Αλτ στη διανομή του Zantac από την Sandoz 

Η πιθανή καρκινογόνα ουσία που ανιχνεύθηκε στο Zantac και στα γενόσημα φάρμακά του ονομάζεται NDMA ή N-Nitrosodimethylam

Η Sandoz της Novartis ανέφερε ότι σταμάτησε την παγκόσμια διανομή του φαρμάκου Zantac για το στομάχι, ημέρες μετά που οι ρυθμιστικές αρχές στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη ξεκίνησαν να διερευνούν την ανακάλυψη ενός πιθανού καρκινογόνου παράγοντα στο φάρμακο.

Η πιθανή καρκινογόνα ουσία που ανιχνεύθηκε στο Zantac και στα γενόσημα φάρμακά του ονομάζεται NDMA ή N-Nitrosodimethylamine .Το ίδιο χημικό προϊόν ανακαλύφθηκε στα γενικά χάπια για την αρτηριακή πίεση τα οποία παράχθηκαν στην Κίνα και σε άλλες χώρες πέρσι, προκαλώντας την ανάκληση πολλαπλών εκδόσεων αυτών των φαρμάκων σε περίπου 30 χώρες.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

προσωρινή αναστολή διανομής όλων των φαρμάκων που περιέχουν Sandoz ranitidine σε όλες τις αγορές μας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να παρθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.  Αυτό περιλαμβάνει και τις καψούλες στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Eric Althoff, εκπρόσωπος της Novartis.  "Η εσωτερική μας έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό περαιτέρω λεπτομερειών."
Οι μετοχές της Novartis μεταβλήθηκαν ελάχιστα την Τετάρτη το απόγευμα στη Ζυρίχη.

Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί Υπουργοί Υγείας δήλωσαν την Παρασκευή ότι εξέταζαν τα επίπεδα NDMA στο Zantac, γνωστό ως ranitidine, και κατά πόσο θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς.  Κρατικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας δεν έχουν πει εάν έχουν καθορίσει πώς μπορεί να έχει καταλήξει η μολυσματική ουσία στα φάρμακα.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στον Καναδά ζήτησαν από όλες τις εταιρείες οι οποίοι παράγουν επωνυμίες και γενικές εκδόσεις του Zantac, να σταματήσουν τη διανομή του φαρμάκου για το στομάχι στη χώρα.  Το αίτημα για διακοπή της διανομής σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα των προϊόντων ranitidine που διατίθενται σήμερα στα φαρμακεία ή στα καταστήματα λιανικής πώλησης ενδεχομένως να συνεχίζει να πωλείται. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

"Τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το NDMA μπορεί να είναι παρόν στην ρανιτιδίνη, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή", ανέφεραν καναδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι σε σχετική δήλωση.Άλλες διεθνείς ρυθμιστικές αρχές δεν δήλωσαν αμέσως εάν σκοπεύουν να ακολουθήσουν την κίνηση του Καναδά.

"Το FDA θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα βάσει των αποτελεσμάτων της τρέχουσας έρευνας", δήλωσε ο Jeremy Kahn, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Sandoz ανακαλεί τη συνταγογραφούμενη από του στόματος εκδοχή της ρανιτιδίνης, αφού έδειξε ότι περιείχε επίπεδα NDMA "πάνω από αυτά που θεωρούνται αποδεκτά", ανέφερε η Health Canada σε δήλωση την Τρίτη.
 

 
3050
Thumbnail