Πού πάνε τα τρισεκατομμύρια των Κεντρικών Τραπεζών

Οι συνέπειες για τα νομίσματα και τις οικονομίες και η εναλλακτική επιλογή των κρυπτονομισμάτων

Ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συνεχίζει να κινείται ανοδικά, σαν να έχουν εξαφανιστεί εντελώς οι νόμοι της βαρύτητας. Φέτος, μέχρι στιγμής, έχει σημειώσει αύξηση 75%. Και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια πρόταση για άλλο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg News, προορίζονται για έργα υποδομής, όπως δρόμους, γέφυρες και υποδομή για 5G. Αν συμπεριλάβουμε και αυτό το ποσό, ο ισολογισμός της FED θα ανέλθει στο επίπεδο των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια αύξηση 100% μέσα σε λίγους μήνες. Πόσο λογικό ακούγεται;

Αν παίζεις με φωτιά υπάρχει περίπτωση να μην καείς; Φυσικά υπάρχει. Εάν όμως το επαναλάβεις συνέχεια, μπορεί τελικά να σου ξεφύγει και να καείς; Σίγουρα. Οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών δεν διαφέρουν. Μπορείς να εκτυπώσεις χρήματα για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων; Φυσικά. Είναι η ενδεδειγμένη κίνηση; Εξαρτάται.

Δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική. Δεν είναι δυνατόν να «εκτυπώνεις» χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπάρξει επίδραση στη μακροπρόθεσμη αξία και τη βιωσιμότητα του νομίσματός. Ιστορικά, τα εθνικά νομίσματα είναι θέμα χρόνου να κυλήσουν στον υπερπληθωρισμό και την υποτίμηση. Είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα, όσα άντεξαν περισσότερο από λίγες δεκαετίες, χωρίς να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και τελικά να εξαφανιστούν.

Δεν είναι μόνο οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών που έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, είναι και τα χρέη. Οι υπολογισμοί του Bloomberg δείχνουν πως το χρέος των ΗΠΑ θα φτάσει τα επίπεδα που υπήρξαν κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο και το έλλειμμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και πριν από την πρόσφατη κρίση, το χρέος προς ΑΕΠ είχε υπερδιπλασιαστεί το 2019. Από 35% το 2007, είχε φτάσει το 79%.

Ποιά διαφάνεια;

Το πακέτο τόνωσης της οικονομίας είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία. Το σχέδιο περιελάμβανε μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα Paycheck Protection Plan, με το οποίο αν μια επιχείρηση δεν προχωρήσει σε απολύσεις, θα έχει την δυνατότητα να λάβει δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Οι ευνοϊκοί όροι των δανείων, σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική επίπτωση των κυβερνητικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, οδήγησε 4,5 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις να λάβουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην αρχή ειπώθηκε πως τα ονόματα των εταιρειών, τα ποσά του δανείου και άλλες πληροφορίες, θα αποτελούσαν δημόσια δεδομένα. Θα αναρτιόνταν στο site του Small Business Administration. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin έκανε στροφή 180 μοιρών. Το αναίρεσε κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής της Γερουσίας, με την δικαιολογία ότι πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ωστόσο ούτε το Government Accountability Office, η δουλειά του οποίου είναι να ελέγχει την κυβέρνηση, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες. Ο οργανισμός υποτίθεται ότι θα συντάξει μια έκθεση για τα τρισεκατομμύρια δολάρια των δαπανών μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μάλλον απίθανο πλέον.

Είναι φανερό πως η διαφάνεια δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του Mnuchin, για να το θέσουμε όσο πιο ήπια γίνεται. Ο ένας λόγος αφορά τις αντιδράσεις των πολιτών. Στο προηγούμενο μεγάλο πακέτο βοήθειας που αφορούσε την κρίση του 2008, αρκετές εταιρίες έφτασαν στο σημείο να επιστρέψουν τα χρήματα, λόγω των αντιδράσεων. Αν αποκαλυφτούν τα ονόματα και τα ποσά κάθε δανείου, θα ξεκινήσει κριτική σχετικά με το κατά πόσο μοιράστηκαν τα χρήματα «δίκαια».

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ένα άλλο σενάριο είναι πως το συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας δεν αποκλείει τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με αξιωματούχους της κυβέρνησης, της Γερουσίας κτλ. Το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck εξαιρέθηκε από αυτούς τους κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων. Λογικά θα υπάρχουν επιχειρήσεις που ανήκουν ή σχετίζονται με κάτοχους δημόσιων αξιωμάτων.

