Ρηξικέλευθη πρόταση από τον Μαρκ Κάρνεϊ για γενική αναδιάρθρωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

Όταν σηκώθηκε το πρωί ο Mark Carney, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, άνοιξε τις κουρτίνες και είδε τη λίμνη να απλώνεται μπροστά από το παράθυρό του ήρεμη. Ένας αχνός ήλιος αγωνιζόταν να φανεί ανάμεσα στα σύννεφα, ενώ στο βάθος δέσποζαν οι χιονισμένες βουνοκορφές του Grand Teton. Αν και δεν φαίνονταν από το πολυτελές δωμάτιό του, ήξερε πως λίγο πιο μακριά κυκλοφορούσαν ελεύθερα βίσωνες, ελάφια, αρκούδες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν το κομψό χιονοδρομικό κέντρο του Jackson Hole, στο Wyoming των ΗΠΑ. Η ελίτ των Κεντρικών Τραπεζών έχει τις συνήθειές της. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζιτών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Κάνσας. Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1978, αν και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση το 1982. Πρόκειται για έναν διακριτικό και κλειστό τόπο για τις συνευρέσεις τους, για ανεπίσημες κουβέντες σε φιλικό κλίμα. Δεν κρατούνται ποτέ πρακτικά, κάτι που τους επιτρέπει να εκφράζονται ελεύθερα. Η γραβάτα όχι μόνο δεν είναι προαιρετική αλλά απαγορεύεται.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η παρουσία του Τύπου είναι περιορισμένη, για να μην επηρεάζει τη διαδικασία. Σε αντίθεση με τα άλλα συνέδρια, χρεώνονται ακόμη και τα μέλη των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης. Παρ' όλα αυτά, ο Mark, στην τελευταία του παρουσία, μια που λήγει σε λίγους μήνες η θητεία του, κατάφερε να διαταράξει την ηρεμία, κλέβοντας την παράσταση. 

Αμφισβήτησε άμεσα τη χρησιμότητα της παντοκρατορίας του δολαρίου, προτείνοντας μια ριζοσπαστική πρόταση για μια γενική αναδιάρθρωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεταξύ των άλλων και ένα ψηφιακό νόμισμα που θα λειτουργεί σαν αποθεματικό νόμισμα (reserve currency) για όλες τις Κεντρικές Τράπεζες!

Το επιχείρημά του έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι πως σε έναν κόσμο με παραστατικό χρήμα (fiat money) μπορεί κανείς να υποτιμήσει το νόμισμά του μόνο σε σχέση με κάποιο άλλο νόμισμα. Το δεύτερο είναι πως η άνευ προηγουμένου πιστωτική επέκταση έφτασε στο σημείο όπου είναι απαραίτητο να υπάρξει κάποιου είδους «χρυσός κανόνας» (gold standard). Στη συνέχεια, θεωρεί πως κάθε νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί σε σχέση με αυτό το «σκληρό» περιουσιακό στοιχείο, το οποίο πρέπει να είναι εκτός του νομισματικού συστήματος.

Οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση είναι κάτι που συζητιέται αρκετό καιρό στα ανώτατα κλιμάκια του χρηματοοικονομικού κλάδου. Η Pimco είχε προτείνει πριν από δύο χρόνια στη Fed να αγοράσει χρυσό για να υποτιμήσει το δολάριο έναντι του χρυσού. Προφανώς δεν είναι τυχαίο που οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερο χρυσό το 2018 από οποιοδήποτε έτος από το 1967.

Ο Carney υποστήριξε ότι λόγω της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυξάνονται οι κίνδυνοι να παγιδευτεί η παγκόσμια οικονομία σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και ασθενή ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν για δεκαετίες με το να είναι το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η διατήρησή του πλήττει όχι μόνο την αμερικανική οικονομία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στην παγκόσμια δραστηριότητα στο 60% από περίπου 45% πριν από μια δεκαετία. Κι όμως, το δολάριο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τουλάχιστον τις μισές συναλλαγές του διεθνούς εμπορίου. Πέντε φορές περισσότερο από το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν φτάνει που η ιδέα είναι ριζοσπαστική από μόνη της, ο Carney έθεσε την πτυχή ότι η αλλαγή πρέπει να λάβει χώρα σύντομα. Ο επικεφαλής της BoE προειδοποίησε ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια και οι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι, στο παρελθόν συνέπεσαν με πραγματικούς πολέμους, οικονομικές κρίσεις και απότομες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

Μια λύση που πρότεινε για την αναδιάταξη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή, είναι να γίνουν τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (Special Drawing Rights-SDR) αποθεματικό νόμισμα. Τα SDR είναι ένα είδος διεθνούς νομίσματος που εκδίδει το ΔΝΤ, τα οποία δημιουργήθηκαν το 1969, τότε που ίσχυε ακόμα ο κανόνας του χρυσού. Δεν είναι νόμισμα με τη συμβατική έννοια, καθώς δεν μπορούν να αποκτηθούν ή να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες. Αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν την αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, γιεν, λίρες, δολάρια κ.λπ.).

