Αναλυτές: Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών τελειώνει (πίνακες)

Υποστηρίζουν πως η συνεχιζόμενη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα «φρενάρει» την ανάκαμψη ευρωπαϊκών αγορών

H ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών από τα μέσα Μαρτίου δεν έχει καταφέρει να πείσει τους αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα βάλει «φρένο» στο ράλι. 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές αυτοί υποστηρίζουν πως ο Stoxx Europe 600 θα καταγράψει πτώση της τάξης του 4% στις 450 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

«Η νομισματική πολιτική έχει συσφιχθεί σε ρεκόρ 40 ετών, κάτι το οποίο δημιουργεί  προβλήματα στην πίστωση και τη γενικότερη νομισματική κατάσταση», τόνισε η αναλυτής της BofA, Μίλα Σάβοβα, προσθέτοντας πως «αναμένουμε πως αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της πιθανότητας ύφεσης τους επόμενους μήνες».

Οι αναλυτές της BofA αναμένουν πως τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Έχουν προχωρήσει σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών τους για το φετινό επίπεδο του Stoxx 600 από τις 430 στις 410 μονάδες, πτώση της τάξης του 13%. Για την Σάβοβα και την ομάδα της, το ναδίρ θα επιτευχθεί το δ’ τρίμηνο του έτους, μειώνοντας τον δείκτη μέχρι και τις 365 μονάδες.

«Το χαμηλό του δ’ τριμήνου θα αποτελέσει και τη νέα ευκαιρία των επενδυτών, αφού το αναπτυξιακό momentum θα καταγράψει ανάκαμψη λόγω των περιορισμένων επιπτώσεων από την επιθετική νομισματική σύσφιξη», ανέφερε η αναλυτής.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει από τις απώλειες τις οποίες προκάλεσε η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Ο Stoxx 600 άγγιξε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2022 αυτό τον μήνα, ωθούμενος από την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και την παρέμβαση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τον περιορισμό των κλυδωνισμών στον τραπεζικό τομέα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως τo PMI της Γηραιάς Ηπείρου συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει επικίνδυνα υψηλός, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της.

Το εύρος των εκτιμήσεων για τον Stoxx 600 έχει περιοριστεί και τείνει αρνητικά. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό των Deutsche Bank AG και ING Groep NV στις 480 μονάδες. Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση στις 380 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις αυτές αντικατοπτρίζονται και από τις κινήσεις των επενδυτών. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της BofA, το 70% των επενδυτών αναμένουν κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές αγορές τους επόμενους μήνες λόγω της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης. Το 55% των ερωτηθέντων αναμένουν πτώση των μετοχών το επόμενο 12μηνο. Ο κυριότερος λόγος των στοιχείων αυτών είναι ο συνεχιζόμενα υψηλός πληθωρισμός.

Η ομάδα των αναλυτών της Citigroup Inc. της Μπεάτα Μάνθεϊ υποστηρίζει πως προτιμά τις αμερικανικές αγορές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, δεδομένης της αναμενόμενης καλύτερής τους πορείας κατά τη διάρκεια της περιόδου της μείωσης των κερδών ανά μετοχή (EPS). Ακόμα κι αν η αναπτυξιακή τροχιά της Ευρώπης ξεπεράσει την αντίστοιχη των ΗΠΑ, οι αναλυτές της Citi υποστηρίζουν πως τα κέρδη και οι τιμές των μετοχών αυτές καθαυτές στη Γηραιά Ήπειρο θα καταγράψουν μεγαλύτερη μείωση από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Ορισμένοι αναλυτές, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg έχουν, πάντως, αυξήσει τις εκτιμήσεις τους. Η State Street Global Advisors, για παράδειγμα, έχει αυξήσει το φετινό στόχο του Stoxx 600 από τις 455 στις 475 μονάδες, αν και αναμένει περιορισμένη ανάκαμψη για το υπόλοιπο έτος.

«Η χρηματοοικονομική κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζικοί κλυδωνισμοί έχει περιοριστεί και οι αγορές έχουν ανακάμψει», τόνισε το στέλεχος της State Street Global Advisors, Φρέντερικ Ντόνταρντ, υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία προτιμά ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με τις αγορές άλλων περιοχών, αν και τονίζει πως υπάρχει αυξημένο ρίσκο λόγω των πιθανών απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων το 2023 και το 2024.

Το α’ τρίμηνο του έτους είχε ξεκινήσει, μεν, με ορισμένες θετικές εκπλήξεις, αλλά αυτό δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως λόγος για γενικευμένη ανάκαμψη των αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. Αν και πολλές εταιρείες κατάφεραν να ανακάμψουν από την χαμηλή κερδοφορία του 2022, τα δεδομένα ενδέχεται να μην αποδειχθούν θετικά στο μέλλον.

«Το ερώτημα είναι το πόσο θα συνεχιστεί το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών», τόνισε η ομάδα αναλυτών του Μίσλαβ Ματέζκα, προσθέτοντας πως «συστήνουμε μείωση των επενδύσεων από το τρέχον υψηλό».

Πηγή: newmoney.gr

 
5159