιράν ή ακόμα και υπερδυνάμεις όπως η Κίνα αναζητούν τρόπους να βγάλουν δικό τους κρυπτονόμισμα.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι πως τα κράτη έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν κανόνες με τους οποίους θα δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του blockchain με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χάσουν την δυναμική τους, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύονται οι επενδυτές. Δύσκολη η εξεύρεση ισορροπίας, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το κυριότερο δίλημμα που αντιμετωπίζουν.

Για αυτό το πιο σημαντικό είναι να μη χάσουν τον νομισματικό έλεγχο, όπως φοβούνται με το Libra του Facebook. Από την άλλη, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, με το οποίο να προσελκύουν επενδύσεις και μορφωμένο εργατικό δυναμικό που εμπλέκεται σε νέες τεχνολογίες, όπως το blockchain. Γιατί αν δεν προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες, θα το κάνει κάποιο άλλο ανταγωνιστικό κράτος.

Ωστόσο το να προσελκύσουν κεφάλαια και επιχειρήσεις δεν είναι εύκολο. Πολλά κράτη ανταγωνίζονται ανηλεώς μεταξύ τους. Δελεάζοντάς τους με φανταχτερά στολίδια, όπως φορολογικές διευκολύνσεις, δεν εξασφαλίζει πως θα τους επιλέξουν. Απλά αυξάνουν τις πιθανότητες.

Έχουμε αναφέρει την περίπτωση της Σιγκαπούρης, που το έχει αγκαλιάσει. Έχει το προβάδισμα όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς διαθέτει την πιο αναπτυγμένη και πιο φιλική νομοθεσία παγκοσμίως. Δίνει ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας, ο οποίος είναι απαραίτητος για να ευδοκιμήσει το blockchain, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τους επενδυτές από τις απάτες.

Στη Ευρώπη μέχρι τώρα προσπάθεια για να ξεχωρίσουν έχει κάνει η Μάλτα και η Κύπρος, ενώ πιο πίσω βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία. Τώρα όμως έχουμε και την Πορτογαλία που, βλέποντας να έχει μείνει πίσω, αποφάσισε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Οι πορτογαλικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι αν θέλεις να μετατρέψεις τα κρυπτονομίσματά σου σε ευρώ, όχι μόνο απαλλάσσεσαι από τον ΦΠΑ αλλά και οι δραστηριότητές σου δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο. Όσα και να κερδίσεις από τις επενδύσεις σου σε Bitcoin ή άλλα ψηφιακά νομίσματα, ακόμα και από mining, δεν πληρώνεις ούτε σεντ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως κανονικά νομίσματα, όχι ως περιουσιακά στοιχεία. Μήπως αποσκοπούν να γίνουν ο επόμενος φορολογικός παράδεισος για τα κρυπτονομίσματα; Καθόλου απίθανο. Και τι θα κερδίσουν αν η επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα δεν φορολογείται; Μα θα έχουν τις παράπλευρες ωφέλειες που αναφέραμε πιο πάνω. Νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το καλύτερο όμως σας το αφήσαμε για το τέλος. Υπάρχει περίπτωση η φορολογική τακτική της Πορτογαλίας να συμπαρασύρει όλη την ΕΕ. Η Πορτογαλία δικαιολόγησε την απόφασή της παραπέμποντας σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2015. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Bitcoin είναι μέσο πληρωμής και όχι απλά ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και γι' αυτό απαλλάσσεται από τις διατάξεις περί ΦΠΑ!

Όλα δείχνουν πως τίποτα δεν σταματάει το φαινόμενο του Bitcoin. Το γρανάζι προχώρησε ένα ακόμα δόντι μπροστά. Και γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το υστερόγραφο ανήκει στον χρόνο.

euro2day.gr

 
308
Thumbnail

Το 2018, τα διαδικτυακά προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εφαρμογές δηλαδή που τρέχουν στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη και πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με σκοπό το κέρδος, θα μπορούσαν να είχαν καταναλώσει 18,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αυτό αναφέρει έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Το μέγεθος αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό κατανάλωσης ισχύος της Πολωνίας και σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 800 τόνους εκπομπών CO2.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή το cryptojacking μέσω προγραμμάτων περιήγησης είναι μια απειλή στην οποία μπορεί να υποβάλλονται πολλοί χρήστες εν αγνοία τους. Μπορεί να το προσέξουν μόνο αν ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας ή αν παρατηρήσουν ότι ορισμένοι διαδικτυακοί πόροι υπερφορτώνουν τις συσκευές τους κατά το άνοιγμα. Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία χρησιμοποιεί τους επισκέπτες της εκάστοτε ιστοσελίδας για να επιτευχθεί ο στόχος. Οι ιδιοκτήτες των ιστότοπων μετατρέπουν τη χωρητικότητα των συσκευών των χρηστών τους σε κρυπτονομίσματα ενώ το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη είναι ενεργό είτε λειτουργεί στο παρασκήνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ιστοσελίδες ειδοποιούν τους χρήστες για την έκθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό και ζητούν τη συγκατάθεσή τους, εξηγώντας ότι η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εκτελείται με σκοπό την απόκτηση χρημάτων από την ιστοσελίδα χωρίς να εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις ή συνδρομές επί πληρωμή.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θεωρείται συνήθως μια αθώα δραστηριότητα που δεν έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια χρημάτων και καταναλώνει μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας. Για να το απομυθοποιήσουν, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία σε αναφορές από λύσεις ασφαλείας της Kaspersky που εμπόδισαν τη διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ήρθαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι ατομικές απώλειες μπορεί να θεωρηθούν ασήμαντες, ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι εκπληκτικά δυσοίωνος. 

Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 1670 μεγαβατώρες (MWh), εκτός αν η ιστοσελίδα μπλοκάρει τον κωδικό που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της εξόρυξης. Εάν μετατραπεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο μέσο επίπεδο της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800 τόνους αερίων του θερμοκηπίου (CO2) που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2018.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για ένα τόσο υψηλό επίπεδο ενέργειας θα μπορούσε να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως και μισό εκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες αυτές, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από το τριπλάσιο της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ το έτος πριν από το διαβόητο περιστατικό του.
 

article 1