Οι πρωτοφανείς κινήσεις στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναστέλλει τη σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων, λέγοντας ότι «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση του ιού, τα μέτρα που λαμβάνονται και πόσο καιρό θα διαρκέσει. Και αυτό δεν είναι κάτι που είναι γνωστό. Επομένως, στην πραγματικότητα η καταγραφή μιας πρόβλεψης σε αυτή την περίσταση δεν φαίνεται να είναι χρήσιμη».

Με άλλα λόγια, οι υπεύθυνοι που χαράζουν την οικονομική και νομισματική πολιτική σε όλο τον κόσμο, λειτουργούν χωρίς να γνωρίζουν τα δεδομένα. Αποφάσισαν να τυπώσουν τρισεκατομμύρια (χιλιάδες δισεκατομμύρια, αν δεν το έχετε αντιληφθεί) απλά ελπίζοντας ότι η δοσολογία θα είναι πετυχημένη. Οι σύγχρονοι μάγοι της οικονομίας, οι άνθρωποι που τους έχουμε εμπιστευτεί το μέλλον μας, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται. Πηδάνε από την βεράντα, ελπίζοντας να σπάσουν μόνο κάνα πόδι. Γιατί ρισκάρουν; Διότι το σπίτι έχει πιάσει φωτιά και αν μείνουν θα καούν σίγουρα. Δηλαδή όχι αυτοί. Όλοι μας.

Κατά το παρελθόν το λεγόμενο «τύπωμα» χρήματος αποδείχτηκε χρήσιμο κατά την ύπαρξη τραπεζικού πανικού ή όταν υπήρχε αποπληθωρισμός. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν μια χώρα τυπώνει χρήμα που δεν αντιστοιχεί στις παραγωγικές της ικανότητες, δημιουργεί ανεπιθύμητο υψηλό πληθωρισμό. Αν λοιπόν η παραγωγή δεν πάρει μπρος, αν οι εργαζόμενοι δεν βγουν από τα σπίτια τους να αρχίσουν να παράγουν, καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Θα γεμίσουμε χρωματιστά χαρτάκια που θα γράφουν πάνω δολάρια, ευρώ, λίρες, πέσος, αλλά θα μας λείπουν τα προϊόντα.

Αυτά τα νέα από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες. Για να περάσουμε να δούμε τι λένε για όλα αυτά τα τσακάλια της Wall Street. Οι διαχειριστές που έχουν πρόσβαση στις καλύτερες πληροφορίες. «Στο σημερινό περιβάλλον δεν μπορούμε ακόμη να ποσοτικοποιήσουμε τις πιθανότητες», παραδέχτηκαν οι αναλυτές της JP Morgan. Έχουν κατεβάσει τα μολύβια κάτω. Τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια είναι σε ακινησία. Έχουν παραλύσει από το γεγονός ότι έχουν πολύ λίγα να τοποθετήσουν στα υπολογιστικά φύλλα πρόβλεψης τους.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs. Την Παρασκευή παρουσίασαν την πρωτοφανή εκτίμηση τους, πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα παρουσιάσει μείωση κατά 24% στο δεύτερο τρίμηνο. Το πρώτο θα είναι… καλύτερο, καθώς αναμένουν να μειωθεί «μόνο» 6%. Μετά όμως αρχίζουν τα ευχάριστα. Το τρίτο τρίμηνο θα εκτιναχθεί και 10%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο θα αυξηθεί άλλο ένα στο 9%. Για το 2020 προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Goldman Sachs είναι αυτή, όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει, είναι μια λογική σκέψη. Η λογική όμως πάει περίπατο, αν αναλογιστούμε πως μόλις πριν 5 ημέρες, οι προβλέψεις τους ήταν εντελώς διαφορετικές. Είχανε ανακοινώσει 0%, -5%, +3% και +4% μεταβολή του ΑΕΠ ανά τρίμηνα, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα που ανάρτησε το CNBC.

Η Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο που διαχειρίζεται 160 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει σημαντικές ζημιές. Ο ιδρυτής της Ray Dalio, ομολόγησε πως «Δεν γνωρίζαμε πώς να κατευθυνθούμε και τελικά επιλέξαμε να μην κάνουμε τίποτα, καθώς αντιληφθήκαμε πως δεν διαθέτουμε κανένα πλεονέκτημα στο trading. Κρίνοντας εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχαμε περιορίσει τον κίνδυνο». Το ερώτημα αναδεικνύεται από μόνο του. Αν δεν βγάζει λεφτά ο Dalio, ο οποίος, να σημειωθεί, βγήκε κερδισμένος από την κρίση του 2008, τι ελπίδα να έχουμε εμείς;

Ο πλανήτης βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η φυσική ισορροπία που θεωρούσαμε δεδομένη υπάρχει μόνο στην φαντασία μας. Η φύση δεν είναι ποτέ σε ισορροπία. Σε όλα τα μέτωπα μαίνεται ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός. Πρόκειται για μια ιστορία αμφίδρομων διαδικασιών προσαρμογής. Η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη ή η εμφάνιση μιας παγκόσμιες επιδημίας δεν είναι περισσότερο καταστροφική από το λιοντάρι που τρώει την γαζέλα. Η κλίμακα αλλάζει.

