Επεισοδιακή παραίτηση Τζάβιντ – Πώς έχει η κατάσταση στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον

Ο Τζόνσον ζήτησε από τον Τζάβιντ να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ. «Κανείς με ελάχιστη αξιοπρέπεια δεν θα δεχόταν» είπε ο Τζάβιντ και παραιτήθηκε

Ο Μπόρις Τζόνσον «αναδόμησε» μια σειρά σημαντικών υπουργών της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων η υπουργός επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ, – πρώην αντίπαλος του για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος – σε ένα δραματικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου στον οποίο προέβη την Πέμπτη. Αφού κέρδισε μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός σφραγίζει τώρα την εξουσία του στην κορυφαία ομάδα συνεργατών του, με το να τη μπολιάζει με νέο αίμα και να προετοιμάσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη ζωή μετά το Brexit.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζέφρι Κοξ, η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλερς, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ και η υπουργός Στεγαστικής Πολιτικής Ίστερ Μακβέι, επιβεβαίωσαν επίσης την έξοδό τους από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Τζόνσον ολοκλήρωσε την αποχώρηση υπουργών από το κυβερνητικό σχήμα, ευρισκόμενος στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Σαχίντ Τζάβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του. «Ο Τζάβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ωριαίας τους συνάντησης, δήλωσε ότι κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους», όπως δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του Τζάβιντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα διορίσει τον Ρίσι Σουνάκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News.

Αυτή την ώρα, η κατάσταση στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον έχει ως εξής:
Ο Νίκι Μόργκαν, υπουργός Πολιτισμού, εγκαταλείπει το υπουργικό συμβούλιο με δική του βούληση

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάικλ Γκοβ και ο υπουργός μεταφορών Γκραντ Σαπς, αναμένεται να μείνουν στις θέσεις τους και, πάντως, εντός του νέου υπουργικού συμβουλίου.

 
2064
Thumbnail

Τα μέτρα της κυβέρνησης και ο φόβος των ανθρώπων να βγουν έξω έχουν αποδεκατίσει τις δαπάνες για επιχειρήσεις από τοπικά μαγαζιά με νουντλς μέχρι τα καταστήματα Starbucks και τους διανομείς της Alibaba. Εν τω μεταξύ, πολλά εργοστάσια εξακολουθούν να μη λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, με τους εργαζόμενους να είναι παγιδευμένοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή να διανύουν δύο εβδομάδες σε καραντίνα.

ad1mobile

Η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να λειτουργούσε μόλις στο 40% – 50% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση της Bloomberg Economics. Τα ακόλουθα στοιχεία παρακολουθούν σε ποιο βαθμό η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει εκτός δράσης:

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ανθρώπινες μετακινήσεις

Περίπου ο ίδιος αριθμός ταξιδιών με αεροπλάνα, τρένα, αυτοκίνητα και πλοία καταγράφηκε κατά την περίοδο έως το σεληνιακό νέο έτος φέτος σε σχέση με πέρυσι, αλλά η πτώση μετά την πρώτη ημέρα της χρονιάς του Αρουραίου στις 25 Ιανουαρίου ήταν απότομη. Κατά μέσο όρο, μόνο περίπου το 20% των ταξιδιών πραγματοποιούνται κάθε μέρα, που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ακόμα δεν έχουν επιστρέψει πίσω στην δουλειά τους. Και με τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων να επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο στο 50% της χωρητικότητάς τους, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, αυτή η καθυστέρηση θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιδιορθωθεί.

Βιομηχανική ζήτηση

Παρόλο που ορισμένες εταιρείες, ιδιαίτερα οι μεγάλες κρατικές βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι αυτή την περίοδο του έτους. Μαζί με τις αναφορές από όλη την τεράστια «καρδιά» της μεταποίησης στην ανατολική ακτή της Κίνας, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας της χώρας παραμένει αδρανές.

Οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου την εβδομάδα μετά τις διακοπές ήταν κατά 36% χαμηλότερες από εκείνες κατά την ίδια περίοδο μετά τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς του 2019, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, το οποίο επικαλέστηκε δεδομένα από δορυφόρο. Μια επιβράδυνση 25% -50% σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η διύλιση πετρελαίου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα και η παραγωγή χάλυβα, συνέβαλαν στην πτώση, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό.

Μια έρευνα μεταξύ 109 αμερικανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσα και γύρω από τη Σαγκάη έδειξε ότι παρόλο που το 70% περίπου λειτουργούσαν την περασμένη εβδομάδα και το 90% αναμένεται να επιστρέψει σε λειτουργία αυτήν την εβδομάδα, το 78% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δεν είχαν επαρκές προσωπικό για να εκτελέσουν πλήρη παραγωγή.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κατανάλωση

Η Alibaba Group Holding, η πρώτη μεγάλη κινεζική εταιρία τεχνολογίας που ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα μετά την εμφάνιση της επιδημίας τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι ο ιός υπονομεύει την παραγωγή και έχει αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες, με τους καταναλωτές να απέχουν από δαπάνες όπως ταξίδια και γεύματα σε εστιατόρια.

Αυτή η πτώση των δαπανών μπορεί να φανεί σαφώς στην πτώση των εσόδων του κινηματογραφικού box office κατά τη φετινή κινεζική πρωτοχρονιά.

ad2mobile

Ακόμη και αν οι άνθρωποι θέλουν να ξοδέψουν χρήματα, πολλά καταστήματα είναι κλειστά, ενώ τα online και τα φυσικά σημεία λιανικής πώλησης αντιμετωπίζουν μεταφορικά προβλήματα για την παράδοση στους πελάτες τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να περιοριστεί ο ιός, οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να πληρώνονται, και να αισθάνονται αρκετά αισιόδοξοι για να ξοδέψουν ξανά.

mononews.gr

article 1