Σας αρέσουν τα κρυπτονομίσματα αλλά όχι η αστάθειά τους;

Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τα stablecoins

Τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.
 
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ψηφιακά νομίσματα είναι η εξαιρετική αστάθεια τους.

Το Bitcoin διαπραγματευόταν σχεδόν στα 20.000 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2017 και έπεσε στα 6.000 δολάρια δύο μήνες αργότερα – πρόκειται για μια διακύμανση τιμών που καθιστά το Bitcoin μάλλον ακατάλληλο για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή καταναλωτές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Για κάποιους, η απάντηση είναι ένα σταθερό κρυπτονόμισμα – ή αλλιώς stablecoin. Παρόλο που η ιδέα δεν είναι εντελώς, και το πιο γνωστό παράδειγμα stablecoin – το Tether – υπάρχει στην αγορά από το 2015, πλήθος νέων stablecoin εισήλθαν στην αγορά πέρυσι.

Ιδού κάποιες βασικές πληροφορίες για τα νέα, σταθερά κρυπτονομίσματα, με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Τι είναι τα stablecoin;
Πρόκειται για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία – νομίσματα ή μάρκες – τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την αξία τους. Με άλλα λόγια, με αυτά τα κρυπτονομίσματα εξασφαλίζεται ο ηπιότερος βαθμός μεταβλητότητας που παρατηρείται στα παραδοσιακά νομίσματα. Το Tether, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται πάντα στο 1 δολάριο περίπου.

Πώς το καταφέρνουν αυτό;
Υπάρχουν δύο τρόποι. Τα εγγυημένα stablecoins συνδέονται με ένα άλλο στοιχείο, όπως π.χ. το δολάριο ΗΠΑ, ή ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων ή βασικών εμπορευμάτων, και οι εκδότες τους υποστηρίζουν την αξία του νομίσματός τους διατηρώντας τη σύνδεση με το περιουσιακό στοιχείο. Άλλα stablecoins συνδέονται με την τιμή κρυπτο-στοιχείων όπως το Ether ή μια ομάδα ψηφιακών νομισμάτων. Τα stablecoins αυτού του είδους χρησιμοποιούν συνήθως αλγόριθμους για τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης του νομίσματος, οπότε ό,τι κυκλοφορεί αντιστοιχεί σε ό,τι διατηρείται ως απόθεμα.

Πόσα stablecoins υπάρχουν;
Τον Σεπτέμβριο του 2018 υπήρχαν 57 stablecoins, εκ των οποίων 23 είχαν ήδη κυκλοφορήσει και 34 βρίσκονταν στο στάδιο του σχεδιασμού, σύμφωνα με έρευνα του Blockchain.com. Η αξία της αγοράς stablecoin εκείνη την εποχή ανερχόταν στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφερόταν στα αποτελέσματα της έρευνας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Γιατί είναι δημοφιλή τα stablecoins;
Τα stablecoins είναι μια εύχρηστη «γέφυρα» ανάμεσα σε δύο κόσμους που δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν συνδυαστικά – τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και τον κόσμο των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών. Το γεγονός αυτό καθιστά τα stablecoins χρήσιμα ως ένα μέσο εξασφάλισης των κερδών από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, ή ως ένα ασφαλές καταφύγιο εάν οι επενδυτές πιστεύουν ότι επίκειται η έλευση μιας πτώσης της αγοράς. Επίσης, διευκολύνουν τη μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, πολλά από τα οποία δεν διατηρούν με τις τράπεζες εκείνες τις σχέσεις που απαιτούνται για να προσφέρουν παραστατικές (fiat) καταθέσεις ή αναλήψεις. Τα ανταλλακτήρια αποδέχονται stablecoins, όμως, όπως το Tether.
 

 
173
Thumbnail

Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα, έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα από τους νόμους. Ουσιαστικά, αν έχει διαπραχθεί ή όχι απάτη, κρίνεται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των γενικότερων οικονομικών δοσοληψιών κάθε χώρας. Έχουν υπάρξει κάποιες προσπάθειες για εξειδικευμένους κανονισμούς λειτουργίας, αλλά έχουν προέλθει από μικρά κράτη, όπως η Εσθονία και η Μάλτα. Αυτοί που θα καθορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι οι Αμερικανοί. Όλοι αυτούς περιμένουν να δώσουν την κατεύθυνση.

ad1mobile

Γι' αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση του Δημοκρατικού Andrew Yang. Πρόκειται για τον πρώτο υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος φαίνεται διακείμενος θετικά προς το Bitcoin. Μάλιστα στην καμπάνια που ξεκίνησε, για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του, δήλωσε ότι δέχεται δωρεές σε Bitcoin, Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα. Ας οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί, αναφέρει χαρακτηριστικά στο site του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί απόδειξη. Οι ανάγκες για χρήματα είναι τεράστιες για μια αξιοπρεπή εκλογική εκστρατεία και μαζεύει ο άνθρωπος ό,τι βρει. Κι όμως, ο Yang από ό,τι φαίνεται είναι αρκετά παλιός στον χώρο του Bitcoin. Το 2013 είχε γράψει ένα tweet που αναφερόταν στην τότε υποχώρηση των τιμών, όταν η τιμή μειώθηκε κάτω από τα 600 δολάρια. Συνεπώς έχει ανακατευτεί ή τουλάχιστον γνωρίζει την ύπαρξή του από τότε.