Μια άλλη εναλλακτική του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ψηφιακό νόμισμα. Η τεχνολογία έχει φτάσει στο σημείο που οι συνθήκες είναι ώριμες, εξήγησε. Αποδεικνύεται από τις ότι όλο και περισσότερες συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά παρά με μετρητά.

Όπως ισχυρίζεται ο Carney, ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμο να αντικαταστήσει το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα, αλλά «η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα». Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να περιορίσει την «κυρίαρχη επιρροή» του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο. Το Libra της Facebook δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο, αν και πληροί κάποιες από τις προϋποθέσεις, γιατί εγείρει τεράστια ζητήματα, που για την ώρα τουλάχιστον φαίνονται άλυτα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αν υλοποιηθεί η ιδέα του Carney ή έστω αρχίσει να εξετάζεται σοβαρά, ο χρυσός και το Bitcoin θα φτάσουν σε επίπεδα τιμών που σήμερα φαίνονται αδιανόητα. Καλά ο χρυσός, αλλά το Bitcoin γιατί; Ο Jerome Powell, ο διοικητής της Fed, ήταν αυτός που άνοιξε τον χορό των αναφορών, όταν το παρομοίασε με τον χρυσό. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως σχεδόν κανένας δεν το χρησιμοποιεί για πληρωμές. Το χρησιμοποιούν κυρίως ως εναλλακτικό στον χρυσό. Είναι ένα κερδοσκοπικό μέσο αποθήκευσης αξίας, όπως ο χρυσός.

Έχουμε και άλλες φορές υποστηρίξει πως το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει στο μέλλον το Bitcoin τον χρυσό αποτελεί, ίσως όχι το πιθανότερο, αλλά ένα ρεαλιστικό σενάριο. Ο λόγος είναι πως διαθέτει εξασφαλισμένη σπανιότητα και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του χρυσού. Αν λοιπόν περάσουμε σε έναν κόσμο που το δολάριο δεν θα αποτελεί πλέον αποθεματικό νόμισμα, ποιος μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο;

Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr
 

 
427
Thumbnail

Αυτή τη φορά η άνοδος είναι διαφορετική, πιο ώριμη. Έχει διορθώσεις, που σημαίνει ότι δίνει την ευκαιρία να μπουν οι πιο διστακτικοί. Συσσωρεύσεις, για να σου δώσουν τον χρόνο να σκεφτείς. Μια άψογη κίνηση, λες και είναι βγαλμένη από τα βιβλία.

ad1mobile

Ό,τι αποζητούμε ή, αν θέλετε, ελπίζουμε να δούμε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου. Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως κάθε καινούργια γραμμή τάσης (πορτοκαλί γραμμή) σχηματίζει εντονότερη κλίση, χωρίς να την έχει διασπάσει προς τα κάτω.

x

Ένα επιπλέον στοιχείο της υγείας της ανόδου αφορά τα altcoins (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin). Όλα, μα όλα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, δείχνουν τις ίδιες ανοδικές τάσεις. Τα περισσότερα ανεβαίνουν σαν ποσοστό εμφανώς περισσότερο από το ίδιο το Bitcoin. Όπως για παράδειγμα το δεύτερο σε σπουδαιότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum, που τα Χριστούγεννα είχε 124 δολάρια. Σήμερα έφτασε τα 262 και συνεχίζει ακάθεκτο.

x

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του ανοδικού κύκλου που διανύουμε, είναι ο ρόλος των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Ειδικά εκείνα με οικονομικό περιεχόμενο έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία τους αντιμετώπιζε το Bitcoin επιφυλακτικά έως και εχθρικά, πλέον οι επικριτές του όλο και σπανίζουν. Πλέον όχι μόνο καλούνται ειδικοί προκειμένου να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, αλλά το εκθειάζουν οι ίδιοι οι παρουσιαστές! Ποιος περίμενε τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια, όποτε αναφέρονταν σε αυτό, έπαιρναν μια έκφραση σαν να τους έβαζες να ακουμπήσουν ραδιενεργό απόβλητο.

