Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για το κρυπτονόμισμα μετά την μεγάλη άνοδο του σαβατοκύριακου

Το Bitcoin αναγεννήθηκε για άλλη μια φορά από τις στάχτες του. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, από ότι θεώρησαν οι επικριτές του ότι αποτελούσε τις στάχτες του. Παρά τα προβλήματα και την παρατεταμένη περίοδο των «αρκούδων», όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι είναι ζωντανό, αλλά σε κάθε ευκαιρία δείχνει τα δόντια του!

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό το Σαββατοκύριακο υπερδιπλασίασε την τιμή του, σε σχέση με το χαμηλό του Δεκέμβρη. Σαν να περίμενε την πρωταπριλιά για να κάνει πλάκα στους αντιπάλους του, από την επόμενη που διάσπασε την αντίσταση της πράσινης οριζόντιας γραμμής στα 4.150 δολάρια, ξεκίνησε ένα ράλι, που μέχρι τώρα έχει φτάσει μέχρι και τα 7.568 δολάρια.

1

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η τιμή; Επειδή από την πρώτη φορά που σημειώθηκε το 2017, αρκούσαν μόλις 6 εβδομάδες για να φτάσει το ιστορικό ρεκόρ των 20.000 δολαρίων! Είναι απίθανο να ξανασυμβεί; Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το οποίο ήταν εμφανές ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οτιδήποτε άσχημο νέο και να έβγαινε, δεν επηρέαζε αρνητικά την πορεία της τιμής του Bitcoin. Η ψυχολογία ήταν εντελώς διαφορετική σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο. Δεν υπήρχε καθόλου φόβος. Μόνο υπομονή, όπως περιμένεις καρτερικά να τελειώσει ο χειμώνας και να βγεις στον ήλιο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι προς τα πού θα κινηθεί από εδώ και πέρα το Bitcoin το επόμενο διάστημα. Η απάντηση ποικίλει αναλόγως τον ποιον θα ρωτήσεις. Οι ενάντιοι των crypto θα πούλαγαν το επόμενο δευτερόλεπτο. Οποιοδήποτε δευτερόλεπτο, γιατί όλες τις τιμές που είναι πάνω από το μηδέν, τις θεωρούν υπερβολικές. Οι φανατικοί φίλοι τους θεωρούν πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Θεωρούν δεδομένο πως θα ξαναδούμε τουλάχιστον τα προηγούμενα υψηλά στο Bitcoin. Το ερώτημα για αυτούς δεν είναι αν θα ξαναφτάσει εκεί, αλλά το πότε.

Είμαστε κοντά στο να ζήσουμε ένα νέο 2017 όπου όλα τα κρυπτονομίσματα, ανεξαρτήτως ποιότητας, ανεβαίνανε; Δύσκολο να ξανασυμβεί. Το 2017 ήταν μια αξέχαστη χρονιά, αλλά επίσης και σπάνια. Πλέον υπάρχουν περισσότεροι ώριμοι επενδυτές, πιο ενημερωμένοι. Στον καινούργιο ανοδικό κύκλο, όποτε και να είναι αυτός, θα υπάρξουν ICOs που θα ξεχωρίσουν και θα υπεραποδώσουν σε σχέση με το Bitcoin, αν και δεν θα είναι το σύνολο τους. Θα πρόκειται για επιλεγμένες περιπτώσεις. Πολύ πιθανό αυτή τη φορά το προβάδισμα να το έχουν οι IEOs, εκμεταλλευόμενοι τα χαρακτηριστικά τους.

Όσο το Bitcoin βρίσκεται πάνω από τις 6.000 είμαστε σε καθαρά bull τροχιά, ότι και αν σημαίνει αυτό για την ψυχολογία της αγοράς. Κάτω από εκεί αρχίζουμε να υπολογίζουμε πιθανά επίπεδα τιμών, τα οποία θα αποτελέσουν ένα καλό σημείο για να λάβει θέση όποιος πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα άνοδος.

Το κέρδος στα crypto, δεν είναι μόνο οικονομικό. Ακόμα και οι ενάντιοι τους οφείλουν να παραδεχτούν πως πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματιστηρίων, εκείνοι που απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να έχουν αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές είναι οι μικροεπενδυτές. Όχι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Εκείνοι που πιστέψανε πραγματικά στην φιλοσοφία του blockchain. Όσοι όχι μόνο δεν απογοητευτήκανε από την πτώση, αλλά θεωρούσαν ευκαιρία να προβούν σε νέες αγορές.

Υπάρχει μια παράμερος καθοριστική. Ειδικά για το Bitcoin, είτε έχεις ελάχιστα χρήματα σε κάποιο απομονωμένο μέρος της Ασίας, είτε είσαι ένας γίγαντας τρισεκατομμυρίων στο κέντρο της Wall Street, παίζεις το παιχνίδι ουσιαστικά με ίσους όρους. Πρόκειται για έναν από τους λόγους που έχουμε αναφέρει πως τα crypto αποτελούν ιδανική αγορά για τον σημερινό Έλληνα επενδυτή που έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της αξίας του χαρτοφυλακίου του. Του δίνεται μια ίσως μικρή, αλλά σίγουρα ρεαλιστική πιθανότητα, να ανακτήσει τα χαμένα. Με την πιθανότητα του να μεγεθύνεται, ανάλογα με το πόσο, με ποιο τρόπο και πότε θα ασχοληθεί.

Τα απότομα ανεβοκατεβάσματα αποτελούν το δυνατό και ταυτόχρονα το αδύνατο σημείο του Bitcoin. Απομακρύνει την πιθανότητα να γίνει νόμισμα ευρείας καθημερινής χρήσης, ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό έχει προσελκύσει την προσοχή. Διακυμάνσεις σαν και αυτές των τελευταίων ημερών ανεβάζουν το Bitcoin στα πρωτοσέλιδα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν νέοι επενδυτές να ενδιαφέρονται για αυτό.

Νέοι επενδυτές, σημαίνει φρέσκο χρήμα. Όπως ξέρουμε καλά, όταν οι εισροές χρήματος είναι περισσότερες από τις εκροές, ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακές αξίες. Κι όσο ανεβαίνουν, τόσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον, μέχρι την κορύφωση της ευφορίας. Σε όλες τις χρηματιστηριακές αξίες έτσι συμβαίνει. Μόνο που η κορύφωση στο Bitcoin αργεί πολύ ακόμα. Η συντριπτική πλειοψηφία ίσως να το έχει ακούσει σαν λέξη, αλλά ακόμα αγνοεί τι σημαίνει.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η ιδιαιτερότητα της τελευταία ανόδου ήταν πως δεν τροφοδοτήθηκε μόνο με θετικά νέα. Υπήρξε αρνητική δημοσιότητα που ενώ άλλες φορές θα γκρέμιζε την αγορά, είδαμε να λειτουργεί ενισχυτικά. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, στο οποίο λόγω έλλειψης χώρου θα αναφερθούμε αύριο.

Η αγορά σήμερα

Η ανοδική πορεία των crypto δεν έχει τελειωμό. Σαν το συγκρότημα που πάει να αποσυρθεί και το πλήθος εκστασιασμένο να απαιτεί να ξαναβγούν οι μουσικοί στην σκηνή! Και το πάρτι συνεχίζεται!

Το Bitcoin στην κορυφή της κούρσας, διέλυσε το υψηλό που έκανε την Κυριακή με ένα σερί 8 ανοδικών κεριών στο ωριαίο διάγραμμα. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 7.727 δολάρια, υψηλότερα 10,70%.

1

 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1