Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για το κρυπτονόμισμα μετά την μεγάλη άνοδο του σαβατοκύριακου

Το Bitcoin αναγεννήθηκε για άλλη μια φορά από τις στάχτες του. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, από ότι θεώρησαν οι επικριτές του ότι αποτελούσε τις στάχτες του. Παρά τα προβλήματα και την παρατεταμένη περίοδο των «αρκούδων», όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι είναι ζωντανό, αλλά σε κάθε ευκαιρία δείχνει τα δόντια του!

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό το Σαββατοκύριακο υπερδιπλασίασε την τιμή του, σε σχέση με το χαμηλό του Δεκέμβρη. Σαν να περίμενε την πρωταπριλιά για να κάνει πλάκα στους αντιπάλους του, από την επόμενη που διάσπασε την αντίσταση της πράσινης οριζόντιας γραμμής στα 4.150 δολάρια, ξεκίνησε ένα ράλι, που μέχρι τώρα έχει φτάσει μέχρι και τα 7.568 δολάρια.

1

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η τιμή; Επειδή από την πρώτη φορά που σημειώθηκε το 2017, αρκούσαν μόλις 6 εβδομάδες για να φτάσει το ιστορικό ρεκόρ των 20.000 δολαρίων! Είναι απίθανο να ξανασυμβεί; Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το οποίο ήταν εμφανές ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οτιδήποτε άσχημο νέο και να έβγαινε, δεν επηρέαζε αρνητικά την πορεία της τιμής του Bitcoin. Η ψυχολογία ήταν εντελώς διαφορετική σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο. Δεν υπήρχε καθόλου φόβος. Μόνο υπομονή, όπως περιμένεις καρτερικά να τελειώσει ο χειμώνας και να βγεις στον ήλιο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι προς τα πού θα κινηθεί από εδώ και πέρα το Bitcoin το επόμενο διάστημα. Η απάντηση ποικίλει αναλόγως τον ποιον θα ρωτήσεις. Οι ενάντιοι των crypto θα πούλαγαν το επόμενο δευτερόλεπτο. Οποιοδήποτε δευτερόλεπτο, γιατί όλες τις τιμές που είναι πάνω από το μηδέν, τις θεωρούν υπερβολικές. Οι φανατικοί φίλοι τους θεωρούν πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Θεωρούν δεδομένο πως θα ξαναδούμε τουλάχιστον τα προηγούμενα υψηλά στο Bitcoin. Το ερώτημα για αυτούς δεν είναι αν θα ξαναφτάσει εκεί, αλλά το πότε.

Είμαστε κοντά στο να ζήσουμε ένα νέο 2017 όπου όλα τα κρυπτονομίσματα, ανεξαρτήτως ποιότητας, ανεβαίνανε; Δύσκολο να ξανασυμβεί. Το 2017 ήταν μια αξέχαστη χρονιά, αλλά επίσης και σπάνια. Πλέον υπάρχουν περισσότεροι ώριμοι επενδυτές, πιο ενημερωμένοι. Στον καινούργιο ανοδικό κύκλο, όποτε και να είναι αυτός, θα υπάρξουν ICOs που θα ξεχωρίσουν και θα υπεραποδώσουν σε σχέση με το Bitcoin, αν και δεν θα είναι το σύνολο τους. Θα πρόκειται για επιλεγμένες περιπτώσεις. Πολύ πιθανό αυτή τη φορά το προβάδισμα να το έχουν οι IEOs, εκμεταλλευόμενοι τα χαρακτηριστικά τους.

Όσο το Bitcoin βρίσκεται πάνω από τις 6.000 είμαστε σε καθαρά bull τροχιά, ότι και αν σημαίνει αυτό για την ψυχολογία της αγοράς. Κάτω από εκεί αρχίζουμε να υπολογίζουμε πιθανά επίπεδα τιμών, τα οποία θα αποτελέσουν ένα καλό σημείο για να λάβει θέση όποιος πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα άνοδος.

Το κέρδος στα crypto, δεν είναι μόνο οικονομικό. Ακόμα και οι ενάντιοι τους οφείλουν να παραδεχτούν πως πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματιστηρίων, εκείνοι που απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να έχουν αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές είναι οι μικροεπενδυτές. Όχι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Εκείνοι που πιστέψανε πραγματικά στην φιλοσοφία του blockchain. Όσοι όχι μόνο δεν απογοητευτήκανε από την πτώση, αλλά θεωρούσαν ευκαιρία να προβούν σε νέες αγορές.

