Προς φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων οδεύει η Ελλάδα

Τι περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της Αρχής Δημοσίων Εσόδων της χώρας

Ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως, και ειδικότερα στην Ελλάδα -όπου οι τεχνολογίες καταφθάνουν... τελευταίες-, αγνοεί την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για ψηφιακό χρήμα, που έχει γίνει γνωστό από το ράλι-φαινόμενο του «πρωτόπλαστου» Bitcoin, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και έπιασε τα 20.000 δολάρια. Το όνομα του έχει συνδεθεί κυρίως με σκοτεινές δράσεις, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κλπ. Ωστόσο αργά αλλά σταθερά, η νέα αυτή μορφή χρήματος βασισμένη στο καινοτόμο blockchain, έχει αρχίσει να εισχωρεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Από αυτούς πάλι που γνωρίζουν τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ελάχιστοι πιστεύουν (επενδύουν) σε αυτά, καθώς οι περισσότεροι τα θεωρούν μια περαστική «μόδα«, ή μια απάτη, ένα ψέμα, κάτι το «μη πραγματικό», ειδικά εφόσον δεν έχουν φυσική υπόσταση αφού είναι μόνο ψηφιακά.

Φορολογούμαι, άρα υπάρχω
Όμως η εφορία έχει διαφορετική άποψη
, αφού όπως φαίνεται τα θεωρεί πέρα για πέρα πραγματικά. Κι εφόσον τα θεωρεί πραγματικά, σκέφτεται να τα (τι άλλο;) φορολογήσει. 

Το γεγονός, παρότι μπορεί να απογοητεύει πολλούς κατόχους κρυπτονομισμάτων, στην πραγματικότητα θα πρέπει να εκλαμβάνεται έως κάτι θετικό, αφού η ύπαρξη νομοθετικού/ρυθμιστικού πλαισίου (και μεταξύ άλλων και φορολόγηση) αποτελεί το μοναδικό κομμάτι που λείπει ουσιαστικά από το παζλ «Κρυπτονομίσματα».

Αποτελεί το αναγκαίο κακό που αφενός επιβεβαιώνει πως τα κρυπτονομίσματα ως ψηφιακό χρήμα δεν είναι... ανέκδοτο, αλλά κάτι πολύ σοβαρό με ουσιαστική αξία χρήσης, δίνοντας του έτσι κύρος, αφ’ ετέρου προστατεύει τον καταναλωτή και επικυρώνει τη θέση των κρυπτονομισμάτων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανοίγοντας πολλές πόρτες για επενδύσεις και χρήσεις. Είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο mass adoption (την υιοθέτηση από το ευρύ κοινό).

Έτσι λοιπόν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας εξετάζει τη δυνατότητα πληρωμής φόρων με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ σχεδιάζει και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, ως «επένδυση χαρτοφυλακίου».

Αυτό προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 της ΑΑΔΕ, στο οποίο μεταξύ των άλλων ενσωματώνεται και το πλάνο των 266.622 φορολογικών ελέγχων που προγραμμάτισε για φέτος.

Αναλυτικότερα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία όπως προκύπτει, η φορολογική Αρχή της χώρας τα αντιμετωπίζει πλέον ως πραγματικότητα.

Ειδικότερα στο κεφάλαιο «ψηφιακές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών» αναφέρει ότι «μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φορολογική αρχή σε νέες, με παγκόσμια εμβέλεια, ψηφιακές πλατφόρμες εμπορίας ή παροχής υπηρεσιών και συστήματα πληρωμών σε επίπεδο ανταγωνισμού και φορολογικών εσόδων».

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Και προσθέτει η ΑΑΔΕ ότι, «η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, XRP, κ.ά.) στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ακόμη και από φορολογούμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

»Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα η φορολογική Αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάση συναλλαγών με ψηφιακό χρήμα που υπάρχει μέσω διαδικτύου, αλλά και να προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr – Γιάννης Τσιρογιάννης

 
261
Thumbnail

Οι τράπεζες θα πρέπει να εξελιχθούν, αλλιώς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μείνουν σημαντικά πίσω στις εξελίξεις, την ώρα που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας «ταρακουνούν» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε έκθεση με τίτλο «Η Άνοδος του Ψηφιακού Νομίσματος», οι συντάκτες του ΔΝΤ, Tobias Adrian και Tommaso Mancini-Griffoli αναφέρουν ότι οι δυο πιο κοινές μορφές χρήματος σήμερα, τα μετρητά και οι τραπεζικές καταθέσεις, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρό ανταγωνισμό και μπορεί ακόμα και να γίνουν ξεπερασμένες».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι «απίθανο να εξαφανιστούν», αν και αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές από μεγάλες τεχνολογικές φίρμες και στάρταπ του τομέα fintech, αναφέρει η έκθεση.

«Κάποιοι χωρίς αμφιβολία θα μείνουν πίσω», γράφουν οι συντάκτες. «Κάποιοι άλλοι θα εξελιχθούν, αλλά θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα», επισημαίνουν.

Η μελέτη δημοσιοποιείται την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εταιρείες τεχνολογίας και τα ψηφιακά νομίσματα στο τραπεζικό σύστημα και τα συστήματα πληρωμών.

Η ανακοίνωση του Facebook που θα λανσάρει το κρυπτονόμισμα Libra έχει γίνει δεκτό με σκεπτικισμό από αξιωματούχους ανά τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι το Libra εγείρει «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με την ιδιωτικότητα, το ξέπλυμα χρήματος, την προστασία των καταναλωτών και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία επισημαίνει πάντως ότι οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους όπως η ικανότητα να αυξάνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις. Για παράδειγμα, το Libra, έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα δίνει επιτόκιο στους χρήστες του.

Ωστόσο, αναφέρεται επίσης ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι εξπέρ στο να παρέχουν βολικές, ελκυστικές, χαμηλού κόστους και αξιόπιστες υπηρεσίες σε μεγάλο δίκτυο πελατών.

article 1