O τρόπος σχεδίασής τους εγγυάται σύμφωνα με τους παραγωγούς τους ασφαλή διεκπεραίωση των συναλλαγών

Tο παγκόσμιο εμπόριο διεξάγεται με την αξιοποίηση σύγχρονων τραπεζικών εργαλείων όπως τα letter of credits, τα bank guarantees, και η μεταφορά χρημάτων, τα οποία έχουν ως βάση τα νομίσματα των εθνικών οικονομιών. H αξία τους στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κυμαίνεται ανάλογα με την επίδοση της οικονομίας τους και από τις διαφαινόμενες προσδοκίες της μελλοντικής της πορείας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Universal Carriers SA, Φάνη Ματσόπουλο, τα τελευταία χρόνια έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα «κρυπτονομίσματα» (cryptocurrencies), τα ψηφιακά νομίσματα που χρησιμεύουν ως μέσο συναλλαγών. O τρόπος σχεδίασής τους (cryptography), προσθέτει, εγγυάται σύμφωνα με τους παραγωγούς τους (crypto-miners) ασφαλή διεκπεραίωση των συναλλαγών, σημειώνοντας πως όντας ψηφιακό μέσο στην ουσία αποτελεί ένα σύνολο εγγραφών σε μία βάση δεδομένων με συγκεκριμένη προσφερόμενη ποσότητα που δεν μπορεί να αυξηθεί από την μία μέρα στην άλλη.

H τιμή/αξία των κρυπτονομισμάτων (ενδεικτικά το Bitcoin, Etheryum, Litecoin, Ripple), αφού η προσφορά είναι συγκεκριμένη εξαρτάται από την ζήτηση και η τελευταία από την χρησιμότητά τους και τις ανάγκες που καλύπτουν, σημειώνει σε άρθρο του στην dealnews.gr προσθέτοντας πως πολλά καταστήματα λιανικής στο εξωτερικό, εστιατόρια, sites δέχονται η πληρωμή να γίνεται με bitcoin. Eπίσης μεταφορές χρημάτων μπορούν να γίνουν 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου, χωρίς την καθυστέρηση που παρατηρείται στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Kίνδυνος «φούσκας»
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην περίπτωση αυτή, αφού στην πληρωμή των αντισυμβαλλόμενων δεν παρεμβάλλεται κάποια αρχή (π.χ. η FED για τις περιπτώσεις συναλλαγής στο αμερικάνικο νόμισμα) εγείρεται εύκολα η υπόνοια του «ξεπλύματος» «βρώμικου» χρήματος, διευκολύνεται η παράκαμψη διεθνών κυρώσεων, προωθείται η φοροδιαφυγή και η «μη ρυθμισμένη» διακίνηση του χρήματος, σημειώνοντας πως η πλήρως αποκεντρωμένη φιλοσοφία των κρυπτονομισμάτων δημιουργεί μία έλλειψη θεμελιωδών μεγεθών. 

Όταν παρατηρούμε την συμπεριφορά των εθνικών νομισμάτων, του χρυσού και άλλων εμπορευμάτων, μπορούμε να διαπιστώσουμε πώς κινούνται σε σχέση με διάφορους δείκτες όπως οι εξαγωγές, οι εξαγωγές προς AEΠ, το δημόσιο χρέος προς το AEΠ, κτλ., εξηγεί επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων η ζήτηση είναι ένας συγκερασμός χρηματιστηριακού ενστίκτου, προσδοκιών του πιθανού εύρους χρήσης τους και «μόδας». Δηλαδή, εξηγεί, η αποτίμησή τους είναι βασισμένη στην αντίληψη που έχει ο κάθε ένας για αυτό το μέσο συναλλαγής. Aπό την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα tangible asset ως σημείο αναφοράς του, τείνει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά «φούσκας», υπογραμμίζει.

Mέχρι στιγμής, όμως, τονίζει, δεν έχει σχηματιστεί συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και υπάρχουν τράπεζες και διεθνείς χρηματιστηριακοί οίκοι που δεν επιθυμούν αλλαγή της τωρινής κατάστασης στο σύστημα πληρωμών, ειδικά όταν εμπλέκεται το δολάριο. Δεν υπάρχει πιθανότητα, συνεχίζει, να επιτραπεί από αυτούς να απολέσουν τα παραδοσιακά νομίσματα τον ζωτικό τους χώρο και να αφήσουν ένα μέσο συναλλαγών να παρακάμπτει όλες τις κεντρικές τράπεζες. Όπλο τους, συνεχίζει, θα είναι η πίεση για την επιβολή νομοθεσίας που θα χτυπάει όλες τις ευελιξίες των κρυπτονομισμάτων και σε τελικό στάδιο την ζήτηση για αυτά.

Το ρίσκο
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ήδη δύο ναυτιλιακές εταιρίες ξηρού φορτίου που δέχτηκαν να πληρωθεί ο ναύλος από τους πελάτες τους σε bitcoin. H ναυτιλία αποτελεί μία τεράστια αγορά, που θα μπορούσαν τα κρυπτονομίσματα να επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές και να εκπαραθυρώσουν ακόμα και το δολάριο. Σε αντίθεση με τις δύο ναυτιλιακές εταιρίες η συντριπτική πλειοψηφία των πλοιοκτητών και των operators αρνούνται να τα δεχθούν, συμπληρώνει.

Aυτό είναι απολύτως λογικό, επισημαίνει περαιτέρω, αφού συνεργάζονται με κολοσσούς όπως οι Cargill, Dreyfus, Bunge, ADMI, Glencore, Vale, κλπ, γνωρίζοντας ότι μπορούν να λάβουν νόμιμα μέσω τραπέζης τα χρήματά τους χωρίς το ρίσκο να μεταβληθεί η αξία της είσπραξής τους. Tο ανούσιο επιχείρημα, ότι κάποιες φορές αργεί ένα διατραπεζικό έμβασμα - σε αντίθεση με το bitcoin- απαντάται από τον αριθμό Swift. Δεν υπάρχει λόγος ένας πλοιοκτήτης, ενώ έχει να καλύψει τα ημερήσια έξοδα λειτουργίας των πλοίων του (opex), τα έξοδα κεφαλαίου του, να προσθέσει και τον κίνδυνο από την διακύμανση της τιμής του μέσου πληρωμής, εξηγεί ακόμη.

Ό,τι ισχύει για την ναυτιλία ισχύει και για τους εισαγωγείς-εξαγωγείς, αναφέρει σημειώνοντας πως οι εποχές είναι δυσανάγνωστες και επειδή το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται κοντά σε μία νέα γενικευμένη ύφεση, θα ήταν προτιμητέο οι συναλλαγές να γίνονται με τον κλασσικό και πατροπαράδοτο τρόπο συνδυασμένο με αντιστάθμιση κινδύνου έναντι συναλλαγματικών διακυμάνσεων (foreign exchange rate hedging). Oι ναυλομεσιτικές εταιρίες και οι forwarders πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενημερώνουν συστηματικά τους πελάτες τους για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από εναλλακτικούς - καινοτόμους τρόπους πληρωμής, καταλήγει.

 
200
Thumbnail

Πολλοί, για να δικαιολογήσουν την άποψή τους περί φούσκας στο Bitcoin, εστιάζουν στην κορυφή των 20.000 δολαρίων και τη μετέπειτα πτώση του. Ωστόσο, όταν εστιάζεις σε μια μικρή περίοδο, χάνεις τη μεγάλη εικόνα.

ad1mobile

Ολοκληρωμένη οπτική έχει όποιος κοιτάξει όλες τις κορυφές που έχουν υπάρξει στην πορεία των 10 χρόνων της ζωής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Θα ανακαλύψει πως κάθε κορυφή ήταν πάντα υψηλότερα από την προηγούμενη και κυρίως συνέχεια δημιουργούνται υψηλότερα χαμηλά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Τα χαμηλά του Bitcoin ανά έτος (σε δολάρια):

2011: 1

2012: 4

2013: 65

2014: 200

2015: 185

2016: 365

2017: 780

2018: 3.200

Το Bitcoin δεν έχει τα χαρακτηριστικά της φούσκας. Εμφανίζει τα ελαττώματα και τον ενθουσιασμό όλων των οραμάτων. Ό,τι γεννιέται από ένα όραμα, είναι μοιραίο να περιέχει και απογοητεύσεις. Ο μόνος τρόπος να το κρατήσεις τέλειο και ατόφιο, είναι να μην το επιχειρήσεις ποτέ.