Υπάρχει μια παράμερος καθοριστική. Ειδικά για το Bitcoin, είτε έχεις ελάχιστα χρήματα σε κάποιο απομονωμένο μέρος της Ασίας, είτε είσαι ένας γίγαντας τρισεκατομμυρίων στο κέντρο της Wall Street, παίζεις το παιχνίδι ουσιαστικά με ίσους όρους. Πρόκειται για έναν από τους λόγους που έχουμε αναφέρει πως τα crypto αποτελούν ιδανική αγορά για τον σημερινό Έλληνα επενδυτή που έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της αξίας του χαρτοφυλακίου του. Του δίνεται μια ίσως μικρή, αλλά σίγουρα ρεαλιστική πιθανότητα, να ανακτήσει τα χαμένα. Με την πιθανότητα του να μεγεθύνεται, ανάλογα με το πόσο, με ποιο τρόπο και πότε θα ασχοληθεί.

Τα απότομα ανεβοκατεβάσματα αποτελούν το δυνατό και ταυτόχρονα το αδύνατο σημείο του Bitcoin. Απομακρύνει την πιθανότητα να γίνει νόμισμα ευρείας καθημερινής χρήσης, ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό έχει προσελκύσει την προσοχή. Διακυμάνσεις σαν και αυτές των τελευταίων ημερών ανεβάζουν το Bitcoin στα πρωτοσέλιδα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν νέοι επενδυτές να ενδιαφέρονται για αυτό.

Νέοι επενδυτές, σημαίνει φρέσκο χρήμα. Όπως ξέρουμε καλά, όταν οι εισροές χρήματος είναι περισσότερες από τις εκροές, ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακές αξίες. Κι όσο ανεβαίνουν, τόσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον, μέχρι την κορύφωση της ευφορίας. Σε όλες τις χρηματιστηριακές αξίες έτσι συμβαίνει. Μόνο που η κορύφωση στο Bitcoin αργεί πολύ ακόμα. Η συντριπτική πλειοψηφία ίσως να το έχει ακούσει σαν λέξη, αλλά ακόμα αγνοεί τι σημαίνει.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η ιδιαιτερότητα της τελευταία ανόδου ήταν πως δεν τροφοδοτήθηκε μόνο με θετικά νέα. Υπήρξε αρνητική δημοσιότητα που ενώ άλλες φορές θα γκρέμιζε την αγορά, είδαμε να λειτουργεί ενισχυτικά. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, στο οποίο λόγω έλλειψης χώρου θα αναφερθούμε αύριο.

Η αγορά σήμερα

Η ανοδική πορεία των crypto δεν έχει τελειωμό. Σαν το συγκρότημα που πάει να αποσυρθεί και το πλήθος εκστασιασμένο να απαιτεί να ξαναβγούν οι μουσικοί στην σκηνή! Και το πάρτι συνεχίζεται!

Το Bitcoin στην κορυφή της κούρσας, διέλυσε το υψηλό που έκανε την Κυριακή με ένα σερί 8 ανοδικών κεριών στο ωριαίο διάγραμμα. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 7.727 δολάρια, υψηλότερα 10,70%.

1

 
200
Thumbnail

Πολλοί, για να δικαιολογήσουν την άποψή τους περί φούσκας στο Bitcoin, εστιάζουν στην κορυφή των 20.000 δολαρίων και τη μετέπειτα πτώση του. Ωστόσο, όταν εστιάζεις σε μια μικρή περίοδο, χάνεις τη μεγάλη εικόνα.

ad1mobile

Ολοκληρωμένη οπτική έχει όποιος κοιτάξει όλες τις κορυφές που έχουν υπάρξει στην πορεία των 10 χρόνων της ζωής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Θα ανακαλύψει πως κάθε κορυφή ήταν πάντα υψηλότερα από την προηγούμενη και κυρίως συνέχεια δημιουργούνται υψηλότερα χαμηλά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Τα χαμηλά του Bitcoin ανά έτος (σε δολάρια):

2011: 1

2012: 4

2013: 65

2014: 200

2015: 185

2016: 365

2017: 780

2018: 3.200

Το Bitcoin δεν έχει τα χαρακτηριστικά της φούσκας. Εμφανίζει τα ελαττώματα και τον ενθουσιασμό όλων των οραμάτων. Ό,τι γεννιέται από ένα όραμα, είναι μοιραίο να περιέχει και απογοητεύσεις. Ο μόνος τρόπος να το κρατήσεις τέλειο και ατόφιο, είναι να μην το επιχειρήσεις ποτέ.

