Τα crypto και η γραμμή άμυνας απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία

Από πού προέρχεται η επιθυμία των κυβερνήσεων για καθολική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος

Την Παρασκευή που μας πέρασε, υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, όπου μας ενημέρωναν ότι προετοιμάζεται νομοσχέδιο στην Ινδία, με το οποίο θα καταστήσουν τις δραστηριότητες γύρω από τα κρυπτονομίσματα παράνομες. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές ποινές, μέχρι και δεκαετή φυλάκιση, για «πρόσωπα που παράγουν, κατέχουν, πωλούν, μεταφέρουν, εκδίδουν ή ασχολούνται με κρυπτονομίσματα, άμεσα ή έμμεσα».

Από τα γραφόμενα, πρόκειται για τροποποίηση του παλαιότερου νόμου περί πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όποιος έχει στην κατοχή του κάποιο κρυπτονόμισμα θα πρέπει να το δηλώσει και στη συνέχεια να το διαθέσει μέσα σε 90 ημέρες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ίσως πάντως να γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως πρώτα θα έρθουν σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, η οποία όταν ρωτήθηκε, δήλωσε άγνοια για οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ινδίας προβαίνει σε ακραία μέτρα νομισματικής υφής, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται επίσημα, να περιοριστούν τα φαινόμενα ξεπλύματος χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή. Πριν λίγα χρόνια είχε απαγορεύσει την κατοχή και κατόπιν κατάργησε μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα.

Αυτό που πιθανότατα δεν θα αποφύγουν οι Ινδοί είναι η επιβολή φόρου σε εκείνους που αποσύρουν από ένα ποσό και πάνω ετησίως, από τον τραπεζικό λογαριασμό τους, σε μετρητά. Η επιδίωξή τους είναι να αποθαρρύνουν τη χρήση χαρτονομισμάτων, για να στραφούν οι πολίτες στην χρήση του εθνικού ψηφιακού χρήματος.

Από πού προέρχεται η επιθυμία τους για καθολική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος; Η απάντηση μπορεί να αποδοθεί με μία και μόνο λέξη: έλεγχος. Τις κυβερνήσεις συμφέρει να συναλλάσσονται οι πολίτες τους με οτιδήποτε μπορεί να καταγραφεί. Μπορούν να ελέγξουν τι έχεις και πού τα ξόδεψες. Και ποιο είναι το πρόβλημα, θα πείτε. Αν δεν έχεις προβεί σε παρανομίες, αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, ποιος ο λόγος να μη θέλεις να καταγράφονται οι συναλλαγές σου; Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, δεν γίνεται να ανταλλάσσουμε ακόμα χαρτιά.

Το επιχείρημα της συμμόρφωσης προς τις «ουδέτερες επιταγές της τεχνολογίας» είναι ύπουλο και δεν το συναντάμε μόνο στην Ινδία αλλά παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν και στην ΕΕ. Η ελευθερία νομοταγών πολιτών είναι μια αποδεκτή απώλεια, προκειμένου να καλύψουν οι αρχές την αποτυχία τους να εντοπίσουν ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Δεν καταστρατηγείται μόνο το τεκμήριο της αθωότητας, που από μόνο του είναι τρομακτικό. Το κράτος θα μπορεί να κατασκοπεύει όλες τις συναλλαγές μας, ακόμη και τις πιο προσωπικές. Κάθε φάρμακο που αγοράζουμε, κάθε ξενοδοχείο που διανυκτερεύουμε, θα καταχωρείται. Ο μεγάλος αδελφός μάς κλείνει το μάτι.

Αν πραγματικά τους ενδιέφερε η διευκόλυνση του πολίτη, θα έπρεπε να τον αφήσουν να αποφασίσει από μόνος του. Να επιλέξει αν θέλει τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού χρήματος ή τα «παλαιομοδίτικα» χαρτονομίσματα ή κρυπτονομίσματα ή με αντιπραγματισμό ή οτιδήποτε αποφασίσουν από κοινού οι συναλλασσόμενοι.

Τα ερωτήματα που αναδύονται είναι πολλά και κυρίως σοβαρά. Τι θα συμβεί εάν το κράτος αύριο σε θεωρήσει εχθρό του; Ιδιαίτερα αν είναι απολυταρχικό. Είτε δικαιολογημένα, είτε από ένα τραγικό σφάλμα των αρχών, το πάγωμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή η κατάσχεση όλων των χρημάτων σου μπορεί να γίνει ακαριαία. Στις αναπτυγμένες δημοκρατικές χώρες είναι ενοχλητικό. Σε άλλες χώρες, όμως, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, αν αυτές οι πληροφορίες αποκτηθούν από διεφθαρμένους κυβερνητικούς. Σε βάθος χρόνου, δεν θα μπορέσεις να αγοράσεις ή να πουλήσεις τίποτα που να μην έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Κάποιες τραπεζοκεντρικές θεωρίες ισχυρίζονται πως με αυτό τον τρόπο οι κρίσεις θα αποτελέσουν παρελθόν. Έτσι νομίζουν τουλάχιστον, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος να διαφύγει η ρευστότητα εκτός τραπεζικού συστήματος.

Πέρα από ηθικού τύπου διλήμματα γύρω από την ελευθερία και την προστασία της ιδιωτικότητας, υπάρχει και μια τρομακτική οικονομική προοπτική. Το κράτος αποκτά νέες δυνατότητες για ανελέητο φορολογικό ξεζούμισμα. Πόσες κυβερνήσεις θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό άραγε;

Τα κρυπτονομίσματα, πέρα από την ψηφιακή διευκόλυνση, αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας, έναντι των αυθαιρεσιών της εξουσίας πάνω στην ελευθερία και την περιουσία μας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μα έχουν προβλήματα, θα πείτε. Σίγουρα έχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε στην αντίστοιχη φάση του dial up του Internet. Τι έκανε από τότε το Internet; Προχώρησε. Γιατί λοιπόν να μην υποθέσουμε πως τα παράπονα που υπάρχουν για το blockchain θα επιλυθούν; Γιατί μένουμε στο σήμερα, λες και θα σταματήσει εδώ η εξέλιξή τους;

Όπως και να έχει, ακόμα και αν θέλει μια κυβέρνηση, είναι πλέον αργά να σταματήσει το Bitcoin και την παρέα του. Είναι πρακτικά αδύνατον. 

Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr

 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1