Άλμα στις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Η Γαλλία μείωσε (ξανά) τον στόχο της για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ενώ ο Μπάιντεν απειλεί με τερματισμό τον Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη έκαναν άλμα μετά την κίνηση της Γαλλίας, του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρισμού της Ευρώπης, να μειώσει τον στόχο της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα. Παράλληλα, ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, σε ακόμα ένα σημάδι ότι η ενεργειακή κρίση του φετινού χειμώνα αργεί ακόμα να τελειώσει.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της Electricite de France ενδέχεται να υποχωρήσει φέτος σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1990 και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μείωση της παραγωγής το 2023, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Το έλλειμμα ανάγκασε τη Γαλλία να προχωρήσει σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την προσφορά σε γειτονικές χώρες που συνήθιζαν να βασίζονται στη Γαλλία για να έχουν επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αντιδραστήρες της EDF αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός ολοένα και πιο ενοποιημένου ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, ωστόσο γίνονται όλο και πιο αναξιόπιστοι λόγω των μεγάλων περιόδων προγραμματισμένης ή μη προγραμματισμένης συντήρησης. Μια σειρά πρόσφατων διακοπών ρεύματος επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ρωσία διοχετεύει λιγότερο φυσικό αέριο στην ήπειρο και κλιμακώνονται οι εντάσεις αναφορικά με την Ουκρανία.

Η EDF ανέφερε ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στις 295 – 315 TWh το 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση στις 300-330.

Η τελευταία φορά που η παραγωγή της εταιρείας έπεσε κάτω από τις 300 TWh ήταν πριν από 30 χρόνια.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το 2023, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη έκανε άλμα 4,3% στα 146,40 ευρώ ανά MWh, ενώ το συμβόλαιο Μαρτίου ενισχύθηκε έως και 5,5%. Το γαλλικό συμβόλαιο για το 2023 ενισχύθηκε κατά 6,3% στα 161 ευρώ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η μείωση παραγωγής από τον γαλλικό γίγαντα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αποτελεί ρίσκο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Κατά το β’ εξάμηνο του 2021 η Γαλλία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα ενέργειας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η μικρότερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας το 2022 πιθανόν να μειώσει τις εξαγωγές σε κράτη όπως Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας την έκθεσή τους σε υψηλές τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα για τα εργοστάσιά της.

Νέα άνοδος και για το φυσικό αέριο μετά την προειδοποίηση Μπάιντεν

Οι ρωσικές εισροές φυσικού αερίου μειώθηκαν με συνέπεια να αυξηθεί η τιμή του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προκάλεσε νέες αναταράξεις με τις δηλώσεις του ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει αν υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια ενισχύθηκαν κατά 4,3% στα 83 ευρώ ανά Mwh. Νωρίτερα στο Άμστερνταμ ενισχύθηκαν κατά 1,4%.

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια από τις σοβαρότερες ενεργειακές κρίσεις στην ιστορία της, εν μέρει λόγω των ιστορικά χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν οι προοπτικές μειωμένων εισροών από τη Ρωσία και οι γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία. Ο Nord Stream 2, που θα συνέδεε τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, βρίσκεται υπό κανονιστική αναθεώρηση.

Η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι ροές φ/α μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν δραστικά. Ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές ροές μέσω του σημαντικού αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης στη Γερμανία και η Gazprom δεν σχεδιάζει να παρέχει spot cargoes στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων που διαθέτει αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, όπως σχολιάζει το Bloomberg, ενώ οι ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού επιμένουν, οι προβλέψεις για ήπιες θερμοκρασίες που θα είναι υψηλότερες του κανονικού στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα, διατηρούν τις τιμές του φυσικού αερίου εντός ελέγχου.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg