Πώς παίζεται σήμερα το παιχνίδι των κρυπτονομισμάτων

Όσα έγιναν στην αγορά το 2018 και οι εκτιμήσεις για το 2019

Τα cryptocurrencies δεν έχουν πλέον τη δυναμική και τη φούρια που είχαν κάποτε, καθώς το τοπίο έχει κλονιστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Η αγορά τους καταποντίζεται ολοένα και περισσότερο, με τα Ethereum και Litecoin να σημειώνουν ραγδαίες πτώσεις και το Bitcoin να εξακολουθεί πιστά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, περισσότερα από 6 δισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά από την αγορά των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες μόνο μέρες, μια κατάσταση που επιβεβαιώνει και το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο CoinMarketCap.

>>> Ροή Ειδήσεων - Επιλεγμένο περιεχόμενο Brief <<< 

Το μεγάλο όνομα της κατηγορίας, Bitcoin, απώλεσε άλλο ένα 5% σε μία μέρα και κινδυνεύει πια να πέσει κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 3.500 δολαρίων, προκαλώντας τη δυσφορία των επενδυτών. Μόνο ελπιδοφόρο δεν μοιάζει το μέλλον των κρυπτονομισμάτων.

Οι αναλυτές του κλάδου περιμένουν το ίδιο σκηνικό και για το 2019, όπως αποκάλυψαν στο Forbes, και η πτώση του Ethereum κατά 6% μέσα σε μία μέρα επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις. Ακόμα ζοφερότερο γίνεται το τοπίο και από τις εκκλήσεις των εταιριών ηλεκτρονικής ασφάλειας για καλύτερη προστασία των δεδομένων, καθώς εντοπίζουν προβλήματα στα λογισμικά, κενά ασφαλείας που μπορούν να εξελιχθούν σε κλοπή κεφαλαίων.

Σήμερα έχουμε ασφαλή νούμερα: το Ethereum έχει καταποντιστεί κατά 80% από το ιστορικό υψηλό του, κάνοντας τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν την περίοδο «κρυπτο-χειμώνα». Ο τομέας κλυδωνίζεται από τις διακυμάνσεις και η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει αποχαιρετίσει περισσότερα από 700 δισ. δολάρια. Πόσο μάλλον που οι μικροεπενδυτές περίμεναν τις επενδυτικές τράπεζες και τους κολοσσούς να μπουν στον χορό των κρυπτονομισμάτων, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

δ

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας βαλτωμένης αγοράς», εξηγεί αναλυτικά ο ειδικός αναλυτής της eToro στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, Mati Greenspan, «ο θόρυβος εξασθενεί ώστε να τύχουν καλύτερης προσοχής οι μεμονωμένες εξελίξεις σε κάθε νόμισμα».

>>> Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<< 

Για άλλους πάντως η ανάκαμψη του Βitcoin αρχικά και των άλλων κρυπτονομισμάτων αργότερα είναι απλώς θέμα χρόνου, θεωρώντας πως η αγορά των cryptocurrencies δεν έχει πει ακόμα τον τελευταίο της λόγο. Όπως για τον Marcus Hughes, στέλεχος του μεγάλου κρυπτο-ανταλλακτηρίου Coinbase, που περιμένει πως το 2019 θα είναι η χρονιά των κρυπτονομισμάτων, καθώς οι χώρες σπεύδουν να υιοθετήσουν νομικά πλαίσια για τη συγκεκριμένη αγορά.

Και βέβαια όσο γίνονται αυτές οι συζητήσεις, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου, το Binance του Χονγκ Κονγκ, ισχυρίζεται πως δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει την «απίστευτη ζήτηση»…

 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1