Πώς η Πορτογαλία αλλάζει το παιχνίδι στα κρυπτονομίσματα

Απαλλάσσεσαι από τον ΦΠΑ αλλά και οι δραστηριότητές σου δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο!

Μετά την εντυπωσιακή αναστροφή του Bitcoin κοντά στην πράσινη οριζόντια γραμμή, το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης είναι κοντά στις 11.000 δολάρια, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα (κίτρινη γραμμή). Αν καταφέρει να τη διασπάσει, θέτει τις βάσεις για να κατευθυνθεί προς το προηγούμενο υψηλό των 20.000 δολαρίων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης που ξεκίνησε από τον Ιούνη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με τον προηγούμενο, που ξεκίνησε και πάλι Ιούνη, το 2018. Τι γνωρίζουμε για αυτές τις περιπτώσεις; Ότι κάθε συσσώρευση συνήθως καταλήγει σε εκτόνωση. Τότε βέβαια η κατάληξη ήταν να διασπαστεί η πράσινη γραμμή προς τα κάτω και να ακολουθήσει η κατάρρευση.

Τώρα; Θα έχουμε την ίδια κατεύθυνση ή αυτή τη φορά είναι διαφορετικά; Οι συνθήκες σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με πέρυσι. Σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Οι βιαστικοί και επιπόλαιοι επενδυτές που παρασύρθηκαν από τον πυρετό του 2017 είτε έχουν αποχωρήσει, είτε είναι πλέον περισσότερο ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι. Οι θεσμικοί επενδυτές είναι προ των θυρών, με ορισμένους να έχουν ήδη εισέλθει στον χώρο, έστω και διστακτικά. Πλέον δεν πρόκειται για φήμη αλλά για πραγματικότητα.

Τα ΜΜΕ έχουν κάνει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετώπιζε το Bitcoin από επιφυλακτικά έως εχθρικά, πλέον καλούν καθημερινά ειδικούς για να εξηγήσουν στους θεατές ή στους αναγνώστες τους τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Οι πολιτικοί και οι τράπεζες, έχοντας συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν να σταματήσουν το Bitcoin, αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία του blockchain. Κολοσσοί όπως το Facebook έχουν βασίσει τη στρατηγική τους ακριβώς εκεί. Κράτη όπως το Ιράν ή ακόμα και υπερδυνάμεις όπως η Κίνα αναζητούν τρόπους να βγάλουν δικό τους κρυπτονόμισμα.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι πως τα κράτη έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν κανόνες με τους οποίους θα δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του blockchain με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χάσουν την δυναμική τους, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύονται οι επενδυτές. Δύσκολη η εξεύρεση ισορροπίας, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το κυριότερο δίλημμα που αντιμετωπίζουν.

Για αυτό το πιο σημαντικό είναι να μη χάσουν τον νομισματικό έλεγχο, όπως φοβούνται με το Libra του Facebook. Από την άλλη, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, με το οποίο να προσελκύουν επενδύσεις και μορφωμένο εργατικό δυναμικό που εμπλέκεται σε νέες τεχνολογίες, όπως το blockchain. Γιατί αν δεν προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες, θα το κάνει κάποιο άλλο ανταγωνιστικό κράτος.

Ωστόσο το να προσελκύσουν κεφάλαια και επιχειρήσεις δεν είναι εύκολο. Πολλά κράτη ανταγωνίζονται ανηλεώς μεταξύ τους. Δελεάζοντάς τους με φανταχτερά στολίδια, όπως φορολογικές διευκολύνσεις, δεν εξασφαλίζει πως θα τους επιλέξουν. Απλά αυξάνουν τις πιθανότητες.

Έχουμε αναφέρει την περίπτωση της Σιγκαπούρης, που το έχει αγκαλιάσει. Έχει το προβάδισμα όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς διαθέτει την πιο αναπτυγμένη και πιο φιλική νομοθεσία παγκοσμίως. Δίνει ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας, ο οποίος είναι απαραίτητος για να ευδοκιμήσει το blockchain, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τους επενδυτές από τις απάτες.

