Προς φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων οδεύει η Ελλάδα

Τι περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της Αρχής Δημοσίων Εσόδων της χώρας

Ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως, και ειδικότερα στην Ελλάδα -όπου οι τεχνολογίες καταφθάνουν... τελευταίες-, αγνοεί την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για ψηφιακό χρήμα, που έχει γίνει γνωστό από το ράλι-φαινόμενο του «πρωτόπλαστου» Bitcoin, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και έπιασε τα 20.000 δολάρια. Το όνομα του έχει συνδεθεί κυρίως με σκοτεινές δράσεις, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κλπ. Ωστόσο αργά αλλά σταθερά, η νέα αυτή μορφή χρήματος βασισμένη στο καινοτόμο blockchain, έχει αρχίσει να εισχωρεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Από αυτούς πάλι που γνωρίζουν τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ελάχιστοι πιστεύουν (επενδύουν) σε αυτά, καθώς οι περισσότεροι τα θεωρούν μια περαστική «μόδα«, ή μια απάτη, ένα ψέμα, κάτι το «μη πραγματικό», ειδικά εφόσον δεν έχουν φυσική υπόσταση αφού είναι μόνο ψηφιακά.

Φορολογούμαι, άρα υπάρχω
Όμως η εφορία έχει διαφορετική άποψη
, αφού όπως φαίνεται τα θεωρεί πέρα για πέρα πραγματικά. Κι εφόσον τα θεωρεί πραγματικά, σκέφτεται να τα (τι άλλο;) φορολογήσει. 

Το γεγονός, παρότι μπορεί να απογοητεύει πολλούς κατόχους κρυπτονομισμάτων, στην πραγματικότητα θα πρέπει να εκλαμβάνεται έως κάτι θετικό, αφού η ύπαρξη νομοθετικού/ρυθμιστικού πλαισίου (και μεταξύ άλλων και φορολόγηση) αποτελεί το μοναδικό κομμάτι που λείπει ουσιαστικά από το παζλ «Κρυπτονομίσματα».

Αποτελεί το αναγκαίο κακό που αφενός επιβεβαιώνει πως τα κρυπτονομίσματα ως ψηφιακό χρήμα δεν είναι... ανέκδοτο, αλλά κάτι πολύ σοβαρό με ουσιαστική αξία χρήσης, δίνοντας του έτσι κύρος, αφ’ ετέρου προστατεύει τον καταναλωτή και επικυρώνει τη θέση των κρυπτονομισμάτων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανοίγοντας πολλές πόρτες για επενδύσεις και χρήσεις. Είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο mass adoption (την υιοθέτηση από το ευρύ κοινό).

Έτσι λοιπόν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας εξετάζει τη δυνατότητα πληρωμής φόρων με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ σχεδιάζει και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, ως «επένδυση χαρτοφυλακίου».

Αυτό προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 της ΑΑΔΕ, στο οποίο μεταξύ των άλλων ενσωματώνεται και το πλάνο των 266.622 φορολογικών ελέγχων που προγραμμάτισε για φέτος.

Αναλυτικότερα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία όπως προκύπτει, η φορολογική Αρχή της χώρας τα αντιμετωπίζει πλέον ως πραγματικότητα.

Ειδικότερα στο κεφάλαιο «ψηφιακές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών» αναφέρει ότι «μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φορολογική αρχή σε νέες, με παγκόσμια εμβέλεια, ψηφιακές πλατφόρμες εμπορίας ή παροχής υπηρεσιών και συστήματα πληρωμών σε επίπεδο ανταγωνισμού και φορολογικών εσόδων».

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Και προσθέτει η ΑΑΔΕ ότι, «η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, XRP, κ.ά.) στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ακόμη και από φορολογούμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

»Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα η φορολογική Αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάση συναλλαγών με ψηφιακό χρήμα που υπάρχει μέσω διαδικτύου, αλλά και να προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr – Γιάννης Τσιρογιάννης

 
327
Thumbnail

Ολοένα και μειώνεται η στήριξη προς το φιλόδοξο «κρυπτονόμισμα του Facebook», Libra, το οποίο δέχεται απανωτά πλήγματα, με αποτέλεσμα να τίθεται επ'αμφιβόλω το κατά πόσον το εγχείρημα που ανακοινώθηκε από τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων θα είναι σε θέση όντως να «απογειωθεί».

ad1mobile

Όπως σημειώνει το BBC, σε σχετικό report της G7 – που απαρτίζεται από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη- αναφέρεται πως τα κρυπτονομίσματα σαν το Libra αποτελούν κίνδυνο στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Στο report παρουσιάζεται μια σειρά από εκτιμώμενους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από τα ψηφιακά νομίσματα και υπογραμμίζεται πως, ακόμα και αν οι υποστηρικτές του Libra καταφέρουν να πείσουν πως οι φόβοι είναι υπερβολικοί, το όλο εγχείρημα μπορεί να μην λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προειδοποίηση αυτή από πλευράς του G7 έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την «τορπίλη» από πλευράς των Mastercard και Visa, την προηγούμενη εβδομάδα, που επικαλέστηκαν αβεβαιότητα ως προς το ρυθμιστικό καθεστώς. Σημειώνεται πως το παρόν report της G7 συνέταξαν αξιωματούχοι από κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και το Financial Stability Board που συντονίζει τους κανόνες των οικονομικών της G20. Όπως τονίζεται σε αυτό, οι υποστηρικτές ψηφιακών νομισμάτων όπως το Libra πρέπει να είναι νομικά ασφαλείς, να προστατεύουν τους καταναλωτές και να διασφαλίζουν πως τα νομίσματα δεν χρησιμοποιούνται για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ή τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Αν και η αναφορά, που θα παρουσιαστεί σε υπουργούς Οικονομικών στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα δεν ξεχωρίζει μεμονωμένα το Libra, υπογραμμίζει πως τα παγκόσμια stablecoins με δυνατότητα μεγάλης αύξησης κλίμακας συνεπάγονται ένα μεγάλο εύρος πιθανών προβλημάτων. Σημειώνεται πως τα αποκαλούμενα stablecoins, όπως το Libra, διαφέρουν από άλλα νομίσματα όπως το Bitcoin, επειδή συνδέονται με πραγματικά νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο της αναφοράς, «Η G7 πιστεύει πως κανένα εγχείρημα με stablecoin δεν θα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα, το θέμα της επίβλεψης και τα ρίσκα». Επίσης, εκφράζονται και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ακόμα και αν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Πέραν της Mastercard και της Visa, από το Libra αποσύρθηκαν επίσης το eBay και η εταιρεία πληρωμών Stripe, ακολουθώντας την αντίστοιχη επιλογή του PayPal, που επίσης βγήκε από εγχείρημα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki
 

article 1