Τα 3 προβλήματα που εμποδίζουν το Bitcoin να κατακτήσει τις μάζες

To Bitcoin έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά και έχει κάνει λίγους ανθρώπους πολύ πλούσιους

Αλλά to Bitcoin δεν έχει ακόμη γίνει γενικά αποδεκτό ώστε να θεωρηθεί το πραγματικό νόμισμα του "λαού". Μάλλον παραμένει ένα "εξωτικό" νόμισμα για τους λάτρεις της τεχνολογίας και όχι μόνο.  

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους το Bitcoin απέτυχε να κατακτήσει τις μάζες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένας από αυτούς είναι η εμπιστοσύνη. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη" δήλωσε ο Clement Thiboult, αναλυτής στην investing.com. "Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το ψηφιακό νόμισμα και βλέπουν μόνο την απρόβλεπτη κίνηση των τιμών. Η έλλειψη κατανόησης σε συνδυασμό με την απότομη διόγκωση των τιμών δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον για την υιοθέτηση του Bitcoin". 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπάρχουν επίσης αρκετές απάτες στις αγορές Αρχικής Προσφοράς Νομισμάτων (ICO) οι οποίες προκαλούν ανησυχία ακόμα και στους φανατικούς του Bitcoin. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Bitcoin σε αυτό το σημείο είναι ότι το ευρύ κοινό το συνδέει άδικα με τις απάτες του ICO" δήλωσε ο Jeff Ramson, ιδρυτής και CEO της PCG Advisory Group.

Εν τω μεταξύ το ψηφιακό νόμισμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα χακαρίσματα που μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν αυτές τις ανησυχίες. "Το Bitcoin δεν είναι σε θέση να ξεφύγει από το χακάρισμα και τις κλοπές κάτι που φαίνεται πως συμβαίνει καθημερινά" αναφέρει ο Steve Russo της VP Krypti. 

"Επιπλέον η κατοχή του Bitcoin είναι πολύ πιο δύσκολη και περίπλοκη από την κατοχή των μετρητών" πρόσθεσε ο Thiboult. Έπειτα υπάρχει και η δυσκολία στις συναλλαγές με Bitcoin. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του LendEDU οι καταγγελίες που σχετίζονται με το ψηφιακό νόμισμα σημείωσαν τεράστια αύξηση την περίοδο 2016-2018  με τις περισσότερες να έχουν σχέση με την παραλαβή μετρητών. 

Ο Jean Amiouny, CEO της Shakepay, θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό περιορίζει επίσης την αποδοχή του Bitcoin. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το ψηφιακό νόμισμα. "Πρέπει όλοι να καταλάβουν την αξία του Bitcoin και να το βλέπουν περισσότερο ως ένα υγιές νόμισμα παρά ως ένα περιουσιακό στοιχείο με το οποίο μπορούν να πλουτίσουν γρήγορα" δήλωσε. "Και οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να είναι υπεύθυνοι για τα ιδιωτικά κλειδιά που κατέχουν και με τα οποία ελέγχουν το bitcoin τους". 

Την ίδια ώρα που δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί το Bitcoin να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να φτάσει στις μάζες, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η αστάθεια στις αγορές των κρυπτονομισμάτων θα συνεχιστεί. 
 

 
429
Thumbnail

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν σε όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές έχουν τρομάξει με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όχι αδικαιολόγητα. Από ό,τι αποδεικνύεται, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την Κίνα. Ούτε καν μόνο την Ασία. Τα περιστατικά στην Ιταλία άρχισαν να ανησυχούν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Πυροδότησαν τους φόβους ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει και στην Ευρώπη.

ad1mobile

Κερδισμένα είναι τα ομόλογα και ο χρυσός. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα κρυπτονομίσματα. Τι επιπτώσεις θα έχει πάνω τους μια πιθανή γενικευμένη οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση; Δύσκολο ερώτημα, με ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις. Για να επιχειρήσουμε μια προσπάθεια.