Στη Ευρώπη μέχρι τώρα προσπάθεια για να ξεχωρίσουν έχει κάνει η Μάλτα και η Κύπρος, ενώ πιο πίσω βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία. Τώρα όμως έχουμε και την Πορτογαλία που, βλέποντας να έχει μείνει πίσω, αποφάσισε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Οι πορτογαλικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι αν θέλεις να μετατρέψεις τα κρυπτονομίσματά σου σε ευρώ, όχι μόνο απαλλάσσεσαι από τον ΦΠΑ αλλά και οι δραστηριότητές σου δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο. Όσα και να κερδίσεις από τις επενδύσεις σου σε Bitcoin ή άλλα ψηφιακά νομίσματα, ακόμα και από mining, δεν πληρώνεις ούτε σεντ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως κανονικά νομίσματα, όχι ως περιουσιακά στοιχεία. Μήπως αποσκοπούν να γίνουν ο επόμενος φορολογικός παράδεισος για τα κρυπτονομίσματα; Καθόλου απίθανο. Και τι θα κερδίσουν αν η επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα δεν φορολογείται; Μα θα έχουν τις παράπλευρες ωφέλειες που αναφέραμε πιο πάνω. Νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το καλύτερο όμως σας το αφήσαμε για το τέλος. Υπάρχει περίπτωση η φορολογική τακτική της Πορτογαλίας να συμπαρασύρει όλη την ΕΕ. Η Πορτογαλία δικαιολόγησε την απόφασή της παραπέμποντας σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2015. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Bitcoin είναι μέσο πληρωμής και όχι απλά ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και γι' αυτό απαλλάσσεται από τις διατάξεις περί ΦΠΑ!

Όλα δείχνουν πως τίποτα δεν σταματάει το φαινόμενο του Bitcoin. Το γρανάζι προχώρησε ένα ακόμα δόντι μπροστά. Και γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το υστερόγραφο ανήκει στον χρόνο.

euro2day.gr

 
427
Thumbnail

Αυτή τη φορά η άνοδος είναι διαφορετική, πιο ώριμη. Έχει διορθώσεις, που σημαίνει ότι δίνει την ευκαιρία να μπουν οι πιο διστακτικοί. Συσσωρεύσεις, για να σου δώσουν τον χρόνο να σκεφτείς. Μια άψογη κίνηση, λες και είναι βγαλμένη από τα βιβλία.

ad1mobile

Ό,τι αποζητούμε ή, αν θέλετε, ελπίζουμε να δούμε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου. Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως κάθε καινούργια γραμμή τάσης (πορτοκαλί γραμμή) σχηματίζει εντονότερη κλίση, χωρίς να την έχει διασπάσει προς τα κάτω.

x

Ένα επιπλέον στοιχείο της υγείας της ανόδου αφορά τα altcoins (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin). Όλα, μα όλα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, δείχνουν τις ίδιες ανοδικές τάσεις. Τα περισσότερα ανεβαίνουν σαν ποσοστό εμφανώς περισσότερο από το ίδιο το Bitcoin. Όπως για παράδειγμα το δεύτερο σε σπουδαιότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum, που τα Χριστούγεννα είχε 124 δολάρια. Σήμερα έφτασε τα 262 και συνεχίζει ακάθεκτο.

x

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του ανοδικού κύκλου που διανύουμε, είναι ο ρόλος των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Ειδικά εκείνα με οικονομικό περιεχόμενο έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία τους αντιμετώπιζε το Bitcoin επιφυλακτικά έως και εχθρικά, πλέον οι επικριτές του όλο και σπανίζουν. Πλέον όχι μόνο καλούνται ειδικοί προκειμένου να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, αλλά το εκθειάζουν οι ίδιοι οι παρουσιαστές! Ποιος περίμενε τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια, όποτε αναφέρονταν σε αυτό, έπαιρναν μια έκφραση σαν να τους έβαζες να ακουμπήσουν ραδιενεργό απόβλητο.

