Τα χρηματιστήρια και το στοίχημα των τρισεκατομμυρίων

Η «ηρεμία» στην τιμή του bitcoin και γιατί θα ακολουθήσει απότομη κίνηση

Τι χρονιά η φετινή. Συμπυκνωμένα γεγονότα σε ελάχιστο χρόνο ήδη έχουν μεταβάλει την καθημερινότητα μας και από ότι φαίνεται θα την επηρεάζουν για πολύ καιρό. Η πορεία μοιάζει χαοτικά ανεξήγητη. Ποτέ δεν ξέρουμε ποιο «πέταγμα της πεταλούδας» ποια ανεπαίσθητη αιτία και που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιες αναταράξεις.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες έχουν στην διάθεση τους αρκετά δεδομένα που εξασφαλίζουν αξιόπιστα συμπεράσματα. Σε άλλες, είναι περισσότερο θέμα τέχνης, παρά ανάλυσης δεδομένων. Ωστόσο γνωρίζουμε πως στις χρηματιστηριακές αξίες, μετά από μια μεγάλη συσσώρευση κατά κανόνα ακολουθεί η έντονη αντίδραση. Έτσι αναμένεται να συμβεί και στο bitcoin που βλέπουμε όχι μόνο να κινείται για πολύ καιρό ανάμεσα σε ένα μικρό εύρος τιμών, αλλά και αυτή την ώρα να βρίσκεται στο κρίσιμο όριο, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα. 

Άραγε θα κατευθυνθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω; Αν πάρουμε ως γνώμονα τα ιστορικά δεδομένα, οι πιθανότητες γέρνουν προς την άνοδο. Κάτι ανάλογο έγινε και μετά το halving του 2016 (μπλε βελάκι). Όχι όμως άμεσα. Προηγήθηκε αρκετές ημέρες σε μια υποτονική διακύμανση (πράσινο φόντο), για να ακολουθήσει υποχώρηση από τα 650 στα 500 δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες (κόκκινο φόντο). Κατόπιν ακολούθησε η επική πορεία προς τα 20.000 δολάρια. Όσο και αν ανακάτεψε την σούπα της κανονικότητας με την πανδημία και το lockdown, το σενάριο να συμβεί μια απότομη πτώση πριν το επόμενο ανοδικό κύμα, φαντάζει αρκετά πιθανό.

Για λίγα πράγματα μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά ένα από αυτά είναι πως εάν οι άνθρωποι χάσουν το ενδιαφέρον τους για το Bitcoin, η αξία του θα πέσει. Αρκετοί ευκαιριακοί κερδοσκόποι, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από τον χώρο, αγόρασαν bitcoin ελπίζοντας σε ένα γρήγορο κέρδος εξαιτίας όσων είχαν ακούσει για το halving. Πλέον συνειδητοποιούν ότι δεν είχαν εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα. Διστάζουν, φοβούνται την αστάθεια. Επηρεάζονται από τους τίτλους των ειδήσεων και τις διακυμάνσεις των τιμών και είναι έτοιμοι να προβούν σε μαζικές πωλήσεις.

Αυτός είναι ο ένας λόγος, αλλά ίσως ένας άλλος αποδειχθεί πιο ισχυρός. Ο επηρεασμός της τιμής του bitcoin από τον S&P. Υπάρχουν στιγμές που μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, χρυσός, αλλά και bitcoin κινούνται συντονισμένα σαν αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης. Η βασική αιτία του φαινομένου, δεν είναι άλλη από τα τρισεκατομμύρια που «εκτυπώνουν» οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, τα οποία εισρέουν όλα. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στον μαέστρο όλων των αγορών, την Wall Street.

Οικονομία VS χρηματιστήριο

Προς έκπληξη πολλών, οι τράπεζες σε πολλές χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ, ξεχειλίζουν από μετρητά. Η χρηματιστηριακή αγορά και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να αυξάνονται, έχοντας αποσυνδεθεί πλήρως με τη πραγματικότητα των οικονομικών δεδομένων. Θα έλεγε κανείς ότι ζούμε στις καλές εποχές, αν εξαιρέσεις ότι όλοι συνεχίζουν να τηρούν επιφυλακτική στάση.

Σχεδόν το 1/3 από τα 155 εκατομμύρια που αποτελούν το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, έχουν μείνει άνεργοι τους τελευταίους 4 μήνες. Τα επιπλέον 600 δολάρια της εβδομαδιαίας βοήθειας που προστίθενται στο επίδομα ανεργίας πρόκειται να λήξουν στα τέλη Ιουλίου. Πιθανότατα θα αλλάξουν τα οικονομικά κίνητρα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ορισμένοι οι άνεργοι λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από ότι ως εργαζόμενοι. Βέβαια με δεδομένο το κόστος ζωής, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν το ιδανικό μέρος για να είσαι άνεργος.

