Τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν - Η κρίση ζήτησης λόγω κορωνοϊού

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μια πανδημία δεν μπορεί να εμποδιστεί. Ζούμε κρίσιμες αλλά και ιστορικές στιγμές. Η επίδραση που θα έχει η εξέλιξη της ασθένειας στην οικονομία θα αποτελέσει case study για αιώνες. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θεωρείται δεδομένη από τους αναλυτές, ενώ όσο περνάει ο καιρός και ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες.

Το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν. Ποιος και πόσο θα πληγεί περισσότερο δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας, αλλά το λογικό, τουλάχιστον για κάποια από τα επενδυτικά κεφάλαια, είναι να στραφούν σε αξίες που είναι αποσυνδεμένες από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και δεν μπορούν να πληθωριστούν. Ποια είναι αυτές; Χρυσός και Bitcoin.

Το νεκροταφείο των ξεχασμένων νομισμάτων δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία. Αποδεικνύει πως το χρήμα που μπορεί να τυπωθεί, θα τυπωθεί. Μέχρι στιγμής κανένα πολιτικό σύστημα στην ιστορία δεν κατάφερε να αντισταθεί σε αυτό τον πειρασμό. Σε αντίθεση με τα παραστατικά νομίσματα που γνωρίζουμε, τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα, το Bitcoin πήρε τα ηνία από τους ανθρώπους, τους θεσμούς, τις κυβερνήσεις που ελέγχουν τα νομίσματα. Θέτει τους μοχλούς ελέγχου μακριά από πειρασμούς και πολιτικές σκοπιμότητες.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η ιδιαιτερότητα της περιόδου που ζούμε είναι πως αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι τραπεζικό, όπως το 2008. Δεν έχουμε να κάνουμε με συνηθισμένες ανησυχίες, οι οποίες εμφανίζονται πάντα στον χάρτη της κρίσης. Αφορά την «πραγματική» οικονομία, την παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών. Το λεγόμενο «τύπωμα» χρήματος χρησιμεύει όταν υπάρχει τραπεζικός πανικός ή όταν υπάρχει αποπληθωρισμός. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν μια χώρα τυπώνει χρήμα που δεν αντιστοιχεί στις παραγωγικές της ικανότητες, δημιουργεί ανεπιθύμητο υψηλό πληθωρισμό.

Αν οι οικονομίες παγκοσμίως δεν θέλουν να καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον κοινωνικό ιστό, πρέπει να λάβουν άμεσα αυστηρά μέτρα. Ο ιός απέδειξε ότι είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι αρχικά και λανθασμένα πιστεύαμε. Τα αυστηρά μέτρα δεν συνεπάγονται απλά πως θυσιάζουμε κάποιες από τις ευκολίες της καθημερινότητάς μας. Προκαλούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν μεγάλο οικονομικό κόστος. Λάθος, όχι μεγάλο -τεράστιο.

Κινδυνολογούμε; Μάλλον όχι. Τα καμπανάκια του συναγερμού έχουν γίνει καμπάνες που εκπέμπουν αγωνιώδη SOS. Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών sites διεθνώς αρκεί για να το διαπιστώσεις. Το μενού περιλαμβάνει από δραματικά διαγγέλματα αρχηγών κρατών, μέχρι κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μετακινήσεων.

Κάτι τέτοιες στιγμές φέρνουν στην επιφάνεια την αλληλεξάρτηση ζήτησης και προσφοράς στην οικονομία και αντιλαμβανόμαστε το σφάλμα που διαπράττει η mainstream οικονομική σκέψη να θεωρεί τη ζήτηση και την προσφορά ανεξάρτητα μεγέθη. Όπως για παράδειγμα να υποστηρίζει τις περικοπές μισθών ως το βασικό φάρμακο για την ανεργία. Πράγματι, οι περικοπές μειώνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις κι έτσι θεωρητικά υπάρχει κίνητρο για περισσότερες προσλήψεις. Ωστόσο παραβλέπουν πως οι περικοπές μισθών υπονομεύουν τη συνολική ζήτηση πάνω στην οποία στηρίζονται οι αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή και τελικά με την απασχόληση.

Η περίπτωση της επιδημίας είναι μια κρίση ζήτησης. Οι επιχειρήσεις σταματούν να παράγουν, διότι οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται σε καραντίνα. Τα κινεζικά εργοστάσια κλείνουν, οι παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού διακόπτονται. Αυτό το σοκ, με τη σειρά του, τροφοδοτεί έναν αντίκτυπο ζήτησης καθώς οι απολυμένοι εργαζόμενοι ή οι εργαζόμενοι σε αναγκαστική καραντίνα χάνουν εισόδημα και μειώνουν ανάλογα την κατανάλωση. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται καθώς έχουμε αποεπένδυση σε συνδυασμό με το χρέος των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών σε επίπεδα-ρεκόρ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Υπάρχει κι ένα ξεχωριστό σοκ στη ζήτηση που συνδέεται με την κρίση. Ο φόβος και η αβεβαιότητα που συνδέονται με μια πιθανή πανδημία σημαίνει πως οι καταναλωτές αλλάζουν ραγδαία τις συνήθειές τους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος «δημιουργικής» καταστροφής, διαφορετικό από τα αναμενόμενα, καθιστώντας τον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής ή τις επιχειρηματικές στρατηγικές εξαιρετικά δύσκολες.