Πώς όμως είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε και το 2011, και το 2013, και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξανασηκώνονταν. Οι επενδυτές, στο τέρμα της διαδρομής, αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του έχει ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο χρηματοοικονομικό κατεστημένο.

1

Ποσοστό ανόδου (ή πτώσης) ανά έτος:

2011: +1473%

2012: +186%

2013: +5507%

2014: -58%

2015: +35%

2016: +125%

2017: +1331%

2018: -73%

2019: +116% (μέχρι σήμερα)

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει ή να μην το έχουμε ξαναδεί. Είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Μόνο παράλογο δεν είναι να υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένα άλλο κύμα και θα πρέπει να είναι πιο συναρπαστικό από το τελευταίο. Πόσο πιο συναρπαστικό, θα πείτε!

Την περίοδο του τελευταίου ανοδικού κύματος, ας δούμε τις τιμές και πόσο γρήγορα κινήθηκε:

Από 8.000 σε 10.000: 11 ημέρες

Από 10.000 σε 12.000: 7 ημέρες

Από 12.000 σε 14.000: 1 ημέρα

Από 14.000 σε 16.000: 1 ημέρα

Από 16.000 σε 18.000: 8 ημέρες

Οι νέες συνθήκες

Άραγε έχει νόημα η σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όπου ήταν λίγες χιλιάδες οι χρήστες του Bitcoin, ενώ σήμερα μιλάμε για εκατομμύρια; Επειδή εκτός των άλλων, σημαίνει πως αυτή τη φορά χρειάζεται να επενδυθούν πολλά λεφτά, προκειμένου να συνεχιστεί η τάση. Το 2014-2015, λίγες δεκάδες εκατομμύρια ήταν τεράστιο ποσό, που μπορούσε να το εκτοξεύσει. Τώρα χρειάζονται δισεκατομμύρια για να αποφέρουν το ίδιο ποσοστό ανόδου.

Είναι λάθος να θεωρείτε πως παλαιότερα τα πράγματα ήταν εύκολα. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Το 2014-2015 ο επενδυτής δεν είχε κάτι ελπιδοφόρο μπροστά του. Δεν υπήρχε το lighting network, ούτε πολλά ανταλλακτήρια. Το Mr Gox μόλις είχε καταρρεύσει και όλοι ήταν φοβισμένοι, χωρίς προοπτική.

Πλέον όλα είναι διαφορετικά. Ακόμα όμως και το 2018, την περίοδο της απογοήτευσης, το κλίμα μπορεί να ήταν επιβαρυμένο, αλλά ποτέ δεν έγινε μίζερο. Οι μόνοι που πούλησαν και εγκατέλειψαν τον χώρο ήταν οι ευκαιριακοί και ανίδεοι επενδυτές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών, με τα ατελείωτα δισεκατομμύρια, αρκεί για να αλλάξουμε επίπεδο παιχνιδιού. Αν ισχυριζόσουν στον πρώτο κύκλο ότι υπήρχε έστω και ως ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα φώναζαν νοσοκόμους να σου προβάρουν τη λευκή ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα. Κι όμως, δεν θα ήσουν εσύ ο τρελός.

Η αγορά σήμερα

Μετά τη μεγάλη εικόνα και το όραμα, ας επανέλθουμε στο παρόν. Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, πλησιάζουμε στο τέλος μιας τριγωνικής συσσώρευσης. Τι μας περιμένει στο τέρμα της; Το πιθανότερο είναι μια απότομη κίνηση από την πλευρά που θα σπάσει πρώτη. Συνεπώς οι traders προβλέπεται να περάσουν το Σαββατοκύριακο των εκλογών πάνω από την οθόνη, αν θέλουν να μη ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία.

1

Η αγορά έχει ανακάμψει αισθητά σήμερα. Όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν σημαντικά κέρδη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να την έχει το Litecoin. Έφτασε τα 98,52 δολάρια ή 13,71% παραπάνω από χθες την ίδια ώρα. Το Bitcoin ξεπέρασε πάλι τις 8.000 δολάρια.

ad2mobile

1

euro2day.gr

article 1