Ο Jack Ma παραδίδει τα ηνία της αυτοκρατορίας Alibaba

Ο πρώην δάσκαλος αγγλικών, αποχωρεί από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της μεγαλύτερης εταιρείας της Κίνας στα 55ά του γενέθλια, μετά τη δημιουργία μίας περιουσίας ύψους 41,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια επιτυχία που ξεπέρασε μόνο ο Ινδός Mukesh Ambani στην Ασία, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Η πρωτοφανής μετεξέλιξη του σε μεγιστάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου από μία προσπάθεια που ξεκίνησε στο διαμέρισμά του το 1999, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εξέλιξη της Κίνας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Ma και οι συνιδρυτές του δημιούργησαν έναν κολοσσό του εμπορίου αξίας 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεπέρασε το EBay Inc. και την Amazon.com Inc., ο οποίος διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις cloud computing παγκοσμίως και διαχειρίζεται ένα δίκτυο logistics που παραδίδει εκατομμύρια πακέτα ημερησίως. Τώρα, ο πιο αναγνωρίσιμος επιχειρηματίας της χώρας, παραδίδει το τιμόνι της Alibaba στον γκουρού των οικονομικών Daniel Zhang – μια καθοριστική μετάβαση για τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ασίας.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας

Ο Ma αναδείχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας το 2016, ξεπερνώντας τον Wang Jianlin, πρόεδρο του ομίλου Dalian Wanda. Ο τίτλος αυτός ανήκει τώρα στον Ambani πρόεδρο της  Reliance Industries Ltd., ο οποίος διαθέτει περιουσία αξίας 47,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα των 500 πλουσιότερων  ανθρώπων του Bloomberg.

Ο συνιδρυτής της Alibaba θεωρείται η κορυφαία προσωπικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Ma, ο οποίος υπενθύμισε σε μια συνέντευξη του 2015 πως η γνωστή αλυσίδα KFC κάποτε απέρριψε την αίτηση του για εργασία, κατέχει σήμερα ένα μερίδιο στην Alibaba 5,3% αξίας 24,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια που άξιζε το ποσοστό του 7,4% που κατείχε το 2012. Από το 2013 που ανέλαβε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, τα έσοδα της Alibaba αυξήθηκαν κατά περίπου 1.100% σε 378,8 δισεκατομμύρια γιουάν (56,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το Μάρτιο του 2019. Σημειώνεται ότι η περιουσία του δεν περιλαμβάνει τις μετοχές της εταιρείας που κατέχει το ίδρυμα του ή την αξία των μετοχών που έχει πουλήσει κατά καιρούς.

Ο Ma δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που αποκόμισε τεράστιο πλούτο από την αυτοκρατορία Alibaba. Η θεαματική πορεία της εταιρείας δημιούργησε τουλάχιστον άλλους 10 δισεκατομμυριούχους σε όλο το οικοσύστημά της, από την εταιρία παράδοσης δεμάτων και το σούπερ μάρκετ μέχρι τη θυγατρική για τις πληρωμές μέσω διαδικτύου. Παρά την αποχώρηση του, ο Ma αναμένεται να παραμείνει ενεργός στο γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Σε αυτή το σημείο είναι μάλλον απίθανο να πάρει σημαντικές αποφάσεις ο Zhang χωρίς τη στήριξη του Ma», επισήμανε ο Brock Silvers, γενικός διευθυντής της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων Kaiyuan Capital, με έδρα τη Σαγκάη.

(mononews - Bloomberg)

Tags
 
1945
Thumbnail

Η ζωή αποδεικνύεται πολύ… γλυκιά για την οικογένεια Φερέρο, μια από τις πιο πλούσιες δυναστείες της ιταλικής ελίτ που μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτρια της Nutella, καθώς θα λάβει μέρισμα 642 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρεία.

ad1mobile

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 928,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, με αύξηση πάνω από 25% σε σχέση με το επόμενο 12μηνο.

Μερίσματα ανάλογου ύψους έχουν βοηθήσει τους Φερέρο να μπουν στη λίστα με τις 25 πιο πλούσιες οικογένειες στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων τoυ Bloomberg.

O πλούτος των οικογενειών που έχουν περιουσίες πολλών δισεκατομμυρίων , όπως οι Γουόλτον και οι Κοχ, έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία., περίοδο κατά την οποία οι Φερέρο έχουν λάβει μερίσματα πάνω από 2 δισ. ευρώ.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Από το 2008 τα κέρδη της οικογένειας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς η μητρική τους εταιρεία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία τόσο γεωγραφικά (στις ΗΠΑ) όσο και σε ό,τι αφορά τη γκάμα των προϊόντων της.

Οι Φερέρο απέκτησαν τον αμερικανικό τομέα γλυκισμάτων της Nestle για 2,8 δισ. δολ. το 2018 και ολοκλήρωσε το deal ύψους $1,3 δισ. με μπράντες της Kellogg, Keebler και Famous Amos πέρυσι.

Εχτισαν την περιουσία τους ξεκινώντας πριν 75 χρόνια από ένα ζαχαροπλαστείο στη Βόρεια Ιταλία που χρησιμοποιούσε φουντούκια για να καλύψει τις περιορισμένες προμήθειες σε κακάο. Το κατάστημα αναπτύχθηκε σε επιχείρηση ζαχαροπλαστικής, ανοίγοντας εγκαταστάσεις παραγωγής και γραφεία στο εξωτερικό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εταιρεία εισήγαγε τα σήματα Nutella και Kinder Chocolate στη δεκαετία του 1960 και στη συνέχεια επεκτάθηκε με προϊόντα όπως οι καραμέλες Tic Tac και τα σοκολατένια Ferrero Rocher.

ad2mobile

Η επιχείρηση αποτιμάται τώρα στα 32,4 δισ. δολάρια.

newmoney.gr - bloomberg

article 1