Μια Αφρικανική παροιμία μας λέει πως κάθε πρωί μια γαζέλα ξυπνά στη ζούγκλα. Ξέρει πως θα πρέπει να τρέξει ταχύτερα από το πιο γρήγορο λιοντάρι, αλλιώς θα φαγωθεί. Λίγο πιο πέρα, κάθε πρωί ένα λιοντάρι ξυπνά. Ξέρει πως πρέπει να προσπεράσει την πιο αργή γαζέλα, αλλιώς θα μείνει νηστικό. Δεν έχει σημασία αν είσαι γαζέλα ή λιοντάρι. Όταν ανατείλει ο ήλιος, άρχισε να τρέχεις.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η αγορά των crypto

Μετά την έντονη μεταβλητότητα της Παρασκευής, το bitcoin έδειξε να ηρεμεί. Θετικό είναι πως δεν απειλήθηκε η πορτοκαλί οριζόντια στήριξη, ούτε η πράσινη ανοδική γραμμή τάσης.

Προσοχή τι θα κάνει τις επόμενες ώρες. Τις τελευταίες εβδομάδες το bitcoin μας έχει δείξει πως τις Δευτέρες δεν ακολουθεί την γενικότερη τάση των αγορών, αλλά προπορεύεται! Ίσως επειδή δεν κλείνει ποτέ και οι traders εκμεταλλεύονται πρώτοι τα νέα του Σαββατοκύριακου, όσο τα futures των μεγάλων δεικτών αναπαύονται.

Πηγή: Euro2day.gr (Βασίλης Παζόπουλος)

 
456
Thumbnail

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, ο πανικός φαντάζει ως λογική αντίδραση. Αν δεν ανησυχήσουμε και τώρα, πότε θα το κάνουμε; Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του κλάδου υγείας αγωνίζεται για να βρει λύσεις ενάντια στην πανδημία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Και βέβαια ποιο θα είναι πραγματικά το κόστος. Η πανδημία ανέστρεψε την παγκόσμια οικονομία στον πυρήνα της.

ad1mobile

Όποιος ξεστομίζει την περιβόητη φράση «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», δεν προκαλεί πλέον το ενδιαφέρον, αλλά τον εκνευρισμό. Η πρώτη αντίδραση απέναντι του περιλαμβάνει ενέργειες που δεν θα έβλεπες ποτέ γραμμένες στα βιβλία του Ζαμπούνη. Δεν παύει όμως να ισχύει. Η ζωή συνεχίζεται, έστω και αν δεν πορεύεται με τον επιθυμητό τρόπο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η νευρικότητα δεν έχει κοπάσει στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο ρυθμός που από το θετικό πρόσημο την μια ημέρα, συνεχίζει με αρνητικό την επόμενη, θυμίζει περιστρεφόμενη πόρτα. Η υψηλή μεταβλητότητα φοβίζει τους ερασιτέχνες που δεν διαθέτουν εμπειρία και ψυχραιμία. Ενθαρρύνει τους τζογαδόρους που συμπεριφέρονται στις αγορές λες και παίζουν στο καζίνο. Υπάρχει και η συνετή πλευρά όμως. Οι υπεύθυνοι επενδυτές, σε τέτοιες καταστάσεις μειώνουν τον κίνδυνο, ελαττώνοντας τις επενδυτικές θέσεις τους και αυξάνοντας τα μετρητά.

Ωφελημένοι είναι και όσοι διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά! Αναμφίβολα σε κάποιους κλάδους και επιχειρήσεις όχι μόνο ανέβηκε ο τζίρος, αλλά ο περιορισμός στις μετακινήσεις αναμένεται να τους δοθεί ώθηση για το μέλλον.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Μία επιλογή που θα μπορούσε να σκεφτεί εύκολα ο καθένας, αφορά τον παγκόσμιο ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την Amazon (AMZN). Μόνο απίθανο δεν είναι το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να στραφούν προς αυτή την διέξοδο για τις αγορές τους, ακόμα και μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα συνειδητοποιήσουν την διευκόλυνση που υπάρχει από τις on-line αγορές, ακόμα όσοι μέχρι χθες δεν ενδιαφερόντουσαν.

