Τα 3 προβλήματα που εμποδίζουν το Bitcoin να κατακτήσει τις μάζες

To Bitcoin έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά και έχει κάνει λίγους ανθρώπους πολύ πλούσιους

Αλλά to Bitcoin δεν έχει ακόμη γίνει γενικά αποδεκτό ώστε να θεωρηθεί το πραγματικό νόμισμα του "λαού". Μάλλον παραμένει ένα "εξωτικό" νόμισμα για τους λάτρεις της τεχνολογίας και όχι μόνο.  

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους το Bitcoin απέτυχε να κατακτήσει τις μάζες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένας από αυτούς είναι η εμπιστοσύνη. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη" δήλωσε ο Clement Thiboult, αναλυτής στην investing.com. "Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το ψηφιακό νόμισμα και βλέπουν μόνο την απρόβλεπτη κίνηση των τιμών. Η έλλειψη κατανόησης σε συνδυασμό με την απότομη διόγκωση των τιμών δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον για την υιοθέτηση του Bitcoin". 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπάρχουν επίσης αρκετές απάτες στις αγορές Αρχικής Προσφοράς Νομισμάτων (ICO) οι οποίες προκαλούν ανησυχία ακόμα και στους φανατικούς του Bitcoin. "Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Bitcoin σε αυτό το σημείο είναι ότι το ευρύ κοινό το συνδέει άδικα με τις απάτες του ICO" δήλωσε ο Jeff Ramson, ιδρυτής και CEO της PCG Advisory Group.

Εν τω μεταξύ το ψηφιακό νόμισμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα χακαρίσματα που μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν αυτές τις ανησυχίες. "Το Bitcoin δεν είναι σε θέση να ξεφύγει από το χακάρισμα και τις κλοπές κάτι που φαίνεται πως συμβαίνει καθημερινά" αναφέρει ο Steve Russo της VP Krypti. 

"Επιπλέον η κατοχή του Bitcoin είναι πολύ πιο δύσκολη και περίπλοκη από την κατοχή των μετρητών" πρόσθεσε ο Thiboult. Έπειτα υπάρχει και η δυσκολία στις συναλλαγές με Bitcoin. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του LendEDU οι καταγγελίες που σχετίζονται με το ψηφιακό νόμισμα σημείωσαν τεράστια αύξηση την περίοδο 2016-2018  με τις περισσότερες να έχουν σχέση με την παραλαβή μετρητών. 

Ο Jean Amiouny, CEO της Shakepay, θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό περιορίζει επίσης την αποδοχή του Bitcoin. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το ψηφιακό νόμισμα. "Πρέπει όλοι να καταλάβουν την αξία του Bitcoin και να το βλέπουν περισσότερο ως ένα υγιές νόμισμα παρά ως ένα περιουσιακό στοιχείο με το οποίο μπορούν να πλουτίσουν γρήγορα" δήλωσε. "Και οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να είναι υπεύθυνοι για τα ιδιωτικά κλειδιά που κατέχουν και με τα οποία ελέγχουν το bitcoin τους". 

Την ίδια ώρα που δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί το Bitcoin να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να φτάσει στις μάζες, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η αστάθεια στις αγορές των κρυπτονομισμάτων θα συνεχιστεί. 
 

 
310
Thumbnail

Ορισμένοι στον χώρο των crypto θεωρούν το Bitcoin δεινόσαυρο. Αργοκίνητο, ογκώδες, τρώει πολλή ενέργεια, που νομοτελειακά θα εκλείψει υπό το βάρος των μειονεκτημάτων του. Η βασική χρησιμότητά του είναι πως άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο μεγάλο κρυπτονόμισμα που θα το διαδεχτεί, έχοντας μάθει από τις αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία. Συνεπώς θα πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοσή του.

Σε μεγάλο βαθμό αυτή η οπτική υποκινείται από την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν τον διάδοχό του στα αρχικά του βήματα. Το νέο θαυματουργό κρυπτονόμισμα που θα ηγηθεί της καινοτομίας. Ένα νόμισμα ή μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών, με ταχύτερη και ευρύτερα αποδεκτή εφαρμογή από το οικοσύστημα του blockchain. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ανακαλύπτοντάς το, οι ίδιοι θα επωφεληθούν από την απόκτησή του σε χαμηλή τιμή. Θα απολαύσουν τις αστρονομικές αποδόσεις που καρπώθηκαν όσοι τυχεροί (ή διορατικοί) αγόρασαν το Bitcoin, στην τιμή των λίγων δολαρίων ή ακόμα και σεντς. Πάντοτε βοήθαγε να είσαι στον σωστό τόπο τον σωστό χρόνο.

Δεν ακούγεται παράλογο. Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που σχεδιάστηκε στη θεωρία και εφαρμόστηκε στην πράξη. Είναι λογικό να παρουσιάστηκε με ατέλειες. Ο διάδοχός του όχι μόνο θα ξεκινήσει με περισσότερη τεχνογνωσία, αλλά και θα αναπτυχθεί σε πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον. Οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την έννοια του κρυπτονομίσματος, δεν θα χρειαστούν τον χρόνο και την εκπαίδευση που χρειάστηκαν οι χρήστες του Bitcoin. 

