Τα crypto και η γραμμή άμυνας απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία

Από πού προέρχεται η επιθυμία των κυβερνήσεων για καθολική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος

Την Παρασκευή που μας πέρασε, υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, όπου μας ενημέρωναν ότι προετοιμάζεται νομοσχέδιο στην Ινδία, με το οποίο θα καταστήσουν τις δραστηριότητες γύρω από τα κρυπτονομίσματα παράνομες. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές ποινές, μέχρι και δεκαετή φυλάκιση, για «πρόσωπα που παράγουν, κατέχουν, πωλούν, μεταφέρουν, εκδίδουν ή ασχολούνται με κρυπτονομίσματα, άμεσα ή έμμεσα».

Από τα γραφόμενα, πρόκειται για τροποποίηση του παλαιότερου νόμου περί πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όποιος έχει στην κατοχή του κάποιο κρυπτονόμισμα θα πρέπει να το δηλώσει και στη συνέχεια να το διαθέσει μέσα σε 90 ημέρες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ίσως πάντως να γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως πρώτα θα έρθουν σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, η οποία όταν ρωτήθηκε, δήλωσε άγνοια για οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ινδίας προβαίνει σε ακραία μέτρα νομισματικής υφής, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται επίσημα, να περιοριστούν τα φαινόμενα ξεπλύματος χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή. Πριν λίγα χρόνια είχε απαγορεύσει την κατοχή και κατόπιν κατάργησε μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα.

Αυτό που πιθανότατα δεν θα αποφύγουν οι Ινδοί είναι η επιβολή φόρου σε εκείνους που αποσύρουν από ένα ποσό και πάνω ετησίως, από τον τραπεζικό λογαριασμό τους, σε μετρητά. Η επιδίωξή τους είναι να αποθαρρύνουν τη χρήση χαρτονομισμάτων, για να στραφούν οι πολίτες στην χρήση του εθνικού ψηφιακού χρήματος.

Από πού προέρχεται η επιθυμία τους για καθολική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος; Η απάντηση μπορεί να αποδοθεί με μία και μόνο λέξη: έλεγχος. Τις κυβερνήσεις συμφέρει να συναλλάσσονται οι πολίτες τους με οτιδήποτε μπορεί να καταγραφεί. Μπορούν να ελέγξουν τι έχεις και πού τα ξόδεψες. Και ποιο είναι το πρόβλημα, θα πείτε. Αν δεν έχεις προβεί σε παρανομίες, αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, ποιος ο λόγος να μη θέλεις να καταγράφονται οι συναλλαγές σου; Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, δεν γίνεται να ανταλλάσσουμε ακόμα χαρτιά.

Το επιχείρημα της συμμόρφωσης προς τις «ουδέτερες επιταγές της τεχνολογίας» είναι ύπουλο και δεν το συναντάμε μόνο στην Ινδία αλλά παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν και στην ΕΕ. Η ελευθερία νομοταγών πολιτών είναι μια αποδεκτή απώλεια, προκειμένου να καλύψουν οι αρχές την αποτυχία τους να εντοπίσουν ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Δεν καταστρατηγείται μόνο το τεκμήριο της αθωότητας, που από μόνο του είναι τρομακτικό. Το κράτος θα μπορεί να κατασκοπεύει όλες τις συναλλαγές μας, ακόμη και τις πιο προσωπικές. Κάθε φάρμακο που αγοράζουμε, κάθε ξενοδοχείο που διανυκτερεύουμε, θα καταχωρείται. Ο μεγάλος αδελφός μάς κλείνει το μάτι.

Αν πραγματικά τους ενδιέφερε η διευκόλυνση του πολίτη, θα έπρεπε να τον αφήσουν να αποφασίσει από μόνος του. Να επιλέξει αν θέλει τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού χρήματος ή τα «παλαιομοδίτικα» χαρτονομίσματα ή κρυπτονομίσματα ή με αντιπραγματισμό ή οτιδήποτε αποφασίσουν από κοινού οι συναλλασσόμενοι.

