Γιατί δεν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι προσδοκίες από το δημοφιλές κρυπτονόμισμα είναι υπερβολικές

Πολλοί, για να δικαιολογήσουν την άποψή τους περί φούσκας στο Bitcoin, εστιάζουν στην κορυφή των 20.000 δολαρίων και στη μετέπειτα πτώση του. Ωστόσο όταν εστιάζεις σε μια μικρή περίοδο, χάνεις τη μεγάλη εικόνα. Ολοκληρωμένη οπτική έχει όποιος κοιτάξει όλες τις κορυφές που έχουν υπάρξει στην πορεία των 10 χρόνων της ζωής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Θα ανακαλύψει πως κάθε καινούργια κορυφή ήταν πάντα υψηλότερα από την προηγούμενη. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι δημιουργούνται συνεχώς υψηλότεροι πυθμένες.

Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που έκανε νέο ρεκόρ και το 2011 και το 2013 και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξαναανέβαιναν. Γιατί; Επειδή οι επενδυτές αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Δεν είναι σαν την dot.com. Καταρχήν εκεί ήταν μόνο στις ΗΠΑ. Το crypto είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Όσοι το λένε φούσκα, είναι γιατί δεν το καταλαβαίνουν. Οι φούσκες σκάνε επειδή ο κόσμος χάνει την ελπίδα. Επειδή στο τέρμα της διαδρομής βγήκαν στο φως οι αδυναμίες, επειδή ξεσκεπάστηκαν. Εδώ δεν βλέπουμε τίποτα τέτοιο. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του βρίσκεται ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο τραπεζικό κατεστημένο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αν και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια και αποδεικνύεται από τη θεαματική μεταστροφή που δείχνουν τα μεγάλα οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα. Επιτέλους άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως το Bitcoin δεν αποτελεί περαστική μόδα ή απάτη. Πως έχει ισχυρές βάσεις. Ότι οι υποστηρικτές του δεν τρελαθήκανε ξαφνικά. Αντίθετα, το ψάξανε και αντιλαμβάνονται τη μοναδική του φιλοσοφία.

Όταν αισθάνονται οι επενδυτές ευφορία, είναι καλό. Κάθε κύκλος φέρνει στο σκάφος ένα νέο σύνολο αληθινών πιστών.

Όμως αποτελεί ανασφαλή ένδειξη για το μέλλον. Όλες οι χρηματιστηριακές φούσκες έχουν για πρώτη ύλη την ευφορία. Θα υπάρξει πάλι στο Bitcoin η περίοδος που θα θεωρείται φούσκα, που οι προσδοκίες θα είναι υπερβολικές, κυρίως από τους πρωτάρηδες. Κι αυτό είναι το κακό σενάριο. Στο καλό σενάριο, θα αλλάξει τον κόσμο ολόκληρο, με τον τρόπο που μεταμόρφωσε τη ζωή μας το Internet.

Οι χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν τον πιο ανταγωνιστικό χώρο που έχει υπάρξει, που υπάρχει και που πιθανότατα θα υπάρξει. Ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ δυνατά μυαλά, εξαιρετικά μορφωμένοι άνθρωποι, επιτυχημένοι με βαθιές τσέπες, θεσμικοί με τεράστια ισχύ. Αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο Bitcoin, θα το είχαν βρει τόσα χρόνια. Δεν ζούμε στην εποχή του τηλέγραφου ή των τουλιπών. Σήμερα οι πληροφορίες μεταφέρονται σε νανοδευτερόλεπτα.

Η πορεία του Bitcoin προς την κορυφή δεν έγινε τυχαία. Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών της Wall Street αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Το ορατό κομμάτι που φαίνεται σε όσους βλέπουν το οικοσύστημα των crypto από απόσταση. Όσοι ασχολούνταν συστηματικά με τον χώρο, γνωρίζανε πως υπήρχε βάθος. Γνώριζαν πως όχι μόνο δεν ήταν σε παρακμή, ακόμα και το 2018, όταν έπεφτε η τιμή του συνεχώς, χτίζονταν οι προϋποθέσεις για την αποφασιστική επαναφορά του.

Οι υπόλοιποι αγνοούσαν πως πολλές εταιρείες πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας δεν το είχαν βάλει κάτω. Συνέχιζαν στο παρασκήνιο την εντατική προετοιμασία τους. Να κάνουν ανταγωνιστικές τις εφαρμογές τους, να βρίσκουν νέα συναρπαστικά projects με πρωτοποριακές λύσεις. Στον χώρο δεν ασχολούνταν μόνο προγραμματιστές και startupers. Χρηματοοικονομικοί και τεχνολογικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί έπαψαν να βλέπουν το blockchain σαν κάτι εξωτικό και είχαν αρχίσει να επενδύουν πάνω του.