Επιπλέον, θα πάρει άμεσα τον χώρο που καταλαμβάνει τώρα το Bitcoin. Δεν θα ξοδέψει ενέργεια και χρόνο να φτιάξει το δικό του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ο αντίλογος υποστηρίζει πως το Bitcoin έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ πλέον, που είναι απίθανο, τουλάχιστον μέσα στην επόμενη δεκαετία, να αμφισβητηθεί η ηγετική του θέση. Μια από τις θεωρητικές προσεγγίσεις που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας του Bitcoin είναι το φαινόμενο Lindy*. Τι είναι το φαινόμενο Lindy; Είναι μια θεωρία που υποστηρίζει ότι το μελλοντικό προσδόκιμο ζωής μιας ιδέας είναι ανάλογο με την τρέχουσα ηλικία της. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο έχει διαρκέσει κάτι, τόσο πιθανότερο είναι να συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον.

Το Lindy Effect ισχύει για ιδεολογίες, θρησκείες, τεχνολογίες, συστήματα. Δεν ισχύει για τους ανθρώπους που είναι φθαρτοί, ούτε για τις ντομάτες. Οι ιδέες είναι αυτές που μεγαλώνουν αντίστροφα. Κάθε χρονιά που περνάει χωρίς να έχει εξαφανιστεί ή χαθεί στην αφάνεια, διπλασιάζει την αναμενόμενη ζωή της. Πρόκειται για ένδειξη ευρωστίας, που αυξάνεται αναλογικά με τη διάρκεια ζωής του.

Για παράδειγμα, αν ένα βιβλίο είχε τυπωθεί πριν από δύο χρόνια και έχει σχετική επιτυχία, είναι λογικό να διαβάζεται και για τα επόμενα δύο χρόνια. Αν έχει επιβιώσει 50 χρόνια, σημαίνει πως πλέον έχει περάσει στην κατηγορία των κλασικών, συνεπώς έχει τις προϋποθέσεις να υπάρχει και για τα επόμενα 50 χρόνια. Τρεις εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η μουσική του Μότσαρτ είναι ακόμα δημοφιλής και μάλλον θα είναι για άλλα 300. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως θα έχει ανάλογη διάρκεια κάποιο νέο τραγούδι που έγινε επιτυχία μόλις φέτος.

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς νέες ιδέες εμφανίζονται συνεχώς. Το φαινόμενο Lindy είναι ένας εμπειρικός νόμος, όχι θέσφατο. Στηρίζεται στον νόμο των πιθανοτήτων. Γεγονός είναι πάντως πως όσο νεότερη είναι μια ιδέα, τόσο λιγότερο πιθανόν είναι να διαρκέσει. Κάθε επιπλέον περίοδος επιβίωσης συνεπάγεται μεγαλύτερο υπόλοιπο προσδόκιμο ζωής.

Στις ιδέες, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η ηλικία υποδηλώνει ποιότητα. Και μόνο το απλό γεγονός ότι έχει επιβιώσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι μια ένδειξη αξίας. Έχει αποδείξει ότι διαθέτει γερές βάσεις και ανθεκτικότητα. Τα αδύναμα και εύθραυστα συστήματα εκλείπουν με την πάροδο του χρόνου. Οι επαναστάσεις που διαρκούν γίνονται με αργά βήματα. Πρώτα δημιουργούν την υποδομή για να τις υποδεχτεί.

Το Bitcoin έχει αντέξει μια δεκαετία, σε διάφορες επιθέσεις, από διαφορετικές πλευρές. Παρ’ όλα αυτά, κάπως, με κάποιο τρόπο, επιβίωσε και αναπτύχθηκε παγκόσμια. Εξαιτίας του το blockchain έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται. Εμφανίζονται νέες καινοτόμες εφαρμογές, εμπλέκονται δυνατά μυαλά και άφθονο ταλέντο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Από ποιες απειλές έχει επιβιώσει το Bitcoin; Από την εχθρική αντιμετώπιση που υπήρξε από το πανίσχυρο τραπεζικό κατεστημένο, τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, τους διάσημους opinion leaders που το θεωρούσαν απάτη, τη δυσπιστία των ΜΜΕ, την ανυπαρξία νομοθεσίας που άφησε να ευδοκιμήσουν απατεώνες, τους hackers που προσδοκούσαν σε λεία δισεκατομμυρίων, τη δυσκολία πρόσβασης και κυρίως ασφαλούς φύλαξης, εκείνους που επιθυμούσαν αλλαγές στο πρωτόκολλο και ένα σωρό άλλους.

Εδώ ισχύει το γνωστό κλισέ, ό,τι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Με αυτή τη λογική, να περιμένουμε ανάλογη επιτυχία του Litecoin; Επειδή εκείνο είναι το δεύτερο σε μακροζωία κρυπτονόμισμα; Όχι απαραίτητα. Το Litecoin ήταν ένα νόμισμα που φυτοζωούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε τα ενδιάμεσα έτη πιθανότατα δεν θα πρέπει να μετράνε.

ad2mobile

*Το Lindy Effect έγινε δημοφιλές από τον Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέα του «Μαύρου Κύκνου».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

article 1