Κατ' αρχάς ας ξεκινήσουμε με το 4ωρο διάγραμμα του Βitcoin. Όπως βλέπουμε, ο πανικός δεν το επηρέασε. Η πράσινη οριζόντια γραμμή στήριξης άντεξε, παρόλο που εδώ και μία εβδομάδα έχουμε δει να σχηματίζονται χαμηλότεροι πυθμένες και χαμηλότερες κορυφές. Ενδείξεις ότι η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς παρουσιάζει σημάδια κορεσμού. Ωστόσο ο σχηματισμός που έχει φανεί από τις παράλληλες μπλε γραμμές στα εγχειρίδια Τεχνικής Ανάλυσης ονομάζεται «σημαιάκι» και θεωρητικά συνηθίζει να οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

χ

Στο διάγραμμα με κίτρινο χρώμα έχουμε βάλει και την τιμή του χρυσού. Η ομοιότητα όσον αφορά την κατεύθυνση της πορείας του σε σχέση με το Βitcoin είναι εμφανής. Η βασική διαφορά τους δεν είναι στην κατεύθυνση αλλά στα ποσοστά ανόδου. Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού, αυτά του Βitcoin είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερα.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όλα καλά λοιπόν; Βρήκαμε τη λύση; Όλα τα λεφτά μας στο Βitcoin; Όχι ακόμα. Για να επιβιώσει κάποιος στις επενδύσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβει, αν όχι να αγαπήσει, το σχετικό και την αβεβαιότητα. Να δεχτεί το περίπλοκο της αιτιότητας. Αλλιώς χάνει την ώρα του. Και τα λεφτά του. Ας αναλογιστούμε πρώτα και την αντίθετη οπτική, που δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Θεωρεί πως οι επενδυτές θα κοιτάξουν να ξεφορτωθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, προτιμώντας πιο ασφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επίσης σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, από τις πρώτες δαπάνες που κόβονται είναι αυτές της έρευνας. Συνεπώς ίσως μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στον χώρο της νέας τεχνολογίας.

Σε συνθήκες πανικού, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν κάποια ψύχραιμη και εκ των προτέρων σχεδιασμένη στρατηγική. Η λογική δεν αποτελεί πάντα προϋπόθεση. Αν οδηγηθούμε σε ύφεση, αυτό συνεπάγεται πως το βιοτικό επίπεδο πέφτει, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα για επενδύσεις. Και όχι μόνο αυτό. Οι επενδυτές ρευστοποιούν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ή υποχρεώσεις τους, παρασύροντας και την αγορά των crypto. Ειδικά τα altcoins, που θεωρούνται τοποθέτηση με μεγάλο ρίσκο.

Στα θετικά των crypto είναι ότι τα ανταλλακτήρια το Σαββατοκύριακο είναι ανοικτά. Οι επενδυτές θα μπορούν να δράσουν ακαριαία στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο. Δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τη Δευτέρα και να βρεθούν στην αμήχανη θέση να ξεκινήσουν με ένα τεράστιο gap!

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη εναλλακτική ήταν ο χρυσός. Τώρα όμως υπάρχει και το Βitcoin. Ακόμα περισσότερο από τον χρυσό δεν εξαρτάται από δημοσιονομικές πολιτικές, φυσικές καταστροφές, θανατηφόρες επιδημίες, αυξομειώσεις επιτοκίων, δείκτες ανεργίας, πληθωρισμό, πολέμους. Όταν αρχίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες να τυπώνουν σαν να μην υπάρχει αύριο, πολλοί επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν θα μπορούν να πληθωριστούν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο το Bitcoin μάς αποκαλύπτει τι είναι: ένα αναδυόμενο μέσο αποθήκευσης αξίας. Πολλοί μάς διαβεβαιώνουν πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ψηφιακό χρυσό. Δεν αναφέρομαι στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αλλά και σε διεθνή mainstream οικονομικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNBC. Γιατί το ισχυρίζονται; Επειδή είναι από τη φύση του σπάνιο και ανθεκτικό στον πληθωρισμό. Όμως γιατί να μην προτιμήσουμε τον αυθεντικό χρυσό και να πάρουμε το άυλο Bitcoin; Ένας βασικός λόγος είναι πως αυστηρά επενδυτικά, οι δυνατότητες απόδοσης του χρυσού είναι περιορισμένες. Του Bitcoin, όχι.

ad2mobile

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να διανοηθώ πως όσοι ασχολούνται σοβαρά με τις επενδύσεις, βαδίζουν χωρίς εναλλακτική στρατηγική σε τόσο αβέβαιους καιρούς. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το ρίσκο αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αρκεί να το αντιληφθείς εγκαίρως, διαβάζοντας ορθολογικά και χωρίς προκαταλήψεις την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Η επιτυχία δεν θα κριθεί από ένα trade, από μια στρατηγική, από έναν ανοδικό ή καθοδικό κύκλο. Η αποτυχία όμως μπορεί να οφείλεται σε αυτό.

euro2day.gr

article 1