Πώς όμως είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε και το 2011, και το 2013, και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξανασηκώνονταν. Οι επενδυτές, στο τέρμα της διαδρομής, αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του έχει ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο χρηματοοικονομικό κατεστημένο.

1

Ποσοστό ανόδου (ή πτώσης) ανά έτος:

2011: +1473%

2012: +186%

2013: +5507%

2014: -58%

2015: +35%

2016: +125%

2017: +1331%

2018: -73%

2019: +116% (μέχρι σήμερα)

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει ή να μην το έχουμε ξαναδεί. Είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Μόνο παράλογο δεν είναι να υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένα άλλο κύμα και θα πρέπει να είναι πιο συναρπαστικό από το τελευταίο. Πόσο πιο συναρπαστικό, θα πείτε!

Την περίοδο του τελευταίου ανοδικού κύματος, ας δούμε τις τιμές και πόσο γρήγορα κινήθηκε:

Από 8.000 σε 10.000: 11 ημέρες

Από 10.000 σε 12.000: 7 ημέρες

Από 12.000 σε 14.000: 1 ημέρα

Από 14.000 σε 16.000: 1 ημέρα

Από 16.000 σε 18.000: 8 ημέρες

Οι νέες συνθήκες

Άραγε έχει νόημα η σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όπου ήταν λίγες χιλιάδες οι χρήστες του Bitcoin, ενώ σήμερα μιλάμε για εκατομμύρια; Επειδή εκτός των άλλων, σημαίνει πως αυτή τη φορά χρειάζεται να επενδυθούν πολλά λεφτά, προκειμένου να συνεχιστεί η τάση. Το 2014-2015, λίγες δεκάδες εκατομμύρια ήταν τεράστιο ποσό, που μπορούσε να το εκτοξεύσει. Τώρα χρειάζονται δισεκατομμύρια για να αποφέρουν το ίδιο ποσοστό ανόδου.

Είναι λάθος να θεωρείτε πως παλαιότερα τα πράγματα ήταν εύκολα. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Το 2014-2015 ο επενδυτής δεν είχε κάτι ελπιδοφόρο μπροστά του. Δεν υπήρχε το lighting network, ούτε πολλά ανταλλακτήρια. Το Mr Gox μόλις είχε καταρρεύσει και όλοι ήταν φοβισμένοι, χωρίς προοπτική.

Πλέον όλα είναι διαφορετικά. Ακόμα όμως και το 2018, την περίοδο της απογοήτευσης, το κλίμα μπορεί να ήταν επιβαρυμένο, αλλά ποτέ δεν έγινε μίζερο. Οι μόνοι που πούλησαν και εγκατέλειψαν τον χώρο ήταν οι ευκαιριακοί και ανίδεοι επενδυτές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών, με τα ατελείωτα δισεκατομμύρια, αρκεί για να αλλάξουμε επίπεδο παιχνιδιού. Αν ισχυριζόσουν στον πρώτο κύκλο ότι υπήρχε έστω και ως ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα φώναζαν νοσοκόμους να σου προβάρουν τη λευκή ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα. Κι όμως, δεν θα ήσουν εσύ ο τρελός.

Η αγορά σήμερα

Μετά τη μεγάλη εικόνα και το όραμα, ας επανέλθουμε στο παρόν. Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, πλησιάζουμε στο τέλος μιας τριγωνικής συσσώρευσης. Τι μας περιμένει στο τέρμα της; Το πιθανότερο είναι μια απότομη κίνηση από την πλευρά που θα σπάσει πρώτη. Συνεπώς οι traders προβλέπεται να περάσουν το Σαββατοκύριακο των εκλογών πάνω από την οθόνη, αν θέλουν να μη ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία.

1

Η αγορά έχει ανακάμψει αισθητά σήμερα. Όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν σημαντικά κέρδη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να την έχει το Litecoin. Έφτασε τα 98,52 δολάρια ή 13,71% παραπάνω από χθες την ίδια ώρα. Το Bitcoin ξεπέρασε πάλι τις 8.000 δολάρια.

ad2mobile

1

euro2day.gr

article 1