Πώς έχει κινηθεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα την τελευταία τετραετία

Οι απόψεις σχετικά με την αξία του bitcoin, όπως είναι φυσικό, διαφέρουν. Ωστόσο η προσωπική γνώμη του καθενός από εμάς μεμονωμένα δεν έχει τόση σημασία. Η αγορά έχει αποφασίσει ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων αποτελεί μια ελπιδοφόρα εναλλακτική έναντι του υπάρχοντος νομισματικού συστήματος.

Όσοι ισχυρίζονται ότι το bitcoin είναι δύσχρηστο ή ότι χρησιμοποιείται από ελάχιστους, είναι φανερό πως παραγνωρίζουν τον δυναμικό χαρακτήρα του. Την ικανότητά του να εξελίσσεται. Χθες αναφέραμε πως οι εξελίξεις στο bitcoin δεν προχωράνε απλώς, τρέχουν. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Κανείς δεν έχει ιδέα τι αλλαγές θα υπάρξουν, ακόμα και στο άμεσο μέλλον.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Προκειμένου να γίνει κατανοητό, θα κάνουμε σήμερα μια μικρή αναδρομή και θα συγκρίνουμε πού βρισκόταν πριν από 4 χρόνια, στο προηγούμενο halving.

Κεφαλαιοποίηση και όγκος συναλλαγών

Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin ήταν 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2016, ενώ σήμερα ξεπερνάει τα 175 δισεκατομμύρια. Αυξήθηκε 16,5 φορές τα τελευταία 4 χρόνια. Μια διαδρομή από τα 650 δολάρια στις 9.700, δεν γίνεται χωρίς λόγο. Εκατομμύρια επενδυτές αξιολογούν το bitcoin ως πολυτιμότερο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Τόσα χρόνια, αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του, θα είχε εντοπιστεί. Το αντίθετο συμβαίνει. Όπως είπε και ο Paul Tudor Jones, κάθε ημέρα που περνάει και το bitcoin επιβιώνει, η εμπιστοσύνη μεγαλώνει.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών τον Ιούλιο 2016 ήταν 122 εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικά χθες, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με την Bitwise ,που μετράει μόνο τα 10 πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια. Πρόκειται για αύξηση 23 φορές μέσα σε 4 χρόνια. Όχι όλα τα κρυπτονομίσματα, μόνο το bitcoin. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το ελληνικό χρηματιστήριο ολόκληρο, χθες, έκανε 45 εκατομμύρια ευρώ τζίρο.

Hash Rate

Η τιμή του bitcoin αποτελεί μια μονάδα μέτρησης της δυναμικής του. Όχι αναγκαστικά και τη σημαντικότερη. Αυτό που μας ενδιαφέρει σε ένα σύστημα πληρωμών είναι πάνω από όλα η ασφάλειά του. Όσο περισσότεροι είναι οι υπολογιστικοί πόροι που απαιτούνται για τη λειτουργία του τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο.

Σε αυτό το σημείο, η πρόοδος του bitcoin είναι εντυπωσιακή. Ο μέσος όρος των 7 ημερών στον ρυθμό κατακερματισμού (hash rate) ήταν 1,52 TH/s τον Ιούλιο του 2016. Πλέον έχει ανέλθει στα 115,74 TH/s, δηλαδή αυξήθηκε 76 φορές! Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Όταν το δίκτυο φτάνει σε δείκτη κατακερματισμού (hash rate) 10 Th/s, το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στην επεξεργασία των συναλλαγών και στην εξασφάλιση του δικτύου αντιστοιχεί σε 10 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ενεργά πορτοφόλια

Όσο περισσότεροι είναι οι χρήστες ενός νομίσματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Μια δημοφιλής μέτρηση για την τάση στην υιοθέτηση του bitcoin αποτελεί η αύξηση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Το εντυπωσιακό εδώ είναι πως η τάση παρουσιάζει μια συγκλονιστική ομοιότητα με τον ρυθμό υιοθέτησης του internet, σύμφωνα με μια μελέτη της Deutsche Bank. Από τη στιγμή που υπάρχει παρόμοια εικόνα στον ρυθμό αποδοχής και χρήσης, δεν είναι λογικό να έχουν και στο μέλλον παρόμοιο ρυθμό εξέλιξης; αναρωτιούνται οι αναλυτές της τράπεζας (η πρόβλεψή τους είναι η διακεκομμένη γραμμή).

Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε τις διευθύνσεις που περιέχουν έστω και μια μικρή ποσότητα bitcoin. Έχουν εδώ και λίγο καιρό ξεπεράσει το ανώτατο σημείο που είχαν φτάσει, όταν η τιμή του bitcoin πέτυχε το ιστορικό υψηλό του, τον Δεκέμβρη του 2017.

Μακροχρόνια διακράτηση

Το παρακάτω διάγραμμα από την εταιρεία blockchain δεδομένων Glassnode φανερώνει πως οι καταθέσεις σε bitcoin στα ανταλλακτήρια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο 3 ετών. Γιατί αποτελεί θετικό στοιχείο; Επειδή για να πουλήσεις τα bitcoin σου και να τα κάνεις ευρώ ή δολάρια, θα πρέπει να τα τοποθετήσεις πρώτα στα ανταλλακτήρια. Η απροθυμία να ρευστοποιηθούν οι τοποθετήσεις σε bitcoin είναι φανερή.

Το συμπέρασμα επιβεβαιώνει η κατεύθυνση των χρηστών να μεταφέρουν τα νομίσματά τους σε πορτοφόλια, βγάζοντάς τα από τα ανταλλακτήρια. Εάν ένας χρήστης σκοπεύει να πουλήσει τα κρυπτονομίσματά του στο άμεσο μέλλον, είναι απίθανο να τα απομακρύνει από ένα ανταλλακτήριο. Όταν τα μεταφέρουν σε ένα πορτοφόλι, είναι συνήθως για μακροχρόνια αποθήκευση.

Σύμφωνα πάλι με την Glassnode, όσοι αγόρασαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πτώσης του Μαρτίου, δεν αποθαρρύνθηκαν. Κράτησαν τη θέση τους. Με την ανάκαμψη της αγοράς, συναίσθημα μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά άρχισε να διαφοροποιείται, αλλά συνέχισαν να κυριαρχούν όσοι εφαρμόζουν τη στρατηγική buy and hold (hodl στην αργκό των crypto).

Η εκρηκτική άνοδος των stablecoins

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της ζήτησης που υπάρχει για stablecoins, τα κρυπτονομίσματα που έχουν σταθερή ισοτιμία με το δολάριο. Αθροιστικά έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 85% να έχει τοποθετηθεί στο Tether. Η αύξηση που έχει πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο είναι της τάξης του 70%.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει αυτά τα χρήματα να βρίσκονται προς αναμονή για τοποθέτηση στο bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Ίσως όμως αυτή η αύξηση να οφείλεται σε καταθέτες από χώρες που είναι δύσκολο να αποκτήσουν σκληρό συνάλλαγμα. Την περίοδο της πανδημίας, δεν είναι μόνο η FED και η EKT που έχουν επιδοθεί στο «σπορ» της «εκτύπωσης» χρημάτων, αλλά όλες οι Κεντρικές Τράπεζες.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Οι προοπτικές της τιμής

Αν η ιστορία του bitcoin επαναληφθεί με παρόμοιο τρόπο, μόνο αισιόδοξοι μπορούν να είναι οι κάτοχοί του. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο μοιάζουν οι περίοδοι 2012-2016 με την αντίστοιχη περίοδο 2016-2020. 

Ενισχυτικό του παραπάνω αισιόδοξου σεναρίου, πάντα με βάση τα δεδομένα από το παρελθόν, είναι πως μετά το halving ακολουθεί μια σημαντική ανοδική κίνηση. Στο πρώτο, η αύξηση στην τιμή του bitcoin ήταν 8.189%, ενώ στο δεύτερο, μόνο… 2.884%. Αν συνεχιστεί αυτή η αναλογία στην άνοδο της τιμής, θα πρέπει να περιμένουμε η νέα κορυφή να είναι 1.000%. Συνεπώς, με δεδομένο πως το τρίτο halving βρήκε την τιμή του bitcoin γύρω στις 9.000 δολάρια, δεν είναι καθόλου απίθανο να προσεγγίσει τις 90.000 δολάρια.

