Ανεβαίνουν τα κόστη δανεισμού των επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα εταιρικά δάνεια θα αποτελούσε στροφή από την αρχή του έτους

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται να δυσκολευτούν στην προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν για καλύτερα επιτόκια από αυτά που συνήθως παρέχει  η αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς ο πληθωρισμός και η σφιχτή νομισματική πολιτική αρχίζουν να «δαγκώνουν» τις τσέπες των χρηματοδοτών τους.

Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν για τους δανειολήπτες εταιρικών δανείων στο εγγύς μέλλον, αναφέρει ο Carlo Fontana, επικεφαλής  της παγκόσμιας κοινοπραξίας της UniCredit SpA. «Το κόστος κεφαλαίου των τραπεζών έχει ανέβει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διάχυσή του».

Τα πρώτα σημάδια της αύξησης των κοστών δανεισμού έγιναν ορατά στην αγορά ομολόγων, με τους εταιρικούς εκδότες να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια ποσά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο για πενταετείς συναλλαγές σε ευρώ.

Η μέση τιμολόγηση των 5ετών τίτλων Schuldschein (εξειδικευμένη αγορά χρέους που χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες από γερμανόφωνες χώρες) έχει ήδη σημειώσει άλμα περίπου 29% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου.

Η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας EVN AV διαθέτει το δεύτερο Schuldschein της χρονιάς με 105 έως 120 μονάδες βάσης πάνω από τις μεσοσταθμικές συναλλαγές για μια 13ετή δόση, σε σύγκριση με τις 70 μονάδες βάσης για 12ετή διάρκεια μόλις πριν από δύο μήνες.

Οι δανειολήπτες στις κατηγορίες αξιολόγησης BBB προσφέρουν στις τράπεζες premium σε σχέση με τα επίπεδα τιμών που επικρατούσαν πριν από την Covid, δήλωσε ο Hedi Ben Salem , επικεφαλής εταιρικού δανεισμού για την Ευρώπη και την Ασία στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, και ο τομέας υπηρεσιών κοινής ωφελείας επηρεάζεται ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

«Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ζήτησαν πρόσθετες γραμμές ρευστότητας σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας γύρω από τον κλάδο», δήλωσε ο Salem. «Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης προς όφελος των τραπεζών και οδήγησε σε συνολική αύξηση των τιμών για τον κλάδο».

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα εταιρικά δάνεια θα αποτελούσε στροφή από την αρχή του έτους, όταν οι εκδότες απολάμβαναν εκπτώσεις στις τιμές μετά τη χαλάρωση του αντίκτυπου του Covid. Οι προσδοκίες της αγοράς στο τέλος του περασμένου έτους έδειχνε ότι το 64% πίστευε ότι η τιμολόγηση θα διατηρήσει την πτωτική τάση από το 2021.

Εκτός από τον πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχει επίσης κάνει τις τράπεζες πιο επιφυλακτικές.

«Νομίζω ότι η τιμολόγηση μιας συναλλαγής το 2022, και ειδικά από τις 24 Φεβρουαρίου, χρειάζεται αυξημένη δέουσα επιμέλεια και προσαρμογή», δήλωσε η  Lucie Campos Caresmel επικεφαλής της διανομής εταιρικών δανείων EMEA στην Credit Agricole Corporate & Investment Bank.

newmoney.gr

 
5136