Η σχέση του Yang με το Bitcoin έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις γύρω από τα crypto. Από τη μια, υπάρχουν πολλές ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από χρήστες των κρυπτονομισμάτων που πανηγυρίζουν. Ακόμα και οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αντιληφθεί τη χρησιμότητά τους, λένε. Άλλοι κάνουν όνειρα για το πόσο ψηλά θα φτάσει το Bitcoin, αν γίνει πρόεδρος ο Yang.

Όπως δήλωσε, ήρθε η ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει σαφείς οδηγίες. Να «δημιουργήσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στον κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ώστε οι επιχειρήσεις και τα άτομα να μπορούν να επενδύουν και να καινοτομούν στην περιοχή χωρίς αβεβαιότητες».

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεώρησαν πως βρήκαν το αδύνατο σημείο του. Άρχισαν να τον δυσφημούν αναπαράγοντας τα συνηθισμένα περί ύποπτων χρηματικών ροών, μέχρι και για τη ζημιά που κάνουν στο περιβάλλον οι επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Η σχέση του Yang με το Bitcoin δεν είναι το μοναδικό που έχει προκαλέσει σάλο. Το κυριότερο είναι η υπόσχεσή του πως όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ, από την ενηλικίωση τους και μετά, θα λαμβάνουν 1.000 δολάρια από το κράτος, ακόμα και αν δεν δουλεύουν. Έχουμε δει λαϊκιστές και λαϊκιστές, αλλά αυτός έσπασε κάθε φράγμα, θα σκεφτούν πολλοί. Μη βιάζεστε. Αυτό το μέτρο, αν όχι το ίδιο, πάντως αυτής της φιλοσοφίας, έχει υποστηριχθεί από τα μεγάλα επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη, όπως ο Bill Gates και ο Elon Musk. Θετικά προσκείμενος φαίνεται να είναι και ο Barack Obama, που θεωρεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Ο Yang και οι υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος παραδέχονται πως στην αρχή θα οδηγήσει σε αύξηση του εθνικού χρέους, αλλά σε βάθος χρόνου θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Γιατί; Επειδή θα έχει σαν αποτέλεσμα ο εργοδότης-επιχειρηματίας να αποφεύγει να προσλαμβάνει πολλούς ανειδίκευτους, επειδή δεν θα τον συμφέρει. Αντίθετα, θα έχει κίνητρο να αντικαταστήσει αυτές τις δουλειές με μηχανήματα, με ρομποτικά συστήματα. Οι νέες τεχνολογίες κατά κανόνα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Και τι γίνεται όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγικότητα; Αυξάνονται τα κέρδη σου.

Από ό,τι λέει ο Yang, το κόστος από την πληρωμή του μερίσματος της ελευθερίας (Freedom Dividend) είναι πολύ πιο λίγο από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν θα προκαλούσε πολύ πληθωρισμό, θα ήταν καλό για τις επιχειρήσεις και θα βοηθούσε εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν εκπαίδευση, να βελτιώσουν την οικονομία παρέχοντάς τους καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή. «Οι καλές εταιρείες επενδύουν στους ανθρώπους τους. Είναι καιρός να κάνουμε το ίδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας: τα κρυπτονομίσματα. Ποιος θα ωφεληθεί από το σενάριο ανεξέλεγκτου τυπώματος του δολαρίου; Το Bitcoin φυσικά! Γιατί; Επειδή είναι ένα περιουσιακό στοιχείο παγκόσμια αποδεκτό, που από τη φύση του είναι αντιπληθωριστικό. Το Bitcoin χαρακτηρίζεται ως ψηφιακός χρυσός και υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό. Είναι σπάνιο, αναγνωρισμένο πέρα από τα σύνορα και μπορεί να κρατηθεί ανώνυμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον φυσικό χρυσό που πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, οι κωδικοί για το Bitcoin μπορούν να διατηρούνται σε έναν υπολογιστή ή ακόμα και σε ένα χαρτί.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό ή απίθανα αλαζονικό να συγκρίνεις τον χρυσό, μια διαχρονική αξία η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους, με το Bitcoin, που μόλις έκλεισε 10 χρόνια παρουσίας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί την ύπαρξή του. Ωστόσο, καλώς ή κακώς, το πιστεύουν αρκετοί. Ίσως λοιπόν να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα για να εκτοξευτεί η τιμή του.

ad2mobile

Τι πιθανότητες έχει να εκλεγεί ο Yang; Ίσως όχι πολλές. Μήπως όμως ο Trump ξεκίνησε ως φαβορί; Ακόμα και αν εκλεγεί, όσο φιλικά προσκείμενος να είναι με τα crypto, μπορεί να κάνει κάτι για την ευρεία υιοθέτηση του Bitcoin; Δύσκολο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Το μεγαλύτερο λόμπι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το τραπεζικό.

Βασίλης Παζόπουλος (euro2day.gr)

article 1