Τα ερωτήματα που αναδύονται είναι πολλά και κυρίως σοβαρά. Τι θα συμβεί εάν το κράτος αύριο σε θεωρήσει εχθρό του; Ιδιαίτερα αν είναι απολυταρχικό. Είτε δικαιολογημένα, είτε από ένα τραγικό σφάλμα των αρχών, το πάγωμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή η κατάσχεση όλων των χρημάτων σου μπορεί να γίνει ακαριαία. Στις αναπτυγμένες δημοκρατικές χώρες είναι ενοχλητικό. Σε άλλες χώρες, όμως, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, αν αυτές οι πληροφορίες αποκτηθούν από διεφθαρμένους κυβερνητικούς. Σε βάθος χρόνου, δεν θα μπορέσεις να αγοράσεις ή να πουλήσεις τίποτα που να μην έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Κάποιες τραπεζοκεντρικές θεωρίες ισχυρίζονται πως με αυτό τον τρόπο οι κρίσεις θα αποτελέσουν παρελθόν. Έτσι νομίζουν τουλάχιστον, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος να διαφύγει η ρευστότητα εκτός τραπεζικού συστήματος.

Πέρα από ηθικού τύπου διλήμματα γύρω από την ελευθερία και την προστασία της ιδιωτικότητας, υπάρχει και μια τρομακτική οικονομική προοπτική. Το κράτος αποκτά νέες δυνατότητες για ανελέητο φορολογικό ξεζούμισμα. Πόσες κυβερνήσεις θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό άραγε;

Τα κρυπτονομίσματα, πέρα από την ψηφιακή διευκόλυνση, αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας, έναντι των αυθαιρεσιών της εξουσίας πάνω στην ελευθερία και την περιουσία μας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μα έχουν προβλήματα, θα πείτε. Σίγουρα έχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε στην αντίστοιχη φάση του dial up του Internet. Τι έκανε από τότε το Internet; Προχώρησε. Γιατί λοιπόν να μην υποθέσουμε πως τα παράπονα που υπάρχουν για το blockchain θα επιλυθούν; Γιατί μένουμε στο σήμερα, λες και θα σταματήσει εδώ η εξέλιξή τους;

Όπως και να έχει, ακόμα και αν θέλει μια κυβέρνηση, είναι πλέον αργά να σταματήσει το Bitcoin και την παρέα του. Είναι πρακτικά αδύνατον. 

Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr

 
492
Thumbnail

Η μεγάλη επιτυχία του Frank Sinatra «Fly Me to the Moon» ήταν η πρώτη μουσική που ακούστηκε ποτέ στο φεγγάρι. Ο αστροναύτης Buzz Aldrin της αποστολής Apollo 11 είχε κουβαλήσει από τη Γη ένα φορητό μαγνητόφωνο, ειδικά για αυτό τον σκοπό. Πού το θυμηθήκαμε; Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να το βάζουν πάλι οι μουσικοί παραγωγοί στα ραδιόφωνα, με την ευκαιρία της επιτυχημένης εκτόξευσης του επανδρωμένου διαστημόπλοιου της NASA και της SρaceX.

ad1mobile

Όμως δεν είναι μόνο οι θαυμαστές των διαστημικών ταξιδιών που το θυμήθηκαν και άρχισαν να το σιγοτραγουδούν. Είναι και οι άνθρωποι που αποτελούν την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, καθώς βλέπουν το bitcoin να ξεπερνάει για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο τις 10.000 δολάρια και ονειρεύονται το δικό τους… ταξίδι προς το φεγγάρι.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα και όπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες ημέρες, καθοριστικό σημείο αποδείχτηκε η ανοδική διάσπαση της πράσινης γραμμής που όριζε τα όρια του τριγωνικού σχηματισμού συσσώρευσης. Γνωρίζουμε εμπειρικά πως όποτε τη διασπάει, ακολουθεί απότομη κίνηση. Πράγματι, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, από την τιμή των 9.700 δολαρίων, το bitcoin σε ελάχιστα λεπτά της ώρας πραγματοποίησε άλμα προς τις 10.400. Αυτή την ώρα έχει υποχωρήσει και διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τις 10.100 δολάρια. 