Ας δούμε τι έλεγαν χθες από το CNBC. «Το Bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν το έχετε προσέξει όσο πρέπει. Ήδη είναι 44% από την αρχή της χρονιάς. Από το μηδέν, πήγε στις 20.000, μετά πίσω στις 4.000 και τώρα επανήλθε στις 10.000 δολάρια. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως έχει πετάξει έξω όλους τους αδύναμους παίκτες και έχει μεγάλη ορμή. Ταυτόχρονα έχουμε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να μιλάνε πια ανοικτά για δικές τους blockchain πλατφόρμες. Αφού ο χρυσός κάνει ράλι, γιατί να μην κάνει και το Bitcoin;» (σ.σ. ο παραλληλισμός του χρυσού με το Bitcoin είναι ξεκάθαρος).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Κατόπιν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που την αποκάλεσαν παλαβή (nuts). Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν το ράλι του Bitcoin, καθώς θεωρείται πλέον ασφαλές καταφύγιο και επιπλέον έχουμε ενδιαφέρον από θεσμικούς, δήλωσαν οι παρουσιαστές του καναλιού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Sullivan ανάφερε πως ένα μέρος του ενδιαφέροντος για το Bitcoin θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ασιάτες αγοραστές που θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του coronavirus.

Ο τελευταίος που μίλησε, ήταν ο Guy Adami, Διευθυντής της Advocacy Advisor, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία: «Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κερδισμένο είναι το Bitcoin. Σε έναν κόσμο παραστατικών (fiat) νομισμάτων, το Bitcoin είναι ο νικητής!»

Όσο και αν σε κάποιους φαίνεται αδιανόητο, αυτά πλέον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές από οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας. Ότι το Bitcoin είναι ο νικητής!

x

Ας αφήσουμε το CNBC, για να επανέλθουμε στην αγορά. Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, ναι μεν το Bitcoin θα δώσει τον τόνο και την κατεύθυνση, αλλά οι πραγματικά μεγάλες αποδόσεις θα έρθουν από τα μικρότερα. Όταν αναφέρομαι σε μικρότερα, δεν εννοώ βέβαια νομίσματα τύπου… pi! Για το συγκεκριμένο, που έχει προκαλέσει πολλές κουβέντες, εξακολουθώ να θεωρώ πως πέρα από τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την αξιοπιστία του, είναι ο λάθος τρόπος για να ξεκινήσετε με τον χώρο των crypto.

Κατανοώ ότι χρειάζεται χρήματα. Κατανοώ ότι υπάρχουν ορισμένοι που αδιαφορούν όταν χάνουν τον χρόνο τους. Κατανοώ επίσης ότι πολλούς δεν τους ενδιαφέρει να δίνουν δεξιά και αριστερά σε αγνώστους τα προσωπικά τους δεδομένα. Άλλο είναι αυτό που δεν καταλαβαίνω. Αδυνατείτε να διαθέσετε 10, 20, 50, 100€, προκειμένου να αποκτήσετε κανονικά κρυπτονομίσματα για να νιώσετε την εμπειρία; Νομίζετε πως χρειάζονται περισσότερα;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin, αξίας 9.360€ που έχει τώρα. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα Satοshi, η μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Όπως το ευρώ έχει 100 σεντς, το ένα Bitcoin έχει 100 εκατομμύρια Satοshi. Άρα μπορείς να επενδύσεις ελάχιστα, πραγματικά ελάχιστα, αν φοβάσαι ή αν δεν σου περισσεύουν.

Για να αρχίσεις να ασχολείσαι, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση, ώστε να μην πέσεις θύμα των επιτήδειων που καραδοκούν. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών, βαθιές τσέπες και προνομιακή πληροφόρηση.

Άρα; Να βάλουμε ό,τι χρήματα διαθέτουμε στα crypto; Όχι, βέβαια! Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, όπως κάθε επένδυση σε μια νέα τεχνολογία, έχει ρίσκο. Δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν τοποθετούμε όλα μας τα χρήματα.

ad2mobile

Ποια θα είναι η πορεία του Bitcoin από εδώ και πέρα; Όλα είναι ανοικτά. Ίσως τελικά να απαξιωθεί. Από την άλλη, ίσως μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στη θέση του χρυσού. Και τα δύο αυτά ακραία σενάρια δεν είναι εντελώς απίθανα. Η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξή του είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τη διαδρομή τόσο συναρπαστική.

euro2day.gr

article 1