Ας δούμε τι έλεγαν χθες από το CNBC. «Το Bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν το έχετε προσέξει όσο πρέπει. Ήδη είναι 44% από την αρχή της χρονιάς. Από το μηδέν, πήγε στις 20.000, μετά πίσω στις 4.000 και τώρα επανήλθε στις 10.000 δολάρια. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως έχει πετάξει έξω όλους τους αδύναμους παίκτες και έχει μεγάλη ορμή. Ταυτόχρονα έχουμε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να μιλάνε πια ανοικτά για δικές τους blockchain πλατφόρμες. Αφού ο χρυσός κάνει ράλι, γιατί να μην κάνει και το Bitcoin;» (σ.σ. ο παραλληλισμός του χρυσού με το Bitcoin είναι ξεκάθαρος).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Κατόπιν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που την αποκάλεσαν παλαβή (nuts). Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν το ράλι του Bitcoin, καθώς θεωρείται πλέον ασφαλές καταφύγιο και επιπλέον έχουμε ενδιαφέρον από θεσμικούς, δήλωσαν οι παρουσιαστές του καναλιού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Sullivan ανάφερε πως ένα μέρος του ενδιαφέροντος για το Bitcoin θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ασιάτες αγοραστές που θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του coronavirus.

Ο τελευταίος που μίλησε, ήταν ο Guy Adami, Διευθυντής της Advocacy Advisor, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία: «Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κερδισμένο είναι το Bitcoin. Σε έναν κόσμο παραστατικών (fiat) νομισμάτων, το Bitcoin είναι ο νικητής!»

Όσο και αν σε κάποιους φαίνεται αδιανόητο, αυτά πλέον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές από οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας. Ότι το Bitcoin είναι ο νικητής!

x

Ας αφήσουμε το CNBC, για να επανέλθουμε στην αγορά. Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, ναι μεν το Bitcoin θα δώσει τον τόνο και την κατεύθυνση, αλλά οι πραγματικά μεγάλες αποδόσεις θα έρθουν από τα μικρότερα. Όταν αναφέρομαι σε μικρότερα, δεν εννοώ βέβαια νομίσματα τύπου… pi! Για το συγκεκριμένο, που έχει προκαλέσει πολλές κουβέντες, εξακολουθώ να θεωρώ πως πέρα από τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την αξιοπιστία του, είναι ο λάθος τρόπος για να ξεκινήσετε με τον χώρο των crypto.

Κατανοώ ότι χρειάζεται χρήματα. Κατανοώ ότι υπάρχουν ορισμένοι που αδιαφορούν όταν χάνουν τον χρόνο τους. Κατανοώ επίσης ότι πολλούς δεν τους ενδιαφέρει να δίνουν δεξιά και αριστερά σε αγνώστους τα προσωπικά τους δεδομένα. Άλλο είναι αυτό που δεν καταλαβαίνω. Αδυνατείτε να διαθέσετε 10, 20, 50, 100€, προκειμένου να αποκτήσετε κανονικά κρυπτονομίσματα για να νιώσετε την εμπειρία; Νομίζετε πως χρειάζονται περισσότερα;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin, αξίας 9.360€ που έχει τώρα. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα Satοshi, η μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Όπως το ευρώ έχει 100 σεντς, το ένα Bitcoin έχει 100 εκατομμύρια Satοshi. Άρα μπορείς να επενδύσεις ελάχιστα, πραγματικά ελάχιστα, αν φοβάσαι ή αν δεν σου περισσεύουν.

Για να αρχίσεις να ασχολείσαι, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση, ώστε να μην πέσεις θύμα των επιτήδειων που καραδοκούν. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών, βαθιές τσέπες και προνομιακή πληροφόρηση.

Άρα; Να βάλουμε ό,τι χρήματα διαθέτουμε στα crypto; Όχι, βέβαια! Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, όπως κάθε επένδυση σε μια νέα τεχνολογία, έχει ρίσκο. Δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν τοποθετούμε όλα μας τα χρήματα.

ad2mobile

Ποια θα είναι η πορεία του Bitcoin από εδώ και πέρα; Όλα είναι ανοικτά. Ίσως τελικά να απαξιωθεί. Από την άλλη, ίσως μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στη θέση του χρυσού. Και τα δύο αυτά ακραία σενάρια δεν είναι εντελώς απίθανα. Η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξή του είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τη διαδρομή τόσο συναρπαστική.

euro2day.gr

article 1