Πηγή: Euro2day.gr

Tags
 
491
Thumbnail

Είναι γεγονός πως το bitcoin και γενικότερα το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Λογικό. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς πως το bitcoin μπορεί να έχει μέλλον. Πρόκειται για μια άυλη νομισματική αξία που στηρίζεται μόνο στην πίστη. Που έχει εφευρεθεί από ανώνυμους κρυπτογράφους. Που δεν υποστηρίζεται από καμία κρατική οντότητα. Που δεν το εκδίδει καμία κεντρική τράπεζα. Που δεν έχει στρατό, αστυνομία, νόμους, για να επιβάλουν τη χρήση του. Που έχει κακή φήμη.

ad1mobile

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίστηκε τέτοιας μορφής νόμισμα. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε καν ως θεωρητική πιθανότητα. Με το bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις συναλλαγές χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος. Χωρίς να παρεμβάλλεται καμία τράπεζα. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες, αλλά όχι οι τράπεζες. Όχι τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Όπως αναμόρφωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επικοινωνούμε το Internet, το bitcoin και το blockchain φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Υπερβολικό; Θα δείξει το μέλλον. Το μεγάλο μυστικό όπου αντλεί τη δύναμή του το bitcoin είναι πως άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους (άρα δεν είχαν κανένα λόγο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο) συναλλάσσονται σε ένα αξιοπερίεργο περιβάλλον εμπιστοσύνης. Ενδεχομένως να κατοικούσαν στην άλλη άκρη του πλανήτη, ίσως σε εχθρικά κράτη. Κι όμως ανταλλάσανε χρήματα μεταξύ τους απευθείας, χωρίς να χαθεί ούτε σεντς. Αυτό ήταν κάτι επαναστατικό.

Σκεφτείτε το λιγάκι. Πόσοι από εσάς έχετε χάσει χρήματα από κάποιον που γνωρίζετε προσωπικά; Είτε εσκεμμένα, είτε από αδυναμία του οφειλέτη. Αν όχι εσείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συμβεί στον στενό σας κοινωνικό περίγυρο. Ακόμα και αν υπάρχει συμβολαιογραφικό έγγραφο που να πιστοποιεί την οφειλή, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις τα χρήματά σου.

Στο δίκτυο του bitcoin πραγματοποιούνταν καθημερινά το 2019 κατά μέσο όρο 350.000 συναλλαγές. Και όμως, ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Ποτέ δεν έχασε κανείς ούτε σεντ! Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση κανενός. Ούτε τράπεζας, ούτε δικηγόρων, ούτε συμβολαίων. Τίποτα απολύτως. Κι όλα αυτά μεταξύ αγνώστων!

Πέρα όμως από αυτούς τους λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Είναι ριψοκίνδυνη επένδυση τα κρυπτονομίσματα; Είναι. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Η γνώση αποτελεί τον καθοριστικότερο ρόλο για την επιτυχία. Το θέμα όμως είναι πως αυτή τη φορά, έχετε ρεαλιστικά καλές πιθανότητες να βγείτε ωφελημένοι.

Το πραγματικό ρίσκο δεν κρύβεται στην καθημερινή διακύμανση της τιμής του bitcoin όσο στην τελική επιβεβαίωση πως θα επαληθευτούν οι προσδοκίες που το οραματίζονται σαν μια καινοτόμα τεχνολογία, η οποία θα αλλάξει τον κόσμο. Όποιος πιστεύει στην προοπτική του bitcoin, τοποθετώντας ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του, δεν έχει πολλά να χάσει. Η απώλεια σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας θα είναι ελάχιστη και εύκολα ανακτήσιμη. Μια ιδέα όσον αφορά τη στρατηγική έχουμε εδώ. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως θα έρθει αντιμέτωπος με την καζούρα όσων τον λοιδορούσαν για την επιλογή του.