Τέλος, υπάρχουν περιορισμοί γύρω από τα ειδικού τύπου ευνοϊκά δάνεια που ενθαρρύνουν τις εταιρείες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μόλις φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιόδου, αναμένεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα απολύσουν υπαλλήλους σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανές, με δεδομένη τη μείωση της ζήτησης από πλευράς των πελατών τους.

Οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες χρησιμοποίησαν φορολογικά και νομισματικά κίνητρα για να μετριάσουν τη ζημία. Η λέξη κλειδί όμως, αποτελεί το «μετριάσουν». Δεν πρόκειται να την εξαλείψουν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα κλωτσώντας το ντενεκεδάκι παραπέρα, προκειμένου να μην σκάσει η βόμβα στην θητεία τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να κληθούν οι επόμενοι να το αντιμετωπίσουν μεγεθυμένο.

Η FED και οι προεδρικές εκλογές

Το μεγάλο στοίχημα, με έπαθλο τρισεκατομμύρια δολάρια, αφορά το τι θα συμβεί όταν σταματήσει η χειραγώγηση από τις Κεντρικές Τράπεζες. Οι δυσμενείς επιπτώσεις του κλεισίματος των οικονομιών, ο πραγματικός οικονομικός πόνος, δεν έχει ακόμη έρθει. Η πλούσια Wall Street όσο και αν φαντάζει παράδοξο είναι ο δυσανάλογα ευνοημένος της κρατικής προστασίας και παρέμβασης. Ρουφάνε τα φρεσκοτυπωμένα δολάρια όπως οι Γερμανοί την μπύρα.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση. Το κύριο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού είναι η ευελιξία. Όταν τα βρει σκούρα, δεν διστάζει να σηκώσει από τον πάγκο την κρατική παρέμβαση και να βγάλει από το παιχνίδι τον βασικό του παίκτη, τον φιλελευθερισμό. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, η προηγούμενη κορυφή του S&P συνέπεσε με ακρίβεια τη στιγμή που ο ισολογισμός της FED σταμάτησε να επεκτείνεται. Δύσκολα το ερμηνεύεις ως σύμπτωση.


Μερίδα οικονομολόγων υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να εκτυπωθούν τρισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να παρατηρηθούν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού κάποια στιγμή στο μέλλον. Άλλοι πιστεύουν πως ο κίνδυνος είναι υπερτιμημένος, λόγω της χαμηλής ταχύτητας που κινείται το χρήμα, όπως για παράδειγμα το παρκάρισμα στις καταθέσεις. Ίσως η μια άποψη να είναι σωστή και η άλλη να είναι λάθος, αν και μάλλον υπάρχει μέρος της αλήθειας και στις δύο εκτιμήσεις.

Η οικονομική ζημία ήταν χειρότερη από ότι πιστεύανε οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας το lockdown και ο δρόμος προς την ανάκαμψη φαίνεται να είναι αργός. Κάθε πρόβλεψη απαιτεί γερή δόση τύχης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί. Η οικονομική δραστηριότητα θα εξαρτηθεί από παράγοντες που δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, όπως η διάρκεια της πανδημίας, η εθελοντική κοινωνική απόσταση, οι αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες.

Σαν να μην έφταναν αυτές οι μεταβλητές, διανύουμε και προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Μελετώντας την απόδοση του S&P 500 από το 1928, διαπιστώνουμε ότι ο δείκτης έκλεισε τις χρονιές που συνέπεσαν με προεδρικές εκλογές, με θετικό πρόσημο σε 19 από τα 23 έτη, δηλαδή σε ποσοστό 83%. Ποιος πρόεδρος δεν θέλει το χρηματιστήριο πάνω την χρονιά των εκλογών;

Ωστόσο το παραπάνω στατιστικό δεδομένο αποδυναμώνεται στην σημερινή συγκυρία, αν το αναλύσουμε με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Και στα τέσσερα χρόνια των προεδρικών εκλογών όπου σημειώθηκε υποχώρηση, υπήρξαν σοβαροί λόγοι. Το 1932, η χώρα βρισκόταν στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης. Το 1940 είχε ξεκινήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 2000 κατέρρευσαν οι «dot.com» και το 2008 έσκασε η ακόμα μεγαλύτερη φούσκα των ενυπόθηκων δανείων. Για φέτος δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τα ζούμε…

Πηγή: Euro2day.gr (Του Βασίλη Παζόπουλου)

Tags
 
515
Thumbnail

Η σπανιότητα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα σταθερή στον χρόνο. Είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μεταβάλλεται όσο οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Τα κοχύλια χρησίμευαν ως χρήμα όσο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα. Όταν φτιάχτηκαν πιο μεγάλα πλοία και βρέθηκαν περισσότερα, έχασαν την αξία τους. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Το χρήμα που είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεν είναι χρήμα.

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο - Νέα πρωτοποριακά πακέτα διακοπών

Αντίθετα, ο χρυσός έμεινε ως κορυφαία νομισματική αξία τόσο καιρό, επειδή ήταν δύσκολο να παραχθεί. Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η ετήσια παραγωγή του δεν θα αυξηθεί ανάλογα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εξορυχτεί στη σύγχρονη ιστορία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ήταν το 1940, με 2,6%. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2%.

