Ο Jack Ma παραδίδει τα ηνία της αυτοκρατορίας Alibaba

Ο πρώην δάσκαλος αγγλικών, αποχωρεί από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της μεγαλύτερης εταιρείας της Κίνας στα 55ά του γενέθλια, μετά τη δημιουργία μίας περιουσίας ύψους 41,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια επιτυχία που ξεπέρασε μόνο ο Ινδός Mukesh Ambani στην Ασία, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Η πρωτοφανής μετεξέλιξη του σε μεγιστάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου από μία προσπάθεια που ξεκίνησε στο διαμέρισμά του το 1999, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εξέλιξη της Κίνας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Ma και οι συνιδρυτές του δημιούργησαν έναν κολοσσό του εμπορίου αξίας 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεπέρασε το EBay Inc. και την Amazon.com Inc., ο οποίος διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις cloud computing παγκοσμίως και διαχειρίζεται ένα δίκτυο logistics που παραδίδει εκατομμύρια πακέτα ημερησίως. Τώρα, ο πιο αναγνωρίσιμος επιχειρηματίας της χώρας, παραδίδει το τιμόνι της Alibaba στον γκουρού των οικονομικών Daniel Zhang – μια καθοριστική μετάβαση για τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ασίας.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας

Ο Ma αναδείχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας το 2016, ξεπερνώντας τον Wang Jianlin, πρόεδρο του ομίλου Dalian Wanda. Ο τίτλος αυτός ανήκει τώρα στον Ambani πρόεδρο της  Reliance Industries Ltd., ο οποίος διαθέτει περιουσία αξίας 47,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα των 500 πλουσιότερων  ανθρώπων του Bloomberg.

Ο συνιδρυτής της Alibaba θεωρείται η κορυφαία προσωπικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Ma, ο οποίος υπενθύμισε σε μια συνέντευξη του 2015 πως η γνωστή αλυσίδα KFC κάποτε απέρριψε την αίτηση του για εργασία, κατέχει σήμερα ένα μερίδιο στην Alibaba 5,3% αξίας 24,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια που άξιζε το ποσοστό του 7,4% που κατείχε το 2012. Από το 2013 που ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, τα έσοδα της Alibaba αυξήθηκαν κατά περίπου 1.100% σε 378,8 δισεκατομμύρια γιουάν (56,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το Μάρτιο του 2019. Σημειώνεται ότι η περιουσία του δεν περιλαμβάνει τις μετοχές της εταιρείας που κατέχει το ίδρυμα του ή την αξία των μετοχών που έχει πουλήσει κατά καιρούς.

Ο Ma δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που αποκόμισε τεράστιο πλούτο από την αυτοκρατορία Alibaba. Η θεαματική πορεία της εταιρείας δημιούργησε τουλάχιστον άλλους 10 δισεκατομμυριούχους σε όλο το οικοσύστημά της, από την εταιρία παράδοσης δεμάτων και το σούπερ μάρκετ μέχρι τη θυγατρική για τις πληρωμές μέσω διαδικτύου. Παρά την αποχώρηση του, ο Ma αναμένεται να παραμείνει ενεργός στο γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Σε αυτή το σημείο είναι μάλλον απίθανο να πάρει σημαντικές αποφάσεις ο Zhang χωρίς τη στήριξη του Ma», επισήμανε ο Brock Silvers, γενικός διευθυντής της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων Kaiyuan Capital, με έδρα τη Σαγκάη.

(mononews - Bloomberg)

Tags
 
1344
Thumbnail

Aaron Eglitis

ad1mobile

Η Μολδαβία ζήτησε βοήθεια από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για να προσαγάγει στη δικαιοσύνη συμμετέχοντες σε απάτη ύψους $1 δις, η οποία οδήγησε στη διάσωση τριών τραπεζών της χώρας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Andrei Nastase δήλωσε ότι συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους του FBI και τους παρέδωσε επιστολή ζητώντας τη βοήθειά του.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Η επιστολή "έθεσε στην ημερήσια διάταξη του FBI την κλοπή του δισεκατομμυρίου, το πλυντήριο της διεθνούς μαφίας και όλα τα άλλα σχέδια που κατέστρεψαν το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα και στέρησαν τη χώρα μας από τις πολύ απαραίτητες πηγές", δήλωσε την Τετάρτη σε μία ανάρτηση στο Facebook.  Το FBI έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθούσαν, είπε.

Η πρώην Σοβιετική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων συγκλονίστηκε από την κλοπή του 2014 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Maia Sandu ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο και ο τραπεζικός τομέας αναδιοργανώθηκε και πωλήθηκε σε ξένους επενδυτές.

article 1