Πώς επηρεάζει τα κρυπτονομίσματα η προσπάθεια του Πεκίνου να ηγηθεί στην κούρσα της επανάστασης του blockchain 

Τι στο καλό συμβαίνει με το Bitcoin τελικά; Μέσα σε μια εβδομάδα έπεσε 20%, για να ανέβει αμέσως μετά 18%. Όχι μόνο εξανεμίστηκαν τα κέρδη από την ημέρα της εξαγγελίας του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping ότι θα ενισχύσει το blockchain, αλλά πήγε ακόμα πιο κάτω. Και τώρα επανήλθε. 

Τι να σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν ισχύει η εξαγγελία; Προφανώς όχι. Ίσα ίσα που έχει βγει κυβερνητική οδηγία με την οποία απαγορεύεται να γράφουν τα ΜΜΕ κάτι αρνητικό για το blockchain. Μη σας παραξενεύει, έτσι λειτουργεί ο Τύπος στην Κίνα.

Μήπως τότε οι δυτικοί υπερέβαλαν στον ενθουσιασμό τους; Ίσως. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης όσον αφορά τις ειδήσεις από την Ασία. Εκτός από το θέμα της πιστής μετάφρασης, υπάρχει και το θέμα της νοοτροπίας. Συχνά η αντίληψη των Δυτικών διαφέρει. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι προκειμένου να αποκωδικοποιήσουμε την πορεία των crypto, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την ΤΑ (Τεχνική Ανάλυση) αλλά την ΚΑ (Κινέζικη Ανάλυση). 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Υπερβολικό; Ίσως όχι και τόσο, αν σκεφτούμε πως η εκρηκτική άνοδος του προηγούμενου μήνα δεν ανιχνεύτηκε από κάποιο δείκτη Τεχνικής Ανάλυσης, αλλά οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.

Το ότι η Κίνα παίζει σημαντικό ρόλο έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Πρώτα από όλα, κατά κανόνα, οι μεγάλες κινήσεις ξεκινάνε σε ώρες που δραστηριοποιούνται οι Ασιάτες traders. Να θυμίσουμε πως όταν είχαμε αντίστοιχες δηλώσεις (και μάλιστα πιο στοχευμένες) από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, το καλοκαίρι, δεν κουνήθηκε φύλλο! Επίσης στην κορυφή των 14.000 δολαρίων βγήκε η είδηση για τη σύλληψη των ιδρυτών του Plus Token, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτη πολλών δεκάδων χιλιάδων Bitcoin. Πολλοί αποδίδουν ακριβώς σε αυτό την πτώση που ακολούθησε.

Το θέμα είναι, για να γυρίσουμε στους Κινέζους αξιωματούχους, πως ποτέ δεν ανάφεραν ότι σχεδιάζουν να ενισχύσουν το Bitcoin. Δεν ήταν λογικό να το υποθέσει κανείς. Αντίθετα, δεν έκρυψαν τη φιλοδοξία τους να βγάλουν ένα δικό τους ψηφιακό νόμισμα, που να το ανταγωνίζεται. Αν και το να ανταγωνιστούν το Bitcoin δεν είναι ακριβώς αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Περισσότερο τους ενδιαφέρουν δύο πράγματα: να μπουν μπροστά στην κούρσα της τεχνολογικής επανάστασης του blockchain και να δημιουργήσουν ένα κεντρικά ελεγχόμενο ψηφιακά «έξυπνο» χρήμα.

Η επόμενη ερώτηση αφορά το κατά πόσο η Κίνα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Αν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Δεν γνωρίζουμε αν όντως είναι σε θέση να το επιτύχουν, ξέρουμε όμως πως μάλλον είναι μπροστά στην κούρσα, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Κατ' αρχάς, οι Κινέζοι είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τη Δύση στις πληρωμές μέσω κινητού. Έχουν μπει στη φιλοσοφία των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς το 90% των καθημερινών συναλλαγών γίνεται μέσω smartphones, από εφαρμογές όπως το WeChat και το AliPay του Alibaba. Επίσης έχουν μεγάλη οικειότητα και με το QR.

Πέρα από αυτό, το 2018 υποβλήθηκαν 4.435 αιτήσεις για πατενταρισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών. Οι ΗΠΑ αιτήθηκαν 1.833 διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή το 21% του συνόλου.

Τι επιδιώκουν με άλλα λόγια οι αρχές της Κίνας; Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Το ένα είναι να δημιουργήσουν ένα stable coin, όπως το Libra ή το JPM Coin της JP Morgan. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στο νέο διεθνές νομισματικό σύστημα. 

Το πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιούν το νέο τεχνολογικά εξελιγμένο ψηφιακό Yuan όλες οι τράπεζες για τις διεθνείς συναλλαγές τους. Ακόμα και αν μεταφέρουν δολάρια ή ευρώ. Να καλυφθεί το κενό που υπάρχει, ενός αναχρονιστικού εργαλείου όπως το σημερινό swift, που δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας.

Το άλλο είναι να ελέγξουν τη διακίνηση των χρημάτων. Αφενός, τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, καθώς το κινεζικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί υπό το καθεστώς capital controls. Αφετέρου, την πληρωμή των αγαθών. Σήμερα υπάρχουν πολλές πινακίδες που γράφουν πως το renminbi είναι το μοναδικό νόμιμο μέσο ανταλλαγών.

Πολλές φορές οι κινεζικές αρχές κάνουν κάτι προς εκφοβισμό, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Γιατί; Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι και η απαγόρευση του mining. Και τι έγινε που το απαγόρευσαν; Κατάφεραν τίποτα; Θα μου πείτε, είναι να παίζεις μ' αυτά; Πόσες τρομακτικές ιστορίες έχουμε ακούσει που αφορούν Κινέζους που τόλμησαν να παραβούν τον νόμο; Κι όμως, παρόλο που επίσημα απαγορεύεται αυτή η επαγγελματική δραστηριότητα, οι Κινέζοι έχουν στο έδαφός τους τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πώς γίνεται; Επειδή έχουν φτηνό ηλεκτρισμό και γρήγορη σύνδεση στο Internet. Οι Κινέζοι απολαμβάνουν το 4G ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη. Τα μέρη που προτιμούν οι εξορύκτες (miners), επειδή δεν μπορούν να ανιχνευτούν από τις διωκτικές αρχές. Γι' αυτό και η εφαρμογή της απαγόρευσης είναι πρακτικά αδύνατη.

Ειδικά μάλιστα τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εκτεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Νότια και Ανατολική Κίνα, οι οποίες κατέληξαν μέχρι και σε θανατηφόρες πλημύρες. Η αφθονία στη βροχή είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού στην Κίνα. Η ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί αποδοτικά. Να μετατραπεί σε χρήμα μέσω της εξόρυξης Bitcoin.

Βασίλης Παζόπουλου (euro2day.gr)
 

 
490
Thumbnail

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

ad1mobile

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)
Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

 • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
 • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
 • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
 • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
 • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
 • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
 • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
 • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
 • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
 • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
 • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως μεάλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

ad2mobile

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πηγή: Euro2day.gr

article 1