Η περίπτωση να κάθονται όλοι σπίτι με άφθονο ελεύθερο χρόνο, δεν υπήρχε ούτε στα ποιο τρελά όνειρα των ανθρώπων της Netflix (NFLX). Να όμως που πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να σκεφτούμε πως η τηλεθέαση, όπως λογικά και οι συνδρομητές, θα αυξηθούν. Πράγματι το επιβεβαίωσε μια ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την AT&T. Το steaming που αφορά το Netflix, έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Η Disney (DIS) που πριν λίγους μήνες ξεκίνησε και αυτή συνδρομητικό κανάλι, δεν θα προβάλει στους κινηματογράφους όπως υπολόγιζε το Frozen 2. Θα το συμπεριλάβει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της και με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει νέους συνδρομητές. Η μεγάλη ζημιά από πλευράς εσόδων για την DIS αφορά τα θεματικά πάρκα της, τα οποία αναγκάστηκε να κλείσει. Επίσης πρόβλημα είναι πως έχει σταματήσει η παραγωγή σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Κερδισμένη είναι η Zoom Video Communications (ZM), η οποία διαθέτει την ομώνυμη πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων. Αντίθετα με την γενικότερη καταθλιπτική εικόνα της αγοράς, μέσα σε 3 μήνες διπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της. Πλέον διαπραγματεύεται με το αστρονομικό P/E της τάξης του 1.400! Το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως πολλοί επενδυτές μπέρδεψαν την εταιρία με μια μικρή κινέζικη των 10 υπαλλήλων, που διαπραγματεύεται στην Over The Counter αγορά, την ZOOM Technologies (ZOOM). Από το 1 δολάριο βρέθηκε στα 20!

Διασκεδαστικό βέβαια είναι αν δεν την έχεις πατήσει ο ίδιος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συμπέρασμα
Παίζω χρηματιστήριο. Τι παραπλανητική έκφραση. Παιχνίδι είναι όταν μαζεύεστε στο οικογενειακό τραπέζι και παίζετε χαρτιά με φασόλια. Το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι, είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν ανοίγεις ένα μαγαζί, δεν θα πεις ποτέ ότι παίζεις τον επιχειρηματία!

Για να βγεις κερδισμένος πάνω από όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Οι Έλληνες επενδυτές, όσοι τουλάχιστον έχουν απομείνει ακόμα όρθιοι από το τσουνάμι της δεκαετούς κρίσης, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να απαλλαγούν από την οδυνηρή εσωστρέφεια. Να στραφούν προς την αμερικάνικη αγορά.

Ο λόγος δεν είναι μόνο πως αμερικάνικη οικονομία ήταν εξαιρετικά δυνατή, ενώ η ελληνική ήταν αδύναμη, άρα οι πιθανότητες κέρδους αυξάνονται. Το βασικότερο κίνητρο είναι οι περισσότερες ευκαιρίες, καθώς περιλαμβάνει χιλιάδες εταιρίες, από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ο πιο ελκυστικός τομέας αυτή τη στιγμή είναι της υγείας. Αν χρειαζόμαστε κάτι τώρα, αυτά είναι φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός. Μια άλλη κατηγορία που σημειώνει κέρδη είναι τα funds που σχετίζονται με ομόλογα. Είναι και άλλα, όπως ο κλάδος των on-line παιχνιδιών.

Επιλογές υπάρχουν. Αρκεί να έχεις διάθεση να αφοσιωθείς στην μελέτη.

Τι γίνεται με το bitcoin
Το bitcoin άλλοι το αντιμετωπίζουν σαν νόμισμα, άλλοι σαν μετοχή, άλλοι σαν εμπόρευμα. Στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία από μόνο του. Έχει στοιχεία από όλα. Όσο και αν το κατηγορούν οι πολέμιοι του, έχει μια ιδιότητα που δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς στα σοβαρά: την σπανιότητα.

Η ποσότητα των κρατικών νομισμάτων μπορεί να αυξηθεί κατά το δοκούν. Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός. Κι όταν φτάνουν στο όριο, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ανακαλύπτουν άλλο ένα παράθυρο από το οποίο επιτρέπεται να διοχετεύσουν ρευστότητα στο σύστημα. Ούτε η ποσότητα των μετοχών είναι σταθερή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να διπλασιαστεί. Κι αν δεν φτάσει, ποιος εμποδίζει το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει μια καινούργια.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ο χρυσός είναι το μοναδικό από τα εμπορεύματα που όντως έχει μια σπανιότητα, αλλά και αυτή αμφισβητείται, καθώς σε κάποιο βαθμό επηρεάζεται από την τιμή του. Αν για παράδειγμα δεκαπλασιαστεί η αξία του, οι προσπάθειες για εξόρυξη θα ενταθούν.

Το μόνο που ο ρυθμός παραγωγής του είναι αυστηρά καθορισμένος και καταλήγει μειούμενος, είναι το bitcoin. Γιατί; Επειδή δεν ορίζεται από τις ανθρώπινες ανάγκες ή επιθυμίες. Είναι προκαθορισμένος. Πρόκειται για το πιο αδιάβλητο, το πιο διαφανές νομισματικό σύστημα που έχει εφευρεθεί ποτέ. Για αυτό η κεφαλαιοποίηση του βρίσκεται τόσο ψηλά.

Μην σας ενοχλούν οι έντονες διακυμάνσεις της τιμής του. Το bitcoin έχει σχεδιαστεί για συστημική σταθερότητα, όχι σταθερότητα στην τιμή. Το αντίθετο από τα παραστατικά νομίσματα. Η πανδημία αποτελεί την μεγάλη του ευκαιρία να το αποδείξει.

Σεμινάρια
Προκειμένου να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars.

ad2mobile

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: euro2day
 

article 1