Τέλος, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η κυβέρνηση να μην ξέρει πραγματικά πού πήγαν όλα τα χρήματα. Έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι ορισμένα από τα χρήματα της ενίσχυσης που προορίζονται τους πολίτες έχουν χαθεί ή αποσταλεί σε νεκρούς. Η αδυναμία αυστηρού ελέγχου σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση των στοιχείων θα οδηγούσε σε τραγελαφικά περιστατικά, που θα προκαλούσαν ντροπή για τη κυβέρνηση.

Ωστόσο όταν μοιράζονται τρισεκατομμύρια, ακόμα και αν δεχτούμε πως υπάρχει η πιο αγαθή των προθέσεων, είναι απαράδεκτο να μην αποκαλύπτεται που πάνε αυτά τα χρήματα. Δεν είναι απαραίτητο αναγκαστικά από ηθικής πλευράς, αλλά και οικονομικής. Αν δεν υπάρχει διαφάνεια είναι πολύ εύκολο να κατευθυνθούν τα χρήματα σε άστοχες, μη παραγωγικές τοποθετήσεις. Αργά ή γρήγορα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα για να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις.

Η εναλλακτική του bitcoin

Παρακολουθούμε ένα από τα μεγαλύτερα νομισματικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Δεν υπάρχει προηγούμενο ώστε να συγκρίνουμε για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αυτές οι πολιτικές ίσως βοηθήσουν τις οικονομίες να ξεφύγουν από την οδυνηρή κατάσταση ή μπορεί να επιταχύνουν την κατάρρευση του σημερινού νομισματικού συστήματος. Ας ελπίσουμε ότι ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι από εμάς δεν γνωρίζουμε. Πολύ φοβόμαστε όμως πως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες μοιάζουν με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο με παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμό. Νύχτα. Με ομίχλη.

Γιατί να σπάμε το κεφάλι μας και να εξερευνούμε επενδυτικές εναλλακτικές, αφού υπάρχει η δοκιμασμένη λύση των μετοχών; Τουλάχιστον οι αμερικάνικες αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά ανθεκτικές. Συνεχίζουν μάλιστα να ανεβαίνουν, παρά την προοπτική να υπάρξει νέο κύμα της Covid-19. Ας είναι καλά η FED.

Οι μετοχές σχετίζονται με την οικονομία. Το bitcoin όχι. Όσο και αν παρεμβαίνουν οι αρχές στην αγορά, δεν πρόκειται να αλλάξει η κύρια δύναμη που την κατευθύνει: η διελκυστίνδα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Το bitcoin όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Δεν υφίσταται πλέον σαν θεωρητική πιθανότητα.

Το έχουμε δει στην πράξη να εφαρμόζεται επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια πιστά, διαλύοντας κάθε αμφιβολία. Στα κρατικά χρήματα όσο περνάει ο καιρός συμβαίνει το αντίθετο. Αλλοιώνεται η σπανιότητα τους. Η ασύστολη δημιουργία χρήματος ανάδειξε εντονότερα την αντίθεση. Στην εποχή της ανεξέλεγκτης δημιουργίας χρήματος, το χαρακτηριστικό της σπανιότητας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Μια πόλη που θα δημιουργηθεί από το μηδέν και θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, το akoin. Πρόκειται για ένα σχέδιο 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εμπνευστή και χρηματοδότη τον διάσημο τραγουδιστή Akon. Η πρώτη φάση της κατασκευής της Akon City, η οποία θα βρίσκεται στην Σενεγάλη, μία ώρα με το αυτοκίνητο νότια του νέου αεροδρομίου στο Dakar, περιλαμβάνει δρόμους, νοσοκομείο, εμπορικό κέντρο, ξενοδοχεία και σχολείο.

* Κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε. Στο βίντεο για τα 50 χρόνια του Range Rover, γίνεται μια επιλογή των γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία της ανθρωπότητας αυτό το διάστημα και ένα από αυτά είναι η γέννηση του bitcoin). Χρόνια πολλά Range Rover

Πηγή: Euro2day.gr

 
515
Thumbnail

Η σπανιότητα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα σταθερή στον χρόνο. Είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μεταβάλλεται όσο οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Τα κοχύλια χρησίμευαν ως χρήμα όσο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα. Όταν φτιάχτηκαν πιο μεγάλα πλοία και βρέθηκαν περισσότερα, έχασαν την αξία τους. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Το χρήμα που είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεν είναι χρήμα.

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο - Νέα πρωτοποριακά πακέτα διακοπών

Αντίθετα, ο χρυσός έμεινε ως κορυφαία νομισματική αξία τόσο καιρό, επειδή ήταν δύσκολο να παραχθεί. Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η ετήσια παραγωγή του δεν θα αυξηθεί ανάλογα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εξορυχτεί στη σύγχρονη ιστορία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ήταν το 1940, με 2,6%. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2%.