Είναι ενδιαφέρουσα η ακρίβεια με την οποία βρήκε εμπόδιο ξανά -για τρίτη φορά- στην οριζόντια μπλε διακεκομμένη γραμμή, δηλαδή την αντίσταση στο επίπεδο των 10.400 δολαρίων. Γιατί έχει τόση σημασία; Επειδή γνωρίζουμε -πάλι εμπειρικά- πως όσο περισσότερες φορές δοκιμάζεται μια στήριξη ή μια αντίσταση τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διασπαστεί την επόμενη φορά.

Έχει ισχυρές βάσεις αυτή η άνοδος ή πρόκειται για μια φωτοβολίδα; Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά. Καθώς δεν διαθέτουμε την κρυστάλλινη μπάλα που διαβάζει το μέλλον, θα αρκεστούμε σε υποθέσεις. Αυτό που σίγουρα αποτελεί θετικό στοιχείο είναι πως δεν πρόκειται για μια έντονη και γρήγορη ανοδική κίνηση, αλλά για κατάκτηση των υψηλότερων σημείων που γίνεται σταδιακά. Από τις 12 Μάρτη και μετά, συνεχώς σημειώνονται υψηλότερα χαμηλά (μπλε βελάκια). Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη ένδειξη πως η τάση μετατράπηκε σε ανοδική.

Σημαντικό είναι επίσης πως δεν οφείλεται σε κάποιο γενικότερο ενθουσιασμό που να αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο S&P δεν έχει κάνει κάποια ανάλογη κίνηση, επηρεασμένος από τις ταραχές που πραγματοποιούνται σε πόλεις των ΗΠΑ. Η κατεύθυνση που έχει πάρει το bitcoin είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες αξίες και αυτό δίνει μια επιπλέον βαρύτητα. Ο όγκος συναλλαγών του τελευταίου 24ωρου εμπνέει και αυτός αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, μετρώντας μόνο τα 10 πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια.

Τον δρόμο είχε δείξει εδώ και ημέρες το δεύτερο σε δημοτικότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum. Είχε διασπάσει την αντίστοιχη δική του συσσώρευση από την Πέμπτη. 

Νέα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων

* Στις αγορές, τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) δεν γίνεται τυχαία. Έχει προηγηθεί κάποια περισσότερο ή λιγότερο φανερή διεργασία. Τα σημάδια στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ήταν ενθαρρυντικά. Ίσως η κορυφαία είδηση των τελευταίων ημερών αφορούσε τη Samsung. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων θα συνεργαστεί με το ανταλλακτήριο Gemini, στο οποίο οι χρήστες στις ΗΠΑ και στον Καναδά του Blockchain Wallet της Samsung θα μπορούν απευθείας να αγοράζουν και να πουλούν κρυπτονομίσματα. Το Samsung Blockchain Wallet είναι μία εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού, το οποίο είναι διαθέσιμο στα μοντέλα Galaxy S10 και S20.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα για τον απλό κόσμο ποτέ δεν ήταν πιο προσιτή. H Samsung πουλάει κατά μέσο όρο πάνω από 70 εκατομμύρια συσκευές smartphones το τρίμηνο!

* Τα κορυφαία ανταλλακτήρια διατηρούν 1,36 εκατομμύρια bitcoin αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί τόσο μικρή ποσότητα νομισμάτων, ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπου η τιμή του εκτοξεύτηκε από 3.150 στις 14.000 δολάρια μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

Γιατί αυτή η ένδειξη θεωρείται bullish; Επειδή ο κύριος λόγος που οι κάτοχοι των bitcoin αποσύρουν τα κρυπτονομίσματά τους από τα ανταλλακτήρια και τα τοποθετούν στα προσωπικά τους πορτοφόλια είναι ένας: δεν ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο άμεσο μέλλον.

* Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τα κρυπτονομίσματα με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατομμυρίων, με τη μεγαλύτερη απόδοση για τον μήνα Μάιο. Πρώτο ήταν το ZIL με +187%, ενώ ακολούθησαν το OMG και το CEL, με +124% και +88% αντίστοιχα.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1