Αν όμως η τάση της υιοθέτησης και της εμπιστοσύνης στο δίκτυο του bitcoin συνεχιστεί, θα βγει σημαντικά ωφελημένος από πολλές πλευρές. Από την εκτόξευση του επενδυμένου κεφαλαίου του, μέχρι την ικανοποίηση της προσωπικής δικαίωσης. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θα αισθανθούν όπως πιθανώς αισθάνθηκαν όσοι γέλασαν στη θέα του πρώτου αυτοκινήτου, στον αλογοκρατούμενο τότε κόσμο, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Γιάννης Τσιρογιάννης.

Πόσο μακρινό είναι αυτό το μέλλον; Μια ιδέα μπορεί να μας δώσουν αυτές οι δύο φωτογραφίες του 1900 και του 1913. Στη μία, βλέπουμε μόνο ένα αυτοκίνητο ανάμεσα από άμαξες με άλογα. Στη δίπλα, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, μία μόνο άμαξα ανάμεσα στα αυτοκίνητα που είχαν κατακλείσει την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Προσοχή όμως. Ας έρθουμε στη θέση κάποιου μικροεπενδυτή του 1900, που ανακάλυψε και πίστεψε στην καινοτομία του αυτοκινήτου. Που διέβλεψε τα πλεονεκτήματα του μηχανοκίνητου οχήματος, έναντι του κάρου με τα άλογα. Αρκούσε η διορατικότητά του για να βγει κερδισμένος; Δυστυχώς, όχι. Κι αυτό γιατί ενώ υπήρχαν πολλά εργοστάσια που άρχισαν να παράγουν αυτοκίνητα, τελικά μόνο ένα μεγαλούργησε: του Henry Ford. Ο μικροεπενδυτής που είχε αγοράσει μετοχές μιας από τις υπόλοιπες εταιρείες ήταν θέμα χρόνου να χάσει τα χρήματά του. Εκτός αν είχε τοποθετήσει τις οικονομίες του στη Ford.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την blockchain τεχνολογία. Τα περισσότερα από τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα θα κλείσουν. Θα εξαφανιστούν στη λήθη. Όμως αν επιλέξουμε σωστά, θα έχουμε πετύχει τη νέα Google ή τη νέα Amazon. Τα crypto δεν είναι απλώς ψηφιακά χρήματα. Είναι ένα βλέμμα προς το μέλλον.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Όταν εμφανίστηκε το Internet, λίγοι αντιλήφθηκαν την επανάσταση που θα επακολουθήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αρνητικοί στις επαναστατικές αλλαγές. Έντρομοι όσοι άκουγαν γι' αυτό πρώτη φορά, φοβήθηκαν πως θα το χρησιμοποιούν οι διεστραμμένοι για να διακινούν παιδική πορνογραφία ή οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Και ξαφνικά άρχισαν να βλέπουν χαριτωμένα μωράκια και σκυλάκια να παίζουν από το Youtube και να επικοινωνούν με τους φίλους που είχαν χάσει από το σχολείο.

Γι' αυτό χρειάζεται η ενημέρωση. Να μάθετε τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του. Όπως εξάλλου συμβαίνει σε οποιαδήποτε επενδυτική αξία. Ενημέρωση δεν σημαίνει να κοιτάζω μόνο την τιμή στον ταμπλό αλλά και τι συμβαίνει από πίσω.

Τα νέα από την αγορά των crypto
Το Ethereum ήταν το κρυπτονόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πραγματοποίησε 753.500 συναλλαγές την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το CoinMetrics.

Περισσότερες από τις διπλάσιες του bitcoin, με το οποίο διενεργήθηκαν 298.900 συναλλαγές, στο ίδιο διάστημα. Πολύ μακριά σε επιδόσεις ήταν τα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα, όπως τα BitcoinCash, Litecoin, DASH, Monero, όπως φανερώνει το διάγραμμα.

Β

ad2mobile

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, η τιμή του bitcoin ξεπέρασε την ενεργειακή του αξία. Όποτε συνέβη ξανά στο παρελθόν, αποτέλεσε την αρχή μιας σημαντικής ανοδικής κίνησης, ειδικά μετά το halving. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επαναληφθεί αναγκαστικά, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ένδειξη που αξίζει να επισημανθεί.

euro2day.gr
 

article 1