Ο χρυσός, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη, έχει τον μεγαλύτερο λόγο αποθέματος προς ροή. Σύμφωνα με τη US Geological Survey, έχουν εξορυχθεί λίγο περισσότεροι από 190.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.100 τόνοι χρυσού εξορύσσονται ετησίως. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τον λόγο αποθέματος προς ροή του χρυσού: 190.000 τόνοι / 3.100 τόνοι= 61. Σε 61 χρόνια, η ποσότητά του θα έχει διπλασιαστεί.

Για αυτό ο χαλκός δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη θέση του χρυσού. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε θα δοθεί το κίνητρο να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι σχετικά εύκολο και άμεσο να επιτευχθεί, καθώς τα αποθέματα είναι τεράστια. Έτσι η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις τιμές προς τα κάτω. Κάθε χρόνο βγαίνει όση περίπου ποσότητα απαιτείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:Ταξίδι στην Ελλάδα/Τι γίνεται με όσους νοσήσουν, ποιος πληρώνει

Για να υπάρξει κάτι που να χρησιμεύσει ως διαφύλαξη αξίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα. Να μην αυξηθεί η προσφορά, αν οι τιμές ανέβουν αρκετά. Το μόνο εμπόρευμα που το κατάφερε στην ιστορία είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι ανθεκτικός στον χρόνο και στις κακουχίες, δεύτερον, δεν μπορεί να φτιαχτεί από μείγμα άλλων φτηνότερων υλικών, ενώ είναι δαπανηρό να εξορυχτεί. Ωστόσο ο χρυσός εξορύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει εξαντληθεί.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε μείνει ποτέ ούτε από μια πρώτη ύλη, όσο σπάνια και αν φαινόταν. Όσο προχωράει η τεχνολογία και υπάρχει ζήτηση, πάντα βρίσκεται τρόπος. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο ανέβαινε η ανάγκη γι' αυτό τόσο ανέβαινε και ο ρυθμός παραγωγής. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο. Μέχρι τώρα, πάντοτε υπήρχαν τεχνολογικές λύσεις στο ζήτημα της σπανιότητας.

Όταν η κατανάλωση αυξανόταν, τότε συνέβαιναν δύο πράγματα:

Η τιμή ανέβαινε έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο να βρουν ή να παράγουν περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε έφτιαχναν νέα εργαλεία είτε εξέλισσαν τις τεχνικές ανεύρεσης, με την αρωγή της επιστήμης.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται η παραγωγή χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια, αποδεικνύεται πως ο ανθρώπινος χρόνος, η προσπάθεια και η εφευρετικότητα είναι τα μόνα πεπερασμένα. Οτιδήποτε άλλο είναι πρακτικά απεριόριστο, θα μπορεί να παραχθεί αν ξοδευτούν αρκετοί πόροι.

f

Αυτό αναδεικνύει μια εκπληκτική πτυχή, ένα μοναδικό επίτευγμα του bitcoin. Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, του οποίου η προσφορά είναι αυστηρά περιορισμένη. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο, πόσο αυξάνεται η αξία του και πόσο προηγμένος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Δεν εξαρτάται ο αριθμός της παραγωγής νομισμάτων από καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τους αθάνατους νόμους των μαθηματικών.

Ενώ όσον αφορά τον χρυσό, αγνοούμε την ποσότητα που υπάρχει ακόμα στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άραγε δεν αποτελεί αυτό ένα βασικό δεδομένο για να βάλουμε τα χρήματά μας;

Το bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όσο και να ενδυναμώνει το κίνητρο από την άνοδο της τιμής του, δεν μπορούν να παραχθεί παραπάνω ποσότητα από την αυστηρά καθορισμένη. Το μόνο που αυξάνεται, είναι η ασφάλεια του δικτύου από τις κακόβουλες ενέργειες. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται η αξία του, άρα και η ανταμοιβή των εξορυκτών. Τους συμφέρει να προστατέψουν το δίκτυο.

Όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί στην αγορά η αυξανόμενη ζήτηση είναι η τιμή να αυξηθεί αρκετά, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους να πουλήσουν μερικά από τα νομίσματά τους.

Το bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

g

Ο χρυσός έχει ένα ακόμα μειονέκτημα όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την σπανιότητά του. Οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά χρυσού που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε πραγματικό χρυσό. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

ad2mobile

Εάν η τιμή ανεβαίνει στα ύψη για οποιονδήποτε λόγο, ορισμένοι τίτλοι με βάση τον χρυσό δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν. Μπορεί να μη διαθέτουν στην πραγματικότητα τον υποκείμενο χρυσό που νομίζετε ότι κατέχουν. Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Αν δεν τον κατέχουν, ενέχουν κίνδυνο ακύρωσης.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

article 1