Η βασική μεταβλητή για τις οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις είναι ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα διαφωτιστικό βίντεο, το οποίο έχει ελληνικούς υπότιτλους, μας δείχνει τα πιθανά σενάρια.

euro2day.gr

 
459
Thumbnail

Τον Μάρτιο ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, από τις πρωτοφανείς σε έκταση νομισματικές δράσεις από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και αφετέρου, πολλά ορυχεία σε όλο τον κόσμο είναι πλέον κλειστά, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς έχουμε ένα συνδυασμό αυξημένης ζήτησης και μείωσης στην προσφορά.

ad1mobile

Ο χρυσός αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθειά του. Ένα ζήτημα είναι πως συνήθως το αγοράζουν με «καπέλο». Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης παραπέμπει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσης κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. Κατόπιν υπάρχει το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Συνεπώς τίθεται το αγωνιώδες ερώτημα: Από πού αγοράζουμε φυσικό χρυσό; Πέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πειραιώς, μια λύση αποτελεί η BullionVault. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά online παγκοσμίως σε πολύτιμα μέταλλα, η οποία λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005. Από ό,τι ισχυρίζονται, κατέχουν για λογαριασμό πελατών τους, χρυσό, ασήμι και πλατίνα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρίσκονται προς φύλαξη σε ειδικά θησαυροφυλάκια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Τορόντο και Ζυρίχη.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Βέβαια, άλλο να κατέχεις πιστοποιητικό κατοχής χρυσού και άλλο φυσικό χρυσό. Η BullionVault εκτός του ότι αναλαμβάνει τη φύλαξη, μπορεί και να τα αποστείλει στους πελάτες της, με μια επιπλέον χρέωση. Εννοείται πως όλα αυτά τα αναφέρουμε με επιφύλαξη. Δεν γνωρίζουμε πόσο ασφαλές είναι να μεταφερθεί ο χρυσός, ειδικά σε σημαντική ποσότητα, ούτε πόσο αξιόπιστη μπορεί να αποδειχθεί αύριο η BullionVault. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή αγοράς.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της εταιρείας, ενδιαφέρον έχουν κάποια στατιστικά δεδομένα γύρω από την αύξηση των πωλήσεών της το τελευταίο διάστημα. Τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανθρώπων που αγόραζαν φυσικό χρυσό χρησιμοποιώντας το BullionVault υπερδιπλασιάστηκε. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 113,9%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί σε μηνιαία βάση. Επίσης σημειώθηκε άλμα στους νέους λογαριασμούς από καινούργιους πελάτες. Τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 468,4% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο μέσο όρο, φθάνοντας στον δεύτερο καλύτερο μήνα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο βασικός προβληματισμός, όσον αφορά τον χρυσό, είναι πως οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουντζούρη στο χέρι, είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

Δεν είναι τυχαίο που μια ουγκιά χρυσού πωλείται στη Νέα Υόρκη πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο. Η διαφορά τιμών θεωρείται ως μέτρο του κόστους για τη μετατροπή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χρυσού, σε φυσική μορφή. Τράπεζες, όπως η J.P. Morgan, διαθέτουν αυτό το διάστημα περισσότερο χρυσό στα καταστήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις για παράδοσή του.

Τα ορυχεία που βρίσκονται κλειστά είναι ένας επιπλέον λόγος που υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία μεγάλα εργοστάσια στο ελβετικό καντόνι Ticino (ο μεγαλύτερος διανομέας χρυσού της Ευρώπης) έλαβαν ειδική άδεια από τις αρχές για να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους σε περιορισμένο ρυθμό, καθώς είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η αγορά των crypto

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Όμως ζούμε σε ψηφιακή εποχή, έτσι δεν είναι; Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Στον ψηφιακό κόσμο ζούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Σύντομα ο νέος θα προσφέρει στη φιλενάδα του ψηφιακά λουλούδια και θα θεωρηθεί ρομαντική κίνηση, αν και η μαμά της θα προτιμούσε φυσικά λουλούδια. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του bitcoin, όπως η επαλήθευση, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, αλλά το σημαντικότερο αφορά την ευκολία μεταφοράς και φύλαξης. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό, σαν να στέλνεις e-mail. Το bitcoin μπορεί. Μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. Πες ότι θέλω να ανέβω στο αεροπλάνο έχοντας χρυσό στη βαλίτσα ή στις τσέπες. Μπορώ; Όχι βέβαια. Είναι βαρύ, δυσκίνητο και επικίνδυνο να το κλέψουν.

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να κουβαλάω τίποτα απολύτως. Αρκεί να θυμάμαι τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά μου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να μου κατασχέσει την περιουσία. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία ή αν θέλετε σε λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να κατέχεις πραγματικά bitcoin, όχι απλό πιστοποιητικό κατοχής, δηλαδή να εμπιστεύεσαι τη φερεγγυότητα κάποιου τρίτου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε την πορεία χρυσού και bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1