Τα SOS για τους επίδοξους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα

Τι δείχνει το μακροχρόνιο γράφημα της τιμής του Bitcoin

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων έχει ενδυναμωθεί. Λογικό. Το bitcoin και η παρέα του όχι μόνο έχουν αποδείξει πως αντέχουν στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, αλλά αναπτύσσουν και μια ιδιαίτερα θετική χρηματιστηριακή δυναμική σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές.

Είναι γεγονός πως όσοι δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν στιγμές που νιώθουν πολύ μόνοι. Οι φίλοι τους, ο κοινωνικός τους περίγυρος, πιστεύουν ότι είναι τρελοί. Αυτό το διάστημα όμως ίσως να αποδειχθεί το καθοριστικό που να αναδείξει πως βρίσκονται στον σωστό χώρο, την κατάλληλη στιγμή.

Υπάρχει η περίπτωση να μπαίνουμε σε μια χρονική περίοδο που οι Bitcoiners να θεωρηθούν πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί από τους υπόλοιπους. Μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως βλέπουν τον χώρο να γεννιέται μπροστά στα μάτια τους. Συνεχίζει να εξελίσσεται με την συμβολή τους. Τους δίνεται η ευκαιρία να αποτελούν μέρος της εξέλιξης. Και αυτό από μόνο του είναι συναρπαστικό.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Εδώ θα μου επιτρέψετε μια προσωπική παρέμβαση. Πολλοί αδαείς με προσεγγίζουν κάνοντας ακριβώς την ίδια ερώτηση: Πως θα επενδύσω; Πρόκειται για την λάθος πρώτη ερώτηση. Θέλω να πιστεύω πως κάποιος που διαθέτει στοιχειώδη υπευθυνότητα, θα αρνηθεί να απαντήσει. Όχι πριν απαντηθούν πρώτα κάποιες άλλες απορίες, όπως: Τι είναι τα κρυπτονομίσματα; Ποια είναι η χρησιμότητα τους; Πως προσδιορίζεται η αξία τους;

Είναι απερίσκεπτο να επενδύεις σε κάτι που δεν κατανοείς. Δεν είναι απλά πιθανό να χάσεις τα χρήματα σου. Είναι σίγουρο. Στην πρώτη ή την δεύτερη υποχώρηση, δεν θα έχεις την αυτοπεποίθηση και τις γνώσεις να γνωρίζεις αν αξίζει τον κόπο να κρατήσεις τις θέσεις σου. Όποιος δεν έχει πειστεί για την μακροπρόθεσμη προοπτική του Bitcoin, σημαίνει πως έχει τοποθετήσει τα χρήματα του σε κάτι που δεν πιστεύει. Και όποιος ασχολείται με μια αγορά που δεν του ταιριάζει, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.

Όσοι δεν έχουν μάθει ή δεν έχουν πειστεί για την χρησιμότητα και την αξιοπιστία μιας αξίας, είναι ευμετάβλητοι στην συμπεριφορά τους. Εύκολα πανικοβάλλονται ή απογοητεύονται όταν η τιμή υποχωρεί ή κινείται χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Επίσης εύκολα ενθουσιάζονται όταν ανεβαίνει και αγοράζουν βιαστικά για να μην χάσουν την μεγάλη άνοδο. Και τα δύο αποτελούν εσφαλμένη τακτική.

Για αυτό τον σκοπό θα διοργανώσουμε ένα έκτακτο σεμινάριο για το καλοκαίρι, την Δευτέρα 10 Αυγούστου. Όποιος επιθυμεί μπορεί να γραφτεί από εδώ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για όποιον έχει ξεκινήσει να επενδύει
Θα ήθελα το τονίσω όσο πιο εμφατικά γίνεται, πως σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουμε, ούτε συμβουλεύουμε τους αναγνώστες να βάλουν όλα τα χρήματα τους στα κρυπτονομίσματα. Δεν είναι σώφρον, αλλά και δεν χρειάζεται.

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις, τις οποίες θα δούμε να επιβεβαιώνονται ή όχι σε αυτή την δεκαετία. Είτε το bitcoin θα αποτελέσει το αποθετικό νόμισμα του κόσμου, μαζί ή καπελώνοντας τον χρυσό, είτε η αξία του θα έχει πέσει στο επίπεδο ενός αναμνηστικού συμβόλου.

Αν επικρατήσει το καλό σενάριο, θα πρόκειται για την καλύτερη επένδυση όλων των εποχών. Το κέρδος σε ποσοστιαία απόδοση θα είναι τεράστιο. Θα βγάλεις πολλά περισσότερα από όσα θα βγάλεις σε οποιαδήποτε άλλη επένδυση, όσο μικρό και αν είναι το ποσό που θα τοποθετήσεις. Αν όμως τελικά συμβεί το κακό σενάριο φρόντισε να βάλεις τόσο έτσι ώστε να μην καταστραφείς. Να πρόκειται για μια απώλεια που θα είναι ανεκτή.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ακόμα και αν δεν πιστεύεις στην προοπτική του Bitcoin δεν έχει σημασία, αν σε ενδιαφέρει η κερδοσκοπία. Μπορείς να θεωρείς κορόιδα ή αφελείς όσους ασχολούνται. Ίσως να αποδειχθεί ότι είναι. Ωστόσο η αγορά αδιαφορεί για την δικιά σου προσωπική άποψη. Η επίπτωση που έχει για την διαμόρφωση των τιμών, είναι η ίδια με το να ρίχνεις ένα ποτήρι νερό στην θάλασσα και να θεωρείς ότι ανέβασες την στάθμη.

Η τιμή του Bitcoin έχει υπερβεί τα 11.000 δολάρια, ενώ μόλις απειροελάχιστοι κατανοούν τον τρόπο που λειτουργεί. Όταν αρχίσουν να το κατανοούν οι υπόλοιποι, τι θα συμβεί;

Το παρακάτω διάγραμμα μας δείχνει σε ποια περίοδο επικρατεί η ελπίδα (πράσινο), η υπεραισιοδοξία (μπλε), η προσδοκία (κίτρινο), ο φόβος (πορτοκαλί), η παραίτηση (κόκκινο).

Πηγή: Βασίλης Παζόπουλος/euro2day

 
567
Thumbnail