Είναι κερδοσκοπική αξία; Είναι, γι' αυτό έχει τόση μεταβλητότητα. Αυτό φυσικά δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί ως φούσκα. Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει σε αυτό, να μην το έχουμε ξαναδεί.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ας δούμε την πρόσφατη περίοδο και την υποχώρηση από την κορυφή των 13.827 δολαρίων. Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το Bitcoin να ακουμπάει ξανά τις 8.500 δολάρια. Μια πτώση της τάξης του 40% είναι αναμφίβολα μεγάλη. Αρκεί όμως να πούμε ότι φύγαμε από την «bull» φάση της αγοράς; Ότι έπαψε να υπερισχύει η αισιοδοξία και τα ηνία έχει πάει η κατήφεια; Κατηγορηματικά όχι.

Δύο χρόνια πίσω ακριβώς, είχαμε παρόμοιες συνθήκες. Μετά από μια παραβολικού τύπου ανοδική κίνηση, η διόρθωση έφτασε πάλι αυτό το ποσοστό. Από τις 2.977 δολάρια στις 10 Ιούνη του 2017, υποχώρησε στα 1.809 δολάρια στις 15 Ιουλίου. Τι ακολούθησε κατόπιν; Το μεγάλο ράλι προς τις 20.000 δολάρια.

Η αγορά σήμερα

1

euro2day.gr

 
370
Thumbnail

Σε ένα από τα μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, που διαχειρίζεται δεκάδες δισεκατομμύρια, καλεί ο διευθυντής τον έμπιστό του υπεύθυνο επενδύσεων, για τη μηνιαία ενημέρωση.

ad1mobile

-Πώς τα πήγαμε με τα γερμανικά ομόλογα;

-Καταπληκτικά, του απαντάει εκείνος. Όλα πάνε περίφημα!

-Έτσι μπράβο. Με τα γαλλικά και τα ολλανδικά;

-Αρχίζουμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας, αποκρίθηκε ο υπεύθυνος, αφήνοντας ευχαριστημένο τον διευθυντή.

-Ομόλογα από τα PIGS που έχουν καλύτερο επιτόκιο; Έχεις πάρει, φαντάζομαι.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

-Βεβαίως, κύριε διευθυντά. Κι εκεί κάναμε επιτυχημένες επιλογές.

-Εύγε, παιδί μου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του μήνα; Ρώτησε κι άπλωσε το χέρι για να πιάσει τον αχνιστό καφέ που μόλις του είχαν σερβίρει.

-Χάσαμε 125 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σοκ τα μάτια του διευθυντή γυάλισαν και το φλιτζάνι έμεινε μετέωρο στα δάκτυλά του. Ο υπεύθυνος πίστεψε πως θα πάθαινε καρδιακή προσβολή και ετοιμάστηκε να τρέξει προς βοήθεια. Προς μεγάλη του ανακούφιση, ο διευθυντής συνήλθε, όμως το κόκκινο χρώμα δεν έλεγε να υποχωρήσει από το πρόσωπό του. Η οργή του είχε φουντώνει σαν δεξαμενή βενζίνης που της πετάς αναμμένο σπίρτο.

-Βρε παλιο%[email protected]&!!, μόλις τώρα δεν μου έλεγες πως πάμε περίφημα;

-Επειδή χάσαμε μόνο 125 εκατομμύρια, κύριε διευθυντά.

Θα μπορούσε να λεχθεί σαν ανέκδοτο, αν δεν αποτελούσε μια τραγική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο. Κυκλοφορούν στο χρηματοοικονομικό σύμπαν ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο αξίας τρισεκατομμυρίων. Τρισεκατομμυρίων. Μια τρομακτική μαύρη τρύπα που καταπίνει χρήμα και συνεχίζει να διευρύνεται. Για να είναι ήσυχοι οι διαχειριστές ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους… πρέπει να χάσουν!

Όπως αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank που παρουσιάσαμε χθες, το σημερινό σύστημα, έτσι όπως είναι δομημένο με χρήματα χωρίς αντίκρισμα, φτάνει στα όριά του. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα το αντικαταστήσει. Και το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε, στην περίπτωση που εμφανιστεί το παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι.

Το σχέδιο παλαιότερα ήταν απλό: να σπουδάσετε, να βρείτε δουλειά, να σας βγει ο πάτος. Ίσως τότε να βρείτε μια καλύτερη δουλειά, με καλύτερες προοπτικές. Κατόπιν να επενδύσετε τις οικονομίες σας και να απολαύσετε μια καλή σύνταξη. Το τέλος του δρόμου που υπόσχεται ατέρμονο εισόδημα για την υπόλοιπη ζωή σας.

Δυστυχώς, ο κόσμος αυτός έχει τελειώσει. Η σημερινή εποχή ευνοεί ένα σύστημα που συχνά φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μας χωρίσει από τα χρήματά μας, αντί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν. Τα προβλήματα λειτουργούν σαν νάρκες. Οι δυσκολίες που θα συναντήσετε μπορούν να ανατινάξουν το οικονομικό μέλλον σας. Τα επιτόκια των αποταμιεύσεών μας κυμαίνονται κοντά στο μηδέν, ενώ είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την πορεία του αμερικανικού χρέους. Αν κάποιος θεωρεί φούσκα την αύξηση της τιμής του Bitcoin, τι μπορεί να πει γι' αυτό άραγε;

Και να ήταν μόνο τα καταγεγραμμένα χρέη, καλά θα ήταν. Υπάρχουν και οι μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως των συντάξεων. Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, προορισμένη να αποτελεί κουβέντα αργόσχολων αμπελοφιλοσόφων. Είναι υπαρκτό πρόβλημα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν βρει τη λύση στα οικονομικά προβλήματα. Πατάνε το κουμπί και «τυπώνουν» χρήμα. Ως σύγχρονοι αλχημιστές, μπορούν από το μηδέν να δημιουργούν χρήμα, όχι παιδιά.

Η συνταξιοδότηση είναι μια νέα έννοια. Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι άνθρωποι ζούσαν όσο διάστημα ήταν σωματικά ικανοί για να εργαστούν. Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει κατά τον 19ο αιώνα, όταν η υποστήριξη των ηλικιωμένων, από οικογενειακή υπόθεση, έγινε ευθύνη της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, όπου εγγυώνται κάποιο ελάχιστο εισόδημα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

>>>Διαβάστε ακόμη: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Tey El Rjula: Ο άνθρωπος που πλήρωσε πίτσα με Bitcoin <<<

Για έναν περίπου αιώνα, το μοντέλο λειτούργησε αρκετά καλά, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο κατάφερε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό άλμα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών παρουσιάζει μια ασυνήθιστη υποχώρηση. Επιλέγοντας να κάνουν λιγότερα παιδιά, οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να εξαρτώνται από απογόνους που δεν υπάρχουν.

Πού κολλάει το Bitcoin σε αυτούς τους προβληματισμούς; Το Bitcoin έχει το πλεονέκτημα να είναι περιουσιακό στοιχείο μη συσχετιζόμενο με τα παραδοσιακά. Αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως αποτελέσει νησίδα ασφαλείας. Και αν ο χαρακτηρισμός νησίδα ασφαλείας σάς φαίνεται υπερβολικός, σίγουρα δεν θα μπορέσετε να διαφωνήσετε με τον όρο αντιστάθμιση κινδύνου.

Τα cryptos δεν αντιδρούν στα οικονομικά δεδομένα, στις δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων, στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα ή η αγορά συναλλάγματος. Να διευκρινίσουμε εδώ πως υπάρχει διαφορά μεταξύ της μη συσχέτισης και της αντίστροφης συσχέτισης. Δεν αναμένουμε οπωσδήποτε να αυξηθεί η τιμή του Bitcoin όταν πέσουν οι μετοχές και αντίστροφα.

Η αγορά σήμερα

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η τιμή του Bitcoin, όπως φαίνεται από το 4ωρο διάγραμμα. Ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης φτάνει προς το τέλος του. Συνεπώς δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κάποια ξαφνική κίνηση. Προς τα πού; Σύμφωνα με τον Willy Woo, έναν από τους πιο αξιόλογους μελετητές του Bitcoin, προς τα πάνω. Στο Twitter δημοσίευσε έναν δείκτη όπου αποκαλύπτει την ορμή των επενδυτών, όπως ισχυρίζεται. Ο Woo δημοσιεύει τις εκτιμήσεις που θεωρεί έγκυρες, αλλιώς θεωρεί πως διαβρώνεται η αξιοπιστία του.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr/του Βασίλη Παζόπουλου

article 1