Ο χρυσός, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη, έχει τον μεγαλύτερο λόγο αποθέματος προς ροή. Σύμφωνα με τη US Geological Survey, έχουν εξορυχθεί λίγο περισσότεροι από 190.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.100 τόνοι χρυσού εξορύσσονται ετησίως. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τον λόγο αποθέματος προς ροή του χρυσού: 190.000 τόνοι / 3.100 τόνοι= 61. Σε 61 χρόνια, η ποσότητά του θα έχει διπλασιαστεί.

Για αυτό ο χαλκός δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη θέση του χρυσού. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε θα δοθεί το κίνητρο να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι σχετικά εύκολο και άμεσο να επιτευχθεί, καθώς τα αποθέματα είναι τεράστια. Έτσι η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις τιμές προς τα κάτω. Κάθε χρόνο βγαίνει όση περίπου ποσότητα απαιτείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:Ταξίδι στην Ελλάδα/Τι γίνεται με όσους νοσήσουν, ποιος πληρώνει

Για να υπάρξει κάτι που να χρησιμεύσει ως διαφύλαξη αξίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα. Να μην αυξηθεί η προσφορά, αν οι τιμές ανέβουν αρκετά. Το μόνο εμπόρευμα που το κατάφερε στην ιστορία είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι ανθεκτικός στον χρόνο και στις κακουχίες, δεύτερον, δεν μπορεί να φτιαχτεί από μείγμα άλλων φτηνότερων υλικών, ενώ είναι δαπανηρό να εξορυχτεί. Ωστόσο ο χρυσός εξορύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει εξαντληθεί.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε μείνει ποτέ ούτε από μια πρώτη ύλη, όσο σπάνια και αν φαινόταν. Όσο προχωράει η τεχνολογία και υπάρχει ζήτηση, πάντα βρίσκεται τρόπος. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο ανέβαινε η ανάγκη γι' αυτό τόσο ανέβαινε και ο ρυθμός παραγωγής. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο. Μέχρι τώρα, πάντοτε υπήρχαν τεχνολογικές λύσεις στο ζήτημα της σπανιότητας.

Όταν η κατανάλωση αυξανόταν, τότε συνέβαιναν δύο πράγματα:

Η τιμή ανέβαινε έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο να βρουν ή να παράγουν περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε έφτιαχναν νέα εργαλεία είτε εξέλισσαν τις τεχνικές ανεύρεσης, με την αρωγή της επιστήμης.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται η παραγωγή χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια, αποδεικνύεται πως ο ανθρώπινος χρόνος, η προσπάθεια και η εφευρετικότητα είναι τα μόνα πεπερασμένα. Οτιδήποτε άλλο είναι πρακτικά απεριόριστο, θα μπορεί να παραχθεί αν ξοδευτούν αρκετοί πόροι.

f

Αυτό αναδεικνύει μια εκπληκτική πτυχή, ένα μοναδικό επίτευγμα του bitcoin. Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, του οποίου η προσφορά είναι αυστηρά περιορισμένη. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο, πόσο αυξάνεται η αξία του και πόσο προηγμένος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Δεν εξαρτάται ο αριθμός της παραγωγής νομισμάτων από καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τους αθάνατους νόμους των μαθηματικών.

Ενώ όσον αφορά τον χρυσό, αγνοούμε την ποσότητα που υπάρχει ακόμα στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άραγε δεν αποτελεί αυτό ένα βασικό δεδομένο για να βάλουμε τα χρήματά μας;

Το bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όσο και να ενδυναμώνει το κίνητρο από την άνοδο της τιμής του, δεν μπορούν να παραχθεί παραπάνω ποσότητα από την αυστηρά καθορισμένη. Το μόνο που αυξάνεται, είναι η ασφάλεια του δικτύου από τις κακόβουλες ενέργειες. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται η αξία του, άρα και η ανταμοιβή των εξορυκτών. Τους συμφέρει να προστατέψουν το δίκτυο.

Όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί στην αγορά η αυξανόμενη ζήτηση είναι η τιμή να αυξηθεί αρκετά, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους να πουλήσουν μερικά από τα νομίσματά τους.

Το bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

g

Ο χρυσός έχει ένα ακόμα μειονέκτημα όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την σπανιότητά του. Οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά χρυσού που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε πραγματικό χρυσό. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

ad2mobile

Εάν η τιμή ανεβαίνει στα ύψη για οποιονδήποτε λόγο, ορισμένοι τίτλοι με βάση τον χρυσό δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν. Μπορεί να μη διαθέτουν στην πραγματικότητα τον υποκείμενο χρυσό που νομίζετε ότι κατέχουν. Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Αν δεν τον κατέχουν, ενέχουν κίνδυνο ακύρωσης.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

article 1