Γιατί δεν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι προσδοκίες από το δημοφιλές κρυπτονόμισμα είναι υπερβολικές

Πολλοί, για να δικαιολογήσουν την άποψή τους περί φούσκας στο Bitcoin, εστιάζουν στην κορυφή των 20.000 δολαρίων και στη μετέπειτα πτώση του. Ωστόσο όταν εστιάζεις σε μια μικρή περίοδο, χάνεις τη μεγάλη εικόνα. Ολοκληρωμένη οπτική έχει όποιος κοιτάξει όλες τις κορυφές που έχουν υπάρξει στην πορεία των 10 χρόνων της ζωής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Θα ανακαλύψει πως κάθε καινούργια κορυφή ήταν πάντα υψηλότερα από την προηγούμενη. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι δημιουργούνται συνεχώς υψηλότεροι πυθμένες.

Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που έκανε νέο ρεκόρ και το 2011 και το 2013 και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξαναανέβαιναν. Γιατί; Επειδή οι επενδυτές αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Δεν είναι σαν την dot.com. Καταρχήν εκεί ήταν μόνο στις ΗΠΑ. Το crypto είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Όσοι το λένε φούσκα, είναι γιατί δεν το καταλαβαίνουν. Οι φούσκες σκάνε επειδή ο κόσμος χάνει την ελπίδα. Επειδή στο τέρμα της διαδρομής βγήκαν στο φως οι αδυναμίες, επειδή ξεσκεπάστηκαν. Εδώ δεν βλέπουμε τίποτα τέτοιο. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του βρίσκεται ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο τραπεζικό κατεστημένο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αν και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια και αποδεικνύεται από τη θεαματική μεταστροφή που δείχνουν τα μεγάλα οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα. Επιτέλους άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως το Bitcoin δεν αποτελεί περαστική μόδα ή απάτη. Πως έχει ισχυρές βάσεις. Ότι οι υποστηρικτές του δεν τρελαθήκανε ξαφνικά. Αντίθετα, το ψάξανε και αντιλαμβάνονται τη μοναδική του φιλοσοφία.

Όταν αισθάνονται οι επενδυτές ευφορία, είναι καλό. Κάθε κύκλος φέρνει στο σκάφος ένα νέο σύνολο αληθινών πιστών.

Όμως αποτελεί ανασφαλή ένδειξη για το μέλλον. Όλες οι χρηματιστηριακές φούσκες έχουν για πρώτη ύλη την ευφορία. Θα υπάρξει πάλι στο Bitcoin η περίοδος που θα θεωρείται φούσκα, που οι προσδοκίες θα είναι υπερβολικές, κυρίως από τους πρωτάρηδες. Κι αυτό είναι το κακό σενάριο. Στο καλό σενάριο, θα αλλάξει τον κόσμο ολόκληρο, με τον τρόπο που μεταμόρφωσε τη ζωή μας το Internet.

Οι χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν τον πιο ανταγωνιστικό χώρο που έχει υπάρξει, που υπάρχει και που πιθανότατα θα υπάρξει. Ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ δυνατά μυαλά, εξαιρετικά μορφωμένοι άνθρωποι, επιτυχημένοι με βαθιές τσέπες, θεσμικοί με τεράστια ισχύ. Αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο Bitcoin, θα το είχαν βρει τόσα χρόνια. Δεν ζούμε στην εποχή του τηλέγραφου ή των τουλιπών. Σήμερα οι πληροφορίες μεταφέρονται σε νανοδευτερόλεπτα.

Η πορεία του Bitcoin προς την κορυφή δεν έγινε τυχαία. Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών της Wall Street αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Το ορατό κομμάτι που φαίνεται σε όσους βλέπουν το οικοσύστημα των crypto από απόσταση. Όσοι ασχολούνταν συστηματικά με τον χώρο, γνωρίζανε πως υπήρχε βάθος. Γνώριζαν πως όχι μόνο δεν ήταν σε παρακμή, ακόμα και το 2018, όταν έπεφτε η τιμή του συνεχώς, χτίζονταν οι προϋποθέσεις για την αποφασιστική επαναφορά του.

Οι υπόλοιποι αγνοούσαν πως πολλές εταιρείες πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας δεν το είχαν βάλει κάτω. Συνέχιζαν στο παρασκήνιο την εντατική προετοιμασία τους. Να κάνουν ανταγωνιστικές τις εφαρμογές τους, να βρίσκουν νέα συναρπαστικά projects με πρωτοποριακές λύσεις. Στον χώρο δεν ασχολούνταν μόνο προγραμματιστές και startupers. Χρηματοοικονομικοί και τεχνολογικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί έπαψαν να βλέπουν το blockchain σαν κάτι εξωτικό και είχαν αρχίσει να επενδύουν πάνω του.

Είναι κερδοσκοπική αξία; Είναι, γι' αυτό έχει τόση μεταβλητότητα. Αυτό φυσικά δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί ως φούσκα. Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει σε αυτό, να μην το έχουμε ξαναδεί.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ας δούμε την πρόσφατη περίοδο και την υποχώρηση από την κορυφή των 13.827 δολαρίων. Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το Bitcoin να ακουμπάει ξανά τις 8.500 δολάρια. Μια πτώση της τάξης του 40% είναι αναμφίβολα μεγάλη. Αρκεί όμως να πούμε ότι φύγαμε από την «bull» φάση της αγοράς; Ότι έπαψε να υπερισχύει η αισιοδοξία και τα ηνία έχει πάει η κατήφεια; Κατηγορηματικά όχι.

Δύο χρόνια πίσω ακριβώς, είχαμε παρόμοιες συνθήκες. Μετά από μια παραβολικού τύπου ανοδική κίνηση, η διόρθωση έφτασε πάλι αυτό το ποσοστό. Από τις 2.977 δολάρια στις 10 Ιούνη του 2017, υποχώρησε στα 1.809 δολάρια στις 15 Ιουλίου. Τι ακολούθησε κατόπιν; Το μεγάλο ράλι προς τις 20.000 δολάρια.

Η αγορά σήμερα